Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Zavisi ti to od škole do škole i od profesora do profesra, mada gimnazija je namenjena da stekneš neko opšte znanje, dok su ostale namenjeno za neko stručno. Шта знам код мене је тако било. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Tema je Higsov bozon. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 fotoni jednostavno nisu materija, nit imaju masu mirovanja nit oblik,tj. dimenzije i jednostavno nisu materija, sva materija ima masu mirovanja fotoni je nemaju, nemaju ni polovne spinove ko materija, oni nemaju sta drugo biti nego energija, 20 godina sam citao razne stvari iz kvantne fizike nikad nisam nigdje cuo da je foton materija do sinoc na ovom forumu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Ima spin a nema oblik, nema dimenziju? Idi begaj. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Pa upravo se fizičari lome da izračunaju oblik dodatnih dimenzija struna. Čuveni Kalabi-Jauovi oblici. Nečeg ima čega nismo svesni. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 fotoni jednostavno nisu materija, nit imaju masu mirovanja nit oblik,tj. dimenzije i jednostavno nisu materija, sva materija ima masu mirovanja fotoni je nemaju, nemaju ni polovne spinove ko materija, oni nemaju sta drugo biti nego energija, 20 godina sam citao razne stvari iz kvantne fizike nikad nisam nigdje cuo da je foton materija do sinoc na ovom forumu Човече, разумеш ли ти српски језик, или да покушам на кинеском или неком сличном? Материја није појам који је у физици прецизно дефинисан, нити је за физику битна дефиницја материје. Ниједна теорија не зависи од те дефиниције. Ако кажемо да је материја све што има масу мировања, онда да, фотони нису материја. То је исто као питање да ли је Плутон планета. Тотално небитно. У питању је чиста конвенција. Ти си направио много грђу грешку, рекавши да енергија гради материју. И све би то било ОК кад би ти умео нормално да разговараш, да изнесеш мишљење, да питаш шта не разумеш, да признаш кад погрешиш итд. Јок, ти само одозго делиш лекције о области коју површно познајеш и повремено вређаш (”само будала може да каже” и слично). Тај силеџијски тон се не уклапа у дискусије о физици и науци. Имаш друге теме на којима можеш боље испољиш такве таленте. Млађони and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Сад читам, пише кваркови немају димензије. То сам исто прочитао код неког лика на једном форуму који је одмах на то закључио да је материја илузија, да је цео свет илузија итд. Елем, ако кваркови немају димензије, онда ни не постоје. Е шта се под тим мислило, да немају димензије? Misli se da se elementarne čestica - kvarkovi, leptoni (elektroni i njihove teže verzije, miu u tau čestice) i bozoni (nosioci sila) matematički tretiraju kao da nemaju dimenzije, jer njihova fizička veličina ne igra nikakvu ulogu u interakcijama. To ne znači da oni stvarno nemaju dimenzije (recimo, elektron ima prečnik negde oko oko 10-17 metara), već su neke druge njihove osobine - naboj, npr - mnogo bitnije od njihovih veličina. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 fotoni jednostavno nisu materija, nit imaju masu mirovanja nit oblik,tj. dimenzije i jednostavno nisu materija, sva materija ima masu mirovanja fotoni je nemaju, nemaju ni polovne spinove ko materija, oni nemaju sta drugo biti nego energija, Прочитај Јуана. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Može biti, jer je najperspektivniji kandidat za tamnu energiju energija vakuuma, koja u suštini postoji svuda, pa i u praznom prostoru. Postoje još neki kandidati (quintessence polje, npr), kao i modifikovane verzije gravitacije, ali sadašnji model se zasad najbolje uklapa. Tamna energija uopšte ne interaguje sa nama poznatom materijom. Ona samo 'proizvodi' prazan prostor, možda bi najbolja analogija bila da ga širi/rasteže. Ako imaš dve galaksije, one se ne udaljavaju jedna od druge zato što ih t.e. gura, nego zato što se povećava količina praznog prostora između njih i samim tim se povećava i razdaljina . A zašto se ne povećava količina energije ako se povećava prostor? Koliko sam uspeo da skontam, zato što za svemir kao celinu ne važi zakon očuvanja energije. Razvoj svemira nije vremenski simetričan proces (prošlost nije isto što i budućnost) i zato zakon očuvanja ovde ne važi. Ovo sam se juče setio kada sam legao da spavam, zamalo da zaboravim da pitam. Ako u svemiru ne važi zakon očuvanja energije na osnovu čega je Hoking došao do toga da crna rupa mora da zrači? Koliko sam ja skontao kada se kod horizonta događaja usled kvantnih fluktuacija stvori se neka čestica i antičestica ukoliko jedna bude privučena, a druga odbijena od crne rupe i time pobegne, crna rupa nadoknađuje, "plaća" život česticama tako što oslobađa zračenje ekvivalentno energiji koju je čestica imala, jer bi se one sudarile i nestale uz oslobaćanje energije koja je ekvivalentna energiji potrošenoj za njihovo stvaranje, pa je sve na kraju ostalo na nuli. E sada koliko sam ja uspeo da skontam ovde je ključna stvar zakon očuvanja energije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Aj od početka možda će (verovatno hoće) da me shvati, ali nisam siguran ako ovo još neko čita, malo (više) sam konfuzno pisao. U suštini usled kvantnih fluktuacija "ni iz čega" se stvaraju čestice, uvek tako da se stvori par čestica i njena antičestica. E sada životni vek tih čestica je veoma kretak ubrzo nakon nastanka sudaraju se i nestaju. Na ovaj način na kraju procesa celokupna energija univerzuma je na nuli. A ova razlika u energijama između procesa koliko sam ja skontao dozvoljena je usled Hajzenbergovog prinica neodređenosti. E sada kada se te čestice nastanu blizu crne rupe, tačnije horizonta događaja jedna biva "usisana" unutra dok se druga oslobađa i beži od crne rupe. Pošto je nemoguće da ova čestica pobegne iz crne rupe i time se sudari sa svojom antičesticom koja je van nje ukupna energija nemože na ovaj način da se vrati na nulu (mislim na stanje koje je bilo prenastanka ove dve čestice), e sad pošto to ne može da se desi crna rupa oslobađa energiju ekvivalentnu onoj koja bi bila potrebna za stvaranje takvih čestica i time zrači. To je Hokingovo zračenje. Ali za ovo gore zakon održanja energije je ključan, jer za svemir ne važi to onda bi čestica mogla da nastavi da postoji, ukupna energija svemira bi se promenila, ali to ne bi imalo veze jer zakon o održanju energije ne važi. Po prethodnom Genijevom komentaru. E sada ili sam ja pogrešno skontao ili ovo nema smisla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Upravo sam se setio da sam već pisao nešto oko Hokingovog zračenja (i uspeo sam da nadjem gde ) https://www.pouke.org/forum/topic/29801-100-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/page-16#entry963596 Млађони and Odahviing је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Upravo sam se setio da sam već pisao nešto oko Hokingovog zračenja (i uspeo sam da nadjem gde ) https://www.pouke.org/forum/topic/29801-100-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/page-16#entry963596 OK ovo je sada jasno, ali iz kog razloga par čestica-antičestica koje nastanu moraju da se unište? Mislim ako za univerzum ne važi zakon održanja energije (što sam ja mislio da je razlog zašto te čestice jednostavno ne nastave da postoje) onda bi trebalo da postoji neki drugi razlog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 29, 2014 Nema dokaza da se pojavljuju baš u parovima, pošto to ne možemo da izmerimo i saznamo, možemo samo da vidimo uticaj energije vakuuma na okolinu u određenim okolnostima. Pretpostavlja se da se pojavljuju u parovima koji se poništavaju, jer onda tako ne dolazi do ukupnog povećavanja energije vakuuma, i onda je tako ispoštovan zakon očuvanja energije. Zakon očuvanja ne važi samo u slučaju kad se posmatra svemir kao celina, jer evolucija prostor-vremena koji ga čini nije simetrična vremenski, tj.u prošlosti ne izgleda isto kao što će izgledati u budućnosti. Odahviing је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 5, 2015 CERN: Ponovo pokrenut Veliki hadronski sudarač Tanjug | 05. april 2015. 17:30 | U toku je ponovno pokretanje Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa protonima koji se po prvi put od 2013. probijaju kroz 27 kilometara dug tunel CERN U toku je ponovno pokretanje Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa protonima koji se po prvi put od 2013. probijaju kroz 27 kilometara dug tunel. Snopovi čestica će uskoro juriti u oba smera, unutar paralelnih cevi, brzinom neznatno manjom od brzine svetlosti, tj. gotovo 300.000 kilometara u sekundi. Kako prenosi BBC, subatomske čestice će početi da se sudaraju tek za mesec dana, a možda i kasnije, ali sa dvostruko većom snagom nego tokom prethodnih eksperimenata. U početku, protoni se ubacuju uz relativno slabu snagu, koja će se tokom narednih meseci postepeno povećavati do 13 teraelektronvolta. Pre dve godine, LHC je dokazao postojanje Higzovog bozona, tzv. božije čestice za koju naučnici veruju da pretvara energiju u masu. Naucnici se ovog puta nadaju novim rezultatima, posebno prilici da zavire u tajanstvenu tamnu materiju. "Mašina velikog praska", kako je neki nazivaju nalazi se nedaleko od Ženeve, na švajcarsko-francuskoj granici. Rad akceleratora je obustavljen u februaru 2013. godine zbog remonta i nadogradnje. Link Плутон је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 5, 2015 Пријави Подели Написано Април 5, 2015 @@GeniusAtWork, tacno sam osetio, ceo dan me seva leva plecka! Плутон, Juanito, GeniusAtWork and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука