Jump to content

CERN: Pronađena Božija čestica (Higsov bozon)

Оцени ову тему

Препоручена порука

A ateista inače znači, čovek koji zna fiziku. :D

Verovatno misliš na teroiju struna, kojia baš i nije teorija u pravom smislu te reči i govori o tome kako je svaka čestica napravljena od vibritajuće energije strune. I ta struna, tj. njeene osobine određuju koja će čsetica biti u pitanju. Inače po toj teoriji te strune energije bi bile gradivni blok svake čestice u univerzumu, tako da se sve na kraju svodi da je ovo "materija je samo manifestacija energije" tačna.

Mada sa truge strane ova rečencia može i da se odnosi i na E=mc što opet znači da se materija i energija mogu pretvoriti jedna u drugu. Pa bi opet ona rečenica bila tačna.

Па обично неки атеисти доста знају у вези науке. Захваљујући њима сам срушио свој креационистички став и прихватио ТЕ, Велики Прасак и много тога. 

Но, сад то није битно. По овоме што си написао, ипак би се могло рећи да је материја манифестација енергије. 

Надовезаћу се на Милосављевића. ''Енергија је особина или способност материја на рад'' што ће рећи да је енергија неко унутрашње својство материје, па самим тим да је основ свега управо материја. На ову тему сам ушао са питањем ''шта је основ свега'' и ''шта је најситније од свега'' где сам на пар места прочитао да је то енергија. 

Подели на овим сајтовима

ali to je milosavljevicu malo teze naci na vikipediji, jerbo ovo su moje rjeci, na vikipediji ide malko drugacije, ali zna svako koga je malko ozbiljnije zanimala kvantna fizika...

А што ти мени причаш шта се учи на википедији? имам образовањз из гимназије природно матемтичког смера...не знам шта се ложите да ја учим са "википедије". 

Ali zavisi mislim da on nije ovde mislio an kvantnu fiziku, nego na ovu "običnu" gde je zapravo energija svojstvo nekog tela (potecijalna i kinetička).

Није ни у квантној ни у њутониунској механици баш тако како кордун прича али ајде.... 

Бар није у класичном моделу атома него у неким другим моделима....

Него није битно..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

А што ти мени причаш шта се учи на википедији? имам образовањз из гимназије природно матемтичког смера...не знам шта се ложите да ја учим са "википедије". 

ne da ucis neg uzimas puskice za raspravu, uvjeren sam da to radis....

ajde reci mi da si upamtio definiciju energije iz srednje skole  pa si je ovdje napisao i ja cu ti se izvinuti !!!

Подели на овим сајтовима

Energija je broj.

Колко се сећам, енергија је увек негде на нули ако се гледа у апсолутном стању, што ће рећи да је свако мерење неке енергије зцправо фикција која нам служи у практичне сврхе, али је заправо неистина?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Колко се сећам, енергија је увек негде на нули ако се гледа у апсолутном стању, што ће рећи да је свако мерење неке енергије зцправо фикција која нам служи у практичне сврхе, али је заправо неистина?

u termodinamici entropija je ta izmisljena stvar o kojoj pricas.... kako mislis da je energija zamisljena.... inace u jednacinama fizicari cjeli svemir vole da strpaju u energiju, tj broj kako kaze juan, pa onda provjeravaju matematicke modele, sta se sa cim slaze, sta ne valja pa koriguju i dotjeruju, tako su dobili velike probleme sa manjkom mase u svemiru, tj manjkom gravitacije pa su izmislili tamne stvari po svemiru koje ne mogu da potvrde

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

ajde reci mi da si upamtio definiciju energije iz srednje skole  pa si je ovdje napisao i ja cu ti se izvinuti !!!

Jesam .... i energije i mase.. a kad bih se mlo podsetio mogao bih i obrazce da izvodim za sta ‚oćeš :)

Evo ti jedna anegdota.... pita mene profesor za popravku ocene i kao šta je masa? I ja iz topa - MASA JE MERA INERTNOSTI TELA!

I on me gled 20 sekundi.... "dobro  a šta je inertnsot tela?" ... j se pogubio ..... to se ne uči inače ...

šalim se, sedi :) 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

u termodinamici entropija je ta izmisljena stvar o kojoj pricas.... kako mislis da je energija zamisljena.... inace u jednacinama fizicari cjeli svemir vole da strpaju u energiju, tj broj kako kaze juan, pa onda provjeravaju matematicke modele, sta se sa cim slaze, sta ne valja pa koriguju i dotjeruju, tako su dobili velike probleme sa manjkom mase u svemiru, tj manjkom gravitacije pa su izmislili tamne stvari po svemiru koje ne mogu da potvrde

Ma, ti naucnici si veze sa,zivotom nemaju, da vam cloudking kaze...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nego kada smo kod termodinamike i entropije odakle im to (naučnicima) da je univerzum zatvoren sistem. Mislim malo me buni konstantno uvećavanje onoga što zovu tamna energija, tj energija vakuma koja "gura" galaksije da idu sve brže i brže jedna od druge. A kako ih gura svaku od svake to znači da je vakuma sve više i više, što znači da je i energiej sve više i više. Od nekud ta energija mora da dođe.

Jedna ideja mi je posebno zanimljiva ovako kao laiku, čitao sam da je moguće (da su neki naučnici predložili) da zapravo svaka crna rupa može da da bude univerzum nisam to baš dobro skontao, ali ukoliko je tako kada crna rupa guta zvezdu onda dobija na energiji njena masa se povećava, onda raste (horizont događaja je širi). Zar ovako neka stvar ne bi objasnila zašto se svemir širi i zašto je te energije koja gura naš univerzum da se širi sve više i više? 

Подели на овим сајтовима

. A kako ih gura svaku od svake to znači da je vakuma sve više i više, što znači da je i energiej sve više i više. Od nekud ta energija mora da dođe.

To je zato sto se univerzum siri. Samim tim se i prostor povecava. 

Prostor nije begranican, on ima kraj, prosto je taj koji cini univerzum. 

Подели на овим сајтовима

To je zato sto se univerzum siri. Samim tim se i prostor povecava. 

Prostor nije begranican, on ima kraj, prosto je taj koji cini univerzum. 

Da ali što je više prostora između dve galaksije to se one sve brže šire i to ne zato što je gravitaciona sila slabija nego zato što neka druga sila sve više i više gura galaksije jedne od druge, dakle samim tim "prazan prostor" ima nekakvu energiju, a što je više praznog prostora više ima i ove energije, a kako se svemir širi sa istom količinom materije tog prostora je sve više i više. Tako da sada možda ja grešim, ali iz svega što sam skontao imam utisak da je enrgije u univerzumu sve više i više, a to ne bi smelo da bude.

I da prostor niej bezgraničan ima kraj, ali to ne znači da ne može da se širi i da ga ima sve više i više. Mada ustvari nismo ni sigurni da nije bezgraničan, može da bude bezgraničan.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...