Милан Ракић Написано Новембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2013 To je veliki greh biti sa takvom osobom u vezi zar ne? Ne planiraju brak jer su oboje razvedeni i vec imaju decu iz prvog braka ali.....su ipak zajedno. Питање је сродство... Дакле, да ли су те две особе, које су свака за себе разведене, већ имају децу из претходног брака-како кажете и заједно су... Дакле, нигде се не "види" да ли су они у некаквом сродству? Или "хоћете" само да чујете мишљење о "природи" такве везе... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maki1234 Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Ako smo momak i ja rodjaci , prababe su nam rodjene sestre i meni i njemu sa oceve strane . Koje je to koleno i da li je moguc brak ? Hvala unapred Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marke Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Postovani ....interesuje me da li je dozvoljen brak izmedju dvije rodjene sestre i dva brata od strica? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Genetski gledano, stepen srodstva između sestre i brata od strica je četvrti. Ne znam kako je zakonski regulisano, to Amerikanci zovu "first cousins", mislim da tamo ne sme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Genetski gledano, stepen srodstva između sestre i brata od strica je četvrti. Ne znam kako je zakonski regulisano, to Amerikanci zovu "first cousins", mislim da tamo ne sme. Мислим да ниси разумео. Црква не дозвољава да се два брата ожене двема сестрама, иако ту нема никаквог сродства. Па постављач теме пита да ли та забрана важи и ако су у питању браћа од стричева. Још једном, потенцијални мужеви нису ни у каквом сродству са потенцијалним женама. Човек Жоја and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Genetski gledano, stepen srodstva između sestre i brata od strica je četvrti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Али то није било питање. Нема нигде у причи брата и сестре од стрица и четвртог генетског степена сродства. Имаш два брата oд стрица и две рођене сестре. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Али то није било питање. Нема нигде у причи брата и сестре од стрица и четвртог генетског степена сродства. Имаш два брата oд стрица и две рођене сестре. Aha, aha. Glupo je formulisao naslov čovek Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Између рођених сестара - други степен. Између браће од стричева - четврти степен. Ако су два брата, а желе да се ожене са две девојке које су рођене сестре - постоји двородно сродаство, ако један од њих узме једну од сестара. Други онда не може, по канонском праву Цркве. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Између рођених сестара - други степен. Између браће од стричева - четврти степен. Ако су два брата, а желе да се ожене са две девојке које су рођене сестре - постоји двородно сродаство, ако један од њих узме једну од сестара. Други онда не може, по канонском праву Цркве. Мислим да по благослову епископа ова забрана може да се разреши. Колико ме сећање служи, из канонског права смо учили да су разлози настанка овог канона (у Византији, наравно) економске природе, тј. да не би после било перипетија са поделом имовине, тако некако. Знам две комбинације два рођена брата и две рођене сестре. За једне сам потпуно сигуран да су црквено венчани, за друге нисам сигуран али мислим да јесу. Тако да се то у савременој пракси разрешава, само мора да се тражи благослов епископа. Плутон, Човек Жоја and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Новембар 19, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2015 Ne znam.. Ima različitih mišljenja. Možda samo treba izbegavati te kombinacije u startu "dve sestre - dva brata"... dok se time donekle može svesno upravljati. E sad ako se nekome stvarno dogodi ljubav... bez da je ciljano tome težio.. ne vidim sta je tu loše. Pre vidim da ćemo tako tako pogrešiti, jer smo jednostavno grešni i kada želimo ispravno postupiti.. Da li ćemo pogrešiti što ćemo pružiti ljubav ili što ćemo je uskratiti? Mislim da će u tom slučaju srce i duša doneti saglasan odgovor... A mi možemo ovde komentarisati koliko hoćemo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мики Написано Јануар 22, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2016 Имам питање ако неко зна одговор, реч је о степену сродства, ја и девојка која ми се свиђа, а и ја њој, имамо заједничког претка, мој прадеда, а њен наврдеда, па дали по законима народним и црквеним дозвољен брак? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мики Написано Јануар 22, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2016 Имам питање ако неко зна одговор, реч је о степену сродства, ја и девојка која ми се свиђа, а и ја њој, имамо заједничког претка, мој прадеда, а њен наврдеда, па дали по законима народним и црквеним дозвољен брак? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јануар 22, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2016 Кољена или степени сродства у Православној цркви рачунају се по броју рођења. Дакле, колико рођења има између две личности, толико је и степена сродства. Младић и девојка, којима је заједнички предак прадеда, стоје у ШЕСТОМ степену крвног сродства у ПОБОЧНОЈ ЛИНИЈИ. У немогућности да вам графички представим како то сродство изгледа, покушаћу описно да објасним. Прадеда је имао два сина, то су два рођења; сваки од њих је имао сина или кћерку, то су још два рођења, а они су такође сваки имали сина или кћерку, то су још два рођења, значи укупно шест рођења у крвном сродству у побочној линији. У овом сродству брак није дозвољен све до деветог степена, што значи да шести степен не може бити разрешен ни од које црквнене инстутуције.Можда је у том степену сродства брак дозвољен по грађанском закону, али Црква такав брак забрањује и ти младенци се неби могли црквено венчати. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мики Написано Јануар 22, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2016 Можда боље овако да објасним, од мог деде полусестра, њеној баби са очеве стране дође баба... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука