Jump to content

neka protestantska knjiga o pravoslavlju

Оцени ову тему

Препоручена порука

A da li postoji neka protestantska knjiga o pravoslavlju koja bi bila mnogo stručnija od ove koju sam ja imao u rukama? Mislim, ne one vrste gde protestanti hvale pravoslavlje ili koje su pisali protestatni koji su prihvatili pravoslavlje, nego neka mnogo utemeljenija kritika koja bi imala mnogo jača teološka utemeljenja? Znači, kao što postoje pravolavne knjige o protestantizmu, uz dokazivanje pogrešnosti protestantske teologije - da li postoji, po vašem uvidu, isto takva protestantska knjiga? To pitam prosto zbog objektivnosti sagledavanja drugačijih mišljenja, jer lako je proglasiti neispravnim ono što nam se ne svidja...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Ја до сада ниједну такву књигу нисам видео осим ове коју сте поменули на почетку теме. Иначе бих итекако волео да нађем неку такву. Мислим да нема много таквих књига чак и на енглеском. Чешће се могу књиге те проблематике наћи на релацији католицизам-протестантизам.

Подели на овим сајтовима

Практично таквих књига нема јер већина протестантске литературе долази са запада, а они скоро да ништа не знају о Православљу. Ако нешто и знају, то је најчешће погрешно и површно. На пример, највећа књижара у САД, читав један одељак посвећен Хришћанству и једина "православна" књига коју можеш да нађеш је "Orthodox Study Bible".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Znam čoveka. Treba uskoro da izađe iz štampe u izdanju "Pravoslavne fantastike" delo mladog i perspektivnog autora pod naslovom. "Od baptiste preko pentkostalca do subotara da bi postao pravoslavac" (NJFV Lepi Sića, Sabrane poruke III, Pravoslavna fantastika-Beograd 2012).

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Jel ovo šala neka ili će knjiga stvarno tako da se zove?? baš me zanima šta tamo piše....

Znam čoveka. Treba uskoro da izađe iz štampe u izdanju "Pravoslavne fantastike" delo mladog i perspektivnog autora pod naslovom. "Od baptiste preko pentkostalca do subotara da bi postao pravoslavac" (NJFV Lepi Sića, Sabrane poruke III, Pravoslavna fantastika-Beograd 2012).

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Obavešten sam od prijatelja da uskoro izlazi nova knjiga iz štampe, koja predstavlja odgovor na apologiju protojereja Kirila Zajca (apologija je opisana u knjizi koju je izdala Svetigora o sektama, knjiga br.2)... Autor je iz denominacije koja je prozvana u protojerejevom tekstu....

biće zanimljivo...

Подели на овим сајтовима

A da li postoji neka protestantska knjiga o pravoslavlju koja bi bila mnogo stručnija od ove koju sam ja imao u rukama? Mislim, ne one vrste gde protestanti hvale pravoslavlje ili koje su pisali protestatni koji su prihvatili pravoslavlje, nego neka mnogo utemeljenija kritika koja bi imala mnogo jača teološka utemeljenja? Znači, kao što postoje pravolavne knjige o protestantizmu, uz dokazivanje pogrešnosti protestantske teologije - da li postoji, po vašem uvidu, isto takva protestantska knjiga? To pitam prosto zbog objektivnosti sagledavanja drugačijih mišljenja, jer lako je proglasiti neispravnim ono što nam se ne svidja...

Mislim da je bi te ovo moglo zanimati.

http://www.ptf.edu.r...aciji-evandelja

Možda i knjiga "Uvod u teološku antropologiju" (Izdavač Protestantski teološki fakultet) koja komparativnom metodom (pravoslavna, rimokatolička i protestansta tradicija) predstavlja odgovore na osnova antropološka pitanja, porekla, suštine i smisla ljudskog bića u kojem preovladava i brani se stanovište pravoslavne antropologije iako je autor protestant... Knjige više nema u prodaji, može se naći po bibliotekama bogoslovskih fakulteta ali novo izdanje se planira u koautorstvu sa prof. Goranom Golubovićem gde će se zadržati komparativni metod ali još više naglasiti stajalište pravoslavne antropologije.

http://www.ptf.edu.r...u-antropologiju

Prvu možeš lako nabaviti na PTF-u u Novom Sadu...

Центар за истраживање религије, политике и друштва

http://www.cirelstud.org

Подели на овим сајтовима

evo pronašao sam blog sa tekstom nove knjige za koju mi je rečeno da će se uskoro pojaviti iz štampe:

http://biblijskaistina.blogspot.com/

a takodje i ovde vidim da postoji PDF:

http://siont.net/u-hristu/pdf/search.php?opt=1&key=SVETO+PISMO+I+TRADICIJA+PRAVOSLAVNE+CRKVE

Inače, hvala Nikola..samo ovaj drugi tvoj link nisam uspeo da otvorim......

Подели на овим сајтовима

Ja sam na poćetku rekao da nisam preterano religiozan...samo preispitujem neke stvari koje me zanimaju....a naći PDF i ostalo..pa nije to tako teško ako te se uputi gde da tražiš...

Није лепо братац...

Какво ти је то хришћанство?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...