Jump to content

neka protestantska knjiga o pravoslavlju

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pre nekoliko dana me je jedan moj poznanik i kolega s posla upoznao sa knjigom koja nosi vrlo vep naslov: Pravoslavlje obasjano evanđeljem.

Isprva sam pomislio da je to neka nova knjiga naših vrsnih mlađih bogoslova, dok u njenoj unutrašnjosti nisam primetio da nije izdata sa blagoslovom, a i postoje neka poglavlja koja mi nisu zvučala baš pravoslavno. Detaljnijim prelistavanjem došao sam do zaključka da se radi o ozbiljnom radu i istraživanju ali da autor očigledno nije pravoslavan, a nije ni rimokatolik. Zanima me da li je neko čitao ovu knjigu i šta vi mislite o njoj?

Подели на овим сајтовима

Pre nekoliko dana me je jedan moj poznanik i kolega s posla upoznao sa knjigom koja nosi vrlo vep naslov: Pravoslavlje obasjano evanđeljem.

Isprva sam pomislio da je to neka nova knjiga naših vrsnih mlađih bogoslova, dok u njenoj unutrašnjosti nisam primetio da nije izdata sa blagoslovom, a i postoje neka poglavlja koja mi nisu zvučala baš pravoslavno. Detaljnijim prelistavanjem došao sam do zaključka da se radi o ozbiljnom radu i istraživanju ali da autor očigledno nije pravoslavan, a nije ni rimokatolik. Zanima me da li je neko čitao ovu knjigu i šta vi mislite o njoj?

Брате, ако си ти написао ту књигу, слободно кажи. Нећемо да се љутимо. ;)

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

Брате, ако си ти написао ту књигу, слободно кажи. Нећемо да се љутимо. ;)

Поступио си скроз секташки ...

Хај исповеди сада веру пред Богом и људима.

Јел си баптиста ? :)

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

znači umesto odgovora ja ispadoh sektaš...samo neznam na osnovu čega..šta je u mom pitanju sektaško? ja sam se baš zato i registrovao da bih pitao o ovome jer me jako zanima, a ukoliko vi ne želite, ja ću uputiti pitanje na nekom drugom forumu...ja u svakom slučaju nisam praktikant religije i moj jezik i izražavanje nisu prožeti bogoslovskim terminima, tako da izvin'te....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ма полако... шали се мало човек...

Познајем аутора књиге. Зове се Ивица. Добар је момак заиста. Но, он говори о Православљу из перспективе човека који није конзумент Православља. Гледа са стране. Дакле, књига заиста није озбиљна студија, напротив. Он је батписта и као такав пише књигу... ако има нешто што те је тамо заинтригирало постави овде па да поразговарамо...

Подели на овим сајтовима

Био је он својевремено на форуму Верујем па се дискутовало око те књиге, потражи овде: https://www.pouke.org/verujem/

Ако те нешто интересује можеш да питаш, ја сам раније био протестант.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ja knjigu nisam čitao..odmah sam je vratio..samo sam video da ima puno citata i da je korišćena prvenstveno pravoslavna literatura, a ne protestantska...tako da sam mislio da je neko čitao da li je to ispravno citirano ili vadjeno van konteksta i tako to....

Подели на овим сајтовима

da, i još nešto... na kraju knjige su neke biografije ljudi koji su ranije bili pravoslavni sveštenici pa su postali protestanti..tako piše...a g-din Zvonko reče da je bio protestant...očigledno da se ta ''preobraćanja'' dešavaju u oba pravca..šteta da nisam obratio podrobnije pažnju i pročitao sve to... sad me je blam da ponovo tražim...

Подели на овим сајтовима

Da, ali koja pravoslavna literatura? da li su korisceni sveti Oci, da li su korisceni profesori teologije?

Imao sam priliku da uzmem knjigu u ruke i zaista moram da priznam, a to sam i Ivici rekao, da nije ozbiljno uzeo Pravoslavlje.

ja nisam citao knjigu, niti mi je sadrzaj poznat. ono sto hocu reci je da kad neko uzme i krtikuje pravoslavlje, po prica kako je ovaj i onaj obicaj paganski, mi uzmemo i damo objasnjenje da to nije stav pravoslavne crkve, i da je nasa teologija drugacija.. medjutim imamo taj problem sto nam se u nekim slucajevima bogoslovnje razlikuje od prakse... a praksa je bitna, tj dela. npr nije pravoslavno glediste da na grolju treba ostavljati jelo i pice, sta ce to pokojniku, ali to se ostavlja... ko da ce pokojnik da jede.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

e, evo našao sam sajt po nazivu knjige:

http://hriscanstvo-pravoslavlje.com/

pa tu onda ima da se loguje dalje i da se čitaju sva poglavlja, koliko vidim..a i da se besplatno kopiraju.....neznam da li postoji i spisak citiranih dela da vidimo koje su knjige navođene tj da li su citirani profesori itd....

Подели на овим сајтовима

• Гости

'Pravoslavlje obasjano evanđeljem' je jedna od najboljih knjiga koja je ikada napisana o Pravoslavlju. Ovo je knjiga koju bi svaki pravoslavni vernik trebao da ima u svojoj kući... (Iz predgovora Slađana Đurića, autora knjige 'Samo Pismo')

Волео бих да се овде и сам Ивица јави и прокоментарише своју књигу. Овај горе ситат је са сајта и наравно њега схватам као рекламу за књигу као и икону Пресвете Богородице на корицама књиге. У супротном, тешко да би ико ту књигу прочитао.Заоста Човек

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам ни ја. Вероватно неки баптистички теолог.

Оно су паушалне, слободне процене писца о томе шта је Православље. Православна Црква свакако није организација већ Црква, једна света саборна и апостолска. Писац је себи дао слободу и право (које има, наравно) да тумачи свете оце али их тумачи тако да им учитава оно што они не говоре. Уосталом, за озбиљно проучавање теологије потребна је систематизација.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...