RYLAH Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Pa neka se ne pazi šta se priča, ionako se nikada i nije pazilo. Tužno je što ne shvataš da on tebi šteti, a ne meni. Ja nemam ništa protiv da on, ti, bilo ko daje izjave. Ali problem je što su te izjave duboko problematične. У чему је онда проблем? Ако неко не треба себи да ставља брњицу само због "тумача", ако он више штети мени као вернику него теби као атеисти, и ако ти немаш проблема са тим да неко даје такве изјаве, у чему је онда проблем? У томе што такве појаве тумачи тако како их тумачи? Опет кажем, тоталитаризам је, и то најогољенији тоталитаризам да ти некоме стављаш брњицу на уста, јер ти се не допада тумачење његових речи. Нисам видео толику хајку на оне несрећнике који су направили трибину да би пљували по Цркви, или на оне друге несрећнике који иду на форуме на АС или код Пеђе да би причали све најгоре о Цркви. Ово што је +Амфилохије рекао макар није срамота поновити, све и да се не слажеш са тим. нисам видео да је неко дизао овакву хајку на Пеђу због свих гадости које качи по својим сајтовима, везане оне за Цркву или не. Хајд прво поразмислите о доследности, па да онда нападате. У најмању руку би било пристојно тако радити. Овако, ради се о обичном тоталитарном наметању мишљења. А да су довољно јаки, забранили би му и да се уопште појављује, као што је раније већ рађено (при чему тебе изузимам из ове констатације, најискреније). -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Теби се чудим само толико да увек правдаш Амфилохија, шта год напише. Ne naučiš dete da preispituje autoritete i bude tako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 И онда сада треба да се пази да било која будала са улице не протумачи речи неприкладно и да у њима не нађе позива на насиље, јел тако? Не прави се наиван, молим те. Није то неко, него се тачно зна да у Србији постоје криминалне наци групе које само чекају такве изјаве као миг да крену да дивљају. Да тај човек има мало осећаја одговорности, прво и прво би преклињао ту ”децу” да се смире, ако их већ толико воли и брине о њима. Онда оне који га не послушају похапсити, па тек онда можемо да причамо о прикладности геј параде, њеној сврси и осталом. Овако је срамота. Не знам о каквој содоми да се ради, она не може да буде гора од тих манијака. Кажеш да геј активисти провоцирају и гурају прст у оку већини која мисли другачије. А гурају ли мали нацисти мени прст у око? Гура ли ми прст у око Амфилохије кад их назива децом и овако изврће и релативизује? Шта би онда по теби ја требало да радим, да се иселим јер сам мањина, а већина клима главом или да формирам своје сопствене формације, кад је већ Дачић неспособан, а духовни оци причају тако како причају? Уосталом, кад су ти исти лудаци палили џамију, смиривао их је. Отишао је пред њих и смиривао их је. То значи да он зна да они постоје и шта раде и да им је ауторитет. Поставља се питање зашто то исто не уради у случају геј параде. Макар вербално, не мора да се излаже опасности. Него ради баш обрнуто. Аурор and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Не мислим и не очекујем. А да ли ти видиш разлику између: ”Црква сматра да је хомосесуалност грех и сходно томе не прихвата вредности које пропагирају геј активисти” и овога што је он рекао? Јесу ли судбина Содома и Гомора саставни део предања Цркве? Ако се поређења користе у другим ситуацијама, када се говори о чедоморствима, о згртању пара на којима је туђа крв, о неслози, и о разним другим стварима које нису толико медијски интересантне, због чега би се овде то забрањивало? Понављам, нисам за насиље према било коме, далеко од тога, али реално, оно што су тражили и очекивали, то су и добили. Они су ту шетњу направили са циљем да изазову инциденте, нико није толико глуп. А тај дан су и бабе и деде узимали камење да гађају полицију. Тај дан су и полицајци масовно отказивали послушност, због тога су и скратили ону журку за два сата. Једноставно, не можеш да гураш свима, али апсолутно свима, прст у око и да очекујеш бомбону уместо шамара. Ти не подржаваш и не релативизујеш, али Амфилохије ради. Ноторна је чињеница да су та ”деца” крволоци, убице, криминалци и нацисти и без хомосексуалаца и то би и остали све и да сви хомосексуалци овога тренутка испаре из Србије. И м. Амфилохије то сигурно зна. Теби се чудим само толико да увек правдаш Амфилохија, шта год напише. Капирам га на другачији начин. На много другачији начин него и многи из Цркве. И заиста немам проблема са тим уколико га неко не капира, али веома ми је познат и начин на који он износи ставове, и то шта су му ставови. Ово све што је рекао десило се, макар ја тако мислим, у афекту због целе ове ситуације, али и овде мислим да се ради само о несрећном избору речи и већ унапред формираној слици о њему. А имам много пријатеља из Црне Горе. И онда, када одеш тамо, видиш како се најцрња комунистичка забит, у којој су ДБ-овци вршили обред "сахране Бога", или у којој је свештеник морао да штрајкује поред супремаркета '87. да би се добило место за изградњу храма, полако претвара у државу људи који се Цркви масовно враћају. И поред свих притисака, и поред стравичне хајке, сатанизације, лажи, подметачина, људи се у Црној Гори масовно враћају вери. А за то је управо најзаслужнији +Амфилохије, шта год било ко да прича. Поред тога, многа су ми његова предавања много значила у одређеним периодима живота, и стварно мислим да о њему постоји огромна предрасуда од које сви крећу, да никада заправо не прочитају или случају оно што стоји написано, или оно што је изговорено, него "оно што је написао и рекао Амфилохије". Као што постоје огромне предрасуде код неких, и то не само код "правоверника" чим се помену +Атанасије, +Григорије, а од скора и +Давид. feeble, -Владимир- and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Не прави се наиван, молим те. Није то неко, него се тачно зна да у Србији постоје криминалне наци групе које само чекају такве изјаве као миг да крену да дивљају. Да тај човек има мало осећаја одговорности, прво и прво би преклињао ту ”децу” да се смире, ако их већ толико воли и брине о њима. Онда оне који га не послушају похапсити, па тек онда можемо да причамо о прикладности геј параде, њеној сврси и осталом. Овако је срамота. Не знам о каквој содоми да се ради, она не може да буде гора од тих манијака. Кажеш да геј активисти провоцирају и гурају прст у оку већини која мисли другачије. А гурају ли мали нацисти мени прст у око? Гура ли ми прст у око Амфилохије кад их назива децом и овако изврће и релативизује? Шта би онда по теби ја требало да радим, да се иселим јер сам мањина, а већина клима главом или да формирам своје сопствене формације, кад је већ Дачић неспособан, а духовни оци причају тако како причају? Уосталом, кад су ти исти лудаци палили џамију, смиривао их је. Отишао је пред њих и смиривао их је. То значи да он зна да они постоје и шта раде и да им је ауторитет. Поставља се питање зашто то исто не уради у случају геј параде. Макар вербално, не мора да се излаже опасности. Него ради баш обрнуто. Уколико ниси прочитао његову изјаву поводом те параде, он је позивао све да остану у кући, и да на тај начин прикажу овима који хоће да праве параду какво мишљење заиста имају о њима. А даље је рекао да никакво насиље није оправдано. Али, медији узму оно што им треба, то издвоје из целине, заврте, и онда крене пљувачина. А мале нацисте наравно да треба склонити са улице на један или на други начин. Ено ти једног од начина који постоји у Црној Гори (тачније у Цркви у Црној Гори, чији је "вођа" управо тај Амфилохије који "правда нацисте"): везати их за Цркву, звати их када се граде цркве или поправљају манастири, да им кичма пуца цео дан, наравно на мобу, само за храну. Оду тамо срећни јер коначно виде неки смисао у својим животима. За пар месеци, он више не скаче по стадионима, за годину дана крене да чита Оце, и за пар година од њега буде свршени студент и неко ко доприноси друштву. Да, и то сам исто виђао тамо, и то много таквих ликова, са причама из претходног живота које можеш да чујеш само по затворима (многи су од њих били и по затворима). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Ne naučiš dete da preispituje autoritete i bude tako. У твојим годинама сам преиспитивао веће ауторитете него што си их ти до сада и видео. А онда сам одрастао и видео да је бесмислено мислити да цео свет треба да мисли као ти, и да се може доста тога научити и од неког са ким се не слажеш, само ако престанеш да га гледаш као глупљег од себе чим се први пут не сложи са тобом. -Владимир- and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 A nije bilo prikladnijih reči? Braniti tu izjavu = braniti neodbranjivo. Naravno da je bilo. Recimo, ono sto je rekao vladika Grigorije(da su homoseksualci nasa braca itd.). Ne branim ga. Ja sam bio jedan od onih koji je tu izjavu kritikovao... a i nije mu prvi put da daje neodmerene izjave. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 А ко ће да одређује шта су прикладне речи? И постоји ли довољно прикладна реч некога ко се не слаже са општим ставом, или је уствари поента да се свака реч протумачи на најгори могући начин, јер нам је тај неко већ одавно трн у оку? Poenta je to da je svako, ukljucujuci tu i samog mitropolita, mogao sa gotovo stoprocentnom sigurnoscu da predvidi kako ce te reci biti protumacene. To je ono sto joj fali. И што би неко бранио ту изјаву? И од кога? Од атеиста? Њима ће бити добро једино када се глас Цркве, или људи који представљају Цркву уопште не буде чуо, тако да је то бесмислено. Generalizujes, i to debelo. Изјави не фали апсолутно ништа, библијска је. Е, сад, ко год хоће да је тумачи, може да је тумачи како год хоће, али пројекција неког атеисте на библијске речи не дотиче било кога из Цркве (а у тумачењима ове изјаве се управо радило о пројекцијама - "гледа мајмун себе у зрцало"). Ovde je najmanje bitna projekcija ateista, vec projekcija vernika. Kao mitropolit i jedan od najpoznatijih arhiejereja SPC, ima ogromnu odgovornost i mora da bude svestan da je svaka rec koju izgovori bitna, kao i da ce uticati na stavove/aktivnosti vernika. E to je ono gde je on kriv. Da li je on tu izrazio mrznju prema njima ili ne, to je stvar tumacenja i o tome je besmisleno raspravljati(nikada se necemo sloziti). A ono gde je nesumnjivo kriv jeste sto daje izjave koje se vrlo lako mogu protumaciti kao poziv na nasilje, mrznju itd. Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Mitropolit je jasno rekao sta je po Crkvi homoseksualizam SMRAD I GAD pred Bogom i to je istina kome se ne svidja ne mora ni da ga slusa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Poenta je to da je svako, ukljucujuci tu i samog mitropolita, mogao sa gotovo stoprocentnom sigurnoscu da predvidi kako ce te reci biti protumacene. To je ono sto joj fali. Generalizujes, i to debelo. Ovde je najmanje bitna projekcija ateista, vec projekcija vernika. Kao mitropolit i jedan od najpoznatijih arhiejereja SPC, ima ogromnu odgovornost i mora da bude svestan da je svaka rec koju izgovori bitna, kao i da ce uticati na stavove/aktivnosti vernika. E to je ono gde je on kriv. Da li je on tu izrazio mrznju prema njima ili ne, to je stvar tumacenja i o tome je besmisleno raspravljati(nikada se necemo sloziti). A ono gde je nesumnjivo kriv jeste sto daje izjave koje se vrlo lako mogu protumaciti kao poziv na nasilje, mrznju itd. Код ТУМАЧЕЊА је управо битна пројекција, јер свако тумачи нешто из свог предубеђења (мада се у овом случају мирне душе може говорити о предрасудама). Цела та посланица је садржала један помирљив тон, ако би је прочитао целу. Али то што неко из контекста истрже речи није проблем било кога сем онога ко тумачи и онога ко тако схвата, уместо да се потруди, набави целу посланицу, прочита је, и схвати шта је писац хтео да каже. А ту уопште нису проблем митрополитове "хушкачке" изјаве. Управо је проблем то што би они њему најрадије ставили брњицу, и што од његовог говора на Ђинђићевом гробу сваки његов иступ у јавности доживе као напад на секуларну државу и на демократију. Једноставно, тако желе да га схвате, и онда истржу речи из конекста и спинују, и на крају извуку закључак који њима одговара. Још кад се дода она хорор музика из Инсајдера, ефекат је потпун. Исто су то у Слобино време радили са сваком изјавом +Атанасија, јер је увек иступао против Милошевића (а и данас раде). И имаш оно његово чувено када је рекао да су наши интелектуалци "неслани", и да када би их човек скувао, обљутавио би се од њиховог укуса. То су дежурни тумачи протумачили као позив на то да се интелектуалци запале. Дакле, да, ствар је тумачења, посебно када је неко лењ да прочита шта је заправо и у ком је заправо контексту нешто речено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Баш ме занима како би св. Јустин Ћелијски реаговао у вези геј параде... RYLAH and Apis је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Nebitno kako bi on reagovao. Da je reagovao isto ovako, opet je pogresno. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Nebitno kako bi on reagovao. Da je reagovao isto ovako, opet je pogresno. Јасно, треба дефинитивно набавити PR менаџера митрополиту, да више не прави овакве испаде. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Nebitno kako bi on reagovao. Da je reagovao isto ovako, opet je pogresno. Погрешна је реакција била др Жарка Гавриловића када је први пут покушана парада, када је окупио навијаче, образовце и још ко зна кога све не, када су просули крв на улицама у име некаквог православља (мало п). А ова је реакција права, пастирска, одмерена. Ствар тумачења је пре свега у томе што је мало њих имало пред собом ЦЕЛУ посланицу, у којој се народ позива да остане у кућама, да није хришћански наносити бол било коме само због његове болести и да он осуђује свакога ко се баци једним каменом на било кога. Е, сад, то што смо сви постали лицемери, па више нећемо да причамо то што мислимо, да нас неко случајно не оптужи за заосталост. Тако на једној теми само што не кажемо да зло не постоји, на овој теми држимо буквицу из хришћанства човеку који је вратио хришћанство у Црну гору, на трећој теми ћемо вероватно да причамо о томе како би било кул да нас ванземаљци посете. Све је то супер, али то нема везе са Митрополитовом посланицом, него искључиво са нашим или нечијим другим побудама приликом тумачења исте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Код ТУМАЧЕЊА је управо битна пројекција, јер свако тумачи нешто из свог предубеђења (мада се у овом случају мирне речи може говорити о предрасудама). I upravo to mora da uzme u obzir kad daje izjave, tj. mora da ide korak unapred i da predvidi kako ce ga oni kojima se obraca shvatiti. Ne mozes da izjavis nesto onakvo, kad vrlo dobro znas da imas gomilu debila koji ce to protumaciti kao poziv na nasilje. Ustvari mozes, ali pokazujes dozu neodgovornosti. Sta fali izjavi vladike Grigorija? Nista. Mnogo je jevandjelskija i niko ne moze da je upotrebi kao opravdanje za nasilje. Цела та посланица је садржала један помирљив тон, ако би је прочитао целу. Ok, navedi puni tekst, pa da vidimo sta je uzvuceno iz konteksta. Али то што неко из контекста истрже речи није проблем било кога сем онога ко тумачи и онога ко тако схвата, уместо да се потруди, набави целу посланицу, прочита је, и схвати шта је писац хтео да каже. Ma da, oni huligani ce bas da traze celu poslanicu i da je citaju. Ti nisu videli Novi zavet u zivotu, a kamoli jos da traze +Amfilohijevu poslanicu, da poznaju svetootacka tumacenja itd. А ту уопште нису проблем митрополитове "хушкачке" изјаве. Управо је проблем то што би они њему најрадије ставили брњицу, и што од његовог говора на Ђинђићевом гробу сваки његов иступ у јавности доживе као напад на секуларну државу и на демократију. Једноставно, тако желе да га схвате, и онда истржу речи из конекста и спинују, и на крају извуку закључак који њима одговара. Још кад се дода она хорор музика из Инсајдера, ефекат је потпун. On sam daje povoda da ga tako shvatimo. A cak i da si ti u pravu(da mu namerno vade izjave iz konteksta isl.), bas zbog toga da sam na njegovom mestu nikad ne bih davao ovakve izjave, iz prostog razloga sto ne bih zeleo bilo kome da dam povoda da moje reci vadi iz konteksta. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука