Гости Guest - . . .- Написано Јун 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Ako ste nezaposleni i tražite posao, lako ćete vremenom početi da mrzite svoj CV Na kraju krajeva, potrebno je vreme da ga napišete i sredite, stalno updejtuje, i manje više on predstavlja simbol veoma stresnog perioda vašeg života: nezaposlenost. Siroti mali CV. Ako je vama mrzak, pa ko li će ga onda voleti ? Poslodavci. Da, dobro ste čuli, Negde, upravo sada, neki poslodavac voli vaš CV, iz prostog razloga: dobrih stvari koje ste istakli u njemu. Sledi najmanje pet razloga koji izdvajaju vaš CV iz gomile sličnih. 1. Vaše propratno pismo je savršen uvod u CV To je ono što bi dobro propratno pismo trebalo da bude: predstavljanje. Ono bi ukratko trebalo da kaže: “Zdravo, moje ime je Milan. Ja se bavim XY želim da obavljam X za vašu organizaciju. U prilogu je moj CV”. Ukoliko vaše propratno pismo nije elegantno i jednostavno niko neće pročitati (samim tim i zavoleti) vaš CV. 2. Organizovali ste vaš CV Formatiranje i organizacija igraju bitnu ulogu kada je reč o CV. Na kraju krajeva, da li koristite bullet point ne menja sadržaj, ali utiče na način kako poslodavac prelazi kroz sadržaj. Jednostavnije rečeno, dobro organizovan CV je onaj koji će manje zamoriti onoga ko ga čita. Što se sadržaj lakše upija, veća je verovatnoća da će poslodavac želeti da vas bolje upozna. Ukoliko niste vešti sa već gotovim obrascima, koristite alate sa kojima ste sigurniji, bullet points, kolone i tabele su primeri pametnih alata koje treba imati u vidu pri organizaciji vašeg CV-ja. 3. Izbegli ste “blabla” efekat Česta greška kod biografja je previše blabla sadržaja. O čemu se radi? Prosek iz srednje škole, beskonačni opisi koji služe za popunjavanje mesta, “preporuke, primeri radova, toksikološki nalazi dostupni na zahte” sve to spade pod blabla Ukoliko ste uspeli da sabijete sadržaj na jednu stranu, što je za svaku preporuku, blabla sadržaj zamagljuje jednostavnost dobro konstruisanog CV-ja. Poslodavci ne žele da tragaju za bitnim informacijama između nebitnih, te ih ni ne terajte. 4. Čitljivo je Nebitno je da li ste profesor srpskog jezika ili aplicirate za poziciju vozača, čitljiv CV je podjednako bitan. Možda deluje samopodrazumevajuće, mnogi koji traže posao nemaju čitljivost u vidu kada pišu svoje biografije. Neka istraživanja koje je sajt simply hired uradio interno, pokazuju da je savršen CV na nivou trećeg razreda srednje škole. Pisanje treba da bude jednostavno, ubedljivo, bez žargonskih poštapalica. 5. Brendirano je Poslednje, ali ne najmanje važno, poslodavci vole da vide CV koji je brendiran. Šta to tačno znači? Podrazumeva da ima konzistentnu temu kroz ceo ceo dokument, prateće i/ili motivaciono pismo. Recimo da želite da predstavite sebe kao menadžera. Vaš CV treba da pokazuje menadžersku ulogu na svakom poslu. Držite se proverenih recepata, ne odustajte od dobre prakse pisanja i očekujte taj poziv uskoro. Sean Weinberg –preuzeto sa Simply hired bloga. Извор: Нађипосао.рс sleki је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 О. Иван - увек оригиналан и практичан. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Млађони, katja, Malina and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Jedna veoma bitna stvar je da nema pravopisne greske, ispustena slova, srpski jezik bez kvacica (č,ć,š,ž). Neocekivano mnogo takvih CV-jeva nam stize, a ne mozes da ocekujes da ti dam posao ako se ne trudis da ispravis svoje greske u predstavljanju poslodavcu. Sta da ocekujem, kakav podnesak ces sutra da pustis sudu ili mail klijentu? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 А реците ми која је сврха да тек свршени студенти пишу CV? Да напише просек, возачку дозволу? Или још горе средњошколци који конкуришу на послове на којима може свако да ради (конобар, паковалац пакета, продавац на трафици). Слање CV за такве огласе је само малтретирање људи а не помажу послодавцу да направи неки одабир. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ма то се никад не зна, сваки човек који интервјуише кандидате има неки свој резон Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 А реците ми која је сврха да тек свршени студенти пишу CV? Да напише просек, возачку дозволу? Или још горе средњошколци који конкуришу на послове на којима може свако да ради (конобар, паковалац пакета, продавац на трафици). Слање CV за такве огласе је само малтретирање људи а не помажу послодавцу да направи неки одабир. Svrha CV-a je u tome sto kad dam oglas javi mi se preko 200 kandidata a mogu da odvojim vreme da razgovaram sa najvise 20. Moram da napravim nekakvu selekciju i za razgovor. Bilo bi sjajno da mogu da razgovaram sa svakim ko se javi ali to nije realno. CV je samo ulaznica za razgovor ali je izuzetno bitan jer ako je los, taj kandidat nece imati priliku da se predstavi... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Да, све ово је веома битно (правопис, сажетост, пропратно писмо...) Потпуно се слажем. Но, шта ми вреди све то? На крају, када ме, приликом разговора, подсете да нисам навела брачни статус и да ли и колико деце имам, те да ли планирам да рађам још... katja је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Имао сам прилике да будем са обе стране једначине па ево пар савета. CV је у ствари пример нечега што си урадио. Није толико битно шта ту пише, колико како си га написао. Ту ће послодавац да гледа колико си уредан, педантан, упоран, оригиналан итд. Најважнија ствар коју треба запамтити је - послодавац тражи некога да му заврши посао. Значи главна особина коју тражи је "gets the job done", све остало је споредно. CV је само први показатељ како се односиш према послу. То се наравно односи на приватнике, за државну фирму се гледа ко је у најближој родбинској вези. Ако вас питају нешто "некоректно" као брачни статус или како планирате породицу немојте да се љутите и обесхрабрите. То у ствари значи да му се свиђа кандидат, јер он ту већ у глави покушава да испланира будућност са њим/њом у наредних неколико година. Иначе не би ни питао. То јесте мало "лично" питање, али треба разумети да предузетник мора да планира. Он има, на пример, 50 запослених чији послови зависе од свакога ко ту ради. Ако му дате квалитетне информације он ће направити план како да попуни то време и неће бити проблема. Када су врло мале фирме у питању, они највероватније то себи не могу да приуште. Јер ако фирма има три запослена, очигледно је да било чије вишемесечно одсуство може да буде критично. А ни за запосленог нема смисла, јер не знаш да ли ће фирма постојати када се вратиш после неколико месеци. Када буду развили посао и нарасли, моћи ће да размишљају и дугорочније. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Имао сам прилике да будем са обе стране једначине па ево пар савета. CV је у ствари пример нечега што си урадио. Није толико битно шта ту пише, колико како си га написао. Ту ће послодавац да гледа колико си уредан, педантан, упоран, оригиналан итд. Најважнија ствар коју треба запамтити је - послодавац тражи некога да му заврши посао. Значи главна особина коју тражи је "gets the job done", све остало је споредно. CV је само први показатељ како се односиш према послу. То се наравно односи на приватнике, за државну фирму се гледа ко је у најближој родбинској вези. Слажем се да има смисла ако посао захтева вештину и искуство па да има шта да се напише. Мени су долазили из комшилука клинци да им пишем CV а посао је био баш на паковању конзерви у некој прехрамбеној индустрији а послодавац тражи да се пошаље CV. И они завршили 3 разреда средње школе те ту нема шта да се напише осим основних ствари,,, Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Како да се не љутим и не обесхрабрим кад је то пар пута био разлог зашто посао нисам ни добила (конкретно ми је објашњено - ''ко ће да вам чува дете, па рађаћете још, значи?!, па шта кад вам је дете болесно, па, јесте, иде у вртић, али... нама треба неко без обавеза...'') А једном сам, веровали или не, отказ добила пар дана пошто сам послодавцу саопштила да сам у другом стању. Нисам му могла ништа, јер сам била под уговором. А, на последњем радном месту су ме пре евентуалног продужења уговора онако, као изокола, испитивали да ли планирам још деце и када. С обзиром да су добили потврдан одговор, шта мислите, да ли су ми продужили уговор? Но, ја сад чувам своје бебице, а посла... Биће, ваљда... Ево и неких корисних линкова http://poslovi.infos...-trazite-posao/ http://poslovi.infos...trazenje-posla/ http://www.unapredicv.com/ katja је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 ... Ако вас питају нешто "некоректно" као брачни статус или како планирате породицу немојте да се љутите и обесхрабрите. То у ствари значи да му се свиђа кандидат, јер он ту већ у глави покушава да испланира будућност са њим/њом у наредних неколико година. Иначе не би ни питао. То јесте мало "лично" питање, .... Slažem se, ali poslodavci ne samo da postavljaju tzv. nekorektna pitanja, već ih postavljaju na nekorektan način, ponekad osuđujući zašto npr. žena od 32 godine nije udata, a deca..? Pa šta čeka itd. Ako već nisu dobronamerni, ne moraju biti ni maliciozni. I, zar njih nisu rodile majke?! (a propo Heleninog iskustva..) "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Имао сам прилике да будем са обе стране једначине па ево пар савета. CV је у ствари пример нечега што си урадио. Није толико битно шта ту пише, колико како си га написао. Ту ће послодавац да гледа колико си уредан, педантан, упоран, оригиналан итд. Најважнија ствар коју треба запамтити је - послодавац тражи некога да му заврши посао. Значи главна особина коју тражи је "gets the job done", све остало је споредно. CV је само први показатељ како се односиш према послу. То се наравно односи на приватнике, за државну фирму се гледа ко је у најближој родбинској вези. Ако вас питају нешто "некоректно" као брачни статус или како планирате породицу немојте да се љутите и обесхрабрите. То у ствари значи да му се свиђа кандидат, јер он ту већ у глави покушава да испланира будућност са њим/њом у наредних неколико година. Иначе не би ни питао. То јесте мало "лично" питање, али треба разумети да предузетник мора да планира. Он има, на пример, 50 запослених чији послови зависе од свакога ко ту ради. Ако му дате квалитетне информације он ће направити план како да попуни то време и неће бити проблема. Када су врло мале фирме у питању, они највероватније то себи не могу да приуште. Јер ако фирма има три запослена, очигледно је да било чије вишемесечно одсуство може да буде критично. А ни за запосленог нема смисла, јер не знаш да ли ће фирма постојати када се вратиш после неколико месеци. Када буду развили посао и нарасли, моћи ће да размишљају и дугорочније. Да, али у којој држави? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Како да се не љутим и не обесхрабрим кад је то пар пута био разлог зашто посао нисам ни добила (конкретно ми је објашњено - ''ко ће да вам чува дете, па рађаћете још, значи?!, па шта кад вам је дете болесно, па, јесте, иде у вртић, али... нама треба неко без обавеза...'') А једном сам, веровали или не, отказ добила пар дана пошто сам послодавцу саопштила да сам у другом стању. Нисам му могла ништа, јер сам била под уговором. А, на последњем радном месту су ме пре евентуалног продужења уговора онако, као изокола, испитивали да ли планирам још деце и када. С обзиром да су добили потврдан одговор, шта мислите, да ли су ми продужили уговор? Но, ја сад чувам своје бебице, а посла... Биће, ваљда... Па има и незгодних људи, али исто тако су и они притиснути законима иначе би све било пуно једноставније... Нека тата шљака... Slažem se, ali poslodavci ne samo da postavljaju tzv. nekorektna pitanja, već ih postavljaju na nekorektan način, ponekad osuđujući zašto npr. žena od 32 godine nije udata, a deca..? Pa šta čeka itd. Ako već nisu dobronamerni, ne moraju biti ni maliciozni. I, zar njih nisu rodile majke?! (a propo Heleninog iskustva..) Та врста некултуре је у нашем народу нажалост уобичајена... Да, али у којој држави? И то је тачно, нема шта. Кад би била нормална држава све то би било пуно боље. У сваком случају, не дајте се. Сутра је увек нови дан и нова прилика. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука