Баба Написано Јун 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Ма нема ништа лоше у националном идентитету - језик, историја, култура итд. Напротив, све је то супер - треба волети, чувати и бранити. Ти си поменуо да је "народ изнад појединца" па одатле коментари. Како ти тумачиш тај стих? Каква је онда за тебе улога народа у хришћанству? Не сећам се да сам икад рекао да је народ изнад појединца, то је можда овај други Жељко што се презива Библија, ја јок. По мени је подједнако битан и народ и појединац . Лично ми је ближи индивидуализам , али се трудим да не будем индивидуалиста , мада искрено речено колективизма се згражавам. Но између источњачког безличног колективизма и западњачког безличног индивидуализма ја бирам православну саборност личности . Каква је улога народа у Хришћанству - то је питање за посебну тему, ја овде само постављам питање шта су значиле Христове речи - "идите и научите све народе" и зашто место њих није речено све људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Провлачила се идеја о Месији који ће једног дана доћи и у коме ће се "благословити сви народи", али нема уопште идеје да Јевреји треба да иду около и "проповедају Јудаизам". У ствари им се саветује супротно. Старозаветна вера је у суштини само очекивање Месије уз ту и тамо по неку искру нечег већег. Сврха Мојсијевог закона била је да одржи Јевреје у колико толико цивилизованом стању до доласка Месије, а Његовим доласком се "испуњава" и "завршава". Новозаветна вера се суштински разликује од старозаветне у том смислу. Па не би се сложио. Христос је дошао да спаси Жељка и Звонка, није дошао да спаси Србе, Кинезе или Американце. Тих народа можда једног дана више неће бити, али ће хришћанство да остане. Фарисеји су били прилично правоверна струја која се строго држала Мојсијевог закона, садукеји су били "модернисти" који су све то схватали више као неку традицију. Бог јесте Мојсијевим законом намерно изоловао Јевреје као народ читавим низом прописа, да се не би мешали са паганима и да би сачували монотеизам као и веру у долазак Месије. Пола Старог Завета говори управо о тој изолацији. Нема ту шта да се верује или не верује, зна се тачно шта учи Тора и Јудаизам уопште по том питању и како су се ствари у историји одвијале. Има и у Библији примера масовног прихватања Јудаизма од неких народа (који се по некад нису добро завршавали...), али ако је и било неког "мисионарења" то је изузетак. Тора не учи Јевреје да своју веру шире на друге народе, већ управо супротно - да је љубоморно чувају у свом народу. То је једна од централних тема Јудаизма. Не знам што ти је то битно уопште... Шта то практично значи? Јудаизам и старозаветна вера нису исто. Јудаизам је вера Јевреја настала после разорења Соломоновог Храма од стране Римљана. Фарисејска интерпретација старозаветне вере је узроком окамењености те вере и тај став и стил веровања је и довео до разапињања Христа . Бог сигурно није изоловао Јудеје да би они једног дана разапели Христа , то је да не кажем нешто горе рећићу само смешно. Цео Стари Завет је вера иста она коју и ми имамо данас али на једном нижем нивоу у складу са временом и околностима а не једна самоизолационалистичка и нациоланистичка религија монотеизма. То је Јудаизам али не и Мојсијева вера и завет. Стари и Нови завет су завети са истим Богом , исти је Бог у питању и сад и пре 2000 година, није неки други Бог . Наша садашња православна вера је такође заветна вера мада и данас има оних који хоће да је сведу на законску веру , и ова наша вера има континуитет са старозаветном вером , непрекинути континуитет. Први Хришћани су одлазили на Богослужења у Соломонов Храм сасвим нормално , јер они нису нека нова вера одвојена од Мојсијевог и Авраамовог завета, него управо та иста вера. Од Фарисеја су правовернији били Есени али они нису створили јудаизам, већ су у већини прешли у Хришћане иако је њихов самоизолационизам био далеко већи од фарисејског. Народи ће Хришћанством добити вјечнују памјат , као што ће је добити и Жељко и Звонко. И проповедиће се ово јеванђеље о царству по свему свету за сведочанство свим народима. И тада ће доћи последак. N.Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Шта то практично значи? Не сме се упропастити појединац због народа, нити се сме упропастити народ због појединца. Просто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 "Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу." (Галатима 3:28) "Јер нема разлике између Јудејца и Јелина; јер је исти Господ свију, богат за све који га призивају." (Римљанима 10:12) ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Не сме се упропастити појединац због народа, нити се сме упропастити народ због појединца. Не знам како то народ може да се упропасти због појединца? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Не знам како то народ може да се упропасти због појединца? Хахахахахахахахаха! Ти онда не знаш шта је Србија ... И.стојковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 "Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу." (Галатима 3:28) "Јер нема разлике између Јудејца и Јелина; јер је исти Господ свију, богат за све који га призивају." (Римљанима 10:12) Зар стварно нема више ни јевреја ни грка ни мушко ни женско ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 У Царству Божијем нема. Само овде у овом палом свету... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 "Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу." (Галатима 3:28) "Јер нема разлике између Јудејца и Јелина; јер је исти Господ свију, богат за све који га призивају." (Римљанима 10:12) Види Звоно , овај последњи стих из твоје поруке се односи на Јевреје и Грке који су у Цркви , значи Хришћане , јербо је тада било Јудеја који су били Црква . Заиста нема ни Србина ни Маџара ни Цигана у Цркви у којој ја певам за певницом, иако тачно знам ко је Србин а ко Циган а ко Маџар јер смо сви једно у Христу. Данас међутим разлика између Јудеја и Грка је много већа но ономад , ако бих користио логику неких овде форумаша могао бих рећи да је стих застарео . Што се тиче мушког и женског , тачно је требало би да нема разлике јер смо сви једно у Христу , међутим чак и у Цркви једни стоје с једне други с друге стране и сами се деле међусобом. То је Хришћански идеал , али малчице је друкчије у пракси. Опет ови стихови не служе на негирање народа и њихове хришћанске улоге у свету и историји. nedeljko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Нисам негирао да народи имају улогу, али она је само историјска, из нужности. Бог није створио народе, створио је људе. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ово о парафразирању речи Христових ...хм на овај начин можемо да релативизујемо све речи Христове из Јеванђеља па ми то није никакав аргумент. Не можемо, будући да у Цркви постоји и Свето Предање. А оно није, како се најчешће верује, скуп свих сујеверних прича које бабе причају на поселу, него живо присуство Духа Светога у Цркви које исту чува од релативизације о којој причаш. Што се тиче оног првог зар сам ја учитавао некакав контекст ?Ово просто не разумем , лични идентитет садржи у себи и национални идентитет тако да ми није јасно како се ту нешто може поставити изнад нечега или испод нечега... Такође приметим да се овде форсира индивидуализам на рачун колективизма, при чему се осуђује форсирање колективизма на рачун индивидуализма. Да ли умете да Хришћанство видите као нешто што надилази дилему мношто/једно ? Немам ја проблема са колективизмом ни најмање, али ви очигледно имате проблема са индивидуализмом. Да те не знам, можда бих ти и поверовао... Наравно да Црква надилази дилему мноштво/једно. Али као народ Божији, а не народ СрБски. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Нисам негирао да народи имају улогу, али она је само историјска, из нужности. Бог није створио народе, створио је људе. Ко је створио народе ? Еволуција ? DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Не можемо, будући да у Цркви постоји и Свето Предање. А оно није, како се најчешће верује, скуп свих сујеверних прича које бабе причају на поселу, него живо присуство Духа Светога у Цркви које исту чува од релативизације о којој причаш. Да те не знам, можда бих ти и поверовао... Па на твоју жалост не знаш. Одакле ти идеја да се ја служим бабпским предањима? Али да ти све релативизујеш зар је то нешто ново на овоме форуму ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Наравно да Црква надилази дилему мноштво/једно. Али као народ Божији, а не народ СрБски. А народ Српски је наравно народ ђавољи ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Одакле ти идеја да се ја служим бабпским предањима? Ја то нисам рекао. Ја само кажем да си ти одговарајући на моје тврдње заборавио да постоји Свето Предање, или да га, у најбољем случају, погрешно разумеш и доживљаваш. Али да ти све релативизујеш зар је то нешто ново на овоме форуму ? Ја ништа не релативизујем - управо је обрнуто. Ствари су више него јасне - то што се теби не свиђа како ствари стоје, то је друга прича. Ти си тај чији је најјачи аргумент то што кажеш да ја релативизујем ствари. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука