Аурор Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 То што су и да ли су и којој мери радили Руси 1945. - никако не даје за право Американцима да пале, руше, разарају, разбијају, убијају, силују и шта све не раде онима које реше да ослободе......и јуче, и данас, а сигурно, и сутра. Американци немају право да раде то што раде на свим континентима - па и даље раде. Kakve uopšte ima veze to sa bilo čim? Znaš li da su Rusi isto tako oslobađali Avganistan, godinama pre nego što su Amerikanci? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Aurore nemoj i ti sad. Nemojte političariti na ovoj temi pliiiiiiz. Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 pa nije nasilje, jer ti ne vrsis nasilje nad njim zarad svog nekog dobra... satisfakcije ili iz nekog loseg razloga... nije tebi cilj da njega bijes, nego da nekog odbranis... greh bi bio da gledas i nista ne radis da to sprecis... zar mislis da je po bogu da gledas nekog kako siluje i da samo posmatras ili kazes nemoj da mi silujes dete? izvini ,ali jeste nasilje naravno da je greh da gledas kako nekog maltretiraju i pravis se lud kao da nije nista ,i nije po Bogu da ne reagujes i da posmatras ali cim nekog udaris to je vec nasilje није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Па јесте насиље. Како није насиље да некоме разбијеш главу? На пример, после Првог светског рата нашим војницима и официрима је било забрањено причешће неко време, без обзира што су се у суштини бранили и нису имали избора. Црква препознаје свако насиље као грех, али разликује агресију и одбрану. О Србима Ваш народ зна за самилост и понекад је такав у тренуцима када се човек не нада да ће код њега наћи ту лепу људску особину. Колико сам, пута, тако у рату гледао војнике изнурене од глади и, уместо да те људе, који су им спалили куће и масакрирали жене и децу, злостављају, ваши војници би се смиловали над њиховом судбином и давали им и последње парче хлеба из џепа - др. Рудолф Арчибалд Рајс Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 izvini ,ali jeste nasilje naravno da je greh da gledas kako nekog maltretiraju i pravis se lud kao da nije nista ,i nije po Bogu da ne reagujes i da posmatras ali cim nekog udaris to je vec nasilje znaci greh je da odbranis nekog, greh je i da ne odbranis... o.O Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 znaci greh je da odbranis nekog, greh je i da ne odbranis... o.O nije greh da odbranis nekoga ,odakle ti da je to greh ? naravno da je greh da se pravis blesav kad nekog tvvog bliznjeg maltretiraju није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 nije greh da odbranis nekoga ,odakle ti da je to greh ? naravno da je greh da se pravis blesav kad nekog tvvog bliznjeg maltretiraju pa zvonko rece da je svako nasilje greh, a ti kazes da je nasilje odbraniti nekog, onda se logicki zakjljucije da je odbraniti nekog greh. ... ili sam te lose razumeo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 pa zvonko rece da je svako nasilje greh, a ti kazes da je nasilje odbraniti nekog, onda se logicki zakjljucije da je odbraniti nekog greh. ... ili sam te lose razumeo. a jel postoji mogucnost da se neko odbrani bez nasilja ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 a jel postoji mogucnost da se neko odbrani bez nasilja ? nekad da, nekad ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 nekad da, nekad ne. eto sam si sebi odgovorio pa zvonko rece da je svako nasilje greh, a ti kazes da je nasilje odbraniti nekog, ja nisam rekla da je nasilje odbraniti nekog ja sam rekla : nije greh da odbranis nekoga ,odakle ti da je to greh ? naravno da je greh da se pravis blesav kad nekog tvvog bliznjeg maltretiraju није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 eto sam si sebi odgovorio ja nisam rekla da je nasilje odbraniti nekog ok. ovako, ako vidim da neko siluje neku devojku, i pritrcim u pomoc, i onda se sukobim s tim silovateljem, jel to nasilje ili nije, i jel greh ili nije? ja bih reko da je nije niti nasilje niti greh... jer nad cime ja vrsim naslje, nad negovim silovanjem... nasilan sam jer ga ometam u silovanju... kad je primena sile opravdana, to nije nasilje... ne mozemo nekog ko nekog odbrani nazvati nasilnikom. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 разлика је колику силу примениш - да ли да га одвојиш и савладаш, или претераш. DYNABLASTER and milan. је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339715937' post='660402] разлика је колику силу примениш - да ли да га одвојиш и савладаш, или претераш. slazem se sa ovim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 pa zvonko rece da je svako nasilje greh, a ti kazes da je nasilje odbraniti nekog, onda se logicki zakjljucije da je odbraniti nekog greh. ... ili sam te lose razumeo. Види овако. Проблем јесте у томе што ми некада (тј. често) не бирамо између добра и зла, већ између мањег и већег зла. И то онда збуњује многе. Када примениш силу да би зауставио нападача ти и даље чиниш насиље, повређујеш некога. То је зло и грех, само је мање зло него да га пустиш да уради то што жели. И ми хришћани у таквим ситуацијама покушавамо да опет направимо "позитивну разлику", тј. да веће зло заменимо мањим. Али не мења ствар да је читава ситуација лоша. Неки то покушавају да реше тако што кажу да хришћанин уопште не треба да се брани, а неки тако што насиље у одбрани проглашавају за "добро". И једно и друго је погрешно. Чак и ако си некога повредио, или не дај Боже убио, да би га спречио да уради нешто горе, то је и даље разлог за исповест и кајање. Тј. то је и даље грех који си починио свесно зато што си желео да спречиш веће зло. И то је трагедија овог палог света. Мало тврђа храна, али може да се свари... Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 ok. ovako, ako vidim da neko siluje neku devojku, i pritrcim u pomoc, i onda se sukobim s tim silovateljem, jel to nasilje ili nije, i jel greh ili nije? ja bih reko da je nije niti nasilje niti greh... jer nad cime ja vrsim naslje, nad negovim silovanjem... nasilan sam jer ga ometam u silovanju... kad je primena sile opravdana, to nije nasilje... ne mozemo nekog ko nekog odbrani nazvati nasilnikom. ne znam da li si citao celu temu pa ne znas moj stav i ja bi je branila verovatno ne birajuci sredstva ali to je nasilje ,a nasilje je greh to ti je tako ,svidelo se to nama ili ne није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука