Jump to content

Православље и социјална солидарност са сиромашнима - социјалне доктрине и црква

Guest

Препоручена порука

Велико је питање да ли је то милосрђе или  популизам? И комунисти и фашисти су регрутовали своје људе из најсиромашнијих слојева. Сиромашни су врло често предмет манипулације.

Наравно да је популизам и манипулација. Баш као што су и државни социјални програми популизам и манипулација са низом последица, о којима политичари заступници никада не говоре. На пример, заштита радника. Отежали су давање отказа и сад као штите раднике. ОК, а шта ћемо са онима који траже посао и који би га добили кад би газда могао да отпусти лошег радника? И они исто умиру од глади, а неки нерадник је заштићен као бели медвед. Или минимална плата. Штитимо раднике! А шта је са најсиромашнијима који сада не могу да нађу никакав посао јер њихов рад на тржишту реално вреди испод минималне плате Штитимо домаће производе! ОК, а шта ћемо онда са ценама које онда полете у висине? И тако даље. Пошто је наравно немогуће задовољити свакога, онда политичари гледају да задовоље већину, како би добили изборе. А за остатак популације нико не мари. И онда се то зове социјална правда. Ма да ти се смучи, бре... И шта је то онда, ако није популизам и манипулација?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 246
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Наравно да је популизам и манипулација. Баш као што су и државни социјални програми популизам и манипулација са низом последица, о којима политичари заступници никада не говоре.

Треба разликовати социјну демагогију од социјлних програма. Има људи који су здрави, способни, јаки и њима не треба социјални програм, међутим постоје и они други који су слаби, нису здрави, ни пуно способни и којима је потребна помоћ и заштита.

Отежали су давање отказа и сад као штите раднике. ОК, а шта ћемо са онима који траже посао и који би га добили кад би газда могао да отпусти лошег радника? И они исто умиру од глади, а неки нерадник је заштићен као бели медвед.  Или минимална плата. Штитимо раднике! А шта је са најсиромашнијима који сада не могу да нађу никакав посао јер њихов рад на тржишту реално вреди испод минималне плате

Заштита радника је да се човек заштити од манипулације и искоришћавања послодаваца јер неки од њих желе да запослени ради што више, а да га они плаћају што је могуће мање, по могућству ништа. Нису сви такви, али има и таквих. Не поштују се договори, закидају се плате, не уплаћују доприниси, не поштује се радно време...држава ту ништа не реагује, може неко да се жали колико хоће џабе радиш, али не зарадиш или зарадиш цркавицу. Многи људи ћуте и трпе јер немају алтернативу. Таква ситуација је као створено за манипулацију, искоришћавње, мобинг.

И онда се то зове социјална правда. Ма да ти се смучи, бре... И шта је то онда, ако није популизам и манипулација?

Мени се више смучи кад неко не добије плату, а радио је. Смучи ми се злостављање на радном месту.  Смучи ми се кад неко нема допринос за здравстено осигурање, па човек не може да оде код лекара јер му послодавац не уплаћује.

Подели на овим сајтовима

Zvonko suvise si stesnjen u neke okvire, neke -izme, nesto besmisleno, ne umem da opisem al osetim, lupas uglavnom, a mislis da pricas pravo, to sto prozboris koju pravo upropastis sa egotripovima, ili si placen da lupas. Stvarno mislim da si placen, ako nisi, onda radis za velikog brata za dz.

Ima vas jos par na forumu koji ste na isti/slicni kalup.

I one tvoje silne price o ratu, pa nemoj da se blamiras i da pravis od buve slona, ovo sto ti kazem znam sta pricam, i nemoj vise tu temu da spominjes jer je besmisleno. Ako mislis da nisam u pravu uvek moze fajt.

Ne znam, mozda ja lupam, al mozda i ne.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да ниси добро разумео о чему разговарамо. Ја управо браним малог човека, појединца, од "великог брата". Марјановић овде "ради" за "великог брата".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne znam ja o cemu vi ovde razgovarate, ali znam sta osecam i to kazem. Previse je duplih alibija, pa sta mislis, nemam ja za dzabe james bond mobilni :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Марјановић овде "ради" за "великог брата".

"Радим" за то да велики брат помогне малом брату, да богати брат помогне сиромашном брату, да здрав брат помогне болесном брату. "Радим" за братске и солидарне односе међу људима, а не за рат свих против свих.

Подели на овим сајтовима

Слажем се са обојицом . Треба отимати силом али са јасно одређеним циљем. Јер ако помогнеш некоме ко ће касније захваљујући тој помоћи да унапреди заједницу, од кога ће и држава и нација имати користи онда је то добра ствар . Против тога немам ништа против . Проблем је што се тај новац расипа на глупости, типа национална пензија Мирославу Илићу, Лепи Лукић и Шабану Бајрамовићу. Не знам како је У Америци али овде је главни проблем што то што се узме оде тамо где нема нема никакве користи . 

Подели на овим сајтовима

Никави јер се ја за отимање и не залажем а иником ништа не отимам.

Па ти не отимаш, али оправдаваш да то раде други.

@@-Владимир-,

Значи ако "држава и нација" имају "користи" онда је оправдано користити насиље према грађанима. Машала...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Значи ако "држава и нација" имају "користи" онда је оправдано користити насиље према грађанима.

Наравно, зар тако не раде и у Америци ? Колико чујем затвори су им пуни .

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па ти не отимаш, али оправдаваш да то раде други.

Не. Него имамо проблем различитих вредности. Рецимо код либертеријанаца је вредност себичност, као и рат свих против свих, цркве су окрактерисане као комунистичке, похлепа је врлина...Ја не делим те вредности и не верујем у њих јер су ми одвратне. Имам сасвим супротне погледе. Либертеријацима је  насиље социјaлна држава која помаже сиромашнима и болеснима и омогућује здравство и образовање свим грађанима, али нису они главни интрументи насиља државе - војска и полиција. Па каква је то логика?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Вредност је креативност и добровољна сарадња. Код тебе је вредност употреба силе ради "виших циљева". И после се чудите кад вас неко упореди са комунистима...

Држава је инструмент силе. То је институција којој смо препустили да решава проблем насиља у друштву, па зато има војску и полицију. Проблем настаје када неко ту институцију почне да користи за друге ствари осим спречавања насиља - што је оправдање за постојање такве институције. Јер за те друге ствари нема никаквог оправдања користити силу.

То је све веома једноставно - ако ме неко нападне, имам права да се браним зато што одговарам на насиље. Ако сам сиромашан, то ми не даје за право да силом одузимам од ближњег. Исто важи и за државу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...