Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 У тексту сам написао: "Проблем сиромаштва и богатства неће бити решен у овом свету нити том проблему треба прилазити са идеалистичких и месијанских позиција.Тек доласком Христовим тај проблем ће нестати." Проблем сиромаштва може да буде добрим делом решен и на овом свету. Довољно је упоредити како живи просечан човек данас, а како је живео пре сто или двеста година. А не разумем зашто је "богатство" проблем и шта би ту требало да се "решава"? Ваљда је циљ да сви живимо што боље... Ево неколико компанија деле храну црквено - народној кухињи у Београду и помажу гладне. Ипак, има наде. Наравно, то није решење економских проблема у Србији, али ја о томе у тексту и не говорим. За то постоје стручњаци. Сваки читалац ће имати супротан утисак. У тексту си поставио такав контекст, почео си од економских статистика, па онда "права радника", критиковање "председника владе" због мера штедње итд. Ради и "моје", не брини ништа. Јесте да је егоизам популарнији, али има људи који су саосаћајни, имају срца, хоће да помогну и помажу. Само ми није јасно зар и теби нису солидарност са сиромашнима и милосрђе вредност, у које верујеш? Ајде да занемарим ЛГБТ аспект овог поста... Постоји солидарност и милосрђе када видиш просјака на улици па извадиш из џепа, а постоји и солидарност када, као што то свакодневно ради сваки пиљар, ставиш бројке на папир и подвучеш црту па кажеш "ово може, а ово не може". Ако Србија има 10,000 долара бруто по глави становника, од чега је пола државно расипање, следи да просечан Србин може у вр` главе да добије $5000 годишње, тј. око $400 месечно бруто. Што је значи минималац са којим не можеш ни да једеш као човек, а камо ли да купиш ауто, стан итд. И ту је једино решење да се повећа ова почетна бројка. Не може то да постане више него што јесте када се "прерасподели". Могао је Христос, али ми не можемо. Али зато нам је Бог дао разум па можемо да седнемо и размислимо шта функционише, а шта не. Е сада, неки "натуралисти милосрђа" верују да је једино право милосрђе само ако уопште не користиш мозак већ само ако реагујеш инстинктивно попут осталог живог света. За њих је коришћење мозга у те сврхе у ствари велико зло и анатема. Нема покваренијег човека од оног ко седне да израчуна шта се исплати, па крене да ради рационално. Апсолутно јок бре! Само ирационално, главом у зид, нема везе што ћемо поцркати од глади, важне су добре намере... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Da li ste primetili, mada sad ne znam kako je u Srbiji, da kad odete u jedan lokal i naručite koka kolu, da tu nema pepsi kole, i obrnuto gde ima pepsi kole da tu nema koka kole? Ovo nije slučajno, jer koncerni dikitraju da ako hoćeš da prodaješ njihov produkt, koje druge produkte smeš ili ne smeš da prodaješ. Toliko jednom o slobodi u kapitalizmu, i drugo da kapitalizam voli konkurenciju..)) Али то није присила, него добровољан уговор. Не морам да продајем ни једно ни друго, али сам бирам то да чиним јер моје муштерије траже. Просто као грашак. Ако ми се не свиђа, могу да отворим бар у коме ћу да продајем природне сокове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Марјановићу, ако ти је циљ само солидарност, зашто си онда писао негативно о богатству, зашто си писао о томе да неки немају зато што други имају итд? То превазилази позив на милосрђе и постаје нека врста економске анализе. Наводиш погрешан узрок сиромаштва, а кад наведеш узрок имплицитно предлажеш и решење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Nije tačno da svako može da započne bilo koji posao, jer da bi započeo, mora prvo nešto da ima. Da, zadnje je ono "praktično može", sad moramo samo da definišemo šta tačno znači to "praktično može". Da svi možemo, onda bi svi ovde na forumu imali svoje prodavnice, radionice, kafane, šta god. Bili bi, dakle, preduzetnici. Kako to sad da nismo, zar smo toliko glupi i nesposobni, zar smo toliko neradni? То си погрешно разумео. Поента јесте да свако има слободу да започне посао или ради шта год хоће. Да ли неко има услова није толики проблем, за добру идеју лако је наћи инвеститора. To je ta bajka kapitalizma sa kojom mnoge prevari, da kao svako može. Ja bih, eto, hteo da Srbija ima svoju automobilnu industriju. Kapitalista bi odgovorio: Pa uradi, niko ti ne brani. Ali sa čim da uradim, prvo nemam znanje, drugo nemam kapital. A da imam znanje a nemam kapital, isto mi dođe. Jedino da neko ima interes i dadne mi kapital. Ko bi sad imao interes da Srbija ima svoju automobilnu industriju i dadne mi kapital? Najpre zajednica ako može i ako ima interes da u tom pogledu bude nezavisna od tuđe automobilne industrije i ako se sa jedne druge strane ne nalazi kapital. Zašto zajednica mora da bude nezavisna od tuđe automobilne industrije? A zašto zajednica mora da bude zavisna od tuđe automobilne industrije, koja je tu logika? No, kako će tuđe automobilne industrije da reaguju ako bi zajednica odlučila da stvori svoju automobilnu industriju? А зашто Србија данас нема ауто индустрију? Ако се сећаш имали смо, али смо је сами упропастили тако што смо је деценијама "штитили" од конкуренције. Да смо допустили увоз аутомобила пре 30 или 40 година, данас би Застава производила модерне аутомобиле у рангу Форда и Тојоте. Возили би Заставу 805 са ваздушним јастуцима, АБС, ГПС, климом и аутоматским мењачем и не би нам падало на памет да се вуцарамо по Аустрији и Америци. Сад нико неће да нам да капитал зато што смо се показали лоше. Као што нико у неком селу не позјамљује расипнику и пијаници... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Марјановићу, ако ти је циљ само солидарност, зашто си онда писао негативно о богатству, зашто си писао о томе да неки немају зато што други имају итд? То превазилази позив на милосрђе и постаје нека врста економске анализе. Наводиш погрешан узрок сиромаштва, а кад наведеш узрок имплицитно предлажеш и решење. Констатовао сам постојање богатих и сиромашних и цитирао податке Министарства за рад и социјалну политику. Говрио сам о сиромаштву, социјално угроженима али не и о узроку сиромаштва осим ове реченице "Вредности екстремног индивидуализма, егоизма, материјализма и грамзивости узимају свој данак." Што ипак није никаква економска анализа, већ пре етичка. Затим иде део из Грчке и Русије. Тј. социјалне концепције и позиви на солидарност. Онда иду светоотачки цитати о богатству који су етичког карактера, а не толико економског. Иначе у те цитате се савршено уклапају многи тајкуни и новобогаташи у Србији. Уосталом и сам си на прошлим темам говрио о буразерској економији и пљачки у последњих 10 - 20. Свако у Србији зна да многи који су се обогатили у том периоду нису то стекли радом, стваралаштвом и иновацијама. Тако да су ти етички цитати отаца итекако актуелни. Али ако прочиташ закључак видиш да ја њих позивам на солидарност (без да престану да буду богати) и да помогну онима који немају колико могу. Нема ни трунке негативности. Како год желе и колико год желе. И ту остављам слободан простор. И ако хоће - хоће, ако неће - неће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Проблем сиромаштва може да буде добрим делом решен и на овом свету. Довољно је упоредити како живи просечан човек данас, а како је живео пре сто или двеста година. А не разумем зашто је "богатство" проблем и шта би ту требало да се "решава"? Ваљда је циљ да сви живимо што боље... Сваки читалац ће имати супротан утисак. У тексту си поставио такав контекст, почео си од економских статистика, па онда "права радника", критиковање "председника владе" због мера штедње итд. Ајде да занемарим ЛГБТ аспект овог поста... Постоји солидарност и милосрђе када видиш просјака на улици па извадиш из џепа, а постоји и солидарност када, као што то свакодневно ради сваки пиљар, ставиш бројке на папир и подвучеш црту па кажеш "ово може, а ово не може". Ако Србија има 10,000 долара бруто по глави становника, од чега је пола државно расипање, следи да просечан Србин може у вр` главе да добије $5000 годишње, тј. око $400 месечно бруто. Што је значи минималац са којим не можеш ни да једеш као човек, а камо ли да купиш ауто, стан итд. И ту је једино решење да се повећа ова почетна бројка. Не може то да постане више него што јесте када се "прерасподели". Могао је Христос, али ми не можемо. Али зато нам је Бог дао разум па можемо да седнемо и размислимо шта функционише, а шта не. Е сада, неки "натуралисти милосрђа" верују да је једино право милосрђе само ако уопште не користиш мозак већ само ако реагујеш инстинктивно попут осталог живог света. За њих је коришћење мозга у те сврхе у ствари велико зло и анатема. Нема покваренијег човека од оног ко седне да израчуна шта се исплати, па крене да ради рационално. Апсолутно јок бре! Само ирационално, главом у зид, нема везе што ћемо поцркати од глади, важне су добре намере... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Шта то значи у контексту дискусије? I kad Zvone tvrdi da možemo bilo koji posao da pokrenemo: Ne možeš, jer je danas sve zaštićeno. Па о томе ти причам. Ко то "штити"? То је противно слободном тржишту. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 15, 2012 Пријави Подели Написано Јун 15, 2012 Не постоји "циљ". Сваки човек има свој циљ који је различит од циљева других људи. Једини "заједнички циљ" је да свако буде слободан да живи свој живот како жели. Предузетници немају никакву дужност ни према коме, нити држава треба да им "помаже". Нити би држава требало да руководи предузећима, тржиште ту одређује ко је успешан, а ко није. Краљ може да дува, с` опроштење... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Шта то значи у контексту дискусије? Учинити сиромаху значи учинити Христу. "Заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Учинити сиромаху значи учинити Христу. "Заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте." Tebra, Zvonko je čini za neke male I te kako. Pazi šta pričaš o čoveku koga ne znaš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Tebra, Zvonko je čini za neke male I te kako. Pazi šta pričaš o čoveku koga ne znaš. Кад се богаташи критикују, обично се превиђа тај елемент, да богаташ кога критичар обично не познаје, даје коме треба, али да други не виде. Што је сасвим у складу са Христовим ријечима, да ако платиш тајно, Отац ће теби јавно. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Tebra, Zvonko je čini za neke male I te kako. Pazi šta pričaš o čoveku koga ne znaš. А где сам ја рекао да Звонко не чини? И где сам ја уопште и говорио о Звонку? У реченици коју си цитирао чак се не обраћам њему лично. Човек је питао шта значи слика у контексту дискусије и ја одговорио шта значи слика у контексту дискусије. Ти врло често тотално погрешно и нетачно тумачиш моје речи. Читаш ли уопште шта ја пишем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Кад се богаташи критикују, обично се превиђа тај елемент, да богаташ кога критичар обично не познаје, даје коме треба, али да други не виде. Што је сасвим у складу са Христовим ријечима, да ако платиш тајно, Отац ће теби јавно. Управо су критике на рачун богатих, нпр. од стране Светог Јован Златоустог имале за циљ да богате подстакну на милосрђе, да им пробуде савест и да своје богатство користе на добро а не на зло. Он их је критиковао познавајући њихова срца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Морам опет да ставим појашњење да нисам неки велики "богаташ". Када о овоме пишем то је из уверења, а не из користи. Можда људи стекну погрешну слику... Што се теме тиче, све је то у реду. Стварно ту нема шта да се дода да треба да помажемо колико можемо и све то. Али мислим Владо да постоји велика потреба да се нагласи и објасни разлика између хришћанске етике и друштвеног уређења. Знам да ми немамо потпуно исте ставове, али је очигледно и јасно да је нека форма капитализма најбоље што смо до сада успели да направимо. И да је највећу корист донела управо сиромашнима. Са друге стране, ако се то не разјасни, онда ће људи инстинктивно покушавати да хришћанску етику институционализују кроз државу што је - сложили смо се - немогуће остварити и веома опасно јер води у тоталитарне системе. Веома је опасно мешати доброчинство и насиље. Јер ако етике хришћанства и капитализма на први поглед делују контрадикторне, оне су у ствари комплементарне - надопуњују се у различитим доменима. Хришћанство објашњава шта је "максимум" односа међу људима - несебичност, милосрђе, жртвовање, а капитализам објашњава шта је "минимум" - ненасиље, слобода, поштовање својине итд. Треба нам минимум да би живели цивилизовано, а треба нам и максимум да би знали чему тежимо. Ето само то би очекивао да се разјасни у оваквом тексту. Marjanovic and feeble је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 Kao sto sam vec napisao u tekstu se ne govori o drustvenim uredjenjima, kapitalizmu i sl. tako da nije bilo potrebe da objasnjavam nesto sto jednostavno nije ni tema ni poruka teksta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука