Jump to content

Православље и социјална солидарност са сиромашнима - социјалне доктрине и црква

Guest

Препоручена порука

• Одговори 246
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

A jel Crkva socijalno solidarna sa siromasnima?
У принципу да (нпр. у манастиру света Петка Изворска монахиње држе дом за децу ометену у развоју, у Београду има црквена јавна кухиња, по парохијама су на снази разне акције сакупљања одеће, хране, односно новца за угрожене), мада ни близу колико би требало; ово све раде људи (било монаси, било мирјани) самноорганизовањем, док институционално гледано нема никаквог доброчинства, нити подршке од главешина...
  • Волим 1

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

То се дешава у развијеним економијама. Послодавци нуде све боље и боље услове да би привукли раднике.

ех...

Они врше притисак на власт да ограничава привреду што у свари штети свима. Ево погледај ако имаш времена ово: https://www.pouke.org...ропастио-школе/

Гледао сам мало почетак, али дуго траје, немам времена, јел’ може у једној реченици у чему је суштина

Подели на овим сајтовима

Гледао сам мало почетак, али дуго траје, немам времена, јел’ може у једној реченици у чему је суштина

Суштина је да уније врше притисак на васт да доноси некоректне законе који онда чине велику штету привреди.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Суштина је да уније врше притисак на васт да доноси некоректне законе који онда чине велику штету привреди.

Аха, то је оно: да нам данас буде добро, а сутра ћемо видети. Или: да нама буде добро, а онима после нек се снађу ко и ми

Подели на овим сајтовима

Па да, тако нешто. Они ту "штите своја права", а сведе се на то да имају незамисливе привилегије. На пример, да би директор отпустио учитеља који не ради добро треба да роди мечку од бирократије и то траје годинама (за које време учитељ прима плату чак и ако не ради). Не оцењују се према квалитету него према "годинама стажа" и слично. И то је онда довело до тоталне деградације образовања... Где нема здраве конкуренције нема ништа од квалитета.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Samo što kapitalizam nema nameru da stvara konkurenciju, nego po svojoj prirodi teži k monopolu. Konkurencija je zlo sa kojom kapitalizam mora da živi dokle vlada sloboda i pravna država.

Па није баш тако, мало си помешао појмове. Капитализам је заснован на индивидуалној слободи и монопол је практично немогућ, јер свако може слободно да започне било који посао. То о чему ти говориш зове се "корпоратизам" - систем у коме постоји спрега корпорација и државе па онда та мафија ограничава људима могућност избора. Али то није капитализам (мада се често тако назива), већ сушта супротност.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па није баш тако, мало си помешао појмове. Капитализам је заснован на индивидуалној слободи и монопол је практично немогућ, јер свако може слободно да започне било који посао. То о чему ти говориш зове се "корпоратизам" - систем у коме постоји спрега корпорација и државе па онда та мафија ограничава људима могућност избора. Али то није капитализам (мада се често тако назива), већ сушта супротност.
А ако нема антимонополских закона, ко ће да спречи монопол, или стварање корпорационих алијанси и картела?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

А ако нема антимонополских закона, ко ће да спречи монопол, или стварање корпорационих алијанси и картела?

Спречиће их конкуренција. Проблем настаје само када држава ограничава конкуренцију законима и регулацијама. Google: "tom dilorenzo monopoly".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Спречиће их конкуренција. Проблем настаје само када држава ограничава конкуренцију законима и регулацијама. Google: "tom dilorenzo monopoly".
Kоја конкуренција, ако се сви из те делатности удруже на штету муштерија? Слажем се с овим око природног монопола.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Kоја конкуренција, ако се сви из те делатности удруже на штету муштерија? Ево гуглам...

То је само мит, тако нешто се на слободном тржишту никада не дешава из простог разлога што сваки капиталиста жели да заради што више. Ако неко ради на "штету муштерија", други ће одмах видети прилику да заради на "корист муштерија".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Спречиће их конкуренција.

Хајек није веровао у то. То је једна од ствари од којима је одступао од чистог капитализма. Остале су баш ово о чему расправљамо, минимална плата, заштита радника и слично. И да, залагао се за све ово иако је и сам критиковао синдикате.

Подели на овим сајтовима

То је само мит, тако нешто се на слободном тржишту никада не дешава из простог разлога што сваки капиталиста жели да заради што више. Ако неко ради на "штету муштерија", други ће одмах видети прилику да заради на "корист муштерија".
Било би корисно видети да ли је то могуће у пракси. Зашто ниједна европска држава није вољна да постане нпр. децентрализована либертаријанска конфедерација?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Хајек није веровао у то. То је једна од ствари од којима је одступао од чистог капитализма. Остале су баш ово о чему расправљамо, минимална плата, заштита радника и слично. И да, залагао се за све ово иако је и сам критиковао синдикате.

Хајек је био екумениста, а не ко ми зилоти... :)

Било би корисно видети да ли је то могуће у пракси.

Па могуће је, осим ако држава не спречава. Проучи било који велики монопол данас и видећеш да иза тога стоји спрега са државом.

Зашто ниједна европска држава није вољна да постане нпр. децентрализована либертаријанска конфедерација?

Зато што постоје велики интереси неких људи који живе на туђ рачун.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Као што видиш, одлутао си ти поприлично од солидарности. Да ти је само до солидарности стало, не би писао овакве (за данашње време) поптуно промашене цитате

Нису цитати Светог Василија Великог ни промашени ни неактуелни, него су теби неприхватљиви из чисто идеолошких разлога.

који ће да доведу до: 1) већег сиромаштва; 2) мање солидарности.

Никад нису доводили па неће ни сад. Већ сам рекао, а то можеш и сам да закључиш ако пажљивије и без идеолошких предрасуда прочиташ текст, да ја у њему не говорим о решавању економске ситуације прерасподелом свих добара, не предлажем економска решења за смањење незапослености, не заговарам ни једно друштвено и политичко уређење, не говрим о улози тржишта, улози државе и не препоручујем ништа осим солидарности. Текст је у црквеном а не у економском часопису, у рубрици човекољубље и зове се "Православље и социјална солидарност", а не "Економија и социјална солидарност" или "Либерализам и социјална солидарност".

Парадоксално радиш против свог сопственог циља.

Сопственог? Зар солидарност са сиромашнима није и теби као хришћанину циљ тј. вредност?

Па ако хоћеш да будеш солидаран са сиромашнима онда мораш да направиш друштво у коме неће бити сиромашни.

У тексту сам написао: "Проблем сиромаштва и богатства неће бити решен у овом свету нити том проблему треба прилазити са идеалистичких и месијанских позиција.Тек доласком Христовим тај проблем ће нестати."

У Србији није проблем "неједнака расподела" него што нема шта да се дели.

Ево неколико компанија деле храну црквено - народној кухињи у Београду и помажу гладне. Ипак, има наде. Наравно, то није решење економских проблема у Србији, али ја о томе у тексту и не говорим. За то постоје стручњаци.

Моји мотиви су подједнако племенити као твоји, само што моје решење ради, а твоје не.

Ради и "моје", не брини ништа. Јесте да је егоизам популарнији, али има људи који су саосаћајни, имају срца, хоће да помогну и помажу.

Само ми није јасно зар и теби нису солидарност са сиромашнима и милосрђе вредност, у које верујеш?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...