Jump to content

Alergije - kako se borite protiv?

marija

Препоручена порука

А ја, људи моји, од пре пар година, имам алергију на сунце 0442_feel тј. на УВ зраке. Такозвани фотодерматитис.  Довољно је само пар минута да будем на сунцу да бих се после чешала као шугава. Немам осип, црвенило, ништа... Само неподношљив свраб, највише на рукама...

Др ми пре две године није дао никакве лекове, јер сам планирала трудноћу, само ми је препоручио да се склањам са сунца и да, и кад планирам да изађем до продавнице по хлеб, намажем дебео слој креме за сунчање, са највишим фактором заштите. Јутрос сам заборавила и ево ме, целог дана се чешем :(

Иначе, и мене муче синуси, већ дуже време, и неподношљиви, суви, надражујући кашаљ. Ма сва сам килава, изе`м ти пролеће dizzy999

Izbegavaj sunce, ali i preteranu kolicinu UV filtera...Antihistaminici koje kreneš adekvatno da koristiš ranije (1-3 meseca) pre leta rešiće problem.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

Eh, da opet otvorim temu, pošto mi je danas zvanični početak sezone alergija :)

A mislila sam da će me ove godine zaobići, pošto ceo februar mi nije bilo ništa, ali juče i danas... grozota...

Ništa, opet čišćenje kuće svaki dan, u nindža-stilu, sa maramom preko njuške :) i opet Claritine, i ispiranje nosa i grla fiziološkim rastvorom. 

Otišla danas u apoteku, i pitala imaju li nešto protivU alergije, a apotekarka mi preporuči Polinol, i još mi kaže: Ma to je dobro, znate, to je homeopatski lek. A meni kad spomeneš nešto tako, samo se nakostrešim... Ali, ako se ovako nastavi, verovatno ću probati i to, još nisam dovoljno očajna :D

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Eh, da opet otvorim temu, pošto mi je danas zvanični početak sezone alergija :)

A mislila sam da će me ove godine zaobići, pošto ceo februar mi nije bilo ništa, ali juče i danas... grozota...

Ništa, opet čišćenje kuće svaki dan, u nindža-stilu, sa maramom preko njuške :) i opet Claritine, i ispiranje nosa i grla fiziološkim rastvorom. 

Otišla danas u apoteku, i pitala imaju li nešto protivU alergije, a apotekarka mi preporuči Polinol, i još mi kaže: Ma to je dobro, znate, to je homeopatski lek. A meni kad spomeneš nešto tako, samo se nakostrešim... Ali, ako se ovako nastavi, verovatno ću probati i to, još nisam dovoljno očajna :D

preduhitrila si me oko teme..ja sutra imam zakazano kod pulmologa...počinju pumpice, letizen i ostala čudesa... :0222_shocked:

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Meni je, dkucnemudrvo, malo bolje... Prošlo najžešće cvetanje breza. 

http://www.nspolen.com/

Ovi fini ljudi mere nivo polena u nekoliko gradova Srbije, najviše u Vojvodini.

http://www.sepa.gov.rs/index.php?menu=315&id=1111&akcija=showExternal

Kao i ovi...

Pa ko hoće da gleda :)

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

@@DankaM, Ne znam kako je kod vas, ali ja nemam te malo bolje dane, i malo lošije dane. Ja ili nemam nikakvih problema, ili sam u totalnom raspadu. Ako se npr. ujutru nadišem polena, krenem da kijam, i onda krene nos da curi. I nema veze što sam se ja udaljio od polena, nos i dalje curi i postaje sve još gore. Onda krene da mi curi voda iz nosa, u sinusima pritisak (osećaj kao da ti neko stane na čelo) i celo lice me svrbi. I šta god da radim taj dan, ne mogu da popravim stanje. Tek kad prespavam, sutradan mi bude bolje. Primetio sam da mi se sve to češće dešava kad je vetrovito. Ni ove godine se nisam opametio i krenuo da pijem lekove na vreme, nego sam čekao da se podsetim kako sve to izgleda, pa tek onda krenuo da uzimam lekove. 

Подели на овим сајтовима

мени почиње негде од краја априла до средине маја а у јуну је најкритичније, негде до краја јуна. је л зна неко која би то биљка могла бити? мислим да је липа али нисам сигуран... аериус ми помаже, али када пролазим поред паркова и сл. онда баш нема помоћи...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Kalendar polena

http://www.nspolen.com/sr/kalendar-polena

Mada, iskreno, to može i da se okači mačku o rep, pošto zbog viših temperatura cvetanje biljaka počinje i mnogo ranije.

Moj kancelarijski kolega je počeo ove godine da kašlje još u decembru; mesec dana je kašlj'o, ali nije mogao da se opasulji kad su mu ustanovili alergiju na polen...

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

@@DankaM, Ne znam kako je kod vas, ali ja nemam te malo bolje dane, i malo lošije dane. Ja ili nemam nikakvih problema, ili sam u totalnom raspadu. Ako se npr. ujutru nadišem polena, krenem da kijam, i onda krene nos da curi. I nema veze što sam se ja udaljio od polena, nos i dalje curi i postaje sve još gore. Onda krene da mi curi voda iz nosa, u sinusima pritisak (osećaj kao da ti neko stane na čelo) i celo lice me svrbi. I šta god da radim taj dan, ne mogu da popravim stanje. Tek kad prespavam, sutradan mi bude bolje. Primetio sam da mi se sve to češće dešava kad je vetrovito. Ni ove godine se nisam opametio i krenuo da pijem lekove na vreme, nego sam čekao da se podsetim kako sve to izgleda, pa tek onda krenuo da uzimam lekove. 

Ja sam ove godine popila kutiju Klaritina kad je počela sezona, pošto sam i ja kratkog pamćenja kad je proleće u pitanju :)

Ali, ruku na srce, ove godine sam imala mnogo manje stresova u životu, nego prošle, tako da mi je i reagovanje na alergene manje intenzivno.

Lekove pijem po potrebi, a malo redovnije ispiram nos i grlo fiziološkim rastvorom. Retko imam probleme sa očim, ali kad se vratim od spolja, obavezno se umijem. I ne stavljam puno šminke, pošto mi je koža lica tad prilično osetljiva, i brže se masti.

Ja imam problem u februaru, martu, kad krenu breze, i nešto malo oko maja, kad počnu trave da cvetaju, i do polovine juna sam ok.

Ambrozija mi, što je čudno, ne smeta previše.

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Alergija je savremena bolest čovečanstva – veliki broj ljudi u svetu ima neke vrste alergija. Alergija nastaje kada imuni sistem burno reaguje na neku supstancu. Navodimo najčešće vrste alergija, uključujući alergije na hranu, sezonske alergije, alergije na kućne ljubimce i drugo.

alerg-123280_640.jpg

Foto: Meineresterampe/Pixabay.com

1. Alergije na hranu

Alergiju na neku vrstu hrane ili netoleranciju na hranu ima gotovo svaka osoba u nekom trenutku svog života. Ljudi često imaju neprijatne reakcije na nešto što su pojeli ili popili i tada se obično pitaju da li imaju alergiju na hranu ili je to vrsta trovanja neispravnom hranom.

Najčešće vrste alergija na hranu:

• alergija na mleko i mlečne proizvode
  • alergija na jaja i jela sa jajima
  • alergija na pšenicu i pšenično brašno (pecivo od brašna)
  • alergija na orašaste plodove (orahe, kikiriki …)
  • alergija na ribu (riblje meso i jela od ribe)
  • alergija na školjke
  • alergija na sulfite koji se koriste za pripremu hrane
  • alergija na soju i proizvode od soje

2. Sezonske alergije

Sezonske alergije su izazvane nekim alergenima najčešće prisutnim u vazduhu u nekim periodima godine:

• prolećna alergija
  • letnja alergija
  • jesenja alergija
  • zimska alergija

3. Alergije na kućne ljubimce

Ovde se ne radi se o tome da je neka osoba alergična na određenog kućnog ljubimca, već kućni ljubimci mogu svojom dlakom, perjem ili izlučevinama izazvati alergiju. Najčešće alergije:

• alergija na pse
  • alergija na mačke
  • alergija na ptice

4. Ostale alergije

Ostale alergije nisu manje važne od navedenih, ali su uzroci drugačiji i teško ih je grupisati. Navodimo neke od najčešćih:

• polenska groznica ili alergija na polen
  • alergijski konjunktivitis
  • koprivnjača ili urtikarija
  • alergija na ubode insekata
  • alergija na plesan i buđ
  • alergijska reakcija kože na sunce
  • alergija na aspirin i salicilnu kiselinu
  • alergija na kozmetičke proizvode
  • alergija na proizvode koji sadrže nikl
  • alergija na lekove
  • alergija na penicilin i antibiotike
  • alergija na prašinu
  • alergija na hemikalije

Napomena

Najlakše je kada se utvrdi na šta je osoba alergična, pa alergen može da se izbegne, ali obično su ljudi alergični na više alergena, ne zna se šta je tačno uzrok, pa je teško zaštititi se. Treba uzimati lekove za suzbijanje alergijskih reakcija, pogotovu onih burnih i opasnih po zdravlje.

Ipak, kada se pojavi alergija, obratite se lekaru kako bi odredio terapiju i ustanovio pravi izvor alergijske reakcije.

http://www.krstarica.com/zdravlje/tegobe/vrste-alergija/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Џес`ка, има теме о алерЏијама :)
nemo`da pricas...?!? :unbelieveble: auuuu....sace ih spojim..... :)))

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...