Grizzly Adams Написано Јун 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Ма ови из приче су вероватно нека ситна боранија, можда пензионери који су уштедели током живота и сада немају више приходе па зато и не плаћају "income tax" (тј. већ су га платили када су радили). Као што знаш, нема теорије да IRS "заборави" некога ко има иоле значајнију суму на рачуну. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Ma bre, pricam o ljudima kao sto su Bafet i Gejts, o idejama koje zastupaju, ne samo o porezu. Ne znam za Bafeta, ali Bili tesko da ima finansijskog interesa u tome u ovom trenutku. Pre ce biti da iskreno veruje da kapital8zam treba popravljati (njegove reci), a ja se pitam zasto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Па не знам, ваљда би хтели да остану запамћени у историји као паметни и племенити... Па зато причају глупости. Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Interesantno je da se u SAD cesto najbogatiji ljudi zalazu za povecanje poreza njima bogatima i generalno za vec drzavni intervencionizam.To nije uopste pokret nekih obespravljenih radnika. 68% milionera je u nekim anketama podržalo inicijativu Vorena Bafeta za povecanjem poreza bogatima, koga Obama pokusava da progura. Socijalisticke inicijative krecu pd najbogatijih kapitalista. Efikasnije je da lepo podele pare ljudima ako već hoće da budu dobrice. Da poklone onima u Fokskonu da ne kukate Milan i ti. :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Bili treba da pokloni pare da se iskupi za vindovs. :P Аурор, Милан Меденица :) and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Nešto sam razmišljao o socijalizmu, i tome zašto je intuitivan. I setio sam se kako je u Zločin i kazna, Dostojevskog, Raskoljnikov ubio onu babu zato što se on kao talentovani mladić i student tako maltretira, štedi i jedva preživljava sa minimalno novca u maloj sobi, dok njoj preliva na sve strane, razbacuje se, ne zna šta bi sa novcem, ima ga mnogo više nego što joj treba (nepravedno, naravno), drugim rečima zato što nije u redu da ona ima a on ne. Zanimljivo. Ne kažem da su hrišćani advokati ubistava, ali evidentno prepoznaju neku humanost u toj ideji, ili šta već. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Имаш у Старом Завету примере да су се верни људи - на врло "капиталистички" начин - богатили, па их Библија још хвали као мудре. Међутим, Хришћанство је настало у доба када је богатство по правилу било последица насиља, па се онда подразумевало да је "неправедно". То онда многи пројектују на данашње доба где је ситуација доста (иако не сасвим) другачија. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Имаш у Старом Завету примере да су се верни људи - на врло "капиталистички" начин - богатили, па их Библија још хвали као мудре. Међутим, Хришћанство је настало у доба када је богатство по правилу било последица насиља, па се онда подразумевало да је "неправедно". То онда многи пројектују на данашње доба где је ситуација доста (иако не сасвим) другачија. Možda je u pitanju preseljenje te neke hrišćanske intuitivnosti na druge stvari pre nego kontekst pisanja knjige? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 у хришћанству није проблем богатства или скромности, већ је проблем робовања новцу. дакле, није проблем бити богат и успешан, проблем је бити оптерећен или зарађивати малтретирањем ближњег. зеленизуб је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Možda je u pitanju preseljenje te neke hrišćanske intuitivnosti na druge stvari pre nego kontekst pisanja knjige? Па можда и то. Хришћанство учи човека какав би требало да буде, али уједно веома строго упозорава да би хришћанин требало да "гледа своја посла", тј. да се бави својим проблемима, а не туђим. Није ми јасно како то људи тако лако забораве. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Па можда и то. Хришћанство учи човека какав би требало да буде, али уједно веома строго упозорава да би хришћанин требало да "гледа своја посла", тј. да се бави својим проблемима, а не туђим. Није ми јасно како то људи тако лако забораве. Hrišćanstvo, kako kažeš, uči čoveka kakav bi trebalo da bude, a koliko znam ne uči društvo kakvo bi trebalo da bude. A često se nešto previđa to gledanje svoga posla, obično se ljudi daju u grandioznu misiju spasavanja drugih i celog sveta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Управо тако. И такви "спаситељи" обично направе пакао на Земљи... Веома лепо си рекао и сви хришћани би требало о томе да добро размисле - "Hrišćanstvo ... uči čoveka kakav bi trebalo da bude, a ... ne uči društvo kakvo bi trebalo da bude". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Па можда и то. Хришћанство учи човека какав би требало да буде, али уједно веома строго упозорава да би хришћанин требало да "гледа своја посла", тј. да се бави својим проблемима, а не туђим. Није ми јасно како то људи тако лако забораве. не да гледа своја посла, већ да не броји туђе. ако гледа своја посла кад је зло или којешта, онда подилази свему томе и практично учествује саучеснички. па ако хришћанин игнорише зло, онда после ни не треба да се чуди што је окружен њиме. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 То зависи од дефиниције "зла". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 не пада ми на памет да иједну политику, сем очигледних и историјски осведочених екстрема називам злом. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука