Jadranka1 Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Licno nemam nista protiv ove nosnje,ako zena ne oseca namet noseci je,zasto da ne,pa ako treba i na radnom mestu i u skoli,na fakultetu....Vise volim da vidim zenu muslimanske vere u ovoj nosnji,nego moju neku Srpkinju razgoljenu i istetoviranu po krstima.Moja baba je nosila maramu i sa maramom sahranjena ,ona nije mogla ni po kuci bez marame,a mi danasnje u vrlo malom procentu imamo neki red sto se (ne)odevanja tice.Procitajte "Pilipendu" Sime Matavulja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Licno nemam nista protiv ove nosnje,ako zena ne oseca namet noseci je,zasto da ne,pa ako treba i na radnom mestu i u skoli,na fakultetu....Vise volim da vidim zenu muslimanske vere u ovoj nosnji,nego moju neku Srpkinju razgoljenu i istetoviranu po krstima.Moja baba je nosila maramu i sa maramom sahranjena ,ona nije mogla ni po kuci bez marame,a mi danasnje u vrlo malom procentu imamo neki red sto se (ne)odevanja tice.Procitajte "Pilipendu" Sime Matavulja...hvala, na poučnoj misli Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 -међутим, против сам да се неко дискриминише само због тога што носи ношњу свог народа. Замислите да се негде појавите са везеном шумадисјкосм кошуљом или, не дај Боже, у опанцима кривацима и да вас неко дискриминише због тога? Ако жена хоће да носи мараму и ако тиме изражава свој идентитет и осећај припадности свом народу и вери, прави је злочин оспоравати то. Имајмо став, али не намећимо га другом. To sve zavisi gde se pojavljujem sa svojom "nošnjom". Evo primera: na poslu moram da nosim kravatu, iako mrzim kravatu. Ne smem da imam dugu kosu, ne smem da nosim patike, moram da budem obrijan itd. Naravno da sve ovo ne moram, ali onda će preduzeće da mi kaže: žao nam je, ali vi niste predistinirani za saradnju sa nama. I sasvim razumem, jer preduzeće mora da reprezentuje, dakle svima da bude na dobrom ugledu i ne jedino ovima ili onima. Privatno neka nosi hidžab, ali na poslu, molim, bez hidžaba, isto kao bez minića i ostalo.. gospodine dragi kod nas hidžab nije službena nošnja kod nas hidjab je sastavni dio naše vjere.Gdje muslimanka ne može raditi sa mahramom kod nas neće ni raditi.Mi joj kao muslimani stvaramo ambijent za rad u islamskoj nošnji. Ali ona hoće da studira, i sutradan da razvija svoju karijeru.. i u poslovnom svetu nju ne čekaju 200 preduzeća pa da ona može da bira, nego ona je jedna od 200 kandidata koja se predstavlja u 1 preduzeću. I sad ona ima najbolje uslove, ali.. taj hidžab. Vjera brate nije gitara pa da biraš tonove koji se eviđaju.Vjera kod nas muslimana je sistem života u kojem naš život uređujemo po tim vjerskim pravilima. Nije li to onda da Muslimanka ima manje prava od Muslimana? Jer Musliman može da se zaposli, pošto mu nije moranje da nosi vidljive oznake svoje vere. Zašto Muslimanka mora? Kažete vera.. Ali mnogi islamski Bogoslovi govore da uopšte nije islamska verska zapovest da žena nosi maramu, nego je bio predislamski arapski običaj iz doba paganizma, pa se taj običaj najzad uvukao i u Islam. Brate moj podsječam te ja sam teolog islamske vjeroispovjesti.Znam šta je u mojoj vjeri zabranjeno a što ne.Ovo je naredba stroga u islamu.Sada je pitanje hoće li se ili neće neko nepokoriti.ako ima neko ko to kaže taj ili ne razumije islam ili izmišlja na islam.brate moj nije žena u podređenom stanju jer u islamu je nama mulimanima obaveza da nađemo ženi posao koji će ona obavljati u islamskoj nošnji.Svaki posao koji joj vrijeđa dostojanstvo mi joj zabranjujemo.Rad u kafiću npr kod nas muslimanka neće raditi ali rad u objektu ugostiteljskom u kojem će obavljati poslove pout vođenja ,uređenja itd u kojem se neće osamljivati sa muškarcima i u kojem je neće niko ponižavati joj je dozvoljen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Vi znate da su i krščanke nosile mahrame dokaz za to su ine vaše divne bake koje nose šalove na glavi ! Jeste li se zapitali zbog čega!Da li je to dio vaše vjere ili! Nas ne zanima kako su se arapi ponašali, nas zanima ono što je naređeno u Kuranu a dio kuranskog ajeta kaže: I neka pokriju ukrase svoje osim onoga što je spoljašnje: A to znači cjelo tjelo osim lica i šaka i nogu do članaka.To je pitanje vjere a ne običaja! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 da, ali koliko je meni poznato marama u hrišćanstvu nije dogmat već je to bio savet ženama hrišćankama u korintu da se ne bi razlikovale od korićanki ali mislim da će Aleksandar to bolje objasniti 0705_read Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 da, ali koliko je meni poznato marama u hrišćanstvu nije dogmat već je to bio savet ženama hrišćankama u korintu da se ne bi razlikovale od korićanki ali mislim da će Aleksandar to bolje objasniti 0705_read Volio bih da mi to pitanje neko od braće krščana objasni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 već če neko od teologa ili sveštenika ali u to vreme su korićanke brijale glavu, pa kaad bi hrišćanke ušle u hram ili išle u grad ljuid bi se sablaznili, tako da je savet bio da stave maramu, tj. da pokriju kosu opte poznato je da ja ne pamtim formu(mislim gde se tačno nalazi u Bibliji) ali pamtim suštinu tako da 0705_read vi imate reč bleh Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Не мислите ли сви генерално, који располажете једним чистим моралом, да је у данашње вријеме женско тијело искориштено као предмет пожуде, рекламе,манипулације и стицања материјалне користи? Који је пројекат у питању? Мени је веома провидан,а вјерујем и другим вјерницима,без обзира на који начин вјерују. Данас имамо ситуацију да се жене које су мало еманципираније више дотјерују за околину него за свог супруга. Може ли се објаснити тај феномен? Све укупно води ка блуду,разврату и неморалу... Коме то погодује? Ја знам...а ви? "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 pisala sam skoro jedan tekst o tome na fejsu samo kada ga nađem bleh Znate kako kaže moj sveštenik, postoje nepristojne suknje i pristojne pantalone :smiley: ko ima uši da čuje čuće 0705_read nisam za to da se ide razgolićen ali nisam ni za to da se ide konpletno zabrađen pa da ni članak na nozi ne sme da se vidi teško je sastaviti formu i suštinu u jedno ponekad žena u kratkoj suknji može izgledati čednije od one u dugoj suknji... a kome pogoduje...mislim da znamo svi Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Бог цени слободну вољу сваког појединца. Ти као верник можеш да молиш, убеђујеш, објашњаваш, показујеш и доказујеш, али немаш права да било коме намећеш своја правила (осим самом себи). ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 nisam za to da se ide razgolićen ali nisam ni za to da se ide konpletno zabrađen pa da ni članak na nozi ne sme da se vidi Е ту долази до изражаја принцип вјере. Онај ко вјерује и поштује оно што је указано од Бога,опет за његово властито добро и заштиту,он то и проводи у дјело... Ту је дакле разлика вјере и невјере,или вјере и гријеха. Дакле,ако неко сматра да то није истина онда не вјерује,а ако сматра да јесте истина онда чини гријех и у оба случаја носи одговорност и због исте ће и одговарати. А Бог најбоље зна... Вјера није научно доказана чињеница,али је разум наш најбољи разлучиваћ добра од лошег и свако има тај филинг. Неко неће да га развије,сматрајући да ће бити кул и радити шта он мисли да је добро,а управо радећи супротно. Али,то је и његово право и избор,а наше право је да указујемо на скретања. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 "Принцип вере" у том случају долази до изражаја ако мушкарац гледа у под, а не ако се жена покрије од главе до пете. То је "принцип вере". А да се женама одузимају права и да се понижавају то је "принцип насиља". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 "Принцип вере" у том случају долази до изражаја ако мушкарац гледа у под, а не ако се жена покрије од главе до пете. То је "принцип вере". А да се женама одузимају права и да се понижавају то је "принцип насиља". Опет несхваћен...али ево овако;ако човјек поштујући закон не уђе у једносмјерну улицу из супротног смијера, очекујући да ако би то и учинио слиједи га казна по закону који је донесен. Дакле,аутоматски поштује слово закона. Тако исто постоји и вјерозакон,а и у том вјерозакону увијек има прекршитеља. Ако говоримо о вјерницама,онда вјерница која поштује и цијени оно у чему јесте не поставља питања зашто је то тако, нити то сматра принципом "насиља";већ зна да тиме чува своју честитост и чедност,не ствара смутњу, а уједно је покорна своме Створитељу који најбоље зна шта је за њу добро а шта лоше. А ако би мушкарац гледао у под, и кад би свако био такав вјерник,онда не би било грешних и сви бисмо били на степену анђела. Али, то су два различита појма,и ми знамо и видимо које смо конструкције и каквих нас све има. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Проблем јесте што Ислам на прекршај "закона" одговара насиљем. Жена која у друштву уређеном по исламским законима не носи "хиџаб" биће кажњена (физички). Жена, као и мушкарац, прво мора да има слободу која јој је од Бога дана, па онда нека сама одлучи да ли жели да носи мараму или не. Ако то неком мушкарцу смета, онда нека гледа у под и решен проблем. Апсолутно не долази у обзир физичко кажњавање оних који крше верски закон. Ми хришћани такво насиље не можемо да прихватимо, јер наш Бог то не воли. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
into the sunset Написано Мај 5, 2010 Пријави Подели Написано Мај 5, 2010 The Burqa Battle - France The Burqa Battle - France Sarkozy's Burqa ban threatens to re-write the rule book for International politics. But does the Muslim cover-all represent a genuine security threat? Or a desperate attempt to claw back votes? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука