Jump to content

Dobro za Rusiju, lose za Srbiju

Оцени ову тему

Препоручена порука

Politika

Dobro za Rusiju, loše za Srbiju

Predrag Simić: Da li bi Srbija priznanjem Abhazije i Južne Osetije sebi zatvorila usta u UN kada je u pitanju priznanje Kosova

osetija-1-strana.jpg

Ruski vojnici ulaze u prestonicu Južne Osetije (18. 8. 2008) Foto Fonet

Da li bi Srbija imala koristi od priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, kako je to nagovestio Tomislav Nikolić, izabrani predsednik Srbije. On je ovu mogućnost najavio tokom boravka u Rusiji u intervjuu radiju Eho Moskve. „Predložiću Skupštini Srbije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije”, rekao je Nikolić.

Dosadašnji zvaničan stav Srbije jeste da se ne priznaje nezavisnost Abhazije i Južne Osetije i da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja, u ovom slučaju Gruzije. Nakon priznanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve, u leto 2008. godine, Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je da je Srbija zahvalna za pomoć Moskve u pogledu Kosova, ali da se, kad je reč o stavu Srbije, tu, pre svega, radi o zaštiti naših nacionalnih interesa.

Stav je da Srbija ne bi mogla da brani svoje pozicije o proglašenoj nezavisnosti Kosova ukoliko bi priznala samostalnost Abhazije i Južane Osetije.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, povodom Nikolićeve izjave kaže: „Ne očekujem da će njegovim izborom za predsednika Srbije doći do bitne promene u orijentaciji spoljne politike zemlje”.

Dopuštajući, doduše, mogućnost da će se eventualno ukazati neke nove nijanse u toj politici nakon Nikolićevog izbora, Simić ipak navodi da bi za konačnu ocenu radije sačekao neke Nikolićeve prve konkretne poteze. Novoizabrani predsednik do sada je, kako podseća naš sagovornik, imao samo priliku da se sretne sa ambasadorima i da otputuje u Moskvu, i to ne u zvaničnu nego u partijsku posetu.

„Treba da sačekamo i kakav će biti raspored spoljnopolitičkih ovlašćenja unutar vlade, tako da za sada ne očekujem ništa bitno novo”, podvlači ovaj ekspert za međunarodne odnose.

Simić naglašava da i predsednikovi saradnici moraju razmotriti eventualno priznanje Južne Osetije i Abhazije u kontekstu odnosa Srbije prema Kosovu. „Mogu da razumem da je priznanje Južne Osetije i Abhazije bitno za Rusiju. Ali, da li bi Srbija time sama sebi zatvorila usta u Ujedinjenim nacijama kada je u pitanju priznanje Kosova i Metohije?”, pita on.

Na podsećanje da je Nikolić u pomenutom intervjuu odbacio bilo kakvu sličnost između zahteva Kosova za nezavisnošću i takvog zahteva Abhazije i Južne Osetije, ovaj ugledni stručnjak kaže da su „za 90 odsto međunarodne zajednice ti slučajevi neposredno vezani jedan za drugi” i navodi „da nije priznato Kosovo ne bi došlo ni do intervencije u Osetiji i Abhaziji”, pa „tu Beograd mora biti krajnje, krajnje oprezan kod takve odluke”.

Drugi naš sagovornik, takođe veoma dobro upućen u oblast međunarodnih odnosa, a koji nije želeo da ga imenujemo, pretpostavlja da je pomenuta Nikolićeva izjava proistekla „pod utiskom cele te posete Moskvi, u želji da domaćinima malo izađe u susret”.

I ovaj naš sagovornik takođe naglašava da spoljnu politiku zemlje vodi vlada, a da Nikolić kao predsednik može samo da inicira neke korake i da ih predloži, tako da će i ovo pitanje morati da bude usklađeno sa Vladom Srbije. Ukratko, u narednom periodu „predstoji usklađivanje tih politika”, ali i u svetlu naših odnosa sa Evropskom unijom.

A kad je reč o tome da li bi eventualnim priznanjem nezavisnosti ovih teritorija Srbija sebi „sekla granu” u vezi sa Kosovom u UN, ovaj stručnjak kaže da bi se time istina otvorio prostor da članice UN kažu da će priznati nezavisnost Kosova, ali da i ne mora tako da bude. „Jer, kako znamo, u međunarodnim odnosima politika je, nažalost, dominantnija nego međunarodno pravo.”

----------------------------------------------

SNS bez odgovora

Odgovor na pitanje da li pomenuta Nikolićeva moskovska izjava znači najavu promene zvaničnog stava Srbije nismo juče uspeli da dobijemo iz Srpske napredne stranke. I pored više pokušaja, ostali smo bez objašnjenja onoga što je Nikolić zapravo rekao u Moskvi.

----------------------------------------------

Priznali nezavisnost

Samo je šest zemalja priznalo nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. To su Rusija, Nikaragva, Venecuela, Nurua, Tuvalu i Vanuatu (priznala samo Abhaziju).

B. Čpajak

objavljeno: 31.05.2012.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

А што се ми уопште петљамо у то? Нити је наш посао, нити је наш проблем...

Хе, помажмо браћи Русима..и одмажемо нама.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

А што се ми уопште петљамо у то? Нити је наш посао, нити је наш проблем...

Онда треба питати и русе што се петљају у вези Косова и помажу у томе да се не призна Косово и Метохија. То нису њихова посла и не треба да их се тиче.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Онда треба питати и русе што се петљају у вези Косова и помажу у томе да се не призна Косово и Метохија. То нису њихова посла и не треба да их се тиче.

Прво, Русија је (или претендује да буде) светска супер-сила, ми смо јад и беда. Друго, они то не раде зато што нас воле, него зато што им је у интересу (да није, не би их било брига), а ми никакав интерес у Абхазији и Осетији немамо. Треће, и ово што раде нам чини више штете него користи. Косово сасвим сигурно неће бити српско вероватно бар наредних 50-100 година (ако икада) и ми сада око тога само губимо време. Требало би да радимо и да се спремамо да ако се укаже прилика имамо са чим да решавамо проблем. Како сада стоје ствари, вероватније је да ће Албанци преотети и друге делове Србије него да ћемо се ми "вратити на Косово".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Прво, Русија је (или претендује да буде) светска супер-сила, ми смо јад и беда. Друго, они то не раде зато што нас воле, него зато што им је у интересу (да није, не би их било брига), а ми никакав интерес у Абхазији и Осетији немамо. Треће, и ово што раде нам чини више штете него користи. Косово сасвим сигурно неће бити српско вероватно бар наредних 50-100 година (ако икада) и ми сада око тога само губимо време. Требало би да радимо и да се спремамо да ако се укаже прилика имамо са чим да решавамо проблем. Како сада стоје ствари, вероватније је да ће Албанци преотети и друге делове Србије него да ћемо се ми "вратити на Косово".

Zvonko objasnio. :)

Doduse ne slazem se sa ovim da kosovo nece biti srpsko. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

У свему се слажем, само бих додао пар ствари. То што руси чине за "нас", чине из сопственог интереса али не и само из сопственог интереса. Друго нисам рекао да ми тртеба да се петљамо у причу о Абхазији али ако Руси у том погледу затраже било какву подршку, не може се окренути глава, јер како кажу чист рачун дуга љубав.

А ово како се наша власт понаша у погледу Косова и Метохије, и уопште Србије је тачно али нема никакве везе са мојом ироничном опаском.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

О томе како нас Руси мрзе !

Подели на овим сајтовима

Наша је вера у томе да ће Косово бити српско .

Као што је вера Јевреја кроз историју да ће Израел и Јерусалим бити њихови.

Подели на овим сајтовима

Аутор: Никола Н. Живковић

Извор: Видовдан

Жућко иди још мало даље у потрази за извором , ниси баш нашао први извор.

Али трудио си се нема шта.

Сад кад си нашао текст , могао би га и прочитати.

Подели на овим сајтовима

Да добро је познато како је Израел дошао до територија.

Ако ти желиш да Срби тако дођу и до Косова, само напријед.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Значи, можемо да се надамо нечему за око 2000 година или ту негде... :)

Брате, у реду је вера, али морамо мало и рационално да размишљамо. Овај текст што си навео - без намере да вређам аутора - је само "трте-мрте" и ништа на крају није рекао. Нема ништа конкретно, само неке пароле и митологија.

Није фора у томе да се напише нешто од чега ће људима крв да јурне у главу и замагле им се мисли. Требају нам ствари које можемо конкретно да урадимо данас, сутра, следеће седмице, за годину дана, за пет година.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Значи, можемо да се надамо нечему за око 2000 година или ту негде... :)

Брате, у реду је вера, али морамо мало и рационално да размишљамо. Овај текст што си навео - без намере да вређам аутора - је само "трте-мрте" и ништа на крају није рекао. Нема ништа конкретно, само неке пароле и митологија.

Није фора у томе да се напише нешто од чега ће људима крв да јурне у главу и замагле им се мисли. Требају нам ствари које можемо конкретно да урадимо данас, сутра, следеће седмице, за годину дана, за пет година.

Ма паметан си ти "колико мени данас твоја памет вреди ..."

Какве трте-мрте , то си написао знајући да већина неће ни погледати текст.

Износе се историјски подаци о учешћу Руса у српским ратовима.

Нема помена о крви која ће да груне негде у главу и помрачи разум. Мада би мало крви у мозгу савременог Србина који има анемију изазвану западњаштвом било пожељно чисто да дође себи , кад већ нема коме.

То што ти зовеш конкретно , то се просто зове рационално а вера није рационална.

На крају вера не искључује планове за будућност то знаш и сам.

Чекали смо ми и 500 година па дочекали , Јевреји су били инспирисани за ционизам и повратак у Израел гледајући то наше чекање и дочекивање . Не верујем да ће америка потрајати баш 2000 година...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...