Гост Написано Јун 6, 2012 Пријави Подели Написано Јун 6, 2012 sada cu uraditi ono sto ne volim da vidim kad drugi rade, ali nemam izbora... [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339014505' post='653591] нажалост, не могу да прихватим ауторска права - читао сам и слушао такве ствари другде, да не исповедам артемите. iskreno, ovo uopste ne kapiram, tj ne mogu da dovedem u vezu sa odgovorom na moj post. [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339014505' post='653591] мера написаног/изговореног спасоносна и где је граница греха? ne znam. mislim da ne mogu za sve nas da budu isti arsini. [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339014505' post='653591] јел може бити и јавно одрицање вере ради чувања свог живота или ближњег спасоносно у Христовим очима diskutabilno...ubedjena sam da ne moze, ali ipak ostavljam mogucnost da usta kazu jedno , a da je u srcu nesto drugo...Iako ce neko mozda reci da usta govore od suviska srca...S` druge strane ne odricemo li se mi onda Hrista svaki dan svojim delima ?!? [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339014505' post='653591] шта чинимо лажући, да ли се одричемо Христа таквим грехом или може чак бити христоносан поступак? ne odricemo ga se uvek, tj. moze biti i hristonosan postupak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 6, 2012 Пријави Подели Написано Јун 6, 2012 iskreno, ovo uopste ne kapiram, tj ne mogu da dovedem u vezu sa odgovorom na moj post. кажем, нисам ја смислио термин "благочестива лаж" већ сам чуо од артемита. ne znam. mislim da ne mogu za sve nas da budu isti arsini. што би рекло мотивација је важна, пошто она може бити различита? diskutabilno...ubedjena sam da ne moze, ali ipak ostavljam mogucnost da usta kazu jedno , a da je u srcu nesto drugo...Iako ce neko mozda reci da usta govore od suviska srca...S` druge strane ne odricemo li se mi onda Hrista svaki dan svojim delima ?!? а како би дефинисала лаж ако не као кривљење истине, кривљењем устима оног што ти је у срцу/мислима? друго, кад је речено у Новом Завету да уста говоре од сувишка срца, ту се мисли на избацивање кроз уста вишка зла које већ стоји у срцу и прелива напоље. опет, то не негира да може да стоји и доброта па да прелива љубав благочестивим и богоугодним делима се не одричемо Христа већ Му се приближавамо, али се лицемерним, лажним, подлим и сличним поступцима се заиста и одричемо. ne odricemo ga se uvek, tj. moze biti i hristonosan postupak. дакле, може ли лаж онда бити богоугодан поступак? DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 6, 2012 Пријави Подели Написано Јун 6, 2012 mislis kao Apostol Petar koji se odrekao Hrista cak tri puta u roku od par minuta? да, слагао је да Христа не познаје, тако да је у Нови Завет ушао као поука о слабости и испуњење пророчанства. on se samo verbalno odrekao al ne u srcu а то знаш како? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 6, 2012 Пријави Подели Написано Јун 6, 2012 па кад смо већ код сувишка срца, да поменемо и Божје 33. Или усадите добро дрво, и род његов биће добар, или усадите рђаво дрво, и род његов биће рђав; јер се по роду дрво познаје. Како Јевреји нису могли да оклеветају сама чудеса као зла дела, похулили су на Христа који их је чинио, говорећи да је опседнут од демона. Зато им Он каже: "Можете рећи да сам Ја 'добро дрво' и тада ће сва моја чудеса која су Мој род такође бити добра, или пак да сам 'рђаво дрво', и тада је јасно да ће онда и мој род, дакле, чудеса бити рђава. Али пошто кажете да су чудеса, која су Мој род, добра, онда сам и Ја 'добро дрво'. И заиста, као што се дрво по роду познаје, тако ћете и Мене познати по чудесима која чиним." 34. Породи аспидини, како можете добро говорити и када сте зли? "Гле", говори им, "ви који сте 'рђава дрвета', носите рђав род када говорите зло о Мени. Тако бих и Ја да сам рђав доносио рђав род, а не оваква чудеса.""Породима аспидиним" их назива зато што су се хвалили Авраамом. Господ им је показао да не потичу од Авраама, већ од својих предака који су достојни њихове злобе. 34-35. Јер од сувишка срца уста говоре. Добар човјек из добре ризнице износи добро; а зао човјек из зле ризнице износи зло. Када видиш човека злоречива, знај да он у своме срцу нема исто онолико зла колико на устима, већ много више. Сувишак се прелива из срца, и онај који има скривено благо, открива тек мали део. Тако онај, који говори добро, још више добра има у срцу своме. 36-37. А ја вам кажем, да ће за сваку празну ријеч коју рекну људи дати одговор у дан Суда. Јер ћеш због својих ријечи бити оправдан и због својих ријечи бити осуђен. Овде нас Господ испуњава страхом, говорећи да ћемо дати одговор за сваку "празну реч", то јест, за лаж, клевету и за сваку непримерну и подсмешљиву реч. Потом наводи сведочанство из Светога Писма како не бисмо мислили да говори нешто од Себе, па каже да ће свако због својих речи бити оправдан или због својих речи осуђен. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/12.htm клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јун 6, 2012 Пријави Подели Написано Јун 6, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339016363' post='653635] што би рекло мотивација је важна, пошто она може бити различита? od prilike то не негира да може да стоји и доброта па да прелива љубав normalno,to se podrazumeva da postoji delovanje u oba smera али се лицемерним, лажним, подлим и сличним поступцима се заиста и одричемо. naravno,a koliko ih svako od nas u toku dana ucini ili ih bar u srcu gaji... дакле, може ли лаж онда бити богоугодан поступак? laz ,kao laz, istrgunta i posmatrana sama za sebe, ne moze, ali stavljena u neki kontekst u kojem je izrecena mislim da moze, ako ne bas bogougodna, ono bar "opravdana" naravno, moram da dodam i da se ogradim da su ovo moja rezonovanja zasnovana na ...ne znam ni ja cemu. Милан Меденица :) and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 6, 2012 Пријави Подели Написано Јун 6, 2012 на животу и осталим ситницама Гост and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 6, 2012 Пријави Подели Написано Јун 6, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339016578' post='653643] а то знаш како? lepo :lol: a btw. imam i ja jedan slucaj kad sam slagao da bi izbego mucenje i mozda potencijalnu smrt, znaci slago sam a trepno nisam Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука