Jump to content

У чему је суштинска разлика између православља и римокатоличанства ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 6. 2012. at 21:03, Александар Богдановић рече

То су ваши апологетски извори, док објективни извори тврде супротно.

???

Meni se čini da ti cijelo vrijeme spamuješ ovdje na ovoj temi.

Ne iznosiš nikakve dokaze u potvrdu toga što tvrdiš ali se zato

čilo i veselo razbacuješ besmislenim propagandističkim pamfletima.

U temu sam ponovo ušao samo da ne bi ostale tvoje laži bez odgovora.

Inače s tobom na tom ovakvom propagandnom nivou nemam šta raspravljat.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 595
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 3. 6. 2012. at 21:10, utopija рече

+!

Predragi!

Ako želiš, možeš mi odgovoriti na ove moje misli:

- Zašto se rimski biskupi petljaju izvan svoje 'crkvene jurisdikcije' i tamo prave red preko svojih izaslanika?

- Je li ti poznato svrgavanje patrijarha Ignacija i zaređenje Focija za svećenika i episkopa (u 6 dana) kako bi preuzeo ulogu patrijarha, te traženje pomoći od pape Nikole I i vjeruješ li, da su li to istinite činjenice?

- Не петљају се, долазе изасланици да траже дозволу да се служи литургија за латине у Константинопољу. Не долазе да праве ред.

- Да.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:12, Josip Bibić рече

???

Meni se čini da ti cijelo vrijeme spamuješ ovdje na ovoj temi.

Ne iznosiš nikakve dokaze u potvrdu toga što tvrdiš ali se zato

čilo i veselo razbacuješ besmislenim propagandističkim pamfletima.

U temu sam ponovo ušao samo da ne bi ostale tvoje laži bez odgovora.

Inače s tobom na tom ovakvom propagandnom nivou nemam šta raspravljat.

Тако карактеристично за вас, мене оптужујеш за оно што ти радиш. A чак је и римокатолички свећеник, чешки историчар, професор Франтишек Дворник рекао да је Јован Осми заиста потврдио сабор. Ето тек он нема разлога да буде на нашој страни, али је човек био објективан и није лагао у апологетске сврхе, што је веома похвално. Има и других римокатоличких историчара који се слажу са њим.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:11, utopija рече

+!

Predragi!

Ako želiš, možeš mi odgovoriti na ove moje misli:

- Zašto se rimski biskupi petljaju izvan svoje 'crkvene jurisdikcije' i tamo prave red preko svojih izaslanika?

- Je li ti poznato svrgavanje patrijarha Ignacija i zaređenje Focija za svećenika i episkopa (u 6 dana) kako bi preuzeo ulogu patrijarha,

te traženje pomoći od pape Nikole I i vjeruješ li, da su li to istinite činjenice?

Ma nije njemu ništa poznato, niti ga šta interesuje i zanima, njemu je glavna stvar samo doći i izliti negdje svoju žuč, to je jedino što njega ovdje interesuje kao i one takve koji se na brzinu zaregistruju na Forum da bi također izlili i oni malo svoje žuči na ovakvim temama pa ih zato imamo posvuda po ovakvim temama pod atributom Tek došao/la i sa najviše desetak poruka od koji je prva ustvari gejzirom žuči.

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:19, utopija рече

+!

Patrijarh Ignacije je svrgnut, a uspostavljen je Focije.

- Je li po tvojem mišljenju, to bilo u redu, bez obzira, što je Focije kao osoba i od pape Nikole I ocijenjen kao čovjek velike kreposti i općeg znanja?

- Zašto je svrgnut patrijarh Ignacije?

- Није у реду, али римски је цар много волео да се петља у црквене послове.

- Зато што није одговарао цару, иако је одговарао Цркви. Ми и њега и Фотија га славимо као свеце.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

+!

Izvor s wikipedije:

'Sukob između patrijarha Ignacija i bizantskog namjesnika Bardasa, koji je vladao umjesto svoga nećaka Mihajla III., oko Bardasova vjenčanja s vlastitom snahom, doveo je do uhićenja i svrgavanja patrijarha, te Focijeva uspona.

U šest dana Focije je 858. zaređen za svećenika, a potom i episkopa kako bi preuzeo službu patrijarha.'

Još nešto:

- Je li se Focijev brat oženio s Irenom, sestrom carice Teodore, te da li bi to Fociju moglo koristiti u uspon?

Inače, vjerujem, da ti je poznat slučaj s kraljem Henrikom VIII i njegovoj želji za rastavom,

te posljedice za neke živote ljudi, kao i za Crkvu.

Naravno, i slučaj sa sv. Ivanom Krstiteljem.

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:28, utopija рече

- Je li se Focijev brat oženio s Irenom, sestrom carice Teodore, te da li bi to Fociju moglo koristiti u uspon?

Nije, Bardasa je ubio Mihajlo. A Fotiju nije koristilo. Fotije nije ni želeo da bude patrijarh. Kada ga je sve to snašlo, on čak nije bio ni kršten.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:17, Александар Богдановић рече

Тако карактеристично за вас, мене оптужујеш за оно што ти радиш. A чак је и римокатолички свећеник, чешки историчар, професор Франтишек Дворник рекао да је Јован Осми заиста потврдио сабор. Ето тек он нема разлога да буде на нашој страни, али је човек био објективан и није лагао у апологетске сврхе, што је веома похвално. Има и других римокатолика који се слажу с њим.

Naslov knjige ti već govori kako, šta i o čemu je pisao František Dvornik kad je pisao o Fotiu, 576 strana ima, uskoro naručim i nju:

Fotiovo schizma

http://www.kosmas.cz...otiovo-schizma/

Jednu knjigu njegovu već imam, na češkom je i spremam se je upravo pročitati, dakle sam jedan od malo ljudi ako ne i jedini na Forumu ovdje koji je u stanju pročitati sve njegove knjige u originalu na češkom, potom vam nešto iz njih prevedem, ta ima 525 strana.

Zrod střední a východní Evropy: mezi Byzancí a Římem. 1. vyd. Praha: Prostor, 1999

http://kniholink.cz/...py-dvornik-2008

Naručim si još i tu Fotiovu schizmu i još nekoliko drugih njegovih knjiga, bavim se Slovenima i Misijom Sv. Ćirila i Metodija na Moravi pa su mi potrebne i iz tog razloga.

Tako budem iz tih 1000 strana dovoljno dobro obeznamen i s patrijarhom Fotiem i Moravskom Misijom Sv. Ćirila i Metodija i papom Ivanom (Janom) VIII i Nikolom I.

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:40, utopija рече
Je li istinita činjenica, da je papa Nikola I anatemizirao Focija 863., a Focije je na to reagirao izopćenjem pape Nikole I?
To je već komplikovana priča, održavani su sabori. Nije to išlo jednostavno tek tako.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:40, utopija рече

+!

Zatim:

- Je li istinita činjenica, da je papa Nikola I anatemizirao Focija 863., a Focije je na to reagirao izopćenjem pape Nikole I?

Ma ne zna on to, da zna ne bi pisao takve besmislice, vidiš da sad to prvi put čuje valjda od tebe sada, upravo danas, večeras. I vjerojatno će reći da je to naša neka izmišljotina i podvala ili falsifikat. Ili kriva i pristrana reinterpretacija objektivnih fakta.

Подели на овим сајтовима

On 3. 6. 2012. at 21:44, Josip Bibić рече
Ma ne zna on to, da zna ne bi pisao takve besmislice, vidiš da sad to prvi put čuje valjda od tebe sada, upravo danas, večeras. I vjerojatno će reći da je to naša neka izmišljotina i podvala ili falsifikat. Ili kriva zauzeta reinterpretacija objektivnih fakta.
Pa nisu se tako lično ekskomunicirali. Sazivani su sinodi.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

+!

Nije važno poznavati povijesne činjenice do u tančine, nego spoznavati srž i pronicati u neopipljivu stvarnost

kao što nije važno samo biti pismen kako bi se moglo čitati Sveto Pismo, nego su potrebni Darovi Duha Svetoga.

Ne moram biti čak ni vjernik, da bih objektivno i logički analizirao dostupne mi vidljive informacije.

No, potrebno je i nešto više od poznavanja informacija.

Eto, može se početi o kvasnoj i beskvasnoj hostiji.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...