Jump to content

Socijalno i penziono osiguranje svestenstva

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Kako ste to regulisali? I da li ima nesto od ovoga sto se prica u novinama?

Svestenik sam sedam godina nemam ni dana osiguranja. Ne postoji mogucnost da to uplacujem.

U nasoj eparhiji je regulisan nekakav parohijal koji kada sakupim nije dovoljan da podmirim eparhijske obaveze.

Parohija gde zivim je mala i teska i nemoguce mi je da ovo regulisem.

Ne znam, starno sve nade polazem u ovaj zakon a sta ce od toga biti pojma nemam.

Hoce li mozda da povezu staz?

Ajde sve sto znate pricajte, veoma me zanima.

Подели на овим сајтовима

Buduci da sam blagajnik u mojoj crkvi, ja i dalje uplacujem za sve svestenike po najnizoj osnovici kako je to bilo i do sada. Cujem kojekakve price ali dok se to ne resi ja cu ovako nastaviti.

Ja imam srecu pa sam vec 5 godina, sto se PIO tice, na drzavnim jaslama, tj. skola mi uplacuje prema skolskoj spremi pa se posebno i ne brinem ali znam da je to veliki problem za svestenike... Cak i tamo gde crkva ima sredstava.

Подели на овим сајтовима

• Гости

МОра да урадим нешто по том питању, тј. да видим бар да ми школа уплаћује. Но, они ми кажу да то не може јер сам пријављен на Цркву- шта год им то значило...

Ма бежи, велики ми је ово проблем. А док дође до тога да нам држава плаћа, прође баба с колачима...

Подели на овим сајтовима

Ја сам задње 3 године на најнижој основици јер ЦО нема пара, а ја не могу да одвојим од својих прихода.

Свега је било, кад сма почео Епархија је уплаћивала за нас ко зна колико, а Држава је давала 50%. Из тог доба има у дневнику благајне признаница - ПИО за 3 свештеника, а нигде наших имена.

После кад је била инфлација, давали смо неке смешне паре, износи су било подношљиви до 2008 кад су подигнути енормно.

Ко има плаћа, доста старих прота је ишло на екстра основицу па сад имају пензије преко 40 хиљада, а ко нема нико му се не разуме. Има и оних који су калкулисали, нису плаћали, па им опростили два пута кад је било повезивање стажа или да плате поал , а остало им отписују.

Јуче смо имали састанак, тројица свештеника који су ушли у 4. деценију службе имају по милион динара дуга..

Како ће се они одужити до одласка у пензију, нека им је Господ на помоћи

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја немам да ово платим... новац који сакупим од парохијала дајем Епархији. Дуга имам ни сам не знам колико...

Могу ли да одем у затвор?

Можда би и требало да се мало одморим...

Подели на овим сајтовима

Kod mene u parohiji je takodje teska situacija sa placanjem doprinosa. Za sada uplacujem minimalac. Vladika je blagoslovio da moze da se vrsi uplata i u privatnim osiguranjima, kao neki dodatak tom minimalcu, ali treba ostvariti prihode da bi to moglo da se realizuje. Za sada ostajem na minimalcu.

Подели на овим сајтовима

Као што рече брат Владислав за сада на државним јаслама. Мада и то зависи од процента, одзива ђака за Веронауку. До сад је било 100%, али пошто се смањује број ђака, и остали наставници губе норму, све се више врши притисак да деца изаберу грађанско. У једној школи сам успео да очувам 100%, док су друге две дискутабилне. Па ћемо видети колика ће бити плата, па тиме и доприноси...

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Људи ја НЕМАМ паре за минималац. Просто немам. А и парохијал који треба да иде за социјално и пензионо иде за епархијски разрез, јер је црква удаљена од села 2,5 км, и издвојена из насеља (некадашњи манастир), те самим тим људи дођу само када је литургија (и тада мали број, стари људи, удаљеност, немање превоза...)... Ма бежи...

Глупо ми је да кукам, а и некако је безвезно када свештеници крену да кукају, али стварно сам у некој потпуно шгавој ситуацији.

Подели на овим сајтовима

Zurim da secem kolace, pa cu kratko. Ne salite se sa ne uplacivanjem PIO, ma koliko to izgledalo smesno, ima svestenika koje je Vladika oterao u penziju zbog 40 godina sluzbe na parohiji, a da nemaju ni 20 godina uplaceno, sada moraju da sacekaju 67 godina zivota da bi pravo na neku crkavicu i ostvarili, zato pamet u glavu...

Btw, pop sam 12 godina (skoro), CO su mi uplacivale PIO do 2003. onda sam presao na Ministarstvo prosvete i to jos traje. I da znate, nebitno je koliko imate fond casova, skola moze i mora da Vam uplacuje puni iznos u fond( ja realno imam 90 %, uplacuje mi se 100 %). A ko radi u Skoli i prijavljen je na CO trazi da ga formalno Episkop razresi parohije i ode u ,sada opstinski PIO (ranije se islo na N.Bgd u Bulevar Umetnosti), i odjavi se, i u isto vreme odnese radnu knjizicu u sekretarijat Skole i to je to. Onda si kao pop iz hobija...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Браћо ево како је код нас у бачкој регулисано:

1. већина парохијана плаћа парохијал који износи 1 посто од плате на годишњем нивоу или 10 кила жита по јутру земље,у већини случајева је то од 1000 до 2000 динара и на тај износ плаћамо епархији 25 посто док остало иде у буџет ЦО. Свим свештеницима се из буџета ЦО исплаћују плате које зависе од школске спреме и броја деце( Факултет и 4 деце= 82000). Сем плате имамо право и на огреварину ( 36000), аренду ( у просеку око 30до 40000) и божићни дар ( тзв,тринаеста плата). Црквене општине нам плаћају најнижу основицу за ПИО,кирију за стан и још смо сви пријављени и на приватно ГРАВЕ осигурање( ЦО нам годишње уплаћују 600 евра тако да би за 20 година требали сваки да добије у кешу по 25000 евра да можемо да решимо стамбено питање). Сви редовни студенти бачке епархије имају стипендије 15000 месечно док сви пензионисани свештеници и свештеничке удовице добијају три пута годишње помоћ од по 35000 динара. ТЗакођер свештеници на малим парохијама добијају годишње помоћ од 500 до 1000 евра. такођер владика помаже свакоме ко му се обрати за помоћ, Нека Господ поживи нашег владику на многаја љета.

п.с. ово сам намерно написао јер многи критикују владику Иринеја да је много строг. Он од нас тражи да будемо прави свештеници,добри и ревносни али итакако има разумевања за све наше проблеме,

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Ми смо добили 160.000 динара обавеза за ову годину, не знам како ћемо платити, већ сад смо у благом минусу.

Неки дан богослужио владика, рукоположио вероучитеља за ђакона, ја добио напрсни ;) његови спремили комплет ручак за 150 људи, а прилог само 1.500 динара.

И таман испраћам прву туру, долази једна са оном фасциклом, слика дјетета унутра, као волонтери, дајте помоћ, ја јој турим књигу прилога под нос.....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...