Jump to content

Две године од смрти Тошета Проеског

Оцени ову тему

Зоран

Препоручена порука

Две године од смрти Тошета Проеског

На данашњи дан пре две године погинуо је један од водећих вокала Балкана Тоше Проески. Познати македонски певач погинуо је у саобраћајној несрећи на аутопуту Загреб-Липовац, близу места Нова Градишка.

У саобраћајној несрећи која се догодила 16. октобра 2007. године у раним јутарњим сатима на аутопуту Загреб-Липовац, код Нове Градишке у Хрватској, погинуо је македонски певач Тоше Проески.

Tose Proeski-Cija si

Рођен 25. јануара 1981. године у Прилепу, певач је детињство провео у Крушеву, градићу на западу Македоније.

Први солистички наступ Тоше, у ствари Тодор, што значи „Божји дар", имао је са десет година, кад је на школској приредби отпевао песму „Аве Марија" и расплакао публику.

Музичку каријеру започео је наступом на Мелфесту 1997. године, а затим су уследиле песме "Пушти ме" (1997) и "Остани до краја" (1998).

Изводећи композицију Леонтине Вукомановић „Чија си" победио је на Беовизији 2003. године.

Био је представник Македоније на Песми Евровизије у Истанбулу и освојио 14 место са песмом „Life" (Ангел си ти, у изворној македонској верзији).

За регионалног Амбасадора добре воље УНИЦЕФ-а именован је 2004. године, а тим поводом снимио је песму „За овој свет".

Нумере са албума „По тебе", који многи оцењују као један од најуспешнијих албума балканске музичке сцене, месецима су се налазиле на највишим местима музичких листа у Македонији, Србији, Хрватској, Црној Гори, Словенији и Босни и Херцеговини.

Компилацију „Божилак" чини 14 изaбраних традиционалних македонских песама, а на албуму Тошета прати и симфонијски оркестар.

Почасни грађанин Македоније

Последњи албум покојног Тошета Проеског, „Игре без граница", за који је већину нових песама написала глумица и певачица из Хрватске Антонија Шола, озбиљнији је од претходних.

Од препева на овом компакт диску налазе се песме „Feelin good", „Несаница" и „Остала си увијек иста".

Kобног дана, Тоше је кренуо у Загреб, где је требало да сними енглеску верзију једног од његових хитова.

Само неколико дана пред смрт, снимљен је и филм о животу популарног певача, где је говорио о свом родном граду, породици, балканској каријери.

Тоше је сахрањен у родном Крушеву, уз највеће државне почасти, а постхумно му је била додељена и титула почасног грађанина Републике Македоније.

Снимио је шест студијских албума, издао два ДВД издања, напунио безброј концертних сала широм Балкана и света, освојио бројне музичке награде, дао бројне интервјуе.

Извор

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Бог да му душу прости.

него објасните ми у чему је толика фама око тог човека?

мислим лепо је певао, ал мислим да се мало претерује цео тај догађај његове смрти ... јес млад, штета и све, ал што, Бог га узео кад је требало и спашава кад кога треба ...

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Ovako bih zapoceo temu.Pre neki dan je bio njegov rodjendan,pa sam se setio jednog pitanja.Znam i sam da je glupavo,ne zelim da nikog da vredjam.Pokoj mu Bog dao,ali jedno me interesuje.On je za zivota bio verujuci covek i uvek je pomagao manastirima i crkvama po BJR Makedoniji.Kao takav,on je ziveo u zemlji u kojoj je nastao veliki raskol,jos od 1967.god.Poznato je svima da je jedini koji je od niskog sporazuma se vratio u Crkvu bio arhiepiskop Jovan,koji je danas u zatvoru,a verno stado je progonjeno.E sad ono najvaznije.Kome je Tose pripadao,da li je,ukoliko je bio uz raskolnike,ili je bio za kanonsku svetu majku Crkvu?Zahvaljujem se! gringrin

Подели на овим сајтовима

Ovako bih zapoceo temu.Pre neki dan je bio njegov rodjendan,pa sam se setio jednog pitanja.Znam i sam da je glupavo,ne zelim da nikog da vredjam.Pokoj mu Bog dao,ali jedno me interesuje.On je za zivota bio verujuci covek i uvek je pomagao manastirima i crkvama po BJR Makedoniji.Kao takav,on je ziveo u zemlji u kojoj je nastao veliki raskol,jos od 1967.god.Poznato je svima da je jedini koji je od niskog sporazuma se vratio u Crkvu bio arhiepiskop Jovan,koji je danas u zatvoru,a verno stado je progonjeno.E sad ono najvaznije.Kome je Tose pripadao,da li je,ukoliko je bio uz raskolnike,ili je bio za kanonsku svetu majku Crkvu?Zahvaljujem se! gringrin

да додам њему би данас био 32.рођендан,и верујем да је био уз канонску Цркву.не знам шта је тачно.

Подели на овим сајтовима

Тоше је био у крило МПЦ. Када је умро, опевали гу га 4 епископа из МПЦ (Митрополит битољски Петар, који је и служио заупокојену литургију пре опела, архиепископ Стефан, митрополит Агатангел и епископ Климент). Манастир свето Преображење, чији је био ктитор је под МПЦ. Тоше је био верник, али далеко од то да је био црквен човек. Бог да га прости и дарује му Царство Небесно.

Али највеќа глупост је настала када је умро, и голем број људи су затражили да буде канонизован, пре све млади нецрквени људи... Можда би и успели да на чело комисије за канонизацију у МПЦ, није био (и још је) Митрополит Петар. (Тоше је своје грехе јавно исповедао, односно хвалио се са њих, али није се јавно покајао: пр. хвалио се да је своје девичанство изгубио на 15 година, рекламирао је кондоме итд.). 

Бог нека му прости и њему, па и мени.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...