Лазар Нешић Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Теологија је подвиг и Крст. Не очекуј потрошачке благодети од ње. То је и моје досадашње искуство. Теологија је за лудаке. Посвећенике. Маргиналце. Част изузецима, али многи су примивши рукоположење (ово само као пример) заборавили да су теолози и посветили се бизнису. Наравно, то причам из мог лошег искуства са неким блиским људима који су имали великог дара за теологију, али су рукоположењем тотално скренули и пошизели од јурањаве за парама и бољим епархијама, парохијама и остало. Да будем искрен, они који су наставили да се подвизавају у теологији, а притом и примили рукоположење, јесу људи за пример, а неки од њих и жива светила Цркве данас. Мислим да је то најбољи спој, теолог и свештеник. Justin Waters, Иван Недић and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Сигурно да нећеш живети у изобиљу, али ако то желиш онда се спреми на пуно рада, одрицања, а мало плате... Макар овде... Ово га у Србији вероватно чека шта год да упише... Walter and Ратко :( је реаговао/ла на ово 2 You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Поштовање! Волео бих кад би ми одговорили, како вам је након што сте завршили Општи смер ПБФ-а? Да ли има посла, како се живи, да ли сте задовољни оним што сте завршили? ПС: Ја ћу вероватно уписати Општи смер, па ме интересује крајњи исход овог смера! Поз :* Живи се мало очајно, мало очајнички, а понекад и на ивици глади (ако немаш никога с леђа или са стране да те подржи). Посла има, али има и вишка квалификованих радника. У преводу - посла нема. Ако си ултрапобожан, не уписуј ПБФ. Полудећеш. У најбуквалнијем смислу речи. Како је мени Влада Бугарин рекао пре уписа на факултет, "Саблажњиви неће ући у Царство небеско". Ако ти је кључни мотив због ког уписујеш ПБФ да постанеш ближи Цркви или да се утврдиш у вери - промашио си адресу. Ово није критика на рачун факултета, ни у најмањој мери. То је просто тако, и тако треба да буде. Циљ факултета није да утврди у вери, нити ће те утврдити. Ако имаш неку паметнију идеју - немој уписивати ПБФ. Ако баш немаш - упиши, па шта ти Бог да (к'о и свима нама). Извини за реалистичност Justin Waters, w.a.mozart, Midza and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Теологија је за лудаке. Посвећенике. Маргиналце. То, батице! У центар! Битбокс је мама ритма! Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Поштовање! Волео бих кад би ми одговорили, како вам је након што сте завршили Општи смер ПБФ-а? Да ли има посла, како се живи, да ли сте задовољни оним што сте завршили? ПС: Ја ћу вероватно уписати Општи смер, па ме интересује крајњи исход овог смера! Поз :* Krajnji ishod je život vječni. Ako želiš ići prema tome krajnjem ishodu, i u tome ustraješ, onda će Ti studij teologije pomoći. A i Ti ćeš onda moći više pomoći drugima na tom putu... Ako ovaj pravi krajnji cilj nemaš u vidu - sigurno ćeš biti razočaran. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 На шта конкретно мислиш под тим како нам је - финансијску сигурност, друштвени статус, однос Цркве према нама, ниво духовности или...? На који конкретан посао мислиш - вероучитељски или свештенички? И шта конкретно ти очекујеш од богословског факултета? Мислим на материјални статус... односно вероучитељски посао... Ја бих волео да завршим и дипломирам теологију (не бих волео бити свештеник, већ као неки вероучитељ, научник вера и вере - ако је икако могуће). Волим хришћанство, иако сам упознат с њим већ 4 године (веронаука у школи). Никад ме родитељи нису васпитали да Бог постоји, већ да постоји нешто што покреће свет. Но верујем дубоко да Бог, односно Хришћанство постоји. Но бојим се... Шта ако будем имао породицу, а нећу их моћи прехранити са овим факсом... у томе је проблем. И лепо пише: ''Брини се за данас, Остави сутра за Мене'', но бринем се и даље... Ех.. кад бих се могао убити а да ми Бог сами опрости за то... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Нисам теолог тако да могу да и одговорим само генерално. Суштина је следећа: ако будеш у животу тражио шта да радиш према томе шта ће ти то донети (рецимо материјално) никада нећеш бити добар у том послу. А ако не будеш добар (међу најбољима) никада нећеш успети. Зашто? Јер нећеш имати страст, пасију која ће те гурати кроз сва разочарења, недоумице, привремене неуспехе и застоје, и која ће твој сан и веру држати јаком. Буквално свако достигнуће цивилизације, сваки проналазак, свака написана књига, и било шта друго, није настало тако што је аутор пожелео да му та рецимо књига донесе славу, већ што је желео да своје мисли, своју радњу и слично преточи у писане редове. А поштовање људи или материјалне бенефиције долазе као нус-производ тога (што у суштини једном аутору и није био примарни циљ). Конкретно: ради оно што ти срце каже. Тј. бави се оним послом у коме ти проналазиш себе, који ти најбоље лежи, у коме кад радиш имаш осећај да време лети, у коме имаш сталну жељу да будеш добар, да будеш што квалитетнији и најважније - ради оно за шта имаш визију и шта тебе испуњава. На овај начин бићеш све бољи и бољи у свом послу. А заслуге и бенефиције ће доћи саме по себи. Чак и тамо где већина других нема успеха и не живи на завидној нози, ти ћеш имати много шанси. Сва врата ће ти отварати тамо где су за већину затворена. Друго, не дозволи да ти ико утиче на избор. Ти си одговоран за твој живот. Нико други не познаје твоје жеље, мотиве и не дели твој сан и твоју визију твоје будућности. Најважније: запамти да си ти и само ти одговоран за живот који живиш - за све успехе и неуспехе. Ти си господар свог живота и све зависи од твојих мисли, поступака и избора. Кирил, Justin Waters and sleki је реаговао/ла на ово 3 www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Мислим на материјални статус... односно вероучитељски посао... Ја бих волео да завршим и дипломирам теологију (не бих волео бити свештеник, већ као неки вероучитељ, научник вера и вере - ако је икако могуће). Волим хришћанство, иако сам упознат с њим већ 4 године (веронаука у школи). Никад ме родитељи нису васпитали да Бог постоји, већ да постоји нешто што покреће свет. Но верујем дубоко да Бог, односно Хришћанство постоји. Но бојим се... Шта ако будем имао породицу, а нећу их моћи прехранити са овим факсом... у томе је проблем. И лепо пише: ''Брини се за данас, Остави сутра за Мене'', но бринем се и даље... Ех.. кад бих се могао убити а да ми Бог сами опрости за то... Нема потребе да се бојиш јер твоје мисли су сила која мења свет око тебе и ти си способан да постигнеш шта год желиш у животу. Пре тобом је узбудљива и лепршава авантура која се зове живот. Седни за сто вечерас и запиши на папир све оно што желиш да оствариш у животу. Буди нескроман. Пусти машти на вољу. Гарантујем ти да кад за 20 година погледаш цедуљицу да ће сваки појединачни циљ бити остварен 2 пута боље од оног што си ти замислио. Кирил је реаговао/ла на ово 1 www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Мислим на материјални статус... односно вероучитељски посао... Ја бих волео да завршим и дипломирам теологију (не бих волео бити свештеник, већ као неки вероучитељ, научник вера и вере - ако је икако могуће). Волим хришћанство, иако сам упознат с њим већ 4 године (веронаука у школи). Никад ме родитељи нису васпитали да Бог постоји, већ да постоји нешто што покреће свет. Но верујем дубоко да Бог, односно Хришћанство постоји. Но бојим се... Шта ако будем имао породицу, а нећу их моћи прехранити са овим факсом... у томе је проблем. И лепо пише: ''Брини се за данас, Остави сутра за Мене'', но бринем се и даље... Ех.. кад бих се могао убити а да ми Бог сами опрости за то... Доживотни вероучитељ у Србији? Боље иди одмах сада и без факултета се запосли у Роду, Макси, Веро, Идеју... Проблем са наведеном изреком је управо у томе што од тога "данас" које се зове "факултет" суштински зависи свако "сутра" "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Нема потребе да се бојиш јер твоје мисли су сила која мења свет око тебе и ти си способан да постигнеш шта год желиш у животу. Пре тобом је узбудљива и лепршава авантура која се зове живот. Седни за сто вечерас и запиши на папир све оно што желиш да оствариш у животу. Буди нескроман. Пусти машти на вољу. Гарантујем ти да кад за 20 година погледаш цедуљицу да ће сваки појединачни циљ бити остварен 2 пута боље од оног што си ти замислио. Брате, хвала на саветима!!! Бавим се музиком, музика ме испуњава, музика ми је све, но хришћанство! ХРИШЋАНСТВО ЈЕ МОЈ ЖИВОТ! МОЈА ВЈЕРА! То је идеологија у коју сам заљубљен! Уздам се у Бога кад год ми је тешко, некад посумњам да не постоји, али кажем себи: ''ИМА ТЕ БОЖЕ! ИМА ТЕ!!!'' У Хришћанству сам из убеђења, које ми нико, понављам НИКО! неће узети! Зато бих волео ићи на ПБФ, само из убеђења и љубави! Али је некад страх од живота јачи... Хвала! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Брате, хвала на саветима!!! Бавим се музиком, музика ме испуњава, музика ми је све, но хришћанство! ХРИШЋАНСТВО ЈЕ МОЈ ЖИВОТ! МОЈА ВЈЕРА! То је идеологија у коју сам заљубљен! Уздам се у Бога кад год ми је тешко, некад посумњам да не постоји, али кажем себи: ''ИМА ТЕ БОЖЕ! ИМА ТЕ!!!'' У Хришћанству сам из убеђења, које ми нико, понављам НИКО! неће узети! Зато бих волео ићи на ПБФ, само из убеђења и љубави! Али је некад страх од живота јачи... Хвала! Направи први корак. Нема никог на овом свету ко зна шта ће бити са њим у наредних 1 или 5 година. Постави себи циљеве и знај, али пази знај, да ће га остварити. Нема везе што у овом моменту појма немаш како, само крени, и одговори ће ти се појављивати сваки дан. Коцкице ће почети да се слажу. Добијаћеш све више информација, упознавати све више људи, бићеш јачи карактер и способнији за живот. Вероватно ћеш и многе циљеве које си поставио данас променити. А у себи ћеш бити све јачи и срећнији. Опет оно најважније: не слушај никога ко је негативан и ко ти говори да нешто не можеш. Ти можеш све. Једина стварна препрека теби си сам себи. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Ако имаш толико љубави, онда значи и да си спреман на подвиг. Иди и уздај се у Бога. И ја сам тако урадио. Имам породицу и једини сам запослени у њој. Теологија буквално храни и мене и моју породицу (нас четворо). Да ли мо је лепо? То је веома тешко питање. Једно је сигурно: сусрет са теологијом је велика радост. Apis and Aristotel је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Како је мени Влада Бугарин рекао пре уписа на факултет, "Саблажњиви неће ући у Царство небеско". Хахаха, де се сети њега? Влада Бугарин = легенда ПБФ-а То, батице! У центар! Битбокс је мама ритма! Да да, хахахаха Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Брате, хвала на саветима!!! Бавим се музиком, музика ме испуњава, музика ми је све, но хришћанство! ХРИШЋАНСТВО ЈЕ МОЈ ЖИВОТ! МОЈА ВЈЕРА! То је идеологија у коју сам заљубљен! Уздам се у Бога кад год ми је тешко, некад посумњам да не постоји, али кажем себи: ''ИМА ТЕ БОЖЕ! ИМА ТЕ!!!'' У Хришћанству сам из убеђења, које ми нико, понављам НИКО! неће узети! Зато бих волео ићи на ПБФ, само из убеђења и љубави! Али је некад страх од живота јачи... Хвала! Ако си поставио питање да би ти неко почешао уши и да би чуо оно што желиш - боље да га ниси ни постављао "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Ако си поставио питање да би ти неко почешао уши и да би чуо оно што желиш - боље да га ниси ни постављао Остави дечка на миру. Једноставно се распитује за различите аспекте вашег занимања. Ко је Влада Бугарин? www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука