marija Написано Октобар 15, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 "déjà vu" ("već viđeno") kao situaciju da doživljavamo nešto misleći da je prvi put, a sve u nama govori da već postoji sećanje o tom doživljaju Ali što potiče taj feneomen? Kako do njega dolazi? Nema čvrstih rezultata na temu Deja Vu upravo zbog činjenice da se fenomen ne može stvoriti u laboratorijskim uslovima "jamais vu" - ("nikad viđeno") - kad u običnim, svakodnevnim doživljajima odjednom i niotkuda imate sasvim drugačiju i neočekivanu percepciju rutinskog i već puno puta doživljenog. Jamais vu je fenomen koji je upravo suprotan od Deja Vu-a. Simptomi su mu da se NE možete setiti već viđenog. Blaža verzija bi mogla biti dobro poznati fenomen "na vrhu jezika". klapklap Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 15, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 Јуче сам баш имала једну ситуацију већ виђеног , дешавало ми се врло често пре 30-ак година , сада јако ретко. Врло необично , мада убедим себе да је то само неки умор или преоптерећеност. Баш ме интересује шта стручњаци кажу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 15, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 Читао сам у једној стручној, медицинској књизи, да наведени феномени могу бити манифестације епилептичног напада у благом облику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 15, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 Онда је значи сваки човек имао више таквих у животу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 naša podsvest, skrivena u dubinama uma svakog čoveka na ovoj planeti, i dalje je velika tajna za nauku. Možda to neće biti kada se na kraju ovog veka poređaju odgovori na mnoge nepoznanice skrivene u nama samima. Često mi se dešava da mastavim rečenicu koju je neko započeo, ili još češće da me ljudi pitaju Odakle znaš ne znam, samo mi je dosadilo da više objašnjavam :smiley: postoji jedno objašnjenje u psihijatriji da je to doživljaj "sećanja na budućnost" a do sada nisam imala ni jedan epi napad Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 15, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 ???? ?? ????? ????? ????? ???? ???? ?????? ? ??????. ?????? ????, ???? ??????. ?????? ???? ??? ???? ????? ?????? ??? ?????? ? ?? ???? ? ?? ???? ??????. ???? ???? ??????, ????????, ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 ???? ?? ????? ????? ????? ???? ???? ?????? ? ??????. ?????? ????, ???? ??????. ?????? ???? ??? ???? ????? ?????? ??? ?????? ? ?? ???? ? ?? ???? ??????. ???? ???? ??????, ????????, ?????. U medicini 2+2 nikada nije 4 0104_cheesy Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 DEJA VU - Bilo je, nije bilo, bilo je, nije bilo…. Za Deja vu iskustvo, iako je riječ o sasvim uobičajenom fenomenu, jednostavno i prihvatljivo objašnjenje nisu uspjeli pronaći niti biolozi, ni psihijatri, ni neurološki stručnjaci niti sami fizičari. Trenutno popularne teorije, kako su otkrili autori filma, obuhvaćaju objašnjenja koja se protežu od onih psiholoških pa sve to nekih potpuno fantastičnih: ? Neki neurolozi vjeruju da se deja vu događa kada se mozak uhvati jednog detalja – mirisa, prizora ili zvuka – koji nam je poznat, i zbog kojega u tom djeliću sekunde dolazi do zbunjenosti između prošlosti i sadašnjosti ? Liječnici ukazuju na činjenicu da mnogi pacijenti koji pate od napadaja lociranih u temporalnim režnjevima mozga češće doživljavaju deja vu iskustva, tako da je moguće da su ona uzrokovana neočekivanim poticajima u tom dijelu mozga ? Neki psihoanalitičari vjeruju da je deja vu oblik „ispunjavanja želja“ – u kojem želje izranjaju iz dubine naše psihe, kao što se obično događa tijekom sna, ali ovo se odvija dok smo budni Oni koji se priklanjaju teoriji reinkarnacije vjeruju da su deja vu epizode dokaz sjećanja na prošle živote ? Znanstvenici koji se bave rubnim područjima kvantne fizike predložili su da bi deja vu iskustvo moglo biti posljedica slučajnog susretanja paralelnih svemira i poremećaja u tkanju prostor-vremena. Nekoliko svjetski poznatih fizičara govori o efektu, uključujući Dr. Briana Greenea, stručnjaka za teoriju struna i profesora fizike na sveučilištu Columbia, koji je napisao popularne radove koji istražuju teorije relativnosti i kvantne mehanike kao što su The Fabric of the Cosmos i The Elegant Universe. Objasnio je kako zapravo živimo u svijetu u kojem nismo uvijek svjesni trikova koje naši vlastiti umovi izvode kada je u pitanju protok vremena. Na primjer, pokazao je kako prilikom gledanja u ogledalo udaljeno 2.5 metra imamo dojam da vidimo odraz sebe u trenutku kada se gledamo, no zapravo gledamo u sliku sebe kako smo izgledali 16 nanosekundi ranije! (Tih 16 nanosekundi je vrijeme potrebno svjetlu da se reflektira od našeg lica i prijeđe put do ogledala i natrag.) Tako da ispada da zapravo gledamo u prošlost. I to radimo svako malo. Recimo, svaki puta kada pogledate u noćno nebo kako bi se divili zvijezdi Sjevernjači – iako izgleda da gledate zvijezdu kako je ona taj tren, zapravo gledate njeno treperenje od prije 630 godina. Tako da jedna od stvari koje zasigurno znamo jest da vrijeme nije uvijek onakvo kakvim se čini. Prelazeći na još nevjerojatnije koncepte, Greene je objasnio kako neki fizičari danas vjeruju, a tu teoriju potvrđuju najnovija istraživanja, da se stvarnost sastoji od beskonačnog broja paralelnih svjetova – i da mi jednostavno živimo u jednom od njih, potpuno nesvjesni ostalih. Ideju koja je nekoć spadala u čistu znanstvenu fantastiku, teoriju o postojanju paralelnih svjetova direktno su podržala najnovija kozmička istraživanja. Iako postoji mnogo različitih mišljenja o ustroju paralelnih svjetova, jedno od najelegantnijih objašnjenja predlaže uzbudljiva nova revolucionarna teorija moderne fizike: Teorija Struna. Teorija Struna Teorija Struna pretpostavlja da se svemir sastoji od nevjerojatno sitnih struna ili membrana energije koje vibriraju u 11 dimenzija. U ovoj teoriji multi-dimenzionalnog kozmosa, paralelni bi svjetovi bili udaljeni od našeg tek djelić milimetra. Greene približava tu ideju koristeći analogiju u kojoj predstavlja naš svemir i sve u njemu kao samo jednu tanku krišku nezamislivo golemog kruha. Iako većina tih teorija i dalje ostavlja mnoga pitanja bez odgovora, potencijalne mogućnosti putovanja kroz vrijeme i manipuliranja prošlošću i budućnošću koje nagoviještaju su nevjerojatne. Kako kaže Dr. Greene, „Realizacija da je svemir mnogo složeniji nego što smo mi direktno svjesni pomaže nam da cijenimo svoje mjesto u njemu.“ Crvotočina U laboratoriju Vremenskog Prozora, stvari postaju još čudnije kada znanstvenici upotrijebe „crvotočine“ kako bi premostili jaz između sadašnjosti i prošlosti. Crvotočine, također poznate kao „Einstein-Rosenovi mostovi“ (prema znanstvenom radu Alberta Einstena i Nathana Rosena u kojem su iznijeli pretpostavku da bi između crne rupe i bijele rupe mogao postojati most kojime je moguće putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti) ili „tuneli u prostoru“, su teoretske pojave u tkanju prostor-vremena koje bi mogle omogućiti prečac između dvije točke u vremenu. Poput crnih rupa, crvotočine nastaju usred djelovanja goleme sile gravitacije koja uzrokuje savijanje ili iskrivljenje tkanja prostor-vremena. Analogno crvu koji može stići na drugu stranu jabuke prolazeći kroz njeno središte, crvotočine bi mogle omogućiti putovanje u udaljene dijelove ovog ili čak nekog drugog svemira. Dakle, možemo li utjecati na događaje koji su se već dogodili? Može li naša budućnost zaista izmijeniti našu prošlost? Odgovori na ta pitanja su trenutno jako podložni raspravi – što samo čini DEJA VU zabavnijim. Sve u svemu naučnici u Lidsu će pokušati labaratorijski da objasne nastanak fenomena deja vu Dokazano ej na naš genom nosi sva sećanja sveta, prošlost, sadašnjost i budućnost, genetski zapis poseduej podatke od početka do svršetka sveta Možda neki podatak iz nesvesnog uspe da se provije u podsvesno a odatle ponekad možda i u svesno 0409_feel Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 15, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2009 Иначе, мозак је део људског тела који медицина најмање познаје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Deja vu je dozivljaj koji se sastoji u tome da nam se novo iskustvo ili nov prizor cini kao nesto poznato, vec vidjeno i prozivljeno... ja sam to iskustvo dozivela mnogo puta....a mnoge osobe iz mog okruzenja, recimo nisu....i ne mogu to da shvate....prosto, ne veruju..... nije mi jasno kako neke osobe imaju tu sposobnost da tako kazem, a drugi ne....u cemu je fora....? ИгорМ, Човек Жоја, Снежана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 da li je snaga snova, predviđanja, intuicije ili slutnje, ili čak posledica poremećaja u mozgu? :.mislise. iskreno, to me pomalo plasi.... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Meni se to redovno desava. Kazu neki kvrc u mozgu...kratak spoj neurona, tako nesto... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 fora je u asocijativnom pamcenju, (to je prvi filter u ljudskoj mozdanoj biblioteci da je tako nazovem) i dve slicne situacije sa razlicitim porijeklom, recimo jedna iz nekog zaboravljenog sna a druga iz jave i nekog drugog vremena ne moze da se razluci, ali psiha ih emotivno snazno povezuje, svijest sve to ispoljava kao deja vu, bar ja tako kod sebe to razjasnajvam, raniej sam imao par situacija takvih, ali ono sto ni danas ne mogu da sebi objasnim zasto mi se nekoliko puta u zivotu desilo da se nekog sjetim bez ikakvog razloga, kog nisam dugo vidio i bas tog dana ga vidim, pokusao sam i to da razjasnim, da niej neka telepatija, medjutim nije ta osoba se mene prethodno tom prilikom niej siejtila, kamo li mislila na mene, tu sam skroz beg odgovora.... Драшко, Човек Жоја and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Uuu sto sam bitan, otvorena tema o meni. :0203_cool: JESSY, ИгорМ, nana and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Uuu sto sam bitan, otvorena tema o meni. :0203_cool: kad si si dao ime po nekoj bolestini Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука