Jump to content

Шта за Вас представља Иконостас ?

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

??????? ?? ???? ????? ????? ???? ???? ?? ??????? ??????????? ??????. ????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ?? ??????? ??? ??????? ???????????  0110_hahaha ?? ?? ?? ??? ???? ? ????.

?????? ?? ?? ???? ? ?????????, ?? ???? ???? ?????????, ???? ???????.

?????? ? ?????????? ???????? ??????????? ????????? ? ??????????? ????????, ?? ??????? ???? ??? ???? ? ??????? ??????, ???????? ?? ?? ? ????????? ??? ???????? ???????? ? ????????? ? ?????? ??????, ?? ?? ???? ?? ???????? ????.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

''само обрнуто''.

е сад то обрни наопако и добићеш плафон олтара, који тера уназад звук и суперпонира га.

сети се како изгледа савремена опера у Сиднеју и како је направљена да тера звук уназад, ка слушаоцима.

сва наука о акустици је позајмљена баш из амфитеатара.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

марко весићу, молим те среди свој пост о иконостасу, да бисмо могли да га бацимо на насловну страну.

баци ми на пп и потпис, па да завршимо то :)

Подели на овим сајтовима

Али овде би неки да се СВЕ ВИДИ, па зато хоће да склоне иконостас. Зато и питам за амфитеатар. Не би га нико "обртао", да је од суштинског значаја да видимо СВЕ што се одвија у олтару.

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

добро брате лептире, ајде једном напиши своје мишљење о нечему, да видим шта ти мислиш.

знам већ да не мислиш исто као неки од нас, па те молим лепо да напишеш своје мишљење, да ли би уопште и шта, ако би мењао ...

не кажем да треба да желиш, само нешто позитивно напиши у вези теме ...

не мораш ни то, ал напиши твоје лично мишљење, утисак, било шта што за тебе представља иконостас.

јел ми верујеш да читам стално и све твоје постове, као и остатка људи са овог форума, али никако да укапирам шта уствари ти мислиш о неким стварима - знам против чега си, али никако да сазнам за шта си.

Подели на овим сајтовима

Моје је мишљење да је склањање иконостаса или прављење оних висине мало вишег прага - будалаштина. Ето, то су промене ради промене - не доприносе ни већем причешћивању људи ни већој посећености литургије, већ су последица овоземаљског мудровања о богослужењу, што добра не може донети. Напротив, сведоци смо тога да многе САБЛАЖЊАВА то, што би неки да преуреде наше цркве у складу са католичким и због тога их НАПУШТАЈУ. Не можемо рећи просто: они су секташи, неутврђени у вери, нек иду ако су такви... Тако добри пастири не раде.

Е сад, треба да пустимо да људи одлазе да би неки малодушни књишки мољци могли да виде сваку честицу која се вади. Хајде онда да поставимо видео бимове по црквама. Хајде да изградимо бине у цркви, или да подигнемо места где се налази народ (као на "Часу анатомије"), да се свештеници окрену ка народу... Па да сви турамо прсте у ране од копља и клинова, јер другачије нећемо да поверујемо!

Ја своје ставове износим како их износим. А они који су овде мало више отворили душу, после су морали да се извињавају онима који су их увредили и од тога и таквих "утеха" ми је мука.

О ономе што мислим и волим, највише сам писао на овим темама:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3553.0.html

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1731.0.html

P.S. Извињавам се што сам мало отишао у оф, али питао си ме за мишљење о било чему  :)

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

фала драгом Богу!  klapklap  :cheesy2:

јел могу сад да прокоментаришем твој пост, везан за тему, а да не будем малодушан књишки мољац ?  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Шмет, ти помињеш то саблажњавање неких људи. Ок. Знам да има пуно људи у цркви који се саблажњавају око разних ствари. Кажеш, многи се саблажњавају због оног иконостаса у висини колена, због неких промена, обнова и слично. ОК. Верујем. Знам. Али, да ли се неко запитао, јер се можда саблажњава неки млади студент који је пришао да се причести у недељу, а свештеник се издрао на њега као на највеће псето и изгрдио га- како је само смео да буде дрзак и да приступи Причешћу ван поста?  Да ли једноставно треба одбацити те људе, или терати "своју причу" (која год била) или покушати објаснити људима? 

Да ли се неко запитао, јел можда неког саблазнила фреска Господа Христа са мачем? И сијасет других примера......

Што се тиче иконостаса и његовог изгледа, то сам поновио. Опет ћу. Ја не причам како треба избацити скроз иконостас. Не, никако. Није суштина у иконостасу али, иако је он део ентеријера, има своју улогу  и функцију. Јесте да га некад није ни било, нпр у апостолско време. Али, не смемо да избацујемо ствари тек тако,то понављам сто пута. Чак и неке елементе који мислимо да нису добри, корисни, не смемо тек тако преко ноћи да избацујемо, него само треба све поставити на право место.  Тако, ја лично, мислим да би идеални иконостас (ако уопште постоји идеални) био као онај у манастиру Жича или Дечанима. Можда и који цм нижи, ипак су Дечани високи.  Е, такај иконостас је Православном Богословском Факултету у Београду.

Ако кренемо да избацујемо "непотребне" ствари из Литургије, цркве.... постаћемо протестанти- остаће нам само св. писмо. А ми, православни, ипак имамо и Св. Предање, хвала Богу.

Шмет, мислиш ли да народ не жели да види шта се догађа у олтару? Ја мислим (моје лично мишљење) да итекако жели и да га занима. Јер, ако не види, и не зна шта се све то ради. Шта знам, тако нешто контам. Уосталом, сведоци смо да је постало популарно да се преносе Литургије на тв, где тачно можемо да видимо шта свештеник ради (камера из олтара, кранови високи...) и где имамо свештеника или неког ђакона који тумачи све то, као водитељ.

Видиш, ја бих волео да црквена заједница буде као некад, по систему "друштво иза затворених врата", тј да не може било ко да присуствује Литургији целој. Да се врати пракса "Двери, двери".  Знам да сам један од малобројних у овом мишљењу. Боже мој.

Подели на овим сајтовима

Slažem se sa Šmeterlingovim navodom o sablažnjavanju.

Sablažnjava me kada neki sveštenik pravi izmene, a ne mari za one vernike koje to sablažnjava. A zna da ima takvih, jer primećuje da nekada verni parohijani odlaze iz te crkve. Sablažnjava me kada neki sveštenik tokom službe drugog sveštenika, koji očigledno ima drugačija shvatanja, otvara upravo zatvorene dveri, i pitam se šta bi se desilo kada bi i ovaj drugi sveštenik, koji je dveri zatvorio, uhvatio da ih opet do besvesti zatvara. Liturgija bi se pretvorila u otimanje dvojice sveštenika oko dveri.

Sablažnjava me kada vidim otvorenu podelu unutar crkve, kada jedan deo iste pokušava da promeni nešto što je bilo prihvaćeno hiljadama godina, jer se onda pitam dokle to može ići i šta će sledeće poreći i promeniti, u šta me je ista ta crkva naučila da verujem i da to prihvatam.

Sablažnjava me to što sveštenici ne mogu unutar Crkve da se dogovore oko nekih stvari, pa ako se menja, da menjaju svi, da crkva ostane jedinstvena. Umesto toga, osećam da smo svi dospeli na neku pijacu, gde nema nikakve dogme, već svako ko je tek završio školu može da oproba svoje retoričke i filozofske sposobnosti u pokušaju da postojeću crkvu izmeni i prilagodi sebi.

Volim ikonostas, jer je oduvek bio tu, prosto predstavlja sastavni deo crkve koju znam. Ako neko sada kaže da je pogrešno da on tu stoji, mene i to sablažnjava, jer to znači da je sve ovo do sada bilo pogrešno.

Sablažnjava me otvorena, javna podela i nesloga.

Ja neću napustiti crkvu zbog toga, ali neki možda hoće. Pa sve i da je to jedna osoba, šteta je prevelika. Mislim da ne postoji teološki argument za zanemarivanje zajednice.

Подели на овим сајтовима

Volim ikonostas, jer je oduvek bio tu, prosto predstavlja sastavni deo crkve koju znam. Ako neko sada kaže da je pogrešno da on tu stoji, mene i to sablažnjava, jer to zna?i da je sve ovo do sada bilo pogrešno.

??...?????? ?????....  ?????? ????? ?????? ?? ????...????? ?? ?? ???????? ?? ?????? ??????? ???????????? ???????????..? ?????????? ????????....

?????, ????????? ?? ?????? ??? ??. ??... ????? ??? ?????? ?? "??????" ??? ?? ?? ???? ? ???? ? ?????....  ??? ?? ???? ??????...??... ??? ??? ??? ???? ?? ?????, ????? ?? ??? ?? ????? ????, ?? ?? ?? ???? ???? ???????? ???. ??? ???? ???? ????? ?? ???????, ?? ??????????, ???? ?? ?? (??? ????? ?? ?? ???????) ?? ??? ???? ????????. ?, ??, ???? ????.

?? ??, ???????, ???? ?? ?? ?? ???????? ????? ??????, ?? ?? ?? ?????? ?? ?????? ????????? ?, ???? ?? ????????, ?? ???? ?? ?? ?????? ?? ?? ?????? ???? ???? ?????? ?????  ?? ?? ?? ????? ?? ??? ??? ???????? ??? ?? ????????

?? ?? ?????? ? ?????? ?????. ?????, ? ????? ?????? ???????????? ?????, ??? ?? ?????? ???? ?????, ???? ?? ???? ??? ?????????? ?????, ??? ??? ?? ? ?????????? ??????. ???, ? ??????, ??? ?? ?????? ???? ?????, ????????? ???????? ?? ????. ? ???? ????? ???? ????????. ? ????? ???? ????. ??? ?????? ????. ???, ????? ?? ???????? ????????, ?? ??? ?????? ?? ??? ? ???? ???? ??? ??????? ? ????? ???????????, ??????????, ?????????? ? ?????? ??????. ?????? ?? ??????? ?? ???????? ???? ???? ??? ????. ? ???? ?? ????? ? ???????. ??? ? ????? ????? ??????.

?? ?????? ???????- ??? ???? ?? ?? ???? ??????.  ????????. ????? ?????? ?? ? ????? ?? ?? ?????? ?????? ? ?????. ??? ????????? ?????? ? ????, ????? ?????????? ???? ?????????? ???????? ?????? ??????, ??????, ?????, ???????? (4 ???? ??????? ???????? ??? ?? ???? ????? ?????????)- ?? ??????????? ?? ?????? ????? ????? ????? ????? ???????????. ?? ?? ?????? ????? ?? ??? ? ??????? ? ???? ????? ??? ?? ????. ??? ?? ???? ????? ?????? ?????????? ????? ?? ????????, ?? ?? ???????? ??, ???? ????? ?????....???, ?? ???????? ??? ?????, ? ???? ???? ? ??? ????? ????? ?? ?? ??????. ????? ???? ?????? ??? ??????? ??????? ???????? ??? ???? ???? ? ??????- ??? ? ??? ?????????, ??? ? ??? ????, ??? ? ??? ?????????    ?? ?? ???? ????????? ? ?? ?? "?????? ? ?????"?

????? ?? ???? ?? ???????.... ??????, ????????, ????? ? ??.... ? ?? ?? ?? ???? ??????? ?? ?????? ???? ?? ??????? ? ???? ???????????? ?? ?????? ?? ?????? ?? ????? ???????? ????? ?? ?????, ????????, ?? ?????? ? ?????? ???????. ?? ?? ?? ???? ?????- ?, ???? ??? ??????????. ??? ???? ???? ??? ??????. ???, ???? ?? ??????????? ? ??????????, ??????...?????..... 

?? ?? ???? ???????. ????? ?? ?????? ??????? ?? ?? ???? ?? ?? ????. ?, ???, ???????? ?? ?????????. ?????? ?? ??? ????? ??????. ??? ?? ????? ??????? ???????  ??. ?????? ?? ???????, ??? ?? ????????? ???????.  ??? ? ???... ????? ?? ????? ????? ???????...????????..??? ????? ????.... ?????..????????... ??? ???? ?? ??????...?????? ?? ? ????????..?????????? ??.... ????????, ?????, ????????, ???????.... ????.....?, ????? ?? ?????? ??????? ?? ?? ?? ????...?, ??? ?? ?????? ?? ?????? ?? ?? ???? ????? ????? ???????? ? ??? ??????  ??????? ???????? ????????????. ???? ????? ? ?????? ???????? ??????.

??? ?? ???? ???? ???? ???? ??????? ????? ???????. ?? ???????, ??? ?? ??????, ???? ????? ??? ???? ?? ????, ???? ? ?????????? ?? ?????? ???? ???? ?? ?????. ? ?????? ???????? ???????, ??????????, ??????? ?? ???????? ?????- ??????? ???????????? ?????? ?????, ?? ??? ????????? ???? ??????, ??? ??????, ?? ?????? ? ?????, ?????????, ?????? ? ?? ???? ????????? ?????? ?? ???????????.....

?????? ???? ?? ???????? ?? ????? ?????? (??)????....

Подели на овим сајтовима

Volim ikonostas. Idem u crkvu a ne u hram. Moje mišljenje je da ko ne voli ikonostas

treba da ide u hram. Mi pravoslavni još uvek idemo u crkvu. Ili?

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Volim ikonostas. Idem u crkvu a ne u hram. Moje mišljenje je da ko ne voli ikonostas

treba da ide u hram.  0110_hahaha 0110_hahaha

Mi pravoslavni još uvek idemo u crkvu. Ili?

???? ?? ????? ???? ?? ?? ??????? ?????? ????? ? ??????   0409_feel confused

? ??? ?? ??? ???? ??? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ????? ?????? ?? ???????? ?????? ???????. ??? ?? ??????: ?? ?? ????? ?? ???????????? ??????? ?????? ????????, ??? ?? ??????? ??????? (?????? ?????? ?????? ?? ????? ??. ???????? ????????? ?? ?????????? ???? ? ????????;????? ???????? ? ?????? ?? ??????? ????????? ???????...) ?????? ???????... ?? ?? ????? ? ?????? ?? ?????????? ??????? ??? ??????? ??????? ?? ???? ? ???????? ?????????...

? ??? ?? ?? ???? ???? ??? ?? ?? ???? ????????? ????????????? ? ??????? ?????????. 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

?? ??? ??? ?? ???????? ?? ????? ???? ??????, ?? ?? ? ??? ????? ?????? ???????? ? ?? ???? ???? ?? ????. ??? ?? ? ????? ??????? ????? ?????? - ??????????... ??????... ? ?? ? ????? ????? ????? ???? ,?????" ?? ?????. ?? ???? ?? ??????? ?? ???????, ???? ?? ??????????? ?? ???????????... ? ???? ?? ???? ?????? ? ?? ?????? ?? ???? ???????? ? ?????? ????, ? ?? ?? ??? ??? ????? ? ?? ?? ??? ? ??? ????????.

Подели на овим сајтовима

treba da ide u hram.  0110_hahaha 0110_hahaha

Mi pravoslavni još uvek idemo u crkvu. Ili?

???? ?? ????? ???? ?? ?? ??????? ?????? ????? ? ??????   0409_feel confused

? ??? ?? ??? ???? ??? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ????? ?????? ?? ???????? ?????? ???????. ??? ?? ??????: ?? ?? ????? ?? ???????????? ??????? ?????? ????????, ??? ?? ??????? ??????? (?????? ?????? ?????? ?? ????? ??. ???????? ????????? ?? ?????????? ???? ? ????????;????? ???????? ? ?????? ?? ??????? ????????? ???????...) ?????? ???????... ?? ?? ????? ? ?????? ?? ?????????? ??????? ??? ??????? ??????? ?? ???? ? ???????? ?????????...

? ??? ?? ?? ???? ???? ??? ?? ?? ???? ????????? ????????????? ? ??????? ?????????. 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

?? ??? ??? ?? ???????? ?? ????? ???? ??????, ?? ?? ? ??? ????? ?????? ???????? ? ?? ???? ???? ?? ????. ??? ?? ? ????? ??????? ????? ?????? - ??????????... ??????... ? ?? ? ????? ????? ????? ???? ,?????" ?? ?????. ?? ???? ?? ??????? ?? ???????, ???? ?? ??????????? ?? ???????????... ? ???? ?? ???? ?????? ? ?? ?????? ?? ???? ???????? ? ?????? ????, ? ?? ?? ??? ??? ????? ? ?? ?? ??? ? ??? ????????.

Nisam mislio, baš, u tom smislu brate. Znaš da postoje razni hramovi: hram fudbala, hram dobre hrane,

hramovi raznih (paganskih) bogova i dr. Samo sam mislio da je hram, možda, neadekvatna re?. Praštaj

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Deda, hvala puno na pokušaju da mi objasniš istoriju bogosluženja.

Ali nije problem u tome što ja mislim da je uvek sve bilo ovako kako je sada, niti meni smetaju promene same po sebi.

Prosto, sablažnjivo mi je to (i ne samo meni) što se danas stvari menjaju mimo reda i sabora, što se crkva deli, što dolazi do internih sukoba, što svako počinje da radi onako kako sam misli da treba.

Takve stvari zaista teraju ljude iz crkve.

Ako ikonostas treba ukinuti, ako dveri treba da budu uvek otvorene, neka se Crkva kao celina, kao jedinstvo, izjasni za to, i neka se ono što je odlučeno poštuje svugde.

Sablažnjava me utisak da nam se crkva (zajednica) cepa.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...