w.a.mozart Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 oltar u vatikanu mi više li?i na ranohriš?ansku trpezu nego mnogi naši oltari...naglašavam-po formi a ne po suštini tj. po ispovedanju vere... ?? ????? ???? ?????? ???????. ?? ????? ? ???????? (??? ??????????) ? "???????? ??????" ?? ???? ????. ?? ??????, ????? ????. ???? ??? ???? ??????? ??????? ?????? ?????? ?????. ???? ???? ???? ?? ???? ???? ??????? ???? ??????? ???? ? ???????? - ??? ? ???? ???? ??? ????? ???. ?? ?? ?????? ???? ??? ?????????? ?????? ?? ????? ???? ?? ?? ????????...???? ??? ??? ????????..??? ??? ???? ???????? ???? ????????? ???? ?????? ? ??????? ??????????,????? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Октобар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 ??, ?? ??????? ?? ????????? ?? ??????????? ????????? ... http://en.wikipedia.org/wiki/Rotunda_%28architecture%29 ?????????, ??????????? ?? ?????? ????????? ????? ?? ?????????? ?? ???? ?????????, ???? ?? ????? ??????? ??????, ?? ???? ???????? 4. ???? ?? ??????????? ?????, ????????? ?????? ?????????? ??????? ???????????? ... http://en.wikipedia.org/wiki/Santo_Stefano_Rotondo ????? ?????????????? ?????????? ?? 5. ????. http://en.wikipedia.org/wiki/File:SStefanoRotondoVsec.png ????? ? ??????? ?? ??????? ???? ?????? ... http://en.wikipedia.org/wiki/File:Celio_-_s_Stefano_Rotondo_1040178-80.JPG ????? ???? ?? ??? ??????? ?????, ???? ?? ???? ???????? ? ??????, ?????, ???????? ?????! ??? ?? ?????? ????! 1312_womens Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 а па није то што ти мислиш 0409_feel ја ретко коме верујем на реч, проверим све што ми неко каже 0102_laugh него не волим један извор, без увреде 0102_laugh ја дошао да научим 1312_womens а кад научим, онда и делим 0102_laugh клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Вероватно ћете сви помислити како ово што ћу да речем није ни мало умесно, ал ето морам рећи. Наиме за мене иконостас представља контролну таблу са многим екранима (сликама) на једном свемирском броду који путује по васиони до свога царства одакле је од давних времена некада и дошао, олтар представља капетанску кабину са прислужним чиновницима, брод цркве је наравно тај брод, припрата и улаз су као и сваки други улаз. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 0102_laugh 0409_feel 0409_feel 0409_feel 0442_feel 0442_feel 1312_womens 0102_laugh 0102_laugh брате мој, ово је дефинитивно најоригиналније исповедање вере које сам ја доживео! crvenilo да си ти нама жив и дуго нам поживое на корист и радост свима 0442_feel 0442_feel klapklap клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 onda kod mene radi autopilot..... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 ???? ??? ???? ??????? ??????? ?????? ?????? ?????. ???? ???? ???? ?? ???? ???? ??????? ???? ??????? ???? ? ???????? - ??? ? ???? ???? ??? ????? ???. ???? ?????? ????? ???????, ????? ????...... 0202_238 ????????? ?????. 0110_hahaha ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 I odakle tebi brate drskost da komentarišeš o tome ko mene uči...ne znaš ni odakle sam niti moje ime...ovo je stvarno simptomatično.... >0202_238 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Јесте Моцарт лепо рекао у вези поједностављивања, и (по мени) то би било супер. Сточић, хлеб, вино, чаша...и верни народ..и то је то.... али...не смемо занемарити св. предање. Мислим да би данас то била само утопија, то поједностављивање до краја, као што каже Моцарт. Понављам, то би било супер (по мени) али, опет, питање је да ли би (данас) решило неке проблеме. Не смемо се само слепо враћати у прошлости, да радимо само како су радили апостоли (иако се мени то много свиђа...дакле, субјективно мишљење, ништа више..укус) али, ту је и предање.... наравно, и ми треба да живимо у савременом свету, не да се само враћамо уназад, у прошлост, него да ослушнемо садашњост и идемо ка будућности. Црква није од овог света али јесте у њему. И лепо каже (св.) о. Шмеман, да Црква као да није чула за савремен свет, за историју..као да је заборавила за неке историјске чињенице. Оно што сам научио из Литургике јесте да није решење да избацимо пуно ствари из цркве мислећи на поједностављивање. Јер, то су радили протестанти. Ми само треба да ствари ставимо на право место, дакле да реогранизујемо. Да мало поразмислимо да ли неке ствари ималу смисла, а ако немају..па да их решавамо...па сви свети су решавали савремене проблеме цркве...и чували поред свега предање. п.с. да се разумемо...предање није оно кад моја мајка хтела да сечемо колач за славу у селу, са белим вином јер је њен отац тако радио 0202_238 0202_238 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0102_laugh crvenilo joooj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 ????? ?????? ???? ????? ? ???? ?????????????????, ? (?? ????) ?? ?? ???? ?????. ??????, ????, ????, ????...? ????? ?????..? ?? ?? ??.... ???...?? ????? ?????????? ??. ???????. ?????? ?? ?? ????? ?? ???? ???? ???????, ?? ????????????????? ?? ?????, ??? ??? ???? ??????. ????????, ?? ?? ???? ????? (?? ????) ???, ????, ?????? ?? ?? ?? ?? (?????) ?????? ???? ????????. ?? ????? ?? ???? ????? ??????? ? ?????????, ?? ?????? ???? ???? ?? ?????? ???????? (???? ?? ???? ?? ????? ?????...?????, ??????????? ???????, ????? ????..????) ???, ?? ?? ? ???????.... ???????, ? ?? ????? ?? ?????? ? ?????????? ?????, ?? ?? ?? ???? ??????? ??????, ? ????????, ???? ?? ????????? ????????? ? ????? ?? ??????????. ????? ???? ?? ???? ????? ??? ????? ? ????. ? ???? ???? (??.) ?. ??????, ?? ????? ??? ?? ???? ???? ?? ???????? ????, ?? ????????..??? ?? ?? ?????????? ?? ???? ?????????? ????????. ??? ??? ??? ?????? ?? ????????? ????? ?? ???? ?????? ?? ???????? ???? ?????? ?? ????? ??????? ?? ?????????????????. ???, ?? ?? ?????? ???????????. ?? ???? ????? ?? ?????? ??????? ?? ????? ?????, ????? ?? ??????????????. ?? ???? ???????????? ?? ?? ???? ?????? ????? ??????, ? ??? ??????..?? ?? ?? ????????...?? ??? ????? ?? ???????? ????????? ???????? ?????...? ?????? ????? ????? ???????. ?.?. ?? ?? ????????...??????? ???? ??? ??? ???? ????? ????? ?? ?????? ????? ?? ????? ? ????, ?? ????? ????? ??? ?? ??? ???? ???? ????? 0202_238 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0102_laugh crvenilo joooj joooj 0202_238 dada ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 У вечерашњој емисији "Агапе", гостовао је Преосвећени Владика г. Григорије. Дивна емисија у целости, аизмеђу осталог, прављена је паралела између вина и православља. Поштованог Владику г. Григорија, заиста је тешко препричати, па предлажем да се одгледа, боље речи одслуша емисија. Мала паралела на ову тему, вршио је поређење Предања, са Старим вином, у циљу да нам приближи да је све потпуно живо, и да ако се према свему не владамо као живоме, постоји опасност одумирања...заиста дивно је говорио, а данас је слично рекао и Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије, такође у вези Предања, у смислу да имамо дивну слику прекривену прашином, и кад год је пажљиво будемо ослободили те прашине, она ће увек сијати....Живо Предање, Жива Црква, Вечни Живот... Иконостас у Цркви без људи, ван Свете Литургије, јесте диван пано прелепих портрета и догађаја. Иконостас у Цркви крцатој људима, док траје Света Литургија, у склопу читаве Цркве која постаје Царство Небеско, за мене представља украсни улаз места на коме Седи Цар Небески ! Самим тим, да ли је иконостас до плафона, или до прса свештеникових, и да ли га уопште има, не представља битност, јер рекох, за мене представља само назнаку да је одмах ту Цар Небески.... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 Последњих 20 година сам стално бивао у храмовима у изградњи . Понекад, али само понекад, када сам на путу или код родбине бивао сам на служби у храмовима који имају иконостас. Сада сам у храму који има иконостас, оно истина и он је до недавно био без њега јербо је још увек у фази завршавања, сада се тренутно осликавају фреске, тако да је један део осликан а већи део није. У почетку ме је то мало збуњивало када сам дошао овде где има иконостас и где не морам сваком неупућеном да наглашавам да је преко оне црте олтар и да не може тамо.А таквих неупућених је на жалост код нас врло много. Сад сам по том питању миран. И драго ми је због тога. Не , не кажем да никада нисам видео иконостас( то и нисам написао) , него једноставно нисам навикао , а 20 година је много. Када певам Херувику за певницом , често ми се дешава да свештеник изађе на велики вход а ја још увек певам , јер од иконостаса нисам видео да излази. Шташ , навика. И тако има ту ситница, које праве некакву разлику, али суштина је иста. Мада морам да признам пре 20 година је то некако било другачије, некако присније, а и мање је било верника, сви смо се познавали међусобом и били смо нако баш добри једни с другима а и са свештеником. Мо колико да волим наше иконе и иконостасе, мислим да на неки начин они одвајају свештенство од лаоса и то се ипак осети . У једном месту у коме је први пут после 50 година дошао православни свештеник није било храма , па је општина дозволила да у гробљанској капели служимо службе Богу. То је било баш онако занимљиво, и та капела ми је остала у срцу као најлепше место од свих места где сам учествовао на служби. Нас верника је било око 20-ак , и сви смо се прихватили да од соц-реализма направимо што православнију капелицу. Неко је донео каширане иконе, неко кандила, иконе и кандила су биле различитих величина , боја , мислим опште шаренило , ко у забавишту, неки су се потрудили да направе импровизовану часну трпезу, неки певницу,жртвеник , за нека 2-3 месеца углавном све сем иконостаса смо имали. Свештеник је имао времена да са нама после литургије седне , да попијемо кахву , да причамо о свему и свачему,причао нам је како ће саградити храм у ком стилу , и сви смо се радовали том новом храму који тада није нигде постојао осим у нашој машти. После је дошао и тај храм, ја сам отишао у друго место и опет ајд Јово наново, али та капела ми је остала у најбољем сећању, и умрећу са том сликом као сликом царства небеског. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 E,OVO ŠTO SI NAPISA...OSETIO SAM ...bravo klapklap Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Октобар 18, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2009 ????? ?????? ???? ????? ? ???? ?????????????????, ? (?? ????) ?? ?? ???? ?????. ??????, ????, ????, ????...? ????? ?????..? ?? ?? ??.... ???...?? ????? ?????????? ??. ???????. ?????? ?? ?? ????? ?? ???? ???? ???????, ?? ????????????????? ?? ?????, ??? ??? ???? ??????. ????????, ?? ?? ???? ????? (?? ????) ???, ????, ?????? ?? ?? ?? ?? (?????) ?????? ???? ????????. ?? ????? ?? ???? ????? ??????? ? ?????????, ?? ?????? ???? ???? ?? ?????? ???????? (???? ?? ???? ?? ????? ?????...?????, ??????????? ???????, ????? ????..????) ???, ?? ?? ? ???????.... ???????, ? ?? ????? ?? ?????? ? ?????????? ?????, ?? ?? ?? ???? ??????? ??????, ? ????????, ???? ?? ????????? ????????? ? ????? ?? ??????????. ????? ???? ?? ???? ????? ??? ????? ? ????. ? ???? ???? (??.) ?. ??????, ?? ????? ??? ?? ???? ???? ?? ???????? ????, ?? ????????..??? ?? ?? ?????????? ?? ???? ?????????? ????????. ??? ??? ??? ?????? ?? ????????? ????? ?? ???? ?????? ?? ???????? ???? ?????? ?? ????? ??????? ?? ?????????????????. ???, ?? ?? ?????? ???????????. ?? ???? ????? ?? ?????? ??????? ?? ????? ?????, ????? ?? ??????????????. ?? ???? ???????????? ?? ?? ???? ?????? ????? ??????, ? ??? ??????..?? ?? ?? ????????...?? ??? ????? ?? ???????? ????????? ???????? ?????...? ?????? ????? ????? ???????. ?.?. ?? ?? ????????...??????? ???? ??? ??? ???? ????? ????? ?? ?????? ????? ?? ????? ? ????, ?? ????? ????? ??? ?? ??? ???? ???? ????? klapklap joooj joooj joooj joooj ???? ?? ????? ????? ?? ???????????.???? ?? ??????? ???????? ?????? ???????,????? ?? ??? ?? ????????,??. ??? ???? ???? ?? ??????? ?????. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ? ?????? ????? ? ???? ?? ???? ??? ????? 50 ?????? ????? ??????????? ????????? ???? ???? ????? , ?? ?? ??????? ????????? ?? ? ??????????? ?????? ??????? ?????? ????. ?? ?? ???? ??? ????? ?????????, ? ?? ?????? ?? ?? ?????? ? ???? ??? ???????? ????? ?? ???? ????? ??? ??? ?????????? ?? ??????. ??? ??????? ?? ???? ??? 20-?? , ? ??? ??? ?? ?????????? ?? ?? ???-???????? ????????? ??? ????????????? ????????. ???? ?? ????? ???????? ?????, ???? ???????, ????? ? ??????? ?? ???? ?????????? ???????? , ???? , ?????? ????? ???????? , ?? ? ?????????, ???? ?? ?? ????????? ?? ??????? ????????????? ????? ??????, ???? ???????,???????? , ?? ???? 2-3 ?????? ???????? ??? ??? ?????????? ??? ?????. ????????? ?? ???? ??????? ?? ?? ???? ????? ????????? ????? , ?? ???????? ????? , ?? ??????? ? ????? ? ???????,?????? ??? ?? ???? ?? ????????? ???? ? ??? ????? , ? ??? ??? ?? ???????? ??? ????? ????? ???? ???? ???? ????? ???????? ???? ? ????? ?????. ????? ?? ????? ? ??? ????, ?? ??? ?????? ? ????? ????? ? ???? ??? ???? ??????, ??? ?? ?????? ?? ?? ?????? ? ???????? ??????, ? ?????? ?? ??? ?????? ??? ?????? ??????? ????????. klapklap klapklap klapklap :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука