Jump to content

Штрајк Градског центра за социјални рад

Препоручена порука

То је лично питање, на које не желим да одговорим.

То није лично питање, пошто си запослена у јавном сектору и плаћамо те сви ми скупа. Чак би све плате чиновника требало да буду негде грађанима јавно доступне на увид (транспарентност, један од предуслова демократске државе). Ако нису, то је још већи проблем од овог вашег штрајка.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 102
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То није лично питање, пошто си запослена у јавном сектору и плаћамо те сви ми скупа. Чак би све плате чиновника требало да буду негде грађанима јавно доступне на увид (транспарентност, један од предуслова демократске државе). Ако нису, то је још већи проблем од овог вашег штрајка.

Не,види, свако има пуно право да не говори о томе колика му је зарада.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

mislim da je pitanje poslato na pogresnu adresu

• Волим 1

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Нисам ни рекао да се одрекну плате, него да се одрекну повећања плата. Ваљда је важније да, у тренуцима када држава пуца по свим шавовима, паре пореских обвезника иду у руке оних који немају ништа него у руке државних службеника који имају више него добар број истих тих пореских обвезника. Узгред, паре за једно и за друго јесу повезане - све долазе из истог буџета, а буџет је ограничен и зависи искључиво од стања привреде. Оно што влада сакупи од пореза, то распореди за плате чиновника, школство, здравство, социјлану помоћ... Ако је привреда слаба као што јесте, идиотима политичарима остаје само да се задуже преко сваке мере како би подмирили размажене штрајкаче који мисле да паре падају с неба. Наравно, политичари ће то чешће да ураде него што неће, да би купили гласове. А земља тоне све дубље и дубље.

Ја лично мислим да је важно да паре пореских обвезника иду тамо где ће ти исти порески обвезници имати користи. Само, то је прешироко питање и помало излазимо из оквира теме.

Јер по таквој логици, нико не би требао да штрајкује зато што је држава у лошем положају па не може да плаћа раднике.

Рецимо, мени много више смета наплаћивање партиципације у домовима здравља, "добар дан = 50 динара" па дневно 50 пацијената, а од сваке плате ти узимају за здравство. Па за војску која не постоји, па за партијску полицију, па за чиновнике који шетају папире по цео дан...Али, кажем, то је ширење приче.

А иначе, подршка привреди и јачање привреде и производње, ту се слажемо, то је основа.

Подели на овим сајтовима

Због медијске блокаде, тј. необјављивања медија да Градски центар за социјални рад штрајкује од 02.04.2012.год. , користим прилику да упознам све читаоце овог форума са том информацијом.

На основу члана 2. ст.1. Закона о штрајку, Извршни одбор повереника синдиката НЕЗАВИСНОСТ Градског центра за социјални рад у Београду, сходно одредбама Статута ГСЗСЗ НЕЗАВИСНОСТ као и правилима о раду Синдиката, на заједничкој седници, одржаној дана 16.3.2012..г., донео је

О Д Л У К У

О СТУПАЊУ У Ш Т Р А Ј К

Извршни одбор повереника донеo je одлуку о ступању у штрајк због кршења Споразума о прекиду штрајка из фебруара 2007.године новом Одлуком о правима и услугама у социјалној заштити Скупштине Београда, тешких услова рада, неадекватног односа послодаваца према запосленима у ГЦСР, готово стопроцентног увећања обима посла без обезбеђивања довољног броја запослених као и због неадекватног и неблаговременог плаћања извршеног рада, што резултира потпуним угрожавањем здравственог стања, довођења у немогућност да се одговорно извршавају радне обавезе и поремећајем међуљудских односа запослених. Штрајкачки захтеви су:

Према Оснивачу- Граду Београду, штрајкачки захтеви су:

1. Измештање из оквира послова Градског центра субвенција по основу трошкова за комуналне производе, услуге и закупнину - за оне кориснике из чл. 75. Одлуке о којима Центар не води службену евиденцију, као и укидање обавезе почетне процене за услугу Народне кухиње и обавезе обиласка пунктова.

2. Повећање броја запослених сразмерно евиденцији о континуираном повећању обима и сложености посла из оквира права из социјалне заштите Београда.

3. Систематски лекарски преглед запослених у складу са Законом о безбедности и здрављу на раду и Посебним колективним уговором за социјалну заштиту.

4. Обезбеђивање материјалних средстава за окончање процене ризика на радном месту и радном окружењу ГЦСР-а.

5. Исељење небезбедних по здравље, азбестних објеката – Одељења Вождовац и Земун као и осталих одељења којима је истекао рок употребе.

6. Исплата солидарне помоћи свим запосленима у висини једне просечне зараде на нивоу Града Београда, по последњем објављеном статистичком податку.

7. Закључење протокола са јавним службама и и институцијама, ради јасног разграничења надлежности и одговорности са ГЦСР-ом.

Према Министарству рада и социјалне политике штрајкачки захтеви су:
  1. Исплата надокнада за прековремени рад запослених у ГЦСР-у, из законских оквира 24-

часовне доступности неодложним услугама и из оквира других јавних овлашћења.

2. Повећање броја запослених сразмерно повећању обима и сложености јавних овлашћења.

3. Систематски лекарски преглед запослених у складу са Законом о безбедности и здрављу на раду и Посебним колективним уговором.

4. Повећање зарада.

Много траже.

Ево, данас сам био до Националне службе за запошљавање, Уредно се пријавио, посаветовао се, и заказао нови термин - јављања.

Елем, водим се као незапослено лице, иако већ дуже време радим у једној приватној фирми.

У току саветовања испричам све до танчина да радим на црно ( нема боловања, годишњег одмора, маркице....), да послодавац ( газда ) нема намеру да ме пријави. Неколико радника који су тражили од послодавца да их пријави добило је следећи услов : Да отворе сопствене фирме и њега ( газду ) овласте да послује....

Одговор мог саветника за запошљавање је био - " Овакав бисер још нисам чуо ".

Нормално, посаветовао ме је да нипошто не пристајем на тај услов, а између осталог, да је добро што примам редовно плату ( велики број оних који раде на црно, по његовим речима, и који долазе у службу за запошљавање не примају никакву надокнаду, да о пријави и не размишљају... ) и да размислим о отказу ( рекох му да ћу дати отказ уколико ме не пријави ), јер ове године, скоро, " да нико не пријављује раднике " .

Када сам га упитао за конкурс у јавним предузећима, попут, градског зеленила, службеник Националне службе за запошљавање, онако, искрене ми рече : " То не иде, иако би требало, преко нас, већ се тамо запошљавају преко Ђиласа и његових .....".

Додуше, знао сам ја све то и без да ми је он рекао.....

Тако када читам захтеве Градског центра за социјални рад, морам, да поновим - много траже.

Подели на овим сајтовима

Много траже.

Твоје мишљење, а нама је догорело до ноката, због услова рада. Ако си приметио, повећање плата нам је при дну листе захтева.

Подели на овим сајтовима

Ивице,изненађује ме овакав твој став. Као да неко воли да штрајкује, и да то ради из досаде ?!

Држава пропада, али не зато што радници траже своје зараде,па се политичари задужују по иностранству, већ зато што ти исти политичари имају безобразно велике плате и мисле само на свој џеп.

Земља пропада због свега скупа и сви узроци су мање или више повезани, а ви само додајете на тас. Цео државни апарат је прегломазан и неефикасан, не само плате политичара. Ја нисам против тога да социјални радници буду добро плаћени ако је то могуће. Али у овом тренутку је такав захтев крајње суманут. Земља вапије за драстичним смањењем јавне потрошње, а ви тражите повећање плата. Оно што ви изгледа не контате је да вас финансира привреда. А привреда је мртва. Вама нема одакле да се да, осим ако се бандити не задуже да би купили социјални мир. Постоји још једна могућност, да наштампају паре и изазову инфлацију. Морате да се стрпите заједно са остатком народа. Кад привреда проради, биће боље и вама. То је проста математика.

Подели на овим сајтовима

Твоје мишљење, а нама је догорело до ноката, због услова рада. Ако си приметио, повећање плата нам је при дну листе захтева.

Побогу, шалим се.

Наравно да вас подржавам у реалним захтевима, него да искористим прилику и укажем на проблем нас " запослених на црно ".

Подели на овим сајтовима

Не,види, свако има пуно право да не говори о томе колика му је зарада.

Нема, ако се паре за његову плату узимају од пореских обвезника.

http://www.poverenik.org.rs/index.php/sr/sta-mozes-traziti.html

Не постоји други начин да функционише демократија уколико не знам како се троши мој новац и да ли они што га добијају раде посао како треба.

Подели на овим сајтовима

Морате да се стрпите заједно са остатком народа. Кад привреда проради, биће боље и вама. То је проста математика.

Не знам да ли одбијаш да лепо прочиташ захтеве, онако детаљно. Погледај како су поређани. Конкретно, за хитне и неодложне интервенције, које ми по закону морамо да обављамо, држава по том истом закону треба да плати, као што се лекарима плаћају ноћна дежурства. Држава каже "ви то морате да радите, а ми пара немамо". Супер. Дрндање на сваком нивоу...

Подели на овим сајтовима

Јер по таквој логици, нико не би требао да штрајкује зато што је држава у лошем положају па не може да плаћа раднике.

Управо тако. Радницима у јавном сектору би требало забранити штрајк јер њихов штрајк не може да има смисла. Испуњење њихових захтева увек иде на штету свих осталих грађана. Ако им се не свиђа, нека дају отказ. Узгред, они јесу плаћени (за разлику од гомиле других радника и више од гомиле других радника), само што хоће још. Сви у државном сектору штрајкују, а овамо само гледају где ће да се увале. Па што већ једном не дају отказе ако је толико лоше, него још трче тамо? Ево, ја се добровољно јављам да радим за њихову плату у неком министарству науке или екологије или шта већ дају, пошто тренутно немам никакав посао.

Подели на овим сајтовима

Управо тако. Радницима у јавном сектору би требало забранити штрајк јер њихов штрајк не може да има смисла. Испуњење њихових захтева увек иде на штету свих осталих грађана. Ако им се не свиђа, нека дају отказ. Узгред, они јесу плаћени (за разлику од гомиле других радника и више од гомиле других радника), само што хоће још. Сви у државном сектору штрајкују, а овамо само гледају где ће да се увале. Па што већ једном не дају отказе ако је толико лоше, него још трче тамо? Ево, ја се добровољно јављам да радим за њихову плату у неком министарству науке или екологије или шта већ дају, пошто тренутно немам никакав посао.

Добро, ако укинемо право радницима у јавном сектору да штрајкују - ко ће да шрајкује ?

Код приватника, у оваквој " демократији " штрајка нема.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли одбијаш да лепо прочиташ захтеве, онако детаљно. Погледај како су поређани. Конкретно, за хитне и неодложне интервенције, које ми по закону морамо да обављамо, држава по том истом закону треба да плати, као што се лекарима плаћају ноћна дежурства. Држава каже "ви то морате да радите, а ми пара немамо". Супер. Дрндање на сваком нивоу...

Говорим о захтевима за повећање броја запослених и повећање зарада. Ако ти се тренутно стање не свиђа по ова два питања, или дај отказ или се стрпи. Природа твог посла је таква каква је знала си то када си га бирала. Баш као што сам и ја својевремено одабрао науку, иако сам знао да сам у истом том моменту у привреди могао да добијем неколико пута више. А сви смо ми одреда дрндани од државе, не знам по ком основу мислите да сте баш ви важнији од других (тим пре што већ сад имате више од многих других који исто тако много раде). Ако нема, онда нема, то је математичка чињеница. Као што рекох, једини начин је да се зајми или да се штампају паре, а и једно и друго је катастрофа за све нас, па и за вас, што је најгоре. Али треба бити мало далековид...

Подели на овим сајтовима

Kad si zaposlen kod privatnika,radiš i preko vremeno,mislena imenica je da ti plati prekovremeni rad a štrajk ne postoji.Tako da većina koja radi kod privatnika,radi prekovremeno bez dinara plaćanja prekovremenog rada,u strašnim uslovima i izložena stalnom pretnjom da će ostati bez posla.Kome se ne sviđa - ima samo mogućnost da da otkaz i to je to.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Tako je Care!

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...