drvce Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 vas ateizam ne obuhvata ni logiocno ni nelogicno al ga se drzite ko pijani plota.nema svrhe nesto sto nije stvoreno sa odredjenom namenom.to je logika.dakle ako smo mi na primer stvorili pusku da nas stiti od neprijatelja ili lopova ili nekih zlikovca sve sto je mimo te namene je mimo svrhe postojanja te puske.tako i covek je stvoren da voli i bude voljen sve van te svrhe je lose. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 U prirodi zivo ne nastaje od nezivog to je CINJENICA.To je Zakon Biogeneze. Paster je u zakonu biogeneze samo konstatovao da suprotno dotadasnjim shvatanjima, crvi ne nastaju od trulog mesa, gliste ne nastaju od blata i slicno, vec imaju zive roditelje... nije se uopste bavio pitanjem nastanka prvog DNK ili prve celije... a to ti je vec objasnjeno... ali avaj... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Пратио сам тему, нисам учествовао у дискусији, желећи да нешто паметно прочитам и од једних и од других... Тема је добра, било је добрих коментара...али се опет своди на исто - има ли Бога или не... А говора о логици нигде... :'( Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 ОК, ја ћу мало да ућутим, нека тема даље иде својим током. Вероватно неко има нешто друго, интересантно да нам каже. Оно што сам ја хтео јесте да покажем да ставови вере нису нелогични. Вера, по мом мишљењу, значи поверење у нешто што ниси видео, али то нешто итекако има смисла, није алогично. Вера значи делимичну (не и потпуну) ускраћеност чињеничних уверења (нпр. нисмо могли да видимо стварање ни из чега), али никако не значи алогичност (Авокадо, искуству стран и неуобичајен догађај је чудан, али није нелогичан. Немој мешати то двоје). То сам хтео да кажем. Колико сам успео, то је већ друга прича. Изволите даље. Пратићу тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Пратио сам тему, нисам учествовао у дискусији, желећи да нешто паметно прочитам и од једних и од других... Тема је добра, било је добрих коментара...али се опет своди на исто - има ли Бога или не... А говора о логици нигде... :'( Има говора о логици. Оно што сам приметио кроз овај дијалог јесте да умемо да реч логика користимо у крајње произвољном значењу. Поменуо сам, да чудне, несвакидашње, искуству стране догађаје уместо тим именима, називамо "нелогичним". Логика је наука о закључивању, а не наука која испитује да ли су одређене премисе истините или нису. То бисмо морали да уважимо и реч логика бисмо морали да користимо у том значењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Тачно, брате Александре. У праву си. Но, ја сам мислио да ће више бити говора, као што ти рече, о логици, као науци закључивања... Но, добро. Пратимо даљи развој дискусије... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Оно што можемо рећи, када је формална логика у питању, да истините премисе никада неће дати неистинит закључак. Ипак, неистините премисе могу дати и истинити и неистинит закључак.. Zasto je ovo tacno... Отуда, сама логика, без упуштања у истинитост премиса, не може бити потпуна поузданост истинитости. Да бисмо се ослонили на поузданост логике, морамо пре тога бити сигурни у истинитост премиса ... i zasto je i ovo tacno? I zasto i kako mi znamo da je ovo tacno? Moze li tu neko objasnjenje ukratko (ako je izvodljivo) odakle sposobnost coveku da izvlaci "logicne" zakljucke? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Misionar Misionari Написано Април 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Ево браћо како је то наш добри чика Јова Змај објаснио логику: Слон Подигло се шест другова у Индију, у далеку, жеља им је видет слона, - не вид'ли га у свом веку. Рекао им један старац: "Признајем вам прохтев лепи, ал' ви, људи, видет слона не можете, јер сте слепи." Јер одиста, слепи беху сва шестор'ца - ваља знати, ал' одговор њихов беше: "Ми ћемо га опипати." Е, па добро кад је тако. И одоше шест другова и стигоше у Индију до слонова. Примаче се један братац једном слону, и то с бока. Опипа га, онда рече: "Вала, ствар је то широка. Не треба ми очњи вид: слон изгледа као зид!" Други братац, тај је опет спреда стао, па је слону зуб дугачки опипао. И он рече: "Е, сад ми је ствар позната, слон изгледа као дирек мојих врата!" И трећи је спреда дош'о своме циљу, он је слону опипао само риљу. Чим опипа, одмах рече: "Знам сад и ја, слон изгледа као нека грдна змија!" А четврти, он је опет друкче стао. Па је слону само ногу опипао. И он рече: "Хвала Богу, знам већ сада. Слон изгледа, слон изгледа као клада!" Дође пети па ти руку горе диже, опип'о је слону уво, - ништа више. Па сад му је суд изрећи било лако: "Слон изгледа ко лепеза, исто тако!" А шести се примакао одострага, њему опет реп тог звера паде шака. Чудећи се пип'о га је понајдуже, онда рече: "Слон изгледа као уже!" После су се препирали дуго здраво, који од њих шест слепаца има право. Та сваки је им'о право нешто малко, ал' целину није позн'о баш ниједан, баш никако. www.misionar.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Malo se sprdam, sto se moglo zakljuciti po emotikonu... a povod su dvostruki arsini... odnosno to sto se ovde ateistima cesto pripisuje "mrznja i netrpeljivost" za neke izjave koje sa tim nemaju veze... uz tumacenja koja su meni cudna... Recimo, kada bi Pedja napisao "Bez ateizma sve je mrak i ludost. Jer naravno da je ludost svaka vera u Boga..." to bi se smatralo sirenjem mrznje i netrpeljivosti ili u najmanju ruku vredjanjem vernika... P.S. Nisam razumeo... sto bi mi ovakav tekst pecnuo sujetu? aaa to, ok. sto bi deca rekla igramo "vraćke". Pedja bi to vec zacinio tako da ne bi bilo dvosmisleno, ali ovako receno nije govor mrznje. ovo za sujetu, dobro nije bas sujeta nego sam mislio generalno na osetljivost koja zna da zaslepi coveka koji ima suprotno misljenje pa onda sam poruka i smisao poruke moze biti pogresno shvacena. nesto slicno ovome kako se to ovde i desilo. Avocado је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Вера значи делимичну (не и потпуну) ускраћеност чињеничних уверења (нпр. нисмо могли да видимо стварање ни из чега), али никако не значи алогичност (Авокадо, искуству стран и неуобичајен догађај је чудан, али није нелогичан. Немој мешати то двоје). То сам хтео да кажем. Колико сам успео, то је већ друга прича. Изволите даље. Пратићу тему. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 И овај видео, као и сви клипови који покушавају да атеизам/веру прикажу као ствар логике, а не вере је обична глупост, препун је предсрасуда и фаличних аргумената. Прво, ако ти не познајеш природу ентитета за који тврдиш да не постоји, онда не можеш тврдити ни да Његов ум може бити овакав или онакав, а онда то користити као темељ за будуће претпоставке. Све су претпоставке даље фаличне, обзиром на то да им је темељ глуп. Друго, немаш право да другима ограничаваш упражњавање верских слобода, као што је рецимо молитва пре јела, само због тога што ти не верујеш у тако нешто. То што се ти осећаш угроженим због тога што неко упражњава своје обреде не дирајући тебе, не даје ти за право да га смараш својим глупостима о постојању/непостојању виших бића. Треће, не мош да идеш редом од верника до верника и да их смараш својим закључцима о томе да су они глупи или неразумни зато што верују, као што атеисти овде раде стално, као што је демонстрирано и у овом клипу. Ово је православни форум, и у старту мош да схватиш да су овакве ствари трошење твог времена. И четврто, вера је ствар искуства једног појединца. Више појединаца који имају иста или слична искуства могу да размењују своје утиске, али је то ствар која је недоступна некоме ко та искуства нема. Тражити објашњење за те ствари је исто као када би далтониста тражио објашњење за зелену боју и онда причао да је свако ко нешто види зелено глуп и неразуман. Једноставно, моје је искуство такво, а то што ти немаш слична искуства, није разлог да ме смараш глупим клиповима са Интернета које праве људи који би желели да испадну паметни хватајући неког у речи, а сами имају веома фаличну логику и препуни су предсрасуда и нетолеранције према било чему што НЕ МОГУ ДА СХВАТЕ. Као што сам рекао још на почетку теме, мислим да је тема погрешно постављена, јер вера није ствар логике, него пре свега искуства, које је много обимније од логике, и сматрам и даље да ова тема може само да изазове нове расправе и неслагања, никако неко разумевање. Посебно не између оних са одређеним искуством и оних који то искуство немају и не могу да разумеју оне који то искуство имају. Ignjatije, Apis and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Никада не гледам клипове. Поготово не оне које качи Авокадо. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 И овај видео, као и сви клипови који покушавају да атеизам/веру прикажу као ствар логике, а не вере је обична глупост, препун је предсрасуда и фаличних аргумената. Meni se cini da ti nisi bas pazljivo odslusao ovaj klip... ali detaljnije cu o tome uvece... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 И овај видео, као и сви клипови који покушавају да атеизам/веру прикажу као ствар логике, а не вере је обична глупост, препун је предсрасуда и фаличних аргумената. Ali ovo nije prikazivanje ateizma/vere kao stvar logike, nego do kojih zakljucaka moze da se dodje, a do kojih ne moze da se dodje verom. Unutrasnjost roze kutijice iz videa je nedostupna podjednako ateistima i verujucima. Прво, ако ти не познајеш природу ентитета за који тврдиш да не постоји, онда не можеш тврдити ни да Његов ум може бити овакав или онакав, а онда то користити као темељ за будуће претпоставке. Све су претпоставке даље фаличне, обзиром на то да им је темељ глуп. Unutrasnjost roze kutijice iz videa je nedostupna podjednako ateistima i verujucima. Друго, немаш право да другима ограничаваш упражњавање верских слобода, као што је рецимо молитва пре јела, само због тога што ти не верујеш у тако нешто. То што се ти осећаш угроженим због тога што неко упражњава своје обреде не дирајући тебе, не даје ти за право да га смараш својим глупостима о постојању/непостојању виших бића. Slazem se. U videu kaze (3:50): "But when you pressure other to adopt your beliefs and participate in practices associated with those beliefs..." onda bla bla bla. Vernica ljubicanstvene kose iz videa je prikazana kao mrstavac koji smara negroidnu afroamerikanku u njenom nastojanju da prozdrne salatu. Треће, не мош да идеш редом од верника до верника и да их смараш својим закључцима о томе да су они глупи или неразумни зато што верују, као што атеисти овде раде стално, као што је демонстрирано и у овом клипу. Ово је православни форум, и у старту мош да схватиш да су овакве ствари трошење твог времена. Ima nas raznih, i glupih i nerazumnih vernika koji gmizu po blatu, i pametnih i ultra razumnih ateista koji blistaju na svakom mogucem polju siroke lepeze ljudskih delatnosti, te su zato ateisti pozvani da vuku od rukava do rukava i ulivaju razum&ljudskost u glave i srca nepreglednog niza forumasa! Jedno hvala je sasvim dovoljno! И четврто, вера је ствар искуства једног појединца. Више појединаца који имају иста или слична искуства могу да размењују своје утиске, али је то ствар која је недоступна некоме ко та искуства нема. Тражити објашњење за те ствари је исто као када би далтониста тражио објашњење за зелену боју и онда причао да је свако ко нешто види зелено глуп и неразуман. Једноставно, моје је искуство такво, а то што ти немаш слична искуства, није разлог да ме смараш глупим клиповима са Интернета које праве људи који би желели да испадну паметни хватајући неког у речи, а сами имају веома фаличну логику и препуни су предсрасуда и нетолеранције према било чему што НЕ МОГУ ДА СХВАТЕ. Shvatam. Previse su ti daltonisti uzeli maha. Predlazem da ih ovakvim slicicama lozimo najstrasnije, kao ovog sirotog kera: Као што сам рекао још на почетку теме, мислим да је тема погрешно постављена, јер вера није ствар логике, него пре свега искуства, које је много обимније од логике, и сматрам и даље да ова тема може само да изазове нове расправе и неслагања, никако неко разумевање. Посебно не између оних са одређеним искуством и оних који то искуство немају и не могу да разумеју оне који то искуство имају. http://www.godchecker.com/ "Toliko mesa, a ja vegetarijanac!" RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука