Александар Милојков Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Како разлучити грех ( хомосексуалност....), са етичког у онтолошком контексту? Може ли мало јасније ово питање? Поменуо сам да трагедија греха није у кршењу моралних начела, није у етици, већ у онтологији. Грех је трагичан јер значи промашен начин остварења личности, погрешну Омегу покоја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Како и зашто? Takva nam je priroda.Zar postoji razlog da se ovo razjašnjava? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Takva nam je priroda. Zar postoji razlog da se ovo razjašnjava? Је ли нас Бог направио, дао нам да будемо полигамни? Или ћемо морати да се вратимо шта значи природа и изјава да је људска природа полигамна, па корак по корак за нас неупућене. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Је ли нас Бог направио, дао нам да будемо полигамни? Или ћемо морати да се вратимо шта значи природа и изјава да је људска природа полигамна, па корак по корак за нас неупућене. Треба знати да нас је "Бог направио" тако да се ми коначно довршимо. Обрати пажњу шта каже Библија. Пре него што ће створити човека, Бог каже: "Да створимо човека по лику нашем и по подобију нашем." (Пост. 1, 26) Дакле, Бог жели да створи човека "по лику" и "по подобију" своме. Шта каже следећи стих у Бублији, каквог је човека Бог створио: "И створи Бог човека по лику своме, по лику Божијем створи га; мушко и женско створи их." (Пост. 1, 27) Дакле, створи га "по лику" своме. Где је оно "по подобију"? Овде се налази одговор на твоје питање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Може ли мало јасније ово питање? Поменуо сам да трагедија греха није у кршењу моралних начела, није у етици, већ у онтологији. Грех је трагичан јер значи промашен начин остварења личности, погрешну Омегу покоја. Да. У првом реду, личност која је свесна своје промашености. Сам сам постао црквени човек управо онда када сам увидео ту своју промашеност, када сам престао да се "поносим" собом, својим својствима. Ни мени Христос није потребан да задовољим своје "духовне потребе". Христос ми треба да бих превазишао свој промашај, да бих имао Прави, Истинити Циљ свог живота - обожење, поистовећење са Сином Божијим. Доклегод човек себе остварује као личност тако што из-ступа ка себи самоме, ка "хемији" и угађања истој, он се храни Адамовом природом - смрћу и пропадљивошћу. Трагедија греха није у јуридичком поремећају односа човека и Бога. Трагедија греха је у промашају Живота, у погрешном из-ступању, погрешном о-стварењу себе као личности. Кад покој и радост из-ступања (о-стварења) налазиш у ономе што није Живот, није Истина, онда си грешан - не зато што си прекршио "морална начела", већ зато што умиреш. Бити жив значи из-ступити ка Животу, наћи покој своме покрету у Животу, у Истини. Само тај Живот и такво остварење и покој ће преживети. Све остало су трице и кучине које ће смрт да прогута. Зато се трицама и кучинама не треба поносити. То сам питао. Хвала. thank_you777 ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Nesto slicno kao mitr. Zizjulas i Vladeta Jerotic razmislja: Српска Православна Црква је против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности. Како у светлу тог става коментаришете тежњу да се хомосексуалност у јавном животу Србије уздигне на вредносну лествицу нормалног јавног понашања и идеала? - На то питање можемо одговорити са две стране. Ако одговарамо са строго православне стране, то није дозвољено и смета православним људима у Србији који ће се дуго времена борити против тога. Други вид је медицинско-психолошки, према коме се један одређен проценат људи рађају као хомосексуалци. Грешка – није, грешка је у генима. Имао сам пацијента који се играо само са луткама и девојчицама, у време адолесценције нема никаквих еротичних снова о жени. То су рођени хомосексуалци. Јесу ли они грешници или болесници? Нису ни једно, ни друго. Све цивилизације, од Сумера до наше, имале су хомосексуалце. http://pravoslavlje....vek-zavisnosti/ LISA је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Март 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Nesto slicno kao mitr. Zizjulas i Vladeta Jerotic razmislja: Српска Православна Црква је против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности. Како у светлу тог става коментаришете тежњу да се хомосексуалност у јавном животу Србије уздигне на вредносну лествицу нормалног јавног понашања и идеала? - На то питање можемо одговорити са две стране. Ако одговарамо са строго православне стране, то није дозвољено и смета православним људима у Србији који ће се дуго времена борити против тога. Други вид је медицинско-психолошки, према коме се један одређен проценат људи рађају као хомосексуалци. Грешка – није, грешка је у генима. Имао сам пацијента који се играо само са луткама и девојчицама, у време адолесценције нема никаквих еротичних снова о жени. То су рођени хомосексуалци. Јесу ли они грешници или болесници? Нису ни једно, ни друго. Све цивилизације, од Сумера до наше, имале су хомосексуалце. http://pravoslavlje....vek-zavisnosti/ Да,знам за ово...доста је интересантно,поготово када о томе говори Владета. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Nesto slicno kao mitr. Zizjulas i Vladeta Jerotic razmislja: Српска Православна Црква је против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности. Како у светлу тог става коментаришете тежњу да се хомосексуалност у јавном животу Србије уздигне на вредносну лествицу нормалног јавног понашања и идеала? - На то питање можемо одговорити са две стране. Ако одговарамо са строго православне стране, то није дозвољено и смета православним људима у Србији који ће се дуго времена борити против тога. Други вид је медицинско-психолошки, према коме се један одређен проценат људи рађају као хомосексуалци. Грешка – није, грешка је у генима. Имао сам пацијента који се играо само са луткама и девојчицама, у време адолесценције нема никаквих еротичних снова о жени. То су рођени хомосексуалци. Јесу ли они грешници или болесници? Нису ни једно, ни друго. Све цивилизације, од Сумера до наше, имале су хомосексуалце. http://pravoslavlje....vek-zavisnosti/ Бојим се да професор овде о греху говори са етичког, моралног аспекта. Ако грех схватимо као онтолошки проблем, а не као правни, онда ће нам бити јасно зашто је хомосексуалност грех. Велики је промашај да своје "оправдање" тражимо у природи која постоји како постоји - одвојена од Бога, болесна, пропадљива и смртна. Сви смо ми "болесници" доклегод живимо умирући, доклегод је живот ништа друго већ један процес умирања. Дакле, итекако смо и грешни и болесни. Дејан1, Дијана., Middle-earth and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Март 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Да,мислим да је то неодвојиво-грешни и болесни.Наравно,професор је нагласио да мисли на медицинско-психолошки аспект. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 hvala Aleksandre Slazem se u svemu...e sad, ako imaju pravo kao i svi mi gresni i donekle svesni greha da ucestvuju u Crkvi, trebalo bi da imaju pravo i na Pricesce kao najjaci lek u borbi protiv strasti....jer Chashi ne pristupaju "dostojni" nego mucenici svesni greha trazeci pomoc? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teresa Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Drago mi je sto nisam hriscanka... Ne smatram se ni bolesnom ni gresnom. Htela bih da vas pitam ovo. Bez cinizma i sarkazma, vec iz puke radoznalosti. Sta je to u hriscanima i muslimanima sto ih tera da odbacuju svoju ljudskost, svoju humanost? Zasto ne volite coveka.? Ne zelim da vredjam nikoga zaista, ali kao neko ko voli ljude i ljudski rod, ja zaista ne mogu da shvatim toliko omalozavanje Coveka od strane vernika. Zar nije covek, kao bice, predivan? Mi (ljudi) predstavljamo skoro samo savrsenstvo evolucije. Organizam koji je od slabog i ranjivog evoluirao u ova snazna, inteligentna i ponosna bica, prakticno gospodara Zemlje (planete). Zar to nije fantasticno?! Ja ne mogu a da se ne odusevim svaki put kada covek (bilo koji) uradi (otkrije, izume...) nesto novo, divno. Da, ima i losih ljudi, ali u tome je i poenta! Svako od nas je poseban, jedinstven; da smo isti onda ovaj raznovrstan zivot ne bi imao smisla. Zasto omalozavati ljudsku prirodu? "Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 hvala Aleksandre Slazem se u svemu...e sad, ako imaju pravo kao i svi mi gresni i donekle svesni greha da ucestvuju u Crkvi, trebalo bi da imaju pravo i na Pricesce kao najjaci lek u borbi protiv strasti....jer Chashi ne pristupaju "dostojni" nego mucenici svesni greha trazeci pomoc? Да. Мислим да таквим људима, који су свесни свог промашаја, који су ту тражећи "лек бесмртности" и истину свог постојања, који пате под теретом свог промашаја баш као и сви ми јадни и убоги, треба допустити приступ Чаши Живота. По мом мишљењу, највећи би грешник био онај ко болесноме неда лека, гладноме неда јела, уморноме неда починка, жедноме неда воде - покајнику и мученику неда Христа. Дијана. and РадиоКамчатка је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Drago mi je sto nisam hriscanka... Ne smatram se ni bolesnom ni gresnom. Htela bih da vas pitam ovo. Bez cinizma i sarkazma, vec iz puke radoznalosti. Sta je to u hriscanima i muslimanima sto ih tera da odbacuju svoju ljudskost, svoju humanost? Zasto ne volite coveka.? Ne zelim da vredjam nikoga zaista, ali kao neko ko voli ljude i ljudski rod, ja zaista ne mogu da shvatim toliko omalozavanje Coveka od strane vernika. Zar nije covek, kao bice, predivan? Mi (ljudi) predstavljamo skoro samo savrsenstvo evolucije. Organizam koji je od slabog i ranjivog evoluirao u ova snazna, inteligentna i ponosna bica, prakticno gospodara Zemlje (planete). Zar to nije fantasticno?! Ja ne mogu a da se ne odusevim svaki put kada covek (bilo koji) uradi (otkrije, izume...) nesto novo, divno. Da, ima i losih ljudi, ali u tome je i poenta! Svako od nas je poseban, jedinstven; da smo isti onda ovaj raznovrstan zivot ne bi imao smisla. Zasto omalozavati ljudsku prirodu? А ко овде мрзи човека? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Март 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Drago mi je sto nisam hriscanka... Ne smatram se ni bolesnom ni gresnom. Htela bih da vas pitam ovo. Bez cinizma i sarkazma, vec iz puke radoznalosti. Sta je to u hriscanima i muslimanima sto ih tera da odbacuju svoju ljudskost, svoju humanost? Zasto ne volite coveka.? Ne zelim da vredjam nikoga zaista, ali kao neko ko voli ljude i ljudski rod, ja zaista ne mogu da shvatim toliko omalozavanje Coveka od strane vernika. Zar nije covek, kao bice, predivan? Mi (ljudi) predstavljamo skoro samo savrsenstvo evolucije. Organizam koji je od slabog i ranjivog evoluirao u ova snazna, inteligentna i ponosna bica, prakticno gospodara Zemlje (planete). Zar to nije fantasticno?! Ja ne mogu a da se ne odusevim svaki put kada covek (bilo koji) uradi (otkrije, izume...) nesto novo, divno. Da, ima i losih ljudi, ali u tome je i poenta! Svako od nas je poseban, jedinstven; da smo isti onda ovaj raznovrstan zivot ne bi imao smisla. Zasto omalozavati ljudsku prirodu? Зашто мислиш да хришћани не воле човека?Зар ова тема не говори сасвим супротно? Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Ima i nadseksualna ljubav,možda je nemamo ali ne znači da je tako sa svima i da se za nju ne treba boriti Sherlock H. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука