Панарет Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 неки од бројних цитата о томе како ће се малобројни спасти (поред та два, пада ми напамет и онај о уском путу)... Да будемо поштени, то су саме Христове речи шта са њима Међутим, морамо се дубоко замислити над тиме шта ће бити критеријум за припадност Христовом "малом стаду"? Нисам сигуран да ће то превасходно бити уздржавање од секса. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Да ли постоји случај излеченог хомосексуалца,тј да се вратио хетеру,без да помисли на стару страст ? Неко рече једном геј,увек геј... Deki992 је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Међутим, морамо се дубоко замислити над тиме шта ће бити критеријум за припадност Христовом "малом стаду"? Нисам сигуран да ће то превасходно бити уздржавање од секса. ма могућност таквг критеријума ми ни на памет не пада, али ме опет муче речи о малом стаду Панарет је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 За оно горе се делом слажем и требао би мало више озбиљније да пишеш, а не да подбадаш Tak'a mi narav. А за ово. Црква снисходи, али не дозвољава да грех завлада. Када би Црква рекла: сада је тако време, Црква дозвољава "труднички" брак, дозвољава односе пре брака, не припремање за венчање ... Па докле би онда дошли? Mislim da se stvari ne bi nesto promenile. Jednostavno, seksualni moral koji Crkva zagovara se gotovo uopste ne postuje. Mozda bi se ljudi osecali malo slobodnije u tom pogledu (onoliko koliko sada postuju autoritet Crkve), ali se nista drasticno ne bi promenilo. Pogotovo sto Crkva maltene svakome dopusta da se venca, te je ona sama u ogromnoj meri doprinela slamanju seksualnog morala time sto daje blagoslov svemu i svakome i sto svima snishodi. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 ма могућност таквг критеријума ми ни на памет не пада, али ме опет муче речи о малом стаду Sad kad si vec pokrenuo to pitanje, poslednjih dana mi stalno padaju napamet Pavlove reci ("Ne varajte se: ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici...") i kontam da ce, ako to bas bude tako, ono "malo stado" biti bas bas malo... nikako nisam nacisto je l' covek to ozbiljno mislio il' je receno u pedagoske svrhe... Зосима је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Sad kad si vec pokrenuo to pitanje, poslednjih dana mi stalno padaju napamet Pavlove reci ("Ne varajte se: ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici...") i kontam da ce, ako to bas bude tako, ono "malo stado" biti bas bas malo... сем ако мисли на оне којима је блуд итд. једини смисао постојања и срећа... него, невезано за све то, мучи ме идеја да ће иједан човек пропасти, јер како би иједан истински слободан човек изабрао било шта пре него Бога, а ако није истински слободан, како да пропадне... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Да ли постоји случај излеченог хомосексуалца,тј да се вратио хетеру,без да помисли на стару страст ? Kol'ko ja znam, jedino ako si biseksualac mozes da potisnes jednu stranu i da budes sa osobom suprotnog pola. Ima nekih koji tvrde da su uspeli da promene seksualnu orijentaciju, al' sam licno poprilicno sumnjicav u tom pogledu. Al' ko zna, mozda je i moguce u nekim slucajevima. Na kraju krajeva, svako je razlicit, pa je i svaka homoseksualnost drugacija u nekom smislu - kako u manifestaciji tako i u uzrocima (cini mi se da i WHO u nekom saopstenju kaze kako je seksualna orijentacija nepromenljiva za vecinu ljudi). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Па, ако ћемо отворено, хришћанска Црква је прихватила брак да не би пропала историјски, ништа друго. Нема ту никакве онтологије. Рано Хришћанство је "пролази овај свет" и то сад-одмах, спасавај се ко може. Долази Господ сваког часа. Какве свадбе, какви бакрачи, какви бракови и монаштва ... читајте ране посланице ап. Павла Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 сем ако мисли на оне којима је блуд итд. једини смисао постојања и срећа... него, невезано за све то, мучи ме идеја да ће иједан човек пропасти, јер како би иједан истински слободан човек изабрао било шта пре него Бога, а ако није истински слободан, како да пропадне... Moguce. Mada mi se to tumacenje ne slaze bas sa svim pomenutim kategorijama. Npr. lopovi - nije bas cest slucaj da su kleptomani. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Рано Хришћанство је "пролази овај свет" и то сад-одмах, спасавај се ко може. Долази Господ сваког часа. Какве свадбе, какви бакрачи, какви бракови и монаштва ... читајте ране посланице ап. Павла Хехе,а мени се за ова времена чини сасвим супротно... отприлике ма уживајте децо у животу,ко зна кад ће Христос доћи,покајаћете се кад будете матори... а да не причам о томе како сад има много више материјала за овосветовна уживања... Лазар Нешић, Sherlock H. and Миљан Јокић је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 @@Зосима, @@verum est in beer, Има истине у томе ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Па, ако ћемо отворено, хришћанска Црква је прихватила брак да не би пропала историјски, ништа друго. Нема ту никакве онтологије. дакле приче о браку као Светој тајни (ако је нешто СТ то ваљда подразумева онтологију) и о једном од два пута која најбоље одговарају човеку (уз монаштво) су само поседица потребе да се оправда одлука која је донесена из нужде и историјских околности? или се на развој Цркве може гледати као на и даље приближавање Богу, који је тај развој искористио да употпуни списак ствар које је благословио и које могу да воде до Њега? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Moguce. Mada mi se to tumacenje ne slaze bas sa svim pomenutim kategorijama. Npr. lopovi - nije bas cest slucaj da su kleptomani. можда је мислио на оне којима ближњи не значе ништа чим могу стално да их унесрећују крадући им оно мало што имају, пошто су тад скоро сви имали мало претпостављам Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 дакле приче о браку као Светој тајни (ако је нешто СТ то ваљда подразумева онтологију) и о једном од два пута која најбоље одговарају човеку (уз монаштво) су само поседица потребе да се оправда одлука која је донесена из нужде и историјских околности? @@Срђан Шијакињић, Dragi Srdjane, zbog ovakvih ideja (tacnije receno, opasnosti da se tako shvate) i postoji ona klauzula o odgovornosti, negdje u pravilima "Sve sto se pise, osim zvanicnih oglasavanja Crkve, su samo licna misljenja forumasa". Po pravilu, sa 'slobodoumnim' i 'visokoumnim' razmisljenjima ne ide i svijest o pedagoskoj, obrazovnoj, misionarskoj i propagandnoj moci rijeci iznesene na ovakvim medijima... Crkva snishodi mladima koji su u vezama koje imaju izgleda da zasnuju brak, i to onima koji to snishodjenje traze, tj. pokusavaju da budu crkveni. Sve da i jeste kako ti kazes, opet pokusavas da izuzetak podvedes pod generalnu pojavu,pa grijesis... Crkva NECE promijeniti stav u smislu snishodjenja toj pojavi, narocito ne blagosiljanja ugadjanja strastima; to nece cak ni RKC uraditi, to ce ostati domet samo nekih protestantskih 'zajednica'.Nasa Crkva je dosljedna originalnom hriscanstvu a Apostol Pavle je dovoljno rekao. Jedino sto moze i treba da se promijeni jeste stav pravoslavaca, obicnih LJUDI prema LJUDIMA, u smislu mrzi grijeh a voli covjeka. Ovo je dobronamjerna primjedba tebi, tako da nije poziv na raspravu. Bar ne na onu u kojoj cu ja ucestvovati. lab_man, Фидер, Данче* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 Jedino sto moze i treba da se promijeni jeste stav pravoslavaca, obicnih LJUDI prema LJUDIMA Слажем се... Брак подразумева одговорност. Неретко се може чути да је брак оно кад се венчаш са неком особом и живите срећно и задовољно до краја живота (и притом је све предивно и преблагословено под капом небеском). Или, још горе, као што је неки члан написао - у браку задовољаваш своје потребе. Док ''стрејт'' људи не прихвате да други не постоје њих ради и да се, пре свега, они сами опасно завитлавају са својим брачним заветима - ретко коме ће бити јасно да је то што Црква не подржава хомосексуалне везе заправо јако добро за те људе. Много је бољи целибат него онакви ''стрејт'' приступи браку (онакви - где се брак посматра као све осим као завет, крст и трпљење другог до краја). Дијана. and Јанко је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука