Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Пост у нашем животу: какву врсту хране узимамо? Пост и здравље Аутор: Владимир Марковић, Број 1079, Рубрика Здравље Многи православни хришћани који ревносно посте држећи се правила која Црква прописује, приметили су да се током поста – угоје. То не умеју себи да објасне. Главни узрок за ту неочекивану појаву су трансмасне киселине. Брига о телу не треба да постане опсесија, али не смемо ни занемарити своје тело јер је велики, боголики дар Божији. Тако је и са исхраном. Здравље на уста улази, али на жалост и болест. Човек може лако да западне у претеривање са било чим, па тако и са „здравом храном“ ако тиме постане опседнут. Ипак, треба да водимо рачуна о томе какву врсту хране узимамо, како ми, тако и наши ближњи, нарочито за време поста. Многи православни хришћани који ревносно посте држећи се правила која Црква прописује, приметили су да се током поста – угоје. То не умеју себи да објасне. Главни узрок за ту неочекивану појаву су трансмасне киселине, основни састојак маргарина, који током поста у повећаним количинама улази у исхрану као замена за масноће животињског порекла. Маргарин је настао почетком XX века открићем поступка хидрогенизације природних уља. Стекао је велику популарност као јефтина замена за маслац, али убрзо су произвођачи хране открили његово важно својство: маргарин помаже да индустријски упакована храна остане исправна далеко дуже него било која природна масноћа. Притом, намирнице којима је додат маргарин добијају и неке друге пожељне особине – сјај, чврстину, пријатан укус који дуго траје. Због свега тога, маргарин је преплавио свет, ушавши у састав велике већине индустријски произведених намирница, почевши од оне најосновније – хлеба. Осим хлеба, маргарин је присутан у великим количинама у лиснатом тесту и практично свим пекарским производима, кексу, наполитанкама, крекерима, сланим штапићима, чипсу... Прочитајте састојке хране коју купујете. Ако на декларацији пише „хидрогенизоване биљне масноће“, „стврднуте биљне масноће“ или само „биљне масноће“, то значи маргарин. Зашто је маргарин лош? Његови основни састојци, трансмасне киселине, настају тако што се природни састојци јестивих уља – незасићене и засићене масне киселине – сједињују са додатним атомима водоника. На тај начин добијају се потпуно неприродна једињења која наш организам нема чиме да раствори. Да ствар буде гора, ова једињења се тешко избацују из наших тела. Уместо тога, таложе се на човековим крвним судовима и стварају чврсте наслаге које лагано заустављају нормалан крвоток. Управо трансмасне киселине, поред тога што су првооптужене за необјашњиво гојење, главни су изазивачи болести крвних судова и срца, укључујући и срчане и мождане ударе. Најчешћи узрок умирања у нашој земљи су болести срца – сваки лекар ће вам рећи да је реч о епидемији. Њихов страховити пораст дешава се упоредо и истовремено са порастом коришћења маргарина у исхрани, након Другог светског рата. На Западу, свест о штетности трансмасних киселина је све јача; самим тим се оснажује и притисак на произвођаче индустријске хране да престану да додају маргарин у храну. Нажалост, због огромних профита које овај штетни састојак доноси, та борба веома слабо успева. Највећи уступак на који је индустрија пристала је то да на производима декларишу количину трансмасних киселина. У Србији је, за сада само један произвођач, Јафа из Црвенке, декларисао количину трансмасноћа у саставу својих производа. Хвале достојно, но да се разумемо: дозвољена дневна количина трансмасних киселина је 0 грама. Треба рећи и ово: поред маргарина, трансмасне киселине се у великим количинама појављују и у храни која се припрема у фритези, као што су помфрит и разне друге ђаконије настале потапањем у фритезу. Поред тога, трансмасне киселине су присутне у многим другим посним производима – супама из кесице и коцке, популарној кафи 3 у 1, посној замени за млеко у кафи, посном шлагу, неким врстама чоколаде за кување, замрзнутим штапићима од рибе или морских плодова... Практични савети православним хришћанима за избегавање трансмасних киселина током поста: избегавајте производе од лиснатог теста (погачице, жу-жу, посне кроасане, и сл.). Домаћице, ако приликом припремања посних слаткиша и торти не можете без маргарина, узмите меки маргарин, он садржи шест пута мање трансмасноћа. Ако пожелите да се засладите током поста, узмите црну чоколаду – поред тога што је без трансмасноћа, богата је антиоксидантима, или алву – такође изванредно корисну намирницу на бази сусама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 е, па сад.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 ово на крају ми се слатко допада Домаћице, ако приликом припремања посних слаткиша и торти не можете без маргарина, узмите меки маргарин, он садржи шест пута мање трансмасноћа. Ако пожелите да се засладите током поста, узмите црну чоколаду – поред тога што је без трансмасноћа, богата је антиоксидантима, или алву – такође изванредно корисну намирницу на бази сусама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Не знам брате мој "Мартирије", али ја током поста ослабим сасвим мало, али никад се не угојим Додуше, маргарине, биљне качкаваље, сојине "еурокремове" и још мноштво сличних "новотарија" , врло ретко или никад не употребљавам... Једем, брате мој љубљени, пасуљ, грашак, боранију, качамак, пшеницу (кољиво)...грицкам сунцокрет, семенке, кикирики....сладим се воћем, џемом, медом, сувим шљивама.....и тако већ, Богу хвала 23 године, без изузетка иједног дана, уз редован и два додатна посла....али има једна тајна....осим кад сам на послу, НА СВАКОМ САМ БОГОСЛУЖЕЊУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Можда је ту решење ... dusha, pink panter, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Desava se da povecam telesnu tezinu za vreme posta, ali se ipak lepse osecam pogotovo na Liturgiji i pricescu http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 На почетку када сам кренуо све постове да постим пре неких 18.г. слабио сам , сећам се те прве године смршао сам укупно чак 17кг . Од тада па дао данас организам ми се навикао на пост тако да не додајем ни један килограм а деси се да смршам 3-4 килограма и то тако варира у току целе године. Тежину једну те исту држим већ годинама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Не знам брате мој "Мартирије", али ја током поста ослабим сасвим мало, али никад се не угојим Додуше, маргарине, биљне качкаваље, сојине "еурокремове" и још мноштво сличних "новотарија" , врло ретко или никад не употребљавам... Једем, брате мој љубљени, пасуљ, грашак, боранију, качамак, пшеницу (кољиво)...грицкам сунцокрет, семенке, кикирики....сладим се воћем, џемом, медом, сувим шљивама.....и тако већ, Богу хвала 23 године, без изузетка иједног дана, уз редован и два додатна посла....али има једна тајна....осим кад сам на послу, НА СВАКОМ САМ БОГОСЛУЖЕЊУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Можда је ту решење ... Исто тако... битно да је разнолика храна и наравно знамо на какав пост најпре мислимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Не знам брате мој "Мартирије", али ја током поста ослабим сасвим мало, али никад се не угојим Додуше, маргарине, биљне качкаваље, сојине "еурокремове" и још мноштво сличних "новотарија" , врло ретко или никад не употребљавам... Једем, брате мој љубљени, пасуљ, грашак, боранију, качамак, пшеницу (кољиво)...грицкам сунцокрет, семенке, кикирики....сладим се воћем, џемом, медом, сувим шљивама.....и тако већ, Богу хвала 23 године, без изузетка иједног дана, уз редован и два додатна посла....али има једна тајна....осим кад сам на послу, НА СВАКОМ САМ БОГОСЛУЖЕЊУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Можда је ту решење ... свака част...ја ипак нисам тако ревносна... иначе гојим се и овако, не само у току поста...једноставно, такав ми је метаболизам... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 На почетку када сам кренуо све постове да постим пре неких 18.г. слабио сам , сећам се те прве године смршао сам укупно чак 17кг . Од тада па дао данас организам ми се навикао на пост тако да не додајем ни један килограм а деси се да смршам 3-4 килограма и то тако варира у току целе године. Тежину једну те исту држим већ годинама. Blago tebi Ja gubim tezinu samo kad postim na vodi i kad sam onako na nekom visem duhovnom nivou( u odnosu na ostale dane). Testenine i slatisi su glavni "krivci" zbog kojih se pojedini koji poste goje u tom periodu. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 суздржавање од свега је наш израз а медецински - умереност то треба не сам за време поста већ и ван поста , а у посту поготово дати мало подвига и са те телесне стране да се суздржавамо или како већ да будемо умерени у исхрани. Без хране се не може , то је чињеница али можемо колко толко да умањимо унос хране онолико колко је потребно за један дан. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Најбитније је да домаћица - небитно да само она већ и домаћинт да је упознат са разним посним јелима. Они који посте временом се усавршавају у сазнању и тајнама кухиње а они ко то слабије познају , њима и јесте проблем шта да спреме и шта да једу , те се на жалост исхрана своди на једну те исту храну а то за неке ствари није добро. То сам одавно схватио а поготово када је моја сестра кренула да студира за нутриционису - дијететичара. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 По мени је Петровски пост тежи од Васкршњег и ако је доста разрешен али налази се у периоду када се организам доста троши на било које начине и зато Петровски па и Госпоински који кратко траје доста напорнији од овог тренутног поста. За ова сва поста углавном ми поврће и воће главна исхрана , поготово поврће јер сам већи љубитељ овога него воћа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 свака част...ја ипак нисам тако ревносна... иначе гојим се и овако, не само у току поста...једноставно, такав ми је метаболизам... "I am not fat, I am big boned" Мислим да кад се пости на води, нема шансе да се може угојити. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Не знам брате мој "Мартирије", али ја током поста ослабим сасвим мало, али никад се не угојим Додуше, маргарине, биљне качкаваље, сојине "еурокремове" и још мноштво сличних "новотарија" , врло ретко или никад не употребљавам... Једем, брате мој љубљени, пасуљ, грашак, боранију, качамак, пшеницу (кољиво)...грицкам сунцокрет, семенке, кикирики....сладим се воћем, џемом, медом, сувим шљивама.....и тако већ, Богу хвала 23 године, без изузетка иједног дана, уз редован и два додатна посла....али има једна тајна....осим кад сам на послу, НА СВАКОМ САМ БОГОСЛУЖЕЊУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Можда је ту решење ... Upravo tako, ja se vec ugojio 1kg od pocetka posta; imao sam 85 a juce se zabezeknem kad sad imam 86kg. Naravno kuca-poso, tzv. posna peciva, pite, kifle itd. me unistise. Paradoks je da kad predjem na mrs pocnem da slabim. :rolleyes: Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 "I am not fat, I am big boned" Мислим да кад се пости на води, нема шансе да се може угојити. има шансе ако се превише хлеб користи онда килограми иду горе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука