Jump to content

Molitva sa jereticima i istorijski kontekst?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 9.2.2020. at 14:30, grigorije22 рече

Svejeres ekumenizma. To antihrist hoće da objedini sve vere i da bude poglavar jedne i unitarne religije. 

Jest, boli uvo antihrista za to... Šta ako samo voli dobro društvo I pljugu. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

On 9.2.2020. at 20:19, Bokisd рече

Nebitno je ko je sta je,.... postoji pravilo i kanon da nema molitve sa onima van crkve i treba rasuditi :idea: kada i kako ucestvovati u molitvi sa inoslavnima.

KONTEKST! Fali ti kontekst! Taj nije isti u ono vrijeme kad su ti kanoni donešeni i danas! Na primjer ovo u Bosni i Hercegovini ima sasvim drugo značenje, nije mu nikakav cilj nekakvo "jediinstvo religija" ili neki sličan besmisao, do toga nije došlo u Bosni i Hercegovini za svih ovih prošlih hiljadu godina a teško da će u sljedećih hiljadu doći, nikad neće hrišćanstvo, jevrejstvo i islam postati jedna religija. Ali zato se u prosjeku svakih 50 godina naši narodi na Balkanu opet i opet pohvataju za vratove a potom se prozivaju "crkve" i širi javna sablazan i antireligiozno raspoloženje. U tom kontekstu ako treba i ako bi to moglo spriječiti takve sukobe ne samo da bi se trebali moliti zajedno već kao i papa Franjo kleknuti i prati noge jedni drugima ako će to pokazati i "nacrtati" našim narodima i mnogim "bukvalcima" medju nama da "crkve" nisu za takve ratove, da ne blagisljaju nasilje, žele narodu mir i ne podržavaju nikakve sukobe. Znaš li zašto je srpska grana moje porodice (imam i takvu, to sam vam već objašnjavao) zašto je od 1940. pa nadalje bila izrazito ateistička, bila prokomunistička, imamo čak i lokalnog partizanskog narodnog heroja iz njihovih redova? Zato što su  bili sablažnjeni ratovima, medjuvjerskom mržnjom, "crkvama" i "popovima" i "hodžama" u Bosni i Hercegovini a takvo antireligiozno i anticrkveno (ne)raspoloženje su onda Tito i Partija vrlo lako izmanipulisali, kanalizirali i dalje širili onako kako je to njima odgovoralo. I moj jedan srpski prijatelj je na katoličanstvo prešao praktično iz "srpskog antiteizma" a ne iz pravoslavlja, nije bio ni kršten jer njegov otac "ne priznaje nikakvu crkvu ni popove". Inače ekumenizmom ja smatram samo zbližavanjem hrišćana a ovo sa islamom, jevrejstvom i ostalima u to ne spada, prije je to medjuvjerski dijalog. I do nedavno sam takodjer mislio da je suvišno zloupotrebljavati crkve i vjere u takve političke svrhe i pod ekumenizam i medjuvjerski dijalog proturati nekakve sekularne i političke ciljeve. No, promjenio sam mišljenje jer sam shvatio da nama na Balkanu, nažalost, treba sve "crtati"  i postaviti "popove, hodže i rabine" jedne pored drugih, poredati ih sve u jedan red i pokazati neko zajedništvo u nečemu jer drugačije naš narod to ne shvaća, ne razumije. Ustvari prosto treba biti dobar bez razloga a ne zato što nam to nekakve "crkve", "hodže" i "popovi" kažu ali tamo gdje su "crkve", "hodže" i "popovi" proglašavani i držani "najvećim zločincima i isključivim krivcima za sve ratove", najvećim remetilačkim faktorom na Balkanu i vječitim generatorom medjunacionalnih sukoba i gdje bi svi "hodže" i "popovi" trebali hodati po kanalima od stida pred narodom zbog svoje takve navodno ratnohuškačke istorijske uloge i bile vaspitane generacije u tom takvom anticrkvenom uvjerenju posljednjih 80 godina , tu dakle imamo očigledno sasvim neki drugačiji KONTEKST!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zayron рече

KONTEKST! Fali ti kontekst! Taj nije isti u ono vrijeme kad su ti kanoni donešeni i danas! Na primjer ovo u Bosni i Hercegovini ima sasvim drugo značenje, nije mu nikakav cilj nekakvo "jediinstvo religija" ili neki sličan besmisao, do toga nije došlo u Bosni i Hercegovini za svih ovih prošlih hiljadu godina a teško da će u sljedećih hiljadu doći, nikad neće hrišćanstvo, jevrejstvo i islam postati jedna religija. Ali zato se u prosjeku svakih 50 godina naši narodi na Balkanu opet i opet pohvataju za vratove a potom se prozivaju "crkve" i širi javna sablazan i antireligiozno raspoloženje. U tom kontekstu ako treba i ako bi to moglo spriječiti takve sukobe ne samo daa bi e trebali moliti zajedno već kao i papa Franjo kleknuti i prati noge jedni drugima ako će to pokazati i "nacrtati" našim narodima i mnogim "bukvalcima" medju nama da "crkve" nisu za takve ratove, da ne blagisljaju nasilje i žele narodu mir ne podržavaju ratove. Znaš li zašto je srpska grana moje porodice (imam i takvu, to sam vam već objašnjavao) izrazito ateistička, bila prokomunistička i imamo čak i lokalnog partizanskog narodnog heroja iz njenih redova? Zato što su  bili sablažnjeni ratovima, medjuvjerskom mržnjom, "crkvama" i "popovima" i "hodžama" u Bosni i hercegovini a takvo raspoloženje su onda Tito i Partija vrlo lako izmanipulisali, kanalizirali i dalje širili onako kako je to njima odgovoralo. I moj jedan srpski prijatelj je na katoličanstvo prešao praktično iz "srpskog antiteizma" a ne iz pravoslavlja. Inače ekumenizmom ja smatram samo zbližavanjem kršćana a ovo sa islamom, jevrejstvom i ostalima u to ne spada, prije je to medjuvjerski dijalog. I do nedavno sam takodjer mislio da je suvišno zloupotrebljavati crkvu u takve političke svrhe i pod ekumenizam proturati nekakve sekularne i političke ciljeve. No, promjenio sam mišljenje jer sam shvatio da su nama na Balkanu treba sve "crtati"  i postaviti "popove, hodže i rabine" jedne pored drugih i pokazati neko zajedništvo u nečemu jer drugačije naš narod to ne shvaća, ne razumije. Prosto treba biti dobar bez razloga a ne zato što nam to "crkve", "hodže" i "popvi" kažu ali tamo gdje suu "crkveč", "hodže" i "popovi" proglašavani i držani "zločincima" i najvećim remetilačkim faktorom na Balkanu i vječiti generrator medjunacionalnih sukoba i tako bile vaspitane generacije u tom uvjerenju posljednjih 75 godina , tu dakle imamo sasvim neki drugačiji KONTEKST!

Ali, kakve veze ima ovo sve sa time da mi crkveno i verski ne treba da budemo u molitvi sa inoslavnima i onima koji su van crkve ?

Kakve veze ima sto cu ja da budem dobar sa bilo kojim komsijom, sa tim da ne treba da imamo molitveno opstenje sa onima koji su van crkve i sa tim komsijom (to je kontekst)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Ali, kakve veze ima ovo sve sa time da mi crkveno i verski ne treba da budemo u molitvi sa inoslavnima i onima koji su van crkve ?

Kakve veze ima sto cu ja da budem dobar sa bilo kojim komsijom, sa tim da ne treba da imamo molitveno opstenje sa onima koji su van crkve i sa tim komsijom (to je kontekst)

Kontekst je nekad bio da je zabranjena molitva sa ljudima "van crkve", sad je kontekst takav da je poželjno pokazati da smo normalni ljudi i ne želimo ratove na taj način što ćemo se simbolički moliti za mir sa ljudima izvan crkve. (to je kontekst) Tebi je teško razumjeti kakve to ima veze jedno s drugim, kako je tek teško razumjeti "bukvalcima" da si ne trebaju raditi o glavi jedan drugome bez tog dok se ne postaviš zajedno, hodže, popovi, rabini u jedan red ko na pozornici nekim takvim mirotvornim povodom kao što je molitva za mir i slogu. (to je o ne/razumijevanju konteksta).

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zayron рече

Kontekst je nekad bio da je zabranjena molitva sa ljudima "van crkve", sad je kontekst takav da je poželjno pokazati da smo normalni ljudi i ne želimo ratove na taj način što ćemo se simbolički moliti za mir sa ljudima izvan crkve. (to je kontekst) Tebi je teško razumjeti kakve to ima veze jedno s drugim, kako je tek teško razumjeti "bukvalcima" da si ne trebaju raditi o glavi jedan drugome bez tog dok se ne postaviš zajedno, hodže, popovi, rabini u jedan red ko na pozornici nekim takvim mirotvornim povodom kao što je molitva za mir i slogu. (to je o ne/razumijevanju konteksta).

Ma, Zajrone, pa i tada kada su donoseni kanoni koji su zabranjivali molitve sa inoslavnima, i ti ljudi koji su donosili te kanone su bili normalni ljudi i nisu zeleli ratove,....nego se ti kanoni ticu unutrasnjih stvari crkve i vere - pa, necemo valjda recimo da se molimo Bogu sa nekim protestantima koji ne ispovedaju sv.Trojicu ili odricu Bozanstvo Isusa kao neki arijanci... o tome pricamo...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

Ma, Zajrone, pa i tada kada su donoseni kanoni koji su zabranjivali molitve sa inoslavnima, i ti ljudi koji su donosili te kanone su bili normalni ljudi i nisu zeleli ratove,....nego se ti kanoni ticu unutrasnjih stvari crkve i vere - pa, necemo valjda recimo da se molimo Bogu sa nekim protestantima koji ne ispovedaju sv.Trojicu ili odricu Bozanstvo Isusa kao neki arijanci... o tome pricamo...

I tada su ti kanonii imali i politički, sekularni podkontekst, pored onog crkvenog jer jeretici su se u Vizantiji borili i neko vrijeme uspijevali u tome da na carski prijesto dovedu careve jeretike a na patrijaršijski prijesto patrijarhe jeretike (arijanci, ikonoborci). Imaju ga i danas, medjutim tebi je danas sasvim svejedno kad ti za predsjednika dodje ateista a za ministra LGBT, čak nemaš ni pravo biti protiv (završio bi u zatvoru za tako nešto). Dakle politički podkontekst je i tu samo ga ti ne vidiš, toliko si navikao na njega da ga ni ne primjećuješ. Ti prema istim crkvenim kanonima ne bi smio ni biti lojalan takvoj državi koja ne potporuje pravoslavni hrišćanski moral i crkvene kanone a često im je u praksi savim na suprotnoj strani i tu i tamo ima predsjednike i ministre koji vode vrlo nepravoslavni život i imaju nepravoslavna uvjerenja. Hoćeš li zato spaliti srpski pasoš i kad bi to bilo jedino ispravno prema istim tim crkvenim kanonima na koje se pozivaš, živiš u državi koja pravno potporuje pobačaje i ostale nepravoslavne i grješne, protucrkvene praktike? 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

I tada su ti kaonii imali i politički, sekularni podkontekst, pored onog crkveog jer jeretici su se u Vizantiji borili i neko vrijeme uspijevali u tome da na carski prijesto dovedu careve jeretike a na patrijaršijski prijesto patrijarhe jeretike (arijanci, ikooborci). Imaju ga i danas, medjutim tebi je danas sasvim svejedno kad ti za predsjednika dodje ateista a za ministra LGBT, čak nemaš ni pravo biti protiv (završio bi u zatvoru za tako nešto). Dakle politički podkontekst je i tu samo ga ti ne vidiš, toliko si navikao na njega da ga ni ne primjećuješ. Ti prema istim  crkvenim kanonima ne bi smio ni biti lojalan takvoj državi koja ne potporuje pravoslavni hrišćanski moral i crkvene kanone a često im je u praksi savim na suprotnoj strani i tu i tamo ima predsjednike i ministre koji vode vrlo nepravoslavni život i imaju nepravoslavna uvjerenja.

Ovi kanoni o molitvi nemaju istorijski kontekst,....pa molitva je u pitanju koja je ista i pre i sada,.... i problem jeresi je u pitanju, koji je isti i pre i sada.

(ovo oko drzave, ...caru carevo, Bogu Bozje...)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ovi kanoni o molitvi nemaju istorijski kontekst,....pa molitva je u pitanju koja je ista i pre i sada,.... i problem jeresi je u pitanju, koji je isti i pre i sada.

(ovo oko drzave, ...caru carevo, Bogu Bozje...)

Kad je molitva za mir bila proglašena jeresi? Na kojem vaseljenskom Saboru? 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Pa, mi se molimo za mir i za sve ljude na u svojoj crkvi i na svojim sluzbama, drugo je promicati ekumenizam kroz zajednicke molitve.

U redu, onda patrijarh moskovski Kiril zna nešto više o tome od tebe, i on se moli za mir na svakoj liturgiji i ne smatra da je zajednička molitva Gospodnje molitve (Očenaša) sa inovjerrcima jeres ni da krši tim neke crkvene kanone.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...