dragisa Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Ne. Postoje mentalni fenomeni koje neokorteks sa sve sinapsama nikako ne moze da uzrokje (genijalnost najocitiji) i postoji ocita potreba za realnom duhovnom komponentno ljudskelicnosti ali nekakav dulaziam sustina-ipostas gde ipostas ili prethodi ili je drugacije nezavistan od sustine je neukolopiv u ovo sto do sada znamo. treba razlikovati ljudsku svest kao ispoljavanje samosvesti o sebi (ili kako se najscasce kaze licnost (sa malim l) pa se kasnije stvara zabuna), od pojma Licnosti koja iskuljucivo postoji na osnovi odnosa dakle slobodno, a ne od sinapsi i neurona. Licnost kao Bog postoji ne zavisno od sveta i prirode, vec postoji slobodno "zato sto hoce/zeli". Aquilius Cratus, Јанко and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Сад видим где је твој главни проблем. Ти ”дијалози” у скоро 100% случајева немају никакве везе с науком. Ради се о најобичнијим њу ејџ булажњењима. Када неки дијалог можеш да назовеш дијалогом вере и науке? Када на једној страни имаш некога ко проповеда чисту и неискварену верзију вере (мислим на фуднаменталне ствари, не на детаље), а на другој некога ко практикује чисту и неискварену верзију науке. У скоро свим оваквим случајевима од науке нема ни н. Да ствар буде још гора у бар пола од случајева и сама верска страна приче је шупља, све сами секташи и њу ејџери. Коју корист од таког ”дијалога” могу да имају православни, то ми баш није јасно. Позитивни примере дијалога које сам видео су неки у које су умешане или су чак организовале католичка и англиканска црква. Заправо, ни ово, по мом мишљењу, није довољно - да би такав дијалог био плодотворан, морамо на обе стране имати људе који су у пристојној мери упућени и у проблематику којом се бави она друга страна (теолози у науку, научници у теологију). Плус људе на неким озбиљнијим позицијама у вишој црквеној јерархији који би умели да разумеју о чему се ту ради. А реално говорећи, ми то немамо - напротив, далеко је већа вероватноћа да ће људи који продају своју квазинауку и шарлатанство проћи и добити подршку Цркве, него озбиљни и одговорни људи... Јанко, RYLAH and Александрида је реаговао/ла на ово 3 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 treba razlikovati ljudsku svest kao ispoljavanje samosvesti o sebi (ili kako se najscasce kaze licnost (sa malim l) pa se kasnije stvara zabuna), od pojma Licnosti koja iskuljucivo postoji na osnovi odnosa dakle slobodno, a ne od sinapsi i neurona. Licnost kao Bog postoji ne zavisno od sveta i prirode, vec postoji slobodno "zato sto hoce/zeli". Ovo je odlicno. Bilo bi mnogo lakse i lepse u razmisljanjima uopste a i u dijalogu sa neverujucima uvesti ovu praksu jer se oko pojma licnost stvara mali milion zabuna. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 ми то немамо - напротив, далеко је већа вероватноћа да ће људи који продају своју квазинауку и шарлатанство проћи и добити подршку Цркве, него озбиљни и одговорни људи... http://www.earthisnotflat.com Не морају много да лутају, бар за почетак. Овај човек зна о чему пише, али вероватно је зато свима незанимљив. Можда то и јесте проблем генерално. Стварност је често досадна. И уместо да људи нађу излаз из тога у уметности, где могу да искривљују стварност до миле воље или чак да креирају нове универзуме, они искривљују науку. http://www.youtube.com/watch?v=PlH5X-YhdkE nishizawa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 treba razlikovati ljudsku svest kao ispoljavanje samosvesti o sebi (ili kako se najscasce kaze licnost (sa malim l) pa se kasnije stvara zabuna), od pojma Licnosti koja iskuljucivo postoji na osnovi odnosa dakle slobodno, a ne od sinapsi i neurona. Licnost kao Bog postoji ne zavisno od sveta i prirode, vec postoji slobodno "zato sto hoce/zeli". Мислим да ипак не можемо рећи "зато што", јер Бог просто - Постоји, а дубљи смисао тога је несазнатљив за створена бића. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Мислим да ипак не можемо рећи "зато што", јер Бог просто - Постоји, а дубљи смисао тога је несазнатљив за створена бића. Не бих се сложио. Бог и јесте слободан у односу на све, па чак и у односу на своје постојање. Драгиша је лепо рекао - постоји зато што Отац тако жели. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Мислим да ипак не можемо рећи "зато што", јер Бог просто - Постоји, а дубљи смисао тога је несазнатљив за створена бића. slazem se da je dublji smisao nesaznajan, ali ovaj deo da Bog "zato sto hoce i zeli zato i postoji" je krucijalan jer jedino na osnovu toga imas Boziju neuslovljenost svetom, On je slobodan, u suprotnom ovo kako ti kazes "Bog prosto postoji" je jedna vrsta datosti u Bozijem postojanju sto ga odma i diskavlifikuje kao Boga. drugo ovaj nacina postojanja Boga "da hoce, zeli i zato postoji" ima znacajnu posledicu na nasu mogucnost Spasenja, obzirom da smo mi Ikone Bozije, jedini nacin da uzmemo ucesca u punoci te Licnosti jeste da se uslicnimo, ali ne na osnovu prirode nego na osnovu naseg "da" odnosno naseg "hocu i zelim". dakle na osnovu slobode kojom smo slicni samom Bogu. nase Obozenje kroz pricasnost Licnosti je jedino moguce na osnovu ove slobode (koja je dakle i nama na raspolaganju, bez obzira na nasu totalno drugaciju (stvorenu) prirodu) a ne na osnovu neke Bozije "prirode" na osnovu koje On postoji, ili bilo cega drugog sto bi uslovljavalo Njegovo postojanje. znaci ovaj nacin postojanja Boga zato sto "hoce i zeli" je izuzetno bitan, kako za Njega tako jos vise za nas. Дијана., Јанко and nishizawa је реаговао/ла на ово 3 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Будизам је "атрактиван" јер има ту неку философско-мистичну димензију, која се може довести у дијалог са науком (свест, енергија). Будизам и није вера у правом смислу речи. То је првентсвено философија. Тек касније је проглашена за религију, онда када је и Буда од философа и учитеља постао "бог". Хвала, нисам знао за тај податак. Нешто сам прчкао око будизма и знам основе "религије", али бих волео да знам нешто више о историји и развоју будизма. Има ли где да се нађе неки рад или чланак, који се ограничава само на историјски развој будизма? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Не бих се сложио. Бог и јесте слободан у односу на све, па чак и у односу на своје постојање. Драгиша је лепо рекао - постоји зато што Отац тако жели. Али како то можемо да знамо? Личност пре суштине? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Али како то можемо да знамо? То ти је откривење, развијено до нивоа философије и теологије од стране светих отаца. Ако хоћеш да добијеш знање о томе у смислу επιστήμη, онда заборави. Srdjan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 Али како то можемо да знамо? verovatno te cacka ta mogucnost Bozijeg "ne postojanja", ali imaj u vidu da Njegovo "da" i uopste Njegov izbor, nije kao nas izbor (mozda "da" mozda "ne", pa samim tim i mogucnost da Ga nekad nije bilo) nego je rec o jednom oduvek "da". Srdjan је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 slazem se da je dublji smisao nesaznajan, ali ovaj deo da Bog "zato sto hoce i zeli zato i postoji" je krucijalan jer jedino na osnovu toga imas Boziju neuslovljenost svetom, On je slobodan, u suprotnom ovo kako ti kazes "Bog prosto postoji" je jedna vrsta datosti u Bozijem postojanju sto ga odma i diskavlifikuje kao Boga. А Господ рече Мојсију: Ја сам онај што Јесте. (Изл.3,14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 nema kraja ni pocetka- imagine that! Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 А Господ рече Мојсију: Ја сам онај што Јесте. (Изл.3,14) ti to shvatas na taj nacin. rec je o tome da postojanje Boga najpotpunije izrice to: "Ja Jesam" ili "Ja sam Onaj koji Jesam". Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 14, 2012 Пријави Подели Написано Март 14, 2012 You don't have to imagine Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука