Jump to content

Неписменост, недостатак стила, непристојност у писаном и говорном језику

Guest Светлана

Препоручена порука

zaboravio si  južnu srbiju........ leskovac...

Нисам заборавео, једноставно нисам имао прилику да чујем тај изговор, а нећу да измишљам.

Meni je Mozzart , koji je iz LeskOvac , objasNIo da :

- ako se ljutiv : Miljoo, moriiiii !

- ako vu tepav : Miljčeeee !

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

A kako je vokativ od MARICA????

Marice?

Za Milju je Miljo.

Za Maju "Maja" nikad nisam čuo.

Ali za "Iva" me ubeđuju da je vokativ "Iva", a ne "Ivo", i to potpuno nebuloznim objašnjenjima (jednosložno ime, ovo ono). Kao argument navode "Ana". Međutim, kod nas u Bosni u nekim krajevima ime "Ana" se izgovara s dugim "A", pa vokativ izgovaraju kao "Ano" (isto kao Jana).

Подели на овим сајтовима

Oni koji tvrde kako ne može u ženskom imenu "Iva" da bude vokativ "Ivo" zbog poklapanja s muškim oblikom najžešće lupaju, pošto poklapanje oblika nije nikakav izgovor da se neki oblik menja. Isto tako muško ime "Miro" i ženska varijanta "Mira" imaju zajednički vokativ.

Međutim, prvi put čujem za muško ime "Iva" - nisam ga susretao ni s ove strane Drine (i Save), gde su muška imena na -a uobičajena za varijante koje su u Bosni na -o, odnosno u Hrvatskoj na -e (Vlada, Vlado, Vlade).

Kad pomenuh ove, zanimljivo mi je kako u Bosni (i Hercegovini) kod Hrvata jedno ime ima jedan oblik, a u Hrvatskoj (i naročito na primorju) ima drugi. Anto recimo. Kod nas nigde ne može da se čuje varijanta "Ante", uobičajena im za maticu. U Srbiji bi to ime glasilo "Anta". Što je malo... smešno.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...