Jump to content

Неписменост, недостатак стила, непристојност у писаном и говорном језику

Guest Светлана

Препоручена порука

• 5 months later...

Я сам из Барайева и нема никакве сумње да йе зватељни падеж наведенога имена "Миљо".

В алтаpях святые плачyт, гyдит набат.

Битвы час yже назначен,

но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад!

Подели на овим сајтовима

Pa i ja mislim da je MILJO. cerka moje prijateljice se zove Jana i zovu je, da ne kazem vicu je, JANA a kada se naljute JANO BRE.Ja sam Marina u nominativu i vokativu, mada sam bila i MARINO!!!

Evo vam sale...

Dovikuje jedan pastir sa brda drugom pastiru na susednom brdu:

- EEEEEEEEEEEEEEEJ MILUUUTINEEEEEEEEEEEEE JESIIIIIIII LIIIIIIIII VIDEOOOOOO MOOOOOOOOJEEEEEEEEEE OVVVVVVCEEEEEEEEEEEEE???????

A Milutin odgovara:

- C....

Подели на овим сајтовима

Я често користим и зватељне падеже "Марино", "Веро", "Драгано" и слично. Наш йезик очито иде путем губљења женскога зватељнога падежа.

Битвы час yже назначен,

Подели на овим сајтовима

Мени йе подйеднако лако звати "Марино" и "Марина", али ми изгледа правилнийе за обраћање некоме користити зватељни него именитељни падеж. Мада у йезику често нийе битно шта йе лакше, већ на шта йе ко навикао. Много људи у нашой земљи (ако не и већина) ће под утицайем бугарскога пре казати "Я ћу да идем" него "Я ћу ићи", што йе йедино исправно у словенских йезицих, койима србски йош увек припада.

Битвы час yже назначен,

Подели на овим сајтовима

То су вероватно нека нова правила, уведена како би се озваничило губљење зватељнога падежа женскога рода на "а", вероватно од Вука или његових следбеника. Стари србски йезик свуда имаше зватељне падеже различите од именитељнога у наведеной групи, као и нека наша наречя.

Битвы час yже назначен,

Подели на овим сајтовима

Питања не одређуйу падеж него облици речи. На пример за родитељни падеж могу постояти разна питања, али йе одговор увек исти падеж. Рецимо "Чийи брат?"-"Брат Марине", "Одакле идеш?" - "Од Марине", "Због кога?"-"Због Марине." Све йе исти падеж - родитељни.

Битвы час yже назначен,

Подели на овим сајтовима

Могуће йе да њима србски йезик нийе матерњи. Я тако нешто до сада чух само од људи незнайућих добро наш йезик.

Битвы час yже назначен,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...