Jump to content

Драма породице Трифуновић

Оцени ову тему

Milan Savic

Препоручена порука

jedan od rekih koji se skolovao za taj posao treba da se povuce sa teme

steta

na zalost tema je otisla na drugu stranu

za koji dan cemo cuti sta se desava sa porodicom Trifunovic ,pa se nadam da cemo temu nastaviti u normalnom razgovoru

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Ne postoje idealni zakoni niti su socijalni radnici lišeni osećanja pa mogu uvek nepristrasno da reaguju, isto ni roditelji nisu vlasnici dece i sasvim je opravdano da u određenim slučajevima lakše im se oduzmu decu. Ali nikako se ne slažem sa pravnom nesigurnošću u kojoj roditelji treba da žive u srahu da im za neku sitnicu ne oduzmu dete.

Na žalost, neke službe mnogo savesnije rade kada znaju da su pod budnim okom javnosti. Pa pošto to i jeste u interesu dece, mislim da je i dobro što se mediji bave tim temama.

Problem je što ili postoji neki razlog u ovom slučaju ili je isceniran a službenici daju neke neodređene nagoveštaje?

Žalosno je što u ovoj zemlji ništa više nije profesionalno, sve je političko, politička ekonomija, političko sudstvo, politička policija a i politički centri za socijalni rad.

Godišnje se u Beogradu po hitnom postupku izmesti ili kako se to kaže oduzme oko 200 stotine dece a od toga jedna četvrtina završi u hraniteljskim porodicama. Razlog je ugroženost detetovog života ili je zanemareno i zlostavljano do tog stepena.

Sve je više takvih slučajeva i jedino je u tome pohvalno što okolinaa više ne ćuti nego prijavljuje nadležnim a oni reaguju.

U konkretnom slučaju ako Trifunovići smatraju da je bilo propusta u radu centra treba da se obrate zaštitniku građana. Zaštitnik građana će ih siguransam ako su u pravu zaštititi od zloupotrebe centra.

Подели на овим сајтовима

On 7. 3. 2012. at 20:09, Магдалена рече

За специјализовано хранитељство (за хранитеље који узму на смештај дете са посебним потребама) износ накнаде је мало већи. При том, хранитељи најчешће много више финансирају ту децу од својих пара, које не добијају на име храснитељства. А носилац хранитељства је само један члан породице, најчешће жена.

Poznavala sam porodicu koja se bavila hranteljstvom, ziveli su u mom komsiluku. U tom "poslu" su videli dobar biznis. Naknadu koju su dobijali su trosili na potrebe svoje dece i licne. Deca koja su bila na "staranju" kod njih su nosila staru i iznosenu odecu njihove dece, dok su se njihova deca igrala sa ostalom decom iz ulice oni su morali da rade i pomazu u basti, kuci, jeli su ono sto ostane od obroka ... tuga :( ... zato sam te i pitala koji su kritrerijumi za obavljanje takvog posla i kako se procenjuje da li je osoba sposobna za to.

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

On 7. 3. 2012. at 14:00, bora рече

Problem je u tome sto si nepoverljiv prema profesionalnom socijalnom radniku koji pokusava ,bezuspesno , da rastumaci postojanje tajnost podataka sticenika centra za soc. rad. Misljenje porodice je najverovatnije ne objektivno, i njihovo iznosenje podataka nije zakonski sankcionisano. Zakonska regulativa nije tajni zakon vec sa malo truda moze da se pronadje i pogleda. Za pojasnjenje je svakako najkompetentniji onaj ko se profesionalno bavi poslom soc. radnika sto je i objasnjeno.

Напротив, ти си тај који жели да исконструише неповерљивост.

Ја се слажем да је тајност података добра ако тиме чува породицу и децу. Али, кад та иста породица изађе у јавност са својим подацима а ЦЗСР каже да "постоје неки други разлози" а онда се неко ко се представља као социјални радник (не знамо ми сви свачије занимање нити да ли је истинит податак, без увреде) постави тако да "је то правило и тачка!", онда разуман човек мора да се запита шта се ту дешава.

Ја сам напоменуо више пута да дефинитивно градимо ставове на изношењу виђења једне стране али је и одбијање изношења података друге стране такође став. И то бахат, осион и за сваку осуду.

А видели смо да је и одбрана таквог става слична.

Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2012. at 8:30, R.Žiskar рече

Напротив, ти си тај који жели да исконструише неповерљивост.

Ја се слажем да је тајност података добра ако тиме чува породицу и децу. Али, кад та иста породица изађе у јавност са својим подацима а ЦЗСР каже да "постоје неки други разлози" а онда се неко ко се представља као социјални радник (не знамо ми сви свачије занимање нити да ли је истинит податак, без увреде) постави тако да "је то правило и тачка!", онда разуман човек мора да се запита шта се ту дешава.

Ја сам напоменуо више пута да дефинитивно градимо ставове на изношењу виђења једне стране али је и одбијање изношења података друге стране такође став. И то бахат, осион и за сваку осуду.

А видели смо да је и одбрана таквог става слична.

Ja zelim da iskonstruisem nepoverljivost? Neverovatno kako si to smislio da predstavis.Ti i profesiju Magdalene dovodis u sumjnu sto je najblaze uvredljivo i ne korektno. Interesuje me kako bi reagovao da se tvoj problem koji si imao pojavi u dnevnoj stampi sa svim podatcima o tebi? Verovatno bi burno reagovao prema coc. radniku koji nije sacuvao tvoju privatnost. Ne bi bilo na odmet da pazljivo i razumno ponovo procitas postove onoga ko je kvalifikovan da o tome govori u ovom slucaju Magdalene
Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2012. at 9:37, bora рече

Ja zelim da iskonstruisem nepoverljivost? Neverovatno kako si to smislio da predstavis.Ti i profesiju Magdalene dovodis u sumjnu sto je najblaze uvredljivo i ne korektno. Interesuje me kako bi reagovao da se tvoj problem koji si imao pojavi u dnevnoj stampi sa svim podatcima o tebi? Verovatno bi burno reagovao prema coc. radniku koji nije sacuvao tvoju privatnost. Ne bi bilo na odmet da pazljivo i razumno ponovo procitas postove onoga ko je kvalifikovan da o tome govori u ovom slucaju Magdalene

Видиш, оно што не знаш јесте да сам и ја социјални радник, само нисам имао намеру да то набијам на нос никоме. И, шта ћемо сад?

Да си пажљивије читао, видео би да сам нагласио да је породица сама изнела податке у јавност, прва, очигледно немајући други излаз (или можда и наговорена од стране некога, све је могуће). Наравно, правилно читање ти не би оставило места за свађу па онда изабереш део који ти даје ту могућност.

Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2012. at 10:04, R.Žiskar рече

Видиш, оно што не знаш јесте да сам и ја социјални радник, само нисам имао намеру да то набијам на нос никоме. И, шта ћемо сад?

Да си пажљивије читао, видео би да сам нагласио да је породица сама изнела податке у јавност, прва, очигледно немајући други излаз (или можда и наговорена од стране некога, све је могуће). Наравно, правилно читање ти не би оставило места за свађу па онда изабереш део који ти даје ту могућност.

Ti kao soc. radnik si upucen, po prirodi posla, sta smes da publikujes za siru javnost. Nisam primetio da je Magdalena i u tragovima nabijala na nos njeno zanimanje, vec je pokusala da meni laiku objasni nacin rada soc. sluzbe , tajnost podataka ... Pravilno i razumno sam sve procitao i ne vidim gde sam ispoljio zelju za svdjom.Cudi me da ti kao coc. radnik insistiras na krsenju pravila soc. sluzbe i povrh svega sve ti je to sumnjivo jer "razuman covek mora da se zapita sta se tu desava". Malo kolegijalnosti ne bi bilo na odmet, tvoju koleginicu su na ovoj temi nagrdili bezi malo razloga.
Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2012. at 10:45, bora рече

Ti kao soc. radnik si upucen, po prirodi posla, sta smes da publikujes za siru javnost. Nisam primetio da je Magdalena i u tragovima nabijala na nos njeno zanimanje, vec je pokusala da meni laiku objasni nacin rada soc. sluzbe , tajnost podataka ... Pravilno i razumno sam sve procitao i ne vidim gde sam ispoljio zelju za svdjom.Cudi me da ti kao coc. radnik insistiras na krsenju pravila soc. sluzbe i povrh svega sve ti je to sumnjivo jer "razuman covek mora da se zapita sta se tu desava". Malo kolegijalnosti ne bi bilo na odmet, tvoju koleginicu su na ovoj temi nagrdili bezi malo razloga.

Опет покушаваш да набедиш нешто што нисам рекао.

Али, да ти не рушим слику о социјалним радницима подржаћу колегницу и штавише, цитираћу је:

"А до твог мишљења ми је као до лањског снега, веровала ти мени или не." Како ти се сада свиђа дискусија?

Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2012. at 11:08, R.Žiskar рече

Опет покушаваш да набедиш нешто што нисам рекао.

Али, да ти не рушим слику о социјалним радницима подржаћу колегницу и штавише, цитираћу је:

"А до твог мишљења ми је као до лањског снега, веровала ти мени или не." Како ти се сада свиђа дискусија?

Sta ja to tebe nabedjujem za ono sto ti nisi rekao? Problem je u razlicitim tumacenjima do sada napisanog. izvrsno si podrzao koleginicu. Ja je tako ne bih podrzavao. Navodeci citat / koji je verovatno brzopleta reakcija / ne opovrgava ono sto je tvoja koleginica zastupala. Diskusija mi se ne dopada samim tim sto postajem sam sebi neukusan pokusavajuci da odbranim nacelne stavove tvoje koleginice.Ja se iskljucujem i diskusije , ti nastavi da podrzavas koleginicu.
Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2012. at 10:45, bora рече

Cudi me da ti kao coc. radnik insistiras na krsenju pravila soc. sluzbe i povrh svega sve ti je to sumnjivo jer "razuman covek mora da se zapita sta se tu desava". Malo kolegijalnosti ne bi bilo na odmet, tvoju koleginicu su na ovoj temi nagrdili bezi malo razloga.

Је л Бора Чорба беше певао оно ..."праавила,правила...да би нас удавила"..... ;)

Зашто сад инсистираш да је само Магдаленино мишњење исправно и зашто треба на силу бити колегијалан?

Ако је заиста и Жискар човек из те струке предпостављам да зна из искуства да се та правила не ретко крше и злоупотрбљавају и да се доста од тога склони од очију јавности.

Чини ми се да је довољно коректано изнео своје мишљење о овом конкретном случају а нарочито ценим што није наводио никакве примере злоупотребе у раду социјалних служби.

Ако ја овог момента могу навести бар три катастрофална случаја како је соц.служба поступила на штету оних о кијима треба да брине,каква ли су тек његова сазнања.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2012. at 12:06, nana рече

Је л Бора Чорба беше певао оно ..."праавила,правила...да би нас удавила"..... ;)

Зашто сад инсистираш да је само Магдаленино мишњење исправно и зашто треба на силу бити колегијалан?

Ако је заиста и Жискар човек из те струке предпостављам да зна из искуства да се та правила не ретко крше и злоупотрбљавају и да се доста од тога склони од очију јавности.

Чини ми се да је довољно коректано изнео своје мишљење о овом конкретном случају а нарочито ценим што није наводио никакве примере злоупотребе у раду социјалних служби.

Ако ја овог момента могу навести бар три катастрофална случаја како је соц.служба поступила на штету оних о кијима треба да брине,каква ли су тек његова сазнања.

Lepo otpevano , samo pravila ne postoje da bi nas udavila, pravila u stvarnom svetu postoje da ih se pridrzavamo jer bi u suprotnom nastala anarhija. Zalim , Magdalenino misljenje je po meni ispravno.Ni u naznakama nisam zeleo da neko na silu bude kolegijalan ,vec sam samo zeleo da skrenem paznju da ta kolegijalnost bude u granicama profesije.Sto se tce slucajeva koji su protivni radu soc. sluzbe ovog momenta prijaviti nadleznima. Magdalena , Magdalena , u potpunosti te razumem sto si se blagovremeno iskljucila iz diskusije.Definitivno, ni meni ovo nije potrebno .
Подели на овим сајтовима

On 9. 3. 2012. at 13:58, Магдалена рече

Ево чули сте и другу страну .

Ја мислим да су бирократе из центра за социјални рад злостављали дете и онда напаковали оцу.

Подели на овим сајтовима

Pa,izgleda da nije samo prokišnjavao krov.Iskreno,smešno je i pomisliti da bi u ovoj zemlji ( a nadam se i u daleko ozbiljnijim zemljama od ove),socijalno odizimalo decu,zbog šupljeg krova na kući.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...