Jump to content

Да ли је пријатељство према свету непријатељство према Богу

Препоручена порука

staracjefrem.jpg

Пријатељство (љубав) према свету непријатељство је према Богу. Јер који хоће свету пријатељ да буде, непријатељ Божији постаје (Јак. 4;4).

Бог је насладе сачувао за вечност, јер су и Он и твоја душа бесмртни. Не може бити никаквог поређења између световних наслада и чистих наслада Божијих.

...Насладе овог света задобијају се уз напоре и трошкове и, након тренутног задовољства, следе разнолике последице, због чега их погрешно називамо насладама. Насладе Божије, међутим, немају такве последице, јер су духовна задовољства овде доле на земљи први плодови вечних низова задовољстава и наслада у Царству Божијем. Напротив, онај ко се оскрнавио световним насладама, принуђен је да подноси вечну осуду, заједно са првоначалним подстрекачем оскрнављења, ђаволом.

Чедо моје, време нашег живота дато нам је као новчани износ, тако да свако може да тргује ради свог спасења и, зависно од трговине којом смо се бавили, бићемо богати или сиромашни. Ако "новац" времена искористимо у трговини духовног обогаћења, онда ћемо уистину постати вешти трговци и зачућемо блажени глас: Слуго добри и верни, у маломе си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара својега (Мт. 25;23).

На крају живота, од свакога од нас захтеваће се прецизан обрачун где смо и како потрошили новац времена и тешко нама ако смо га расипали на биоскопе, забаве, разврат, бескорисне снове и телесне насладе. Каквом ће се одбраном тада огласити наш свезани језик, како ћемо подићи очи и погледати нашег Христа кад нам буде набрајао безбројна доброчинства која је Његова безгранична љубав обилно изливала на нас ?

Сада, кад још имамо времена, кад новац времена још увек није сасвим потрошен и док још увек њиме располажемо, разборито размислимо о разбојничком свету који жели да нас покраде. Одгурнимо га као распаднутог мртвог пса и пожуримо да тим новцем купимо скупоцена дела која ће, када буду искушана у ватри, постати веома блистава и дарови достојни нашег светог Бога, прикладна да послуже као украси у светом небеском Јерусалиму.

Нећемо куповати сламу, односно дела мрачна и достојна пакла, јер ћемо с њима сићи доле у вечну ватру проклетства, где ће мноштво људи који су злоупотребили Божије дарове пожњети оно што су посејали.

Старац Јефрем Филотејски и Аризонски

ИЗВОР

Подели на овим сајтовима

• Одговори 256
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Зар Вам овај човек на фотографији изгледа бедно и несрећно?!

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Тереза, опростите, могу ли да Вас питам којој вероисповести или идеологији прибрајате себе? (Идеологији не у негативном, већ у неутралном смислу речи)

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

On 25. 2. 2012. at 0:14, Teresa рече

Ma daj, vecu glupost nisam procitala odavno. Ako je ovaj covek bedan i nesrecan, neka to zadrzi za sebe ili neka skrati sebi muke. Koja je poenta zivota ako u njemu nema zadovoljstva???

слободно затражи да ти се објасни следећи пут о чему се ради јер православље није за буквалисте и леминге, а тако ћеш избећи и мобинг и негативне емоције :)

Подели на овим сајтовима

On 25. 2. 2012. at 0:41, Иван Недић рече

Зар Вам овај човек на фотографији изгледа бедно и несрећно?!

Kako, aman, na osnovu fotografije da zakljucim da li je neko srecan ili ne????

S' druge strane, na osnovu teksta zakljucujem da je ovaj covek isfrustriran i nezadovoljan, pa posluje po principu "ako je meni bedno daj da bude i drugima". Nisam mazohista, niti sadista i smatram da svi treba da tezimo ka sreci i zadovoljstvu. Zivot pun odricanja i samoprekora nije zivot, vec pateticni pokusaj egzistencije...

Untitled-1.jpg.4fcc18c084a9de833f3bebac4116b9bc.jpg

"Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben

Подели на овим сајтовима

On 25. 2. 2012. at 0:44, Иван Недић рече

Тереза, опростите, могу ли да Вас питам којој вероисповести или идеологији прибрајате себе? (Идеологији не у негативном, већ у неутралном смислу речи)

Ne.

Sto se mene tice postujem onu izreku:

"Religija je kao pe**s.

Dobro je imati jednu,

Dobro je biti ponosan na nju,

ali ne iznosite je u javnost i ne gurajte je mojoj deci u grlo."

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1330180679' post='591432]

слободно затражи да ти се објасни следећи пут о чему се ради јер православље није за буквалисте и леминге, а тако ћеш избећи и мобинг и негативне емоције :)

Nisam bukvalista, a ni leming. Takodje nisam ni cudoviste da podrzavam BILO KAKAV vid patnje, bilo svoje bilo drugog bica.

Подели на овим сајтовима

On 25. 2. 2012. at 21:42, Teresa рече

Nisam bukvalista, a ni leming. Takodje nisam ni cudoviste da podrzavam BILO KAKAV vid patnje, bilo svoje bilo drugog bica.

мислио сам на вернике кад сам поменуо буквалисте и леминге, на конто тога да нисмо ни испрани мозгови, ни садисти али ни мазохисти :)

што се тиче чудовишности, јел можеш да ми појасниш где си у овом тексту пронашла позив или примену патње, или шта те је толико одбило у њему да овако одбојно реагујеш?

с друге стране, покушао сам да напишем нормалан коментар да би схватила да ако кренеш од наспрамности и агресије, обично од слабијих или дефанзивнијих душа ћеш добити сличну реакцију а највероватније је да ћеш потпуно пропустити да разумеш оно што имаш испред себе на увид.

једино ако ниси дошла да се запљунеш, мада ми је то мање вероватно јер не подржаваш понижавање :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1330207214' post='591586]

мислио сам на вернике кад сам поменуо буквалисте и леминге, на конто тога да нисмо ни испрани мозгови, ни садисти али ни мазохисти :)

што се тиче чудовишности, јел можеш да ми појасниш где си у овом тексту пронашла позив или примену патње, или шта те је толико одбило у њему да овако одбојно реагујеш?

с друге стране, покушао сам да напишем нормалан коментар да би схватила да ако кренеш од наспрамности и агресије, обично од слабијих или дефанзивнијих душа ћеш добити сличну реакцију а највероватније је да ћеш потпуно пропустити да разумеш оно што имаш испред себе на увид.

једино ако ниси дошла да се запљунеш, мада ми је то мање вероватно јер не подржаваш понижавање :)

Напротив, онај ко се оскрнавио световним насладама, принуђен је да подноси вечну осуду, заједно са првоначалним подстрекачем оскрнављења, ђаволом

...и тешко нама ако смо га расипали на биоскопе, забаве, разврат, бескорисне снове и телесне насладе.

Сада, кад још имамо времена, кад новац времена још увек није сасвим потрошен и док још увек њиме располажемо, разборито размислимо о разбојничком свету који жели да нас покраде.

Одгурнимо га као распаднутог мртвог пса

Ovo me je odbilo. Biskop los? Zabava je losa??? Svetovne naslade su lose, pa ce svako ko uziva u bioskopu u pakao??? A o metafori sveta kao raspadnutog mrtvog psa necu ni da razmisljam...

Strasno! Ja volim ovaj svet! Smatram da je predivan i da svi treba da se trudimo da maksimalno uzivamo u njemu. Sta je lose u sreci, uzivanju u zivotu i "svetovnim nasladama"???

Подели на овим сајтовима

Пази, мораш да гледаш не само шта каже већ и ко каже . Старц Јефрем потиче из другачије културе и водио је другачији живот него ми и то даје лични печат његовим речима. Некад се сматрало да у биоскопе иду беспосличари ,лењивци, као што су се некад тетовирали углавном робијаши и вуцибатине а сада је то нормално. Има старих монаха који су цео живот провели у манастиру, и за њих је време практично стало.

Друго , забава , самa реч за+бавити би, по мени , значила заборавити на све бавећи се нечим . Што ће рећи, није уживање грех већ је постављање светских уживања за циљ и смисао живота грех, тј. промашај јер поводећи се за нечим што је нестално, лажно и пролазно губиш из вида непролазно.Значи, не каже да морамо да се обучему у хаљине од кострети и да се поспемо пепелом да не би смо ишли у пакао већ да не заборавимо да је све око нас краткотрајно и да постоји нешто много веће и вечно.Тј .ако верујеш у такве ствари.

Подели на овим сајтовима

zaključak-

ako hoćeš da živiš večno-hrani koze

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

боље козе него сујету

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2012. at 0:16, -Владимир- рече

Пази, мораш да гледаш не само шта каже већ и ко каже . Старц Јефрем потиче из другачије културе и водио је другачији живот него ми и то даје лични печат његовим речима. Некад се сматрало да у биоскопе иду беспосличари ,лењивци, као што су се некад тетовирали углавном робијаши и вуцибатине а сада је то нормално. Има старих монаха који су цео живот провели у манастиру, и за њих је време практично стало.

Друго , забава , самa реч за+бавити би, по мени , значила заборавити на све бавећи се нечим . Што ће рећи, није уживање грех већ је постављање светских уживања за циљ и смисао живота грех, тј. промашај јер поводећи се за нечим што је нестално, лажно и пролазно губиш из вида непролазно.Значи, не каже да морамо да се обучему у хаљине од кострети и да се поспемо пепелом да не би смо ишли у пакао већ да не заборавимо да је све око нас краткотрајно и да постоји нешто много веће и вечно.Тј .ако верујеш у такве ствари.

Не знам да ли је у питању заборав,али мислим да старац опомиње на баналност трошења времена и новца на баханалије уместо да и једно и друго употребимо на стварно добар начин,помоћ ближњем и себи.

Није ли највећи ужитак учинити нешто корисно.Може журка да се направи и у добротворне сврхе.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...