angst Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 kad umrem necu nista da cekam,nikakvo vrijeme izmedju mene i Njega nece da postoji,jednostavno ODMAH idem Gospodu Bogu mome...dusa jeste besmrtna,i naravno da je takva Bogom,kao i sve sto jeste...ne znam onda cemu takvo naglasavanje...Како ћеш да идеш Господу када не постојиш? "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Како ћеш да идеш Господу када не постојиш? hoces li mi,molim te objasnit kako to ne postojim.,ili ti ili neko drugi,svejedno,samo da mi neko objasni,i sljedece...gdje su svi upokojeni sada,gdje su njihove duse,dakle gdje su duse upokojenih do drugog Hristovog dolaska? gdje su svetitelji.,cuje li me sv. nikola kad mu se molim.,i sto mu se uopste molim ako on nije s Gospodom,lice k licu? ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 hoces li mi,molim te objasnit kako to ne postojim.,ili ti ili neko drugi,svejedno,samo da mi neko objasni,i sljedece... gdje su svi upokojeni sada,gdje su njihove duse,dakle gdje su duse upokojenih do drugog Hristovog dolaska? gdje su svetitelji.,cuje li me sv. nikola kad mu se molim.,i sto mu se uopste molim ako on nije s Gospodom,lice k licu? Koliko sam ja shvatila silna pisanija, koja doduse umeju da zbune, postojis u secanju Bozijem do Drugog dolaska .mislise. . Neka me neko ispravi ako gresim http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 i kako to da se starac josif smjeska odmah po upokojenju,ako treba cekati drugi dolazak Hristov? ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 i kako to da se starac josif smjeska odmah po upokojenju,ako treba cekati drugi dolazak Hristov? Ispravka, smeska se sat vremena po upokojenju, vrlo neobicna pojava pravopop isus-sinai http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Не постојим до Другог Доласка Христовог? Како то не постојим? Ако не постојим онда и не делам ако не делам како онда чекам,јер је и то радња,чекати,а Символ Вере лепо каже: Чекам Васкрсење мртвих и Живот будућег века? Како дакле не постојим кад умрем? anajrim and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 i tako,probudis se jednog dana i dodjes na forum,i tamo ti kazu da ne postojis...super,idem da obavijestim bliznje moje 0102_laugh ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Ове фотографије су сведочанство горњих речи старца Порфирија: Васкрсење бива одмах након упокојења. Недокучиво преплитање есхатона и историје, оно парадоксално литургијско оприсутњење будућег Царства Небеског: сада и овде, али још увек не. Ove fotografije svedoce nedvosmisleno kakvo je stanje ovog (ocigledno) svetog coveka nakon njegove telesne smrti. Ali ne vidim kako svedoce ovo sto ti tvrdis. Jer vidi, citava pravoslavna bogosluzbena himnografija stoji nasuprot ove tvoje tvrdnje. Uopste uzev, ne vidim u cemu je problem da se dusa (pri smrti) odvoji od tela, kako Crkva i drzi oduvek i o tome peva, da saceka (vreme) Vaskrsenje i ponovo se u slavi ujedini sa (vaskrslim i nepropadljivim) telom. Ne kapiram sta je tu tako nedokucivo. ... "СМРТ (гр. θανατος,, лат. mors, - tis, - граница битисања, распадање бића): последица дељења јединства душе и тела враћањем тела у елементе од којих је створено: "Земља си и у земљу ћеш се вратити" (Пост. 3,19). Стање смрти јесте последица греха (Рим. 5,12,14), који је у биће увео кварење, пропадање, склоност ка дезинтеграцији првотног јединства на распадиве елементе у телу. Створен по лику Божијем, ради уподобљавања, човек је вољно ушао у тај негативан процес уништења свога бића. Бог није створио смрт (Приче 1,8), него је "кроз човека дошла смрт" (1. Кор. 15,21). Смрт је загосподарила телом због греха, којим је човек изашао испод власти бесмртнога духа који сам од себе постоји (в. ГРЕХ). По мери егзистенције или делу живота који је дат свакоме, смрт додирује само телесни елеменат, али не божански лик човека, који је бесмртна душа. Човек као јединство душа-тело распада се смрћу ("Јао, какву борбу душа има кад се разлучује од тела"). Бог је допустио распадање човека у саставне делове како зло не би било без смрти. Али човекова духовна личност није тиме уништена и сведена у небиће или ништавило." Protojerej Jovan Brija, "Recnik pravoslavne teologije" anajrim је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Koliko sam ja shvatila silna pisanija, koja doduse umeju da zbune, postojis u secanju Bozijem do Drugog dolaska .mislise. . Neka me neko ispravi ako gresim Naravno da to nije tacno, citaj nesto malo i van foruma. anajrim је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Никада се не враћа у небиће или ништавило,нити прапостоји пре живота нити не постоји после смрти. anajrim and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Naravno da to nije tacno, citaj nesto malo i van foruma. Pa citam, to i jeste problem, zbrka osamucen osamucen osamucen http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Аха,сад сам прочитала.Нико не каже да не постојиш,него само у Сећању Божијем,него да се Црква моли за Вечнују Памјат,то јест,Вечни и нестарив спомен на душу покојника,тј.Литургијско и молитвено сећање. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 hoces li mi,molim te objasnit kako to ne postojim.,ili ti ili neko drugi,svejedno,samo da mi neko objasni,i sljedece... gdje su svi upokojeni sada,gdje su njihove duse,dakle gdje su duse upokojenih do drugog Hristovog dolaska? gdje su svetitelji.,cuje li me sv. nikola kad mu se molim.,i sto mu se uopste molim ako on nije s Gospodom,lice k licu? Чује те свети Никола - и то онај исти који се и на икони изображава. Шта мислите, да ли је свети Никола стварно изгледао онако као на иконама - уредан, испеглан "на линију", у пуном орнату? Сигурно да не. Дакле - Црква лаже када га тако слика? Сигурно да не! Па како онда? Слика га не из перспективе његовог земаљског постојања (такво сликање би био портрет или римокатоличке слике), него га слика онако како он изгледа у Царству Божијем. Ето - икона је одговор. Свети Никола те чује из Царства. Пошто је Царство вечно, оно присуствује у сваком времену - прошлом, садашњем и будућем. Исто је и самном када умрем: нема никакве самобесмртне душе. У овом свету (свет до Другог Доласка) ја нећу постојати, али из перспективе вечног Царства Божијег ја постојим, ако поверујем у Христа као Цара и Бога. Из перспективе овог света нећу постојати до Другог Доласка, када ћу се - ако ми Господ буде милостив - сусрести и загрлити са свима које сам волео, које волим и које ћу волети. Дакле, разлика између мене - грешника - и светитеља (не уопште, него везано за тему о којој овде распредамо) је што ми верујемо (понављам: верујемо, а не знамо, јер ту никакав доказ није потребан, јер нам сам Господ у реалности Цркве све објављује - па ко хоће, он верује, а ко неће, тај би и доказ презрео) да је он великоименим у Царству и може да нас молитвено заступа пред Престолом Тројице. А за грешника не знамо да ли је великоименит, него се молимо Господу као Човекољупцу, да му опрости сагрешења и уведе га у вечни покој, где праведници блаженствују. Да ли је сад мало мање замршено? Srecko Urosevic је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Да,ово је већ лепше написано и разумљиво.Теологија је колико лепа и инспиративна,тако и камен спотицања и саблазни ако се не објасни лепо,то тражи мало више времена,али је резултат добар,поготово овакве теме. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Исто је и самном када умрем: нема никакве самобесмртне душе. A zasto ovakvo lukavo pisanje, brate? Ko je to ovde i pomenuo da je dusa samobesmrtna? Dusa je besmrtna Bogom i blagodacu Bozijom, de procitaj onaj isecak gore koji sam postavio, i to je iz literature koja se koristi na PBF. anajrim је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука