Jump to content

"Верификација" (доказ) обожења

Оцени ову тему

Препоручена порука

Најједноставније је схватити да их има двојица. И стварно тако изгледа на први поглед. Мени лично је то доста дуго стварало проблем у централи. После је све, Богу слава, дошло на своје...

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Најједноставније је схватити да их има двојица. И стварно тако изгледа на први поглед. Мени лично је то доста дуго стварало проблем у централи. После је све, Богу слава, дошло на своје...

Znaci ipak je to film, po vama... 2 paralelne stvarnosti?

Mislim, ne vidim zasto bi Bog ovako zakomlikovao pitanje naseg spasenja, po meni tu stvari stoje krajnje jednostavno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Evo, pitanje za Acu i ostale na temi:

Ako je nas divni starac sa slike vec usao u punotu Vskrsenja (znaci, the Vaskrsenje, ne nesto polovno grin.gif), kako to da mu je telo jos uvek ovde?

Zar ih ima 2?

Ili je ovo neki temporalni vorp, vremenski paradox kao na filmu, pa covek srece sam sebe?

Брате, све време покушавам да представим Литургију, делатност Духа Светога, где се Будући Век појављује сада и овде у историји. Ти све посматраш искључиво историјски, зато и не могу да ти дам боље објашњење. Ако је Христос то Будуће Царство, а Христа Дух Свети оприсутњује на Светој Литургији, чини да то Сабрање буде поистовећено са Њим, шта онда имамо пред собом него живе, обожене, васкрсле људе, Светитеље. Све ово шта сам рекао (позивајући се на старца Порфирија) јесте из једног разлога: Дух Свети је тај који доноси Есхатон у историју, Истину Будућег Века, сада и овде у историји. Због тога, само због тога, а не због својства бесмртне душе, обраћамо се Светима у молитви.

Подели на овим сајтовима

Pa onda, molitve za preminule... zasto ih uopste prinosimo, kad je to sve - kako po vama ispada - igrarija?

U Eshatonu ne moze da se menja stanje dosavsih ,jer je Eshaton konacno stanje, a po vama ispade da moze...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Znaci ipak je to film, po vama... 2 paralelne stvarnosti?

Mislim, ne vidim zasto bi Bog ovako zakomlikovao pitanje naseg spasenja, po meni tu stvari stoje krajnje jednostavno.

Е, па то је онда већ друга ствар...

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Како може бити речи о пуноти Васкрења, у целосно личносном контексту и у смислу метаисторијског и коначног обесмрћења човека и космоса, пре општег Васкрсења? Верујем да то нико од нас не мисли. У питању је по мом мишљењу, апострофирање важности залога подвижничко - литургијског учешћа у Царству Божијем већ сада и овде и онога што проистиче као плод свега тога а то јесте "непрестано Васкрсавање" Богом које се, у случају старца, наставља на једној вишој егзистенцијалној инстанци све док не доживи, како рекох, своју финализацију после општег Васкрсења.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Брате, све време покушавам да представим Литургију, делатност Духа Светога, где се Будући Век појављује сада и овде у историји. Ти све посматраш искључиво историјски, зато и не могу да ти дам боље објашњење. Ако је Христос то Будуће Царство, а Христа Дух Свети оприсутњује на Светој Литургији, чини да то Сабрање буде поистовећено са Њим, шта онда имамо пред собом него живе, обожене, васкрсле људе, Светитеље. Све ово шта сам рекао (позивајући се на старца Порфирија) јесте из једног разлога: Дух Свети је тај који доноси Есхатон у историју, Истину Будућег Века, сада и овде у историји. Због тога, само због тога, а не због својства бесмртне душе, обраћамо се Светима у молитви.

Brate, razumem ja tebe sta govoris, ali mi se cini da ipak preterujes ponegde, zato postavljam ovako - da kazem tako - logicka pitnja...

Liturgija jeste Carstvo, ali i ocekivanje Carstva, ona ga oprisutnjuje, ali ono jos nije doslo, ona nam daje da ga okusimo, ali ne u punoci... Carstvo - za sve ljude - tek treba da dodje, Duh nam se sada daje - kako veli ogromni Pavle - kao kapara, ne kao glavnica...

Sav sam se bre preznojio... grin.gif

Подели на овим сајтовима

Ко каже да је Есхатон коначно стање?А раст из славе у славу,а незастариви бесконачни век,незалазни дан, вечна Литургија и "вечнокрећуће се стајање и вечностојеће кретање"?

Подели на овим сајтовима

Како може бити речи о пуноти Васкрења, у целосно личносном контексту и у смислу метаисторијског и коначног обесмрћења човека и космоса, пре општег Васкрсења? Верујем да то нико од нас не мисли. У питању је по мом мишљењу, апострофирање важности залога подвижничко - литургијског учешћа у Царству Божијем већ сада и овде и онога што проистиче као плод свега тога а то јесте "непрестано Васкрсавање" Богом које се, у случају старца, наставља на једној вишој егзистенцијалној инстанци све док не доживи, како рекох, своју финализацију после општег Васкрсења.

Ali, cini mi se da je Aca na prvoj strani teme rekao nesto sasvim drugo... zato sam se i javio za rec...

Подели на овим сајтовима

U Eshatonu ne moze da se menja stanje dosavsih ,jer je Eshaton konacno stanje, a po vama ispade da moze...

Може...свети ће непрестано и вечно узрастати у Богу у сваком смислу.Ништа није статично...динамика је саставни део свега што је живо.

Подели на овим сајтовима

Ali, cini mi se da je Aca na prvoj strani teme rekao nesto sasvim drugo... zato sam se i javio za rec...

То не знам...нисам читао Ацине постове на претходним странама.

Подели на овим сајтовима

Pa onda, molitve za preminule... zasto ih uopste prinosimo, kad je to sve - kako po vama ispada - igrarija?

Оби, зато што смо још на путу, у историји и што за нас Царство Божије јесте будући догађај. Молитве за покојне јесте управо то "сећање" Цркве, сећање које личности чини постојећим. Црква је, да поновим, Тело Христово, будући Века, сада и овде.

Подели на овим сајтовима

Може...свети ће непрестано и вечно узрастати у Богу у сваком смислу.Ништа није статично...динамика је саствани део свега што је живо.

Nisam na to mislio, nego na one koji nisu dosli do Carstva, nego su potpali pod (samo)osudu.

Подели на овим сајтовима

То не знам...нисам читао Ацине постове на претходним странама.

0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Може...свети ће непрестано и вечно узрастати у Богу у сваком смислу.Ништа није статично...динамика је саставни део свега што је живо.

Управо тако. Свети Максим помиње "аикинитос стасис" = вечнокрећуће стајање. Ај сад, брате Оби, како то? ;)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...