Александар Милојков Написано Фебруар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Ikone naravno govore o buducem carstvu. Bog ne ceka nista, jer je vecan, ali mi cekamo. Mi smo vremeni. I zar ne vidis paradox ovakve tvrdnje - Carstvo, znaci, prema tebi, postoji oduvek, cim ga vec sad ima (kao vanvremenog). Jer je saprisutno svakom vremenu, kako kazes. A to ne moze da bude, jer samo Bespocetni nema pocetak. Постоји као Божија воља, вечно. Но, оставрује се (матерализује се, да тако кажем) са догађајем Оваплоћења Сина Божијег. Богочовек, дакле, јесте то Царство. А Богочовек јесте. Њега, на свакој Светој Литургији, оприсутњује Дух Свети. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Где је Беспочетни тамо је од вечности и Царство Божије...подразумева се, зар не? Ми само треба да постанемо део тога и то нам је омогућено већ сада и овде. Hm, hm... slazem se, ali je ovakva tvrdnja - bez objasnjenja - vrlo dvosmislena. Mi treba da postanemo deo njega, ali nismo jos. Vidi: "Evo vam kazujem tajnu: Svi necemo pomreti, a svi cemo se promeniti, ujedanput, u trenu oka, pri poslednjoj trubi, jer ce zatrubiti, i mrtvi ce vaskrsnuti neraspadljivi, i mi cemo se promeniti." "Jer vam ovo kazujemo Recju Gospodnjom da mi koji budemo živi o dolasku Gospodnjem, necemo preteci one koji su usnuli. Jer ce sam Gospod sa zapovešcu, glasom arhandjela i sa trubom Božijom, sici s neba, i prvo ce mrtvi u Hristu vaskrsnuti, a potom mi živi koji ostanemo bicemo zajedno s njima uzneseni na oblacima u sretanje Gospodu u vazduhu, i tako cemo svagda s Gospodom biti." Ovi tekstovi, po meni, jasno i ociglendo govore o pokretu buducem, o Dogadjaju buducem, koji se jos nije zbio ni za koga. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Обожење је процес који почиње овде у историји.Слажете се? antics је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Hm, hm... slazem se, ali je ovakva tvrdnja - bez objasnjenja - vrlo dvosmislena. Mi treba da postanemo deo njega, ali nismo jos. Vidi: "Evo vam kazujem tajnu: Svi necemo pomreti, a svi cemo se promeniti, ujedanput, u trenu oka, pri poslednjoj trubi, jer ce zatrubiti, i mrtvi ce vaskrsnuti neraspadljivi. i mi cemo se promeniti." "Jer vam ovo kazujemo Recju Gospodnjom da mi koji budemo živi o dolasku Gospodnjem, necemo preteci one koji su usnuli. Jer ce sam Gospod sa zapovešcu, glasom arhandjela i sa trubom Božijom, sici s neba, i prvo ce mrtvi u Hristu vaskrsnuti, a potom mi živi koji ostanemo bicemo zajedno s njima uzneseni na oblacima u sretanje Gospodu u vazduhu, i tako cemo svagda s Gospodom biti." Ovi tekstovi, po meni, jasno i ociglendo govore o pokretu buducem, o Dogadjaju buducem, koji se jos nije zbio ni za koga. Нема ништа двосмислелно, Оби, и ваљда теби и осталим теолозима не треба да објашњавам у ситна цревца оно што знате и сами? Објашњења "ала ситна цревца" остављам ономе ко има живаца да детаљно објашњава осталим форумашима неке ствари са којима можда нису упознати. "Будуће" почиње овде и после општег Васкрсења доживљава своју финализацију...јел се слажеш? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Hm, hm... slazem se, ali je ovakva tvrdnja - bez objasnjenja - vrlo dvosmislena. Mi treba da postanemo deo njega, ali nismo jos. Vidi: "Evo vam kazujem tajnu: Svi necemo pomreti, a svi cemo se promeniti, ujedanput, u trenu oka, pri poslednjoj trubi, jer ce zatrubiti, i mrtvi ce vaskrsnuti neraspadljivi, i mi cemo se promeniti." "Jer vam ovo kazujemo Recju Gospodnjom da mi koji budemo živi o dolasku Gospodnjem, necemo preteci one koji su usnuli. Jer ce sam Gospod sa zapovešcu, glasom arhandjela i sa trubom Božijom, sici s neba, i prvo ce mrtvi u Hristu vaskrsnuti, a potom mi živi koji ostanemo bicemo zajedno s njima uzneseni na oblacima u sretanje Gospodu u vazduhu, i tako cemo svagda s Gospodom biti." Ovi tekstovi, po meni, jasno i ociglendo govore o pokretu buducem, o Dogadjaju buducem, koji se jos nije zbio ni za koga. Оби, па нико овде није негирао историју. Говоримо о парадоксалном уласку у историју оног што је за нас "будуће", сада и овде, али још увек не. Поново питам: зашто се молимо Светитељима, а не њиховим душама? Јер, ако кажемо Свети Василије моли Бога за мене грешног, онда смо позвали у помоћ коплетну личност. Душа није човек, већ део човека. А ако се ми ипак молимо Светом Василију, то значи да нас он чује. Како? Управо Духом Светим. Одакле нас чује. Из Царства Божијег. Опет и опет - Света Литургија. Авај, ближи нам је Платон од Свете Литургије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Ако није комплетна личност, а заиста није без преображене телесности након општег васкрсења, то не значи да мисаона, духовна и вољна карактеристика, осим недостајуће преображене телесности са идиомима који јој припадају, нису потпуне...и то не мора вући на платонизам. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Нема ништа двосмислелно, Оби, и ваљда теби и осталим теолозима не треба да објашњавам у ситна цревца оно што знате и сами? Објашњења "ала ситна цревца" остављам ономе ко има живаца да детаљно објашњава осталим форумашима неке ствари са којима можда нису упознати. "Будуће" почиње овде и после општег Васкрсења доживљава своју финализацију...јел се слажеш? Slazem se, ali nisam na to mislio. Svejedno, bas nemam snage da dalje objasnjavam sta sam mislio, mozda mi prosto nedostaje reci... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Svejedno, bas nemam snage da dalje objasnjavam sta sam mislio... Е,сад знаш како је чичи, тј. мени. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Поново питам: зашто се молимо Светитељима, а не њиховим душама? Јер, ако кажемо Свети Василије моли Бога за мене грешног, онда смо позвали у помоћ коплетну личност. Ali zar ti ovo pitanje nije bas suvisno? Mislim, ispade da smo bukvalisti... I ne rekoste mi za one reci apostola Pavla gore... "Jer vam ovo kazujemo Recju Gospodnjom da mi koji budemo živi o dolasku Gospodnjem, necemo preteci one koji su usnuli. Jer ce sam Gospod sa zapovešcu, glasom arhandjela i sa trubom Božijom, sici s neba, i prvo ce mrtvi u Hristu vaskrsnuti, a potom mi živi koji ostanemo bicemo zajedno s njima uzneseni na oblacima u sretanje Gospodu u vazduhu, i tako cemo svagda s Gospodom biti." Osim ako nije pogresno prevedno - a nije - ovo mesto prilicno jasno ukazuje na nesto sto - globalno, za sve - tek dolazi... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Umorio sam se, aj` da napravimo poluvreme... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Александар Милојков, Midza, Natasa. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Како лепа и радосна слика! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Одлично Моцарте. Акоможеш да нађеш онај клип (оно моје писање о Есхатону и времену), било би добро да нам овде поставиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Evo, pitanje za Acu i ostale na temi: Ako je nas divni starac sa slike vec usao u punotu Vaskrsenja (znaci, the Vaskrsenje, ne nesto polovno ), kako to da mu je telo jos uvek ovde? Zar ih ima 2? Ili je ovo neki temporalni vorp, vremenski paradox kao na filmu, pa covek srece sam sebe? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2012 Naravno, i pitanje Strashnog suda: ko je usao u punotu Vaskrsenja, za njega se Sud (neophodno) vec desio, odnosno, ispada da svako pojedinacno dozivljava - da tako kazem - nekakav mini-Strashni sud... sto, prema pravoslavnoj ehsatologiji, ne moze da bude... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука