anajrim Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Па можемо се слагати или не.. али ипак истина не зависи од тог нашег стања ''сложења'' или супротно.. Ово болдовано у цитату једноставно није пуна - истина и није православно па слагали се ми са тиме или не... Али Бог наме је дао две заповести које су ПРВЕ у БУКВАЛНОМ СМИСЛУ обе.. иако су две.. Да љубимо Њега .. али и Ближње као Њега.. тако да ''ОПРОСТИТЕ'' јесте ВЕЋИ ИЗРАЗ ЉУБАВИ од ''ВОЛИМ ТЕ''... Ајмо да се сетимо СЛОБИНОГ..''Волим и ја вас''... али никад није нико чуо ''опростиете'' Чисто илустрације ради.. heh...pa,te zapovijesti i jesu ''najteze''...tek ako ljubimo Boga,mozemo stvarno da volimo bliznjeg...zato ne vjerujem onima koji kazu da vole,a svojim postupcima izdaju Hrista(u koje i sama spadam)...dakle,i sama sam takva,ali sam eto makar svjesna da tako ne treba,da to nema veze sa voljom Bozijom,i molim Ga da stvarno i postanem takva kako On voli... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Тема иде веома сигурно у погрешном смеру.. ... Испашће да је исто кад је неко ''ироничан'' , заједљив, у Цркви и ван Исте.. Није и не може бити.. Грешни смо(!) будући нам је природа таква... и у Светињи и ван Ње.. Дакле и ми у Цркви, и Артемијанци (и индијанци... ) ван Цркве... као и сви секташи редом.. па то је толико јасно д а сеподразумева и нема потребе наклапати више око тога.. ..Али ако свесно напуштамо Цркву ..То је већ нешто потпуно друго .. Тада наша палост остаје без могућности да се преобрази .. Тако да немојмо да сметнемо никада то са ума.. Тако да су ..помену неко римокатолике.. ипак у вееееликој предности над Артемијанцима.. Јер они су у Католичанству рођени ..нису напуштали лично Цркву и правили неке ''протестант-секташке'' и ''једино-истинске-диоцезе'' и томе слично.. Зато оставимо католике у овој причи, јер једноставно промашује се тема тако. Испада да ако смо у Цркви треба само да будемо ''сервилни'' , ''учтиви'', да имамо ''љубазни кез на уснама'' како то неко од ближњих мисли да треба, Не дај Боже, да нам неко ''уруши нашу слику - како свако понаособ има неку своју визију ''морално освећеног'' и ''подобног'' православца. да се неко од браће ''не саблазни'' на неку шалу, досетку, виц,.. које могу бити и укусне и мање укусне..АЛИ ТО СВЕ ЗАВИСИ ОД НАШЕГ УНУТРАШЊЉЕГ СТАЊА..како нам звуче.. У противном ПОСТАЈЕМО СУДИЈЕ.. То је тако једноставно.. Како то мислиш да "наша палост остаје без могућности да се преобрази"? Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Како то мислиш да "наша палост остаје без могућности да се преобрази"? Bukvalno tako kako pi$e... VAN CRKVE,. NEMAMO $ANSE DA SE SPASIMO.. a Artemijansko sabori$te sigurno nije Crkva.. Tako da dok god neko prebiva u raskolu NEMA $ANSE da se spasi..(ujedno preobrazhavajuci svoju palu prirodu), ..osim jedne jedine.. da se vrati u okrilje Crkve.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 heh...pa,te zapovijesti i jesu ''najteze''...tek ako ljubimo Boga,mozemo stvarno da volimo bliznjeg... zato ne vjerujem onima koji kazu da vole,a svojim postupcima izdaju Hrista(u koje i sama spadam)...dakle,i sama sam takva,ali sam eto makar svjesna da tako ne treba,da to nema veze sa voljom Bozijom,i molim Ga da stvarno i postanem takva kako On voli... Mi Boga ne mozhemo da PRVO VOLIMO, PA TEK ONDA BLIZHNJE... TU NEMA PRVO PA DRUGO.. Zato Hristos i kazhe ba$ tako kako kazhe..da su DVE..NAJVECE zapovesti..nema prvo pa drugo..ako pravimo gradaciju zaista smo na pragu da pohre$imo slichno kao zabludela braca Artemijanci .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 jesmo svi gresni,ali nismo svi pokajani,a samo oni pokajani su Crkva,Tijelo Hristovo...a ne po automatizmu,ako smo clanovi SPC i ucestvujemo u njenim svetim tajnama...dakle,karta za raj je pokajanje... Управо о томе ти причам кад кажем да та врста созерцавања и философије, није баш у потпуности исправна да не кажем православна..Просто што је немогуће да човек буде покајан ван Цркве..а са том свешћу.. Јер покајање треба да буде живот.. а то САМО У ЦРКВИ МОЖЕ.. и то није Аутоматизам никакве врсте..то је просто један од основа православне Вере.. И нема никакве ''карте за Рај''... Без бивствовања у Цркви пре свега , као душа крштена која (са)учествује у Евхаристији.. то је Алфа и Омега.. све друго што помињеш је НЕМОГУЋЕ БЕЗ ОВОГА.. i odkud onda takva ususkanost u to da ako smo clanovi SPC,da smo i stvarno clanovi Crkve...i odkud takva samouvjerenost da samo oni-artemiti napustaju Crkvu...zar to ne cinimo i mi,izmedju ostalog, i svaki put kad o njima pisemo ovako kako pisemo... То ЗАИСТА НИЈЕ ИСТО.. То сам ти и први пут написао када самс е и укључио у овај разговор.. Заиста пуно пута пренагле људи и то је тешко избећи али то је СВЕТЛОСТНИМ ГОДИНАМ далкео од онога што су учинили и чине Артемијанци.. Наравно да неће сви , како кажеш ''по аутоматизму'' који су чланови Цркве да се спасу..Тачније ПО АУТОМАТИЗМУ НЕћЕ НИКО(!) ДА СЕ СПАСИ.. АЛИ баш СВИ ::СВИ ИМАЈУ ПОДЈЕДНАКО ИСТУ ШАНСУ ДА СЕ ТО И ЗБУДЕ(ДА С ЕСПАСУ..!) А код АРТЕМИТА СВИ .. СВИ ЗАЈЕДНО ТАМАН И МРТВЕ ДА ВАСКРСАВАЈУ.. НЕМАЈУ НИКАКВУ ШАНСУ ЗА СПАСЕЊЕ ... Осим једне... рекох већ.. Да се врате у окриље Цркве.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 i ne slazem se da ova rijec-'oprostite' uvodi u Carstvo nebesko,zato sto je ova rijec u tvojoj interpretaciji upucena ljudima,a ne Bogu...Bog spasava,pa tako i rijec upucena NJemu-oprosti im jer ne znaju sta cine! "Опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим" Значи прво научити Оченаш па се онда бавити филозофирањем које претендује да постане "теологија". Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Mi Boga ne mozhemo da PRVO VOLIMO, PA TEK ONDA BLIZHNJE... TU NEMA PRVO PA DRUGO.. Zato Hristos i kazhe ba$ tako kako kazhe..da su DVE..NAJVECE zapovesti..nema prvo pa drugo..ako pravimo gradaciju zaista smo na pragu da pohre$imo slichno kao zabludela braca Artemijanci prvo je nase-''da'' Bogu,a ljubav prema ljudima je onda samo posljedica... i Hristos prvo kaze-ljubi Boga...pa tek onda zapovijeda-ljubi bliznjeg... jer tek kad covjek voli Boga onako kako je On zapovijedio,tek onda je nesebicna ljubav prema bliznjem moguca... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 "Опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим" Значи прво научити Оченаш па се онда бавити филозофирањем које претендује да постане "теологија". e,ovo je u redu...ovdje se vec obracas Bogu,jer Bog spasava...inace,ja nigdje ne rekoh da ne treba oprostiti,vec da to cesto zna da bude fraza i nesto lazno...ovaj molitveni skup u dubrovniku mi bas mirise na to... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Управо о томе ти причам кад кажем да та врста созерцавања и философије, није баш у потпуности исправна да не кажем православна..Просто што је немогуће да човек буде покајан ван Цркве..а са том свешћу.. Јер покајање треба да буде живот.. а то САМО У ЦРКВИ МОЖЕ.. и то није Аутоматизам никакве врсте..то је просто један од основа православне Вере.. И нема никакве ''карте за Рај''... Без бивствовања у Цркви пре свега , као душа крштена која (са)учествује у Евхаристији.. то је Алфа и Омега.. све друго што помињеш је НЕМОГУЋЕ БЕЗ ОВОГА.. То ЗАИСТА НИЈЕ ИСТО.. То сам ти и први пут написао када самс е и укључио у овај разговор.. Заиста пуно пута пренагле људи и то је тешко избећи али то је СВЕТЛОСТНИМ ГОДИНАМ далкео од онога што су учинили и чине Артемијанци.. Наравно да неће сви , како кажеш ''по аутоматизму'' који су чланови Цркве да се спасу..Тачније ПО АУТОМАТИЗМУ НЕћЕ НИКО(!) ДА СЕ СПАСИ.. АЛИ баш СВИ ::СВИ ИМАЈУ ПОДЈЕДНАКО ИСТУ ШАНСУ ДА СЕ ТО И ЗБУДЕ(ДА С ЕСПАСУ..!) А код АРТЕМИТА СВИ .. СВИ ЗАЈЕДНО ТАМАН И МРТВЕ ДА ВАСКРСАВАЈУ.. НЕМАЈУ НИКАКВУ ШАНСУ ЗА СПАСЕЊЕ ... Осим једне... рекох већ.. Да се врате у окриље Цркве.. pokajanje ne mora da bude zivot...pokajanje je tren,jedan pokret duse,i pokajani razbojnik je samo za jedan tren bio u Raju...i,imaju svi,bas svi ljudi ovog svijeta sansu da se spasu.,jer samo nas Bog jeste Bogocovjek,i trazi tijelo nase i srce nase da se useli u njega...i istu tu sansu ima i glup covjek i mudar covjek,siromah,bogatas,nebitno,jer je sva poenta u srcu koje hoce ili nece Gospoda... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 i necu vise na ovu temu stvarno,dosadilo mi... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 prvo je nase-''da'' Bogu,a ljubav prema ljudima je onda samo posljedica... i Hristos prvo kaze-ljubi Boga...pa tek onda zapovijeda-ljubi bliznjeg... jer tek kad covjek voli Boga onako kako je On zapovijedio,tek onda je nesebicna ljubav prema bliznjem moguca... Веруј ми да оваква твоја поставка ствари није добра.. Нема ЉУБАВИ КАО ПОСЛЕДИЦЕ..поготову и не према људима..заиста то није православно виђење... Нема ту прво па друго.. Слично виђење ствари је отерало у прелест и раскол господу Артемијанце.. Говориш против некакавих ''АУТОМАТИЗАМА'' а сама упадаш у АУТОМАТИЗАМ по којем ЈЕ ЉУБАВ ПОСЛЕДИЦА како кажеш.. та мала зачкољица и дејствује кроз тебе и твоје речи па пишеш тако како пишеш.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 i necu vise na ovu temu stvarno,dosadilo mi... Е то је то..Управо то и желим да ти укажем ..Ти ''то'' називаш ''темом'' а то је ЗАЛОГ СПАСЕЊА... Свако добро... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 pokajanje ne mora da bude zivot...pokajanje je tren,... То је аутоматизам... То се може десити и дешава се тренутно, ..али онда мора да траје или као да га није ни било.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Веруј ми да оваква твоја поставка ствари није добра.. Нема ЉУБАВИ КАО ПОСЛЕДИЦЕ..поготову и не према људима..заиста то није православно виђење... Нема ту прво па друго.. Слично виђење ствари је отерало у прелест и раскол господу Артемијанце.. Говориш против некакавих ''АУТОМАТИЗАМА'' а сама упадаш у АУТОМАТИЗАМ по којем ЈЕ ЉУБАВ ПОСЛЕДИЦА како кажеш.. та мала зачкољица и дејствује кроз тебе и твоје речи па пишеш тако како пишеш.. e,kuku...ima prvo,prvo pustis Boga u sebe i onda si jedno s NJim i onda volis,eto... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Е то је то..Управо то и желим да ти укажем ..Ти ''то'' називаш ''темом'' а то је ЗАЛОГ СПАСЕЊА... Свако добро... tema je monahinja stefanida,i odjavljujem se s iste...takodje,svako dobro! ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука