anajrim Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Кориговао бих ову тврдњу. Нормалних монаха, као и нормалних брачника, је већина. Врлинских је мало. А оваквих као што је Лаки навео, а ја окарактерисао као произвољности, има више од врлинских а знатно мање од нормалних. da,s tim sto meni vrlinski mirski svestenik opet ne moze da se poredi sa tako nekim vrlinskim monahom...ovaj se ipak odrice svega,i jos u ovom zivotu podrazava andjelskom zivljenju... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Дрвенко, не мислим да је истина, стварно не намећем, имам такав утисак само. Али, што оно кажу, све долази из нечијег унутрашњег стања и света, па сам тако и ја можда мало безверан и видим ствари тако мало песимистички. Каже негде о. Александар Шмеман, да парафразирам: Хришћанство треба да умре да би Христос оживео у нама и свету. МОжда је ово јадно стање хришћанства и црквености, као и саме вере у Христа, једна "шанаса" у Ничеовском смислу, тј. шанса за нови почетак. Не кажу за џабе монаси да је понекад добро додирнути "дно" да би започео са покајањем и отрежњењем. Можда то чека историјску Цркву и хришћанство... Да, ово има смисла. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Негде сам прочитао (ако се не варам) : ко епископство жели добро дело жели зна ли неко одакле је та реченица? Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 da,s tim sto meni vrlinski mirski svestenik opet ne moze da se poredi sa tako nekim vrlinskim monahom...ovaj se ipak odrice svega,i jos u ovom zivotu podrazava andjelskom zivljenju... Произвољност! Да ли си упозната са молитвама за рукоположење свештеника на Литургији? Нађи, погледај, прочитај... Поп се много више "одриче", ако ћемо о томе. Али, погрешно је гледати на монашки или уопште хришћански живот као на "одрицање". То је лепо и романтично, онако слатко женски ("благи монах који се одриче света и хрли ка самоћи")али, поента хришћанства је нешто друго. О томе више можемо читати у Новом Завету. laetitia and Желе Зека је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Произвољност! Да ли си упозната са молитвама за рукоположење свештеника на Литургији? Нађи, погледај, прочитај... Поп се много више "одриче", ако ћемо о томе. Али, погрешно је гледати на монашки или уопште хришћански живот као на "одрицање". То је лепо и романтично, онако слатко женски ("благи монах који се одриче света и хрли ка самоћи")али, поента хришћанства је нешто друго. О томе више можемо читати у Новом Завету. ne,ja ne mislim da se on nesto kao odrice,pa mu tesko,i tako...ne... takav covjek voli najvise Boga,jedno je s NJim,i on prosto ''ne moze'' drugacije... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 ne,ja ne mislim da se on nesto kao odrice,pa mu tesko,i tako...ne... takav covjek voli najvise Boga,jedno je s NJim,i on prosto ne moze drugacije... Онда се извињавам...да, то си лепо рекла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Prota Aleksandar Sargunov: No postoji jos jedan nacin zivota, kada covek nije ni u monastvu, ni u braku.Ili se on lisava braka,ili ga uopste ne ostvaruje: ne zato sto bi on hteo da citav zivot provede u devstvu, vec zato sto ga Gospod lisava mogucnosti da stupi u brak.Takvih ljudi u nase vreme je sve vise, narocito u Crkvi.Ovde , kao i u svakom podvigu mucenistva, mudrost se sastoji u tome da se bude sposobnim da se ovaj nevoljni krst primi kao voljni, cime lisavanje postaje dobitkom, i da bi odsustvo opstenja koje se daje u braku, nadoknadilo opstenjem koje covek moze ostvariti u Crkvi... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Ок што Лазар дели своје утиске са нама, треба знати тако неке ставари, да бисмо избегли идеализовање, али иако већина није имала прилику да упозна неваљале монахе, има много нас који смо имали прилику да упознамо неваљале свештенике, тако да нам свима делује невероватно тврдња да је ожењено свештенство стуб и нада наше цркве. Њих и да хоћемо не можемо да идеализујемо. Ратко :( and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Хаха, да...не, не знам ни једног који је отишао из "истополних" разлога. Мада, сигурно има и таквих...читајте пажљиво Добротољубље....пуно је забрана да монах спава у близини младих дечака. Значи...где је забрана, ту је и прекршај - рече апостол Павле Иначе,ја сам имао друга који се замонашио у једном од наших манастира,а као врло млад је био у таквим везама...Али касније је наравно схватио да је то била фаза,покајао се и замонашио из правих разлога-желео је да као монах служи Богу. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Ок што Лазар дели своје утиске са нама, треба знати тако неке ставари, да бисмо избегли идеализовање, али иако већина није имала прилику да упозна неваљале монахе, има много нас који смо имали прилику да упознамо неваљале свештенике, тако да нам свима делује невероватно тврдња да је ожењено свештенство стуб и нада наше цркве. Њих и да хоћемо не можемо да идеализујемо. То и тражим, да не идеализујемо никог. Да, кажем вам, попови су стуб и нада и најбољи део Цркве данас. Такве Цркве, каква је. А, ако вам то делује "невероватно", онда се запитајте какви су онда тек остали. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 За моје неке укусе, квалитетно је братство (не знам женске манастире, нека неко други напише за њих) манастира Хиландар и Суково. Некада (да то признајем) сам се ложио на Ковиљце, али када сам мало порастао, онда сам престао. Дакле Хиландар и Суково. То као целина братства. А квалитетних појединаца има свуда по мало. Помисао на Суково ми смирује душу. Баш ми је драго што си ти њих поменуо,с обзиром да си жесток критичар. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 ako zeleti episkopstvo nije lose, o kakvoj losoj volji za moc mi ovde pricamo? Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 То и тражим, да не идеализујемо никог. Да, кажем вам, попови су стуб и нада и најбољи део Цркве данас. Такве Цркве, каква је. А, ако вам то делује "невероватно", онда се запитајте какви су онда тек остали. meni ovo izgleda kao idealizovanje Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 meni ovo izgleda kao idealizovanje Хаха...па кажем: у оквирима оног чиме тренутно располажемо, тј. Цркве која је таква каква је (није савршена), они су генерално на фронту хришћанског сведочења Христа и црквеног живота у свету. "Стуб", "нада" и остало сам ставио само да појачам реторски утисак Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 То и тражим, да не идеализујемо никог. Да, кажем вам, попови су стуб и нада и најбољи део Цркве данас. Такве Цркве, каква је. А, ако вам то делује "невероватно", онда се запитајте какви су онда тек остали. Можда би некима мало бон тона било корисно, чисто да би та "светост" дошла до изражаја. gringrin С моје тачке гледишта највећи проблем у цркви је народ који није верски образован, није утврђен Јеванђељем, и самим тим је поводљив.Мада се ту мало може променити. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука