Jump to content

Насилно преваспитавање штићеника

Препоручена порука

ne moze u trenutku kada je uradjen. Ali kad nije uradjen on je potpuno svestan i racionalan kao i svi ostli.

• Ne slažem sse sa tobom. Već sama reč "zavisnik" govori doboljno. Zavisnik je stalno, kako kažeš, urađen, tako funkcioniše, a u protivnom krizira. Samim tim, da bi izbegao krizu, on će uvek reći da ne žeeli da se leči.

Подели на овим сајтовима

ne moze u trenutku kada je uradjen. Ali kad nije uradjen on je potpuno svestan i racionalan kao i svi ostli.

Naravno da ni onda nije racionalan kao i ostali, on je zavisnik najteze kategorije...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Zakonski, narkomani ne snose nikakve sankcije ni u slucaju pravne niti poslovne sposobnosti.

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

@ dijanas

da li si nekad stavila sebe u poziciju da ti je brat,sestra,dete narkoman ,neko koga najvise volis ?

A da li si ti? naveh tamo par filmova, knjiga, studija i sl. to su stvari koje su me veoma dotakle. Ko god da je u pitanju, moj blizi ili dalji bliznji, preporucila bih im ove komune o kojima pricam. Nikad i nikog ne bih svjesno poslala tamo gdje ce ih tuci. Zatvor je nesto drugo; a ono, je otuzno i morbidno... .

Подели на овим сајтовима

Ја и не кажем да је нациста - ја кажем да није квалификован, и да га то колико дуго се бавио овом делатношћу и где је живео не чини ништа квалификованијим...

немој зезати, постао би квалификован колико и школовани специјалиста, ако не и више, иначе би сваког упропастио и ниједног не би спасао од тог пакла.

немој да си нереалан :)

Подели на овим сајтовима

Pročitaj ponovno šta si napisala u postu koji sam komentarisala. Dakle Od ljepote i dobrote nije niko postao narkoman.

Ostalo što si napisala govori mi da nisi imala nepoosrednih kontakata sa ovim problemom. Narkoman maltretira svoju poorodicu, ali ne zato što to želi ili zato što je sklon nasilju, već zato što mora doći do droge i sve što se nađe naa tom putu on će da ukloni, ako mora. To je velika nesreća za njega i sve oko njega.

ne, hvala Bogu, nisam imala takvog iskustva, ali znam za neke slucajeve; ti su upravo zrtve svojih porodica i uzasnih uslova odrastanja.

Inace, u danasnjoj humanistickoj nauci se govori o patologiji porodice, (donekle i drustva, zavisno od politickih faktora uticaja na nauku) a ne pojedinca. Pa se kaze da je 'problem' ili onaj koji je 'vrisnuo' najnormalniji u toj porodici, jer je normalno reagovao na nenormalnu okolinu.

kad se radi o soc.patologiji, ja pricam o stvarima koje sam dosta i ozbiljno proucavala. To nije sasvim ni liseno emocija, (filmovi, knjige i ostalo sto sam navvela); ne postaje se (zaludjeno-posveceni) soc.radnik tek tako.

ja pricam o ljudskom dostojanstvu. nas su ucili u skoli da svaki covjek ima dostojanstvo; da ga u svakome trazimo i da mu pomognemo da ga obnovi. Takodje, ovako teski problemi moraju da se rjesavvaju sa cijelom porodicom, porodici itekako treba i retman i podrska, a tek kod povratka u drustvvo...

Подели на овим сајтовима

Prosto ne vjerujem da velika vecina podrzava da se tuku i maltretiraju bolesni ljudi. Hriscani moji dragi, razmislite bolje prije nego bacite kamen na taj 'olos'. Kako je lijepo pisao Dostojevski da su zlocinci 'nesretnici'. A tek ovi, ovo su stvarno bolesnici i nesretnici. Od ljepote i dobrote nije niko postao narkoman. (ili maloljetni delinkvent, recimo; a i narkomanija najcesce nastaje u adolescenciji i ima korijen u porodicnim traumama). Pitam se, ajd na stranu Dostojevski, da li ste vi gledali Sivi Dom? (istinitu pricu), i vidjeli ko je uticao na onu nesretnu djecu, Beli nasiljem, ili naprotiv, Zeko, koji ih je volio i u njima vidio djecu, ljude?!

Nije tacno da je to jedini ili najbolji takav centar, niti da je to sjajan metod, vec jedno sramotno izivljavanje (prigodno praznjenje agresije na objektima koji to 'zasluzuju'), tim sramotnije ako je pod okriljem Crkve Hristove. Npr. manastir Ilinje prima svakakve nevoljnike, one kojih su se najblizi odrekli, narkomane, prostitutke, posjednute... Metod lijecenja je rad i molitva, metod potpuno suprotan od prisile. Jedini ispravan metod je dovesti ga do kriticne svijesti da pozeli da zivi i izlijeci se, i tad ce prihvatiti disciplinu. Jos ako je u atmosferi konstruktivnosti, rada, ljubavi, duhovnosti, kao u Ilinju, onda je uspjeh veci. Ako narkoman nema volju za izljecenjem, tj. ako mu je ne probudis, stvarno ga ne rehabilitujes, od izljecenja nista nema. Meni je sasvim logicno da ljudi, naprsli i namuceni vec, posle 'tretmana' pesnicom i lopatama, budu gori po sebe i okolinu, kad odatle izadju, a ne mogu vjecno ostati. Cuj, porodice odobravaju nasilje prema njima. Isti oni koji su digli ruke i odbacili najblize svoje. Inace, nema nikakve vajde od lijecenja ako se ne radi sa cijelom porodicom, i ako ne nadju svoje mesto u drustvenoj zajednici, nakon lijecenja. Ali to je druga prica.

на којој ти планети живиш ... планети праведности, телевизије и нереалности?

такав третман није из мржње или праведности, већ је понекад неопходан. зар ниси ти обрнуту причу имала за васпитавање деце, да је сасвим ок ударити у одређеним околностима?

људи постају наркомани не због траума него зато што могу такав живот да воде, или зато што имају пара и умеју да се снађу на разне начине да воде такав живот.

друго, подржавам јер знам из личног искуства како изгледа бити један и знам колико је у игри кад један донесе мало дроге или немира у такву заједницу урушених људи.

треће, не видех да је неко поменуо да је то једини, мега, најлепши и најуспешнији већ се ради о томе да се људи и тамо скидају а нико није хтео да их прими и последња су рупа на свирали.

пс. сад читам онај твој пост о малтретирању у буткамповима и мислим да је криминално искривљене реалности.

Подели на овим сајтовима

ne, hvala Bogu, nisam imala takvog iskustva, ali znam za neke slucajeve; ti su upravo zrtve svojih porodica i uzasnih uslova odrastanja.

Inace, u danasnjoj humanistickoj nauci se govori o patologiji porodice, (donekle i drustva, zavisno od politickih faktora uticaja na nauku) a ne pojedinca. Pa se kaze da je 'problem' ili onaj koji je 'vrisnuo' najnormalniji u toj porodici, jer je normalno reagovao na nenormalnu okolinu.

kad se radi o soc.patologiji, ja pricam o stvarima koje sam dosta i ozbiljno proucavala. To nije sasvim ni liseno emocija, (filmovi, knjige i ostalo sto sam navvela); ne postaje se (zaludjeno-posveceni) soc.radnik tek tako.

ja pricam o ljudskom dostojanstvu. nas su ucili u skoli da svaki covjek ima dostojanstvo; da ga u svakome trazimo i da mu pomognemo da ga obnovi. Takodje, ovako teski problemi moraju da se rjesavvaju sa cijelom porodicom, porodici itekako treba i retman i podrska, a tek kod povratka u drustvvo...

Bogu hvala te nisi imala iskustva

aj sad se stavi u poziciju nekog ko ima narkomana u svojoj blizini,koji dolazi kuci ,tuce,otima ,razbija ,krade ....

ja ne mogu sve ni da zamislim sta moze da se desi

mislim da ti preterujes sa ljudskim dostojanstvom ,onima kojima je pomerena svest nemaju dostojanstvo

i opet kazem Bogu hvala pa nemas u najuzoj porodici neko ko je narkoman

verujem da bi drugacije onda razmisljala

sve ovo su samo prazne reci bez dela

najbolje se covek vidi u delima svojim

a tvoje reci su jako lepe

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Dijana sestro, znaš li kako izgleda ovo sve što pišeš na ovoj temi? Izgleda kao pisanje nekog ko živi pod staklenim zvonom. Filmovi, knjige, humanistička nauka, psihologija..., a nigde realnog životnog iskustva. Nemoj ovo shvatiti kao napad, zaista mi nije namera. Sve što si napisala je lepo, ali daleko od realnosti. O kakvom dostojanstvu pričaš? Narkomanu je njegova doza najvažnija i za nju će dati sve, a tu već nestaje dostojanstvo. Prodaće sve iz kuće, ubiće majku, oca, prodaće svoje telo...bilo šta samo da dođe do droge. Spasiti takvog čoveka je veliki uspeh i, možda ti ovo zvuči čudno, ali one batine mogu da mu pomognu da vrati izgubljeno dostojanstvo.

Подели на овим сајтовима

не може никад, док се не дистанцира довољно а кад се дистанцира још више - крене заборав и идеализација трауматичног сећања.

а тад новооткривени страх за живот, после скидања, престаје и опет креће искушење смрти.

није проблем толико скинути човека с дроге, поента је одржати га да се више никад не врати.

а против хероина и сличног - нико није имун, приде увек остане живо сећање.

само се ретки кају међу наркоманима, велика већина је само неспособна да одржи такав живот на захтевном нивоу.

Подели на овим сајтовима

• Ne slažem sse sa tobom. Već sama reč "zavisnik" govori doboljno. Zavisnik je stalno, kako kažeš, urađen, tako funkcioniše, a u protivnom krizira. Samim tim, da bi izbegao krizu, on će uvek reći da ne žeeli da se leči.

Nije tachno. Imas zavisnike koji hoce da se lece i koji se uspesno lece a imas sa druge strane one koji to jednsotavno nece. Ti ga previse generalizujes i ko po obicaju pricas bezveze neka svoaj vidjenja i tumacenja.

не може никад, док се не дистанцира довољно а кад се дистанцира још више - крене заборав и идеализација трауматичног сећања.

а тад новооткривени страх за живот, после скидања, престаје и опет креће искушење смрти.

није проблем толико скинути човека с дроге, поента је одржати га да се више никад не врати.

а против хероина и сличног - нико није имун, приде увек остане живо сећање.

Oni kada se ociste od toxina oni vise nisu zavisni, ne trazi im organizam - problem sto im trazi njihov um sto oni hoce to a to je vec njihova slobodna volja.

Naravno da ni onda nije racionalan kao i ostali, on je zavisnik najteze kategorije...

Jeste zato sto u periodu izmedju "doze" i dok prodje rad doze i dok ti dodje zapravo "zudnja" za tim ponekad moze da se ceka i vise dana. A u medjuvremenu on sasvim racionalno moze da skonta "ovo je jako lose po mene zelim da se skinem sa ovoga"

Takvi koji to skontaju obrate se lekaru dobiju blokatore i skinu se.

Oni koji jednostavno ne zele beze i centara, ne piju lekove, ili ako ih piju na silu cim prestanu odma se vrate.

Zato ne pricajte bezveze. Treba mnogo vremena da prodje da tebi treba heroin svaki dan.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

иди бре, брате мој, па наркоманија замало испаде кијавица за коју добијеш антибиотике.

то је ропски живот, са све робовласником у облику самог себе.

а пошто си већ мртав, свако ти је мртав у очима и срцу и постоји само као облик дозе или новчаница - неког видиш као грам, неког као квотер.

остали су потпуно незанимљиви, једноставно не постоје.

после прве дозе ЖЕЛИШ дозу сваки дан и све чешће током дана, физичко навлачење је најмањи проблем у свему томе.

као пљуге, недељу дана ти треба да се скинеш са физичког навлачења али резидуал траје годинама.

погледај на шта личи инфографик здравља само за пљуге, а онда замисли на шта личи за хероин или нешто слично.

http://archive.bliss...king-right-now/

кликни на слику да добијеш читљиву верзију :)

још боље, прочитај ситно писање ...

па онда размисли колико човеку треба да престане да то буде потенцијални повратак, да се никад не врати пљугама (хероину, итд).

Подели на овим сајтовима

Ali, prvo otkud ti podatak koliko su klinika isprobali i ko kaze da su METODE te koje su pogresne?

Лепо,статистика показује да је најбољи метод,не рачунајући метадонске центре,духовни центри. Нисам рекао ништа теби лично,значи могао бих и ја теби да кажем hold on,hold on ;)

Aκο ниси гледао емисију са Оливером Ковачевић,препоручујем ти. За нас који немамо везе са наркоманима,пуно објашњава,превенствено о томе колико кошта лечење у приватним центрима,и колико су "задовољни" корисници.

Односно колико је све то ефикасно.

Не мислим да је лечење у духовним центрима "магични штапић",већ да може,ако се настави сарадња са државом,да донесе добре резултате. Не сматрам да психолози и остали не требају да раде то што раде,уосталом центар "Земља живих" управо показује како би требао сваки центар код нас да функционише. Уз помоћ лекара и осталих стручњака,али са духовном основом.

Слажем се са тобом да је проблем са вољом. И да пуно људи одустане. То и не крију у комунама. Често људи одустану после 3-4 месеца. И знаш зашто ? Јер се сусрећу са сопственом савести и са оним што су чинили месецима и годинама раније када су били наркомани.

Нема овде "моје религије" нити је вл.Порфирије измислио метод комуна,то је метод који се примењује већ дуже време на западу,римокатолици га примењују ако се не варам.

Ако се теби религија не свиђа,то је једна ствар,али немој да одричеш квалитет оваквих центара због тога што си ти нерелигиозан.

Мислим да је бесмислено улазити у детаље са лопатама...

Да се подсетимо - зашто медији у току целе медијске хајке нису рекли (ни једном) да постоји центар "земља живих" у коме је лечење бесплатно ?

Зашто су промовисали центар "раскршће" не говорећи ни реч да је то протестанстки центар и да се и тамо плаћа (као уосталом и у центру "Црна Река")...

Говорити о медијима,а само о једној страни,а заборавити другу није у реду,надам се да се слажемо око тога.

Да не помињем да је у време афере са центром "Ц.Река" био активан Дарко Шарић и обртао преко милијарду евра од дроге. То вероватно није медијима било интересантно...

Ali kad nije uradjen on je potpuno svestan i racionalan kao i svi ostli.

Не сваки наркоман. Ако се неко дрогира дуги низ година од тинејџерског периода па му то уништи организам,не знам да ли би се за такву особу могло рећи да је способна да рационално схвата шта је добро а шта није за њу.

Подели на овим сајтовима

Nije tachno. Imas zavisnike koji hoce da se lece i koji se uspesno lece a imas sa druge strane one koji to jednsotavno nece. Ti ga previse generalizujes i ko po obicaju pricas bezveze neka svoaj vidjenja i tumacenja.

Trebalo bi prvo malo da se naučiš kulturno razgovarati, a ne sagovorniku da govoriš da priča bezveze. što se pravne sposobnosti i uračunljivosti tiče, svaka osoba, na zahtev suda, može biti podvrgnuta psihijatrijskom veštačenju, a ovaj onda može dati svoje stručno mišljenje o tome da li je ta osoba pravno sposobna ili nije. Nije dovoljno samo upisati pravni fakultet, treba ga i završiti, a potom obogatiti svoja saznanja kroz praksu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...