Jump to content

Препоручена порука

Дакле, није никаква "грешка" ако су ти Аврам и Сара. Ради се о томе да су они секундарни, да служе само да укажу на порекло инспирације иконописца - на библијску Теофанију.

У ствари биће да није никаква грешка ако нису Аврама и Сара на икони Андреја Рубљова.

Добро то сам мало хтјео расправити, можда се више тицало самог иконописа не толико теологије. Јер и на икони Рубљова и осталим које су овјде постављење исправно је истакнута тријадологија, то је оно најважније.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ти можда на Икону Свете Тројице гледаш као на изображење природе Божије у присуству Авраама и Саре,на Божанско снисхођење човеку ради појимања,али ова Икона се гледа искључиво само символички и никако другачије.

Свети Јован Дамаскин:

"Будући да ми налазимо да символика Божијег Писма носи у себи пуно телесног када се говори о Богу, треба знати да ми као људи, одевени у грубу плот, не можемо да мислимо или да говоримо о божанским и највишим невештаственим дејствима Божијим, а да се не користимо подобијем, образима и символима који су у складу са нашом природом. Све о Богу изражено образом телесним има значење символа, има неки дубљи смисао, јер Бог и нема форму".

Ово је веома битно.

Не гледам на изображење, него на символ управо. Питање које сам постављао, зашто одсуствују Авраам и Сара, претпостављало је изображење, међутим како каже Аца, икона Андреја Рубљова има инспирацију у гостољубљу Авраама па стога не губи се тај временски тренутак у коме је Бог символички себе представио као три ангела пред Авраамом.

Али ипак да би ти још било јасније шта сам хтјео са питањем, ако би неко узео ова три ангела са иконе Рубљова, изостављајући трпезу и хљебове, и поставио их на неку другу позадину, е онда би то било погрешно.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

У ствари биће да није никаква грешка ако нису Аврама и Сара на икони Андреја Рубљова.

Добро то сам мало хтјео расправити, можда се више тицало самог иконописа не толико теологије. Јер и на икони Рубљова и осталим које су овјде постављење исправно је истакнута тријадологија, то је оно најважније.

Тако је брате. Лако је водити дијалог са људима који капирају ствари. 138999

Подели на овим сајтовима

Ja bih zatvorio ove ikonopisacke fabrike i stancovanje preskupih ikona zabranio!

Калвин? :)

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Дакле да закључимо шта смо досад на овој теми рекли.

1.Прва икона на коме је св.Тројица изображена као троглава тримурти, то је погрешно иконописање јер претпоставља монаду Бога, неки одраз савелијанства, што није догматски исправно.

2.Остале иконе св.Тројице - гостољубље аврамово, попут фреске у Равени, затим у манстиру св.Јована Богслова на Патомосу, и фреску теофана Грка, исправно изражавају тријадологију.

3.Икона св.Андреја Рубљова која се веже за гостољубље Аврамово исправно изражава тријадологију и још додатно продубљује тумчење односа лица Св.Тројице и према људима, изражавајући да познање Оца долази од Сина у Духу Светоме, чиме је Син стављен у средину, а Дух Сину са лијеве стране.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/163771_1762749598204_1523024709_1860677_5786269_n.jpg

pogledajte ovu ikonu, tj fresku.... mislim da ćete se zaprepastiti. Kopiram ispod tekst koji je dečko napisao kada je postavio ovu fotografiju na svoj FB nalog:

,,

Danas sve moze za pare...Kada vidite ovu fotografiju, stvarno cete se zaprepastiti! To je jedna od freski iz crkve u Kotrazi, u blizini Guce. Crkva je pre par godina renovirana (bila je zbilja u zapustenom stanju kako su mi mestati rekli). Obnovu je finansirao "cuveni" Kole, vlasnik Auto-Cacak, (uvozi Skodu), I dao sebi slobodu da na ovi fresku postavi likove svoje porodice (i prvu i drugu zenu i decu). Prilicno "interesantno" - freska prestavlja Svetog Nikolu

(ne vidi se ispod), koji spasava davljenike iz vode, a oni u camcu su

spaseni (valjda je to Nojeva barka). I sve to je blagosiljao episkop ...

da ne gresim, necu napisati koji. Fotografiju je napravio Srdjan Stefanovic''

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

И још да кажемо да увек и увек Икону Свете Тројице гледамо кроз символе.

и да се Иконом може назвати само она Икона која се остварује и завршава негде у Вечности.

:)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Знам ко је живописао ову Цркву.

Ктитор Цркве има право по благослову Епископа да буде скромно насликан у Цркви,такође је и до живописца,хоће ли насликати.

Мени је ово превише...

Наш Ктитор се задовољио скромним натписом у Цркви.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...