Александар Милојков Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Је л погледао неко оно што сам поставио од Владике Порфирија? https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1048.msg336884.html#msg336884 Џабе, брат Родољуб не верује +Порфирију. Није му, ваљда, довољно свет. 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije 2 Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 http://forum.verujem.rs/index.php?topic=129.735 Rodoljuba jesi ti ovo pisao o mitarstvima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Је л погледао неко оно што сам поставио од Владике Порфирија? https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1048.msg336884.html#msg336884 Па ту Владика Порфирије није рекао ништа ново.Само је исповедио православну веру bendoff Мени је то довољно. prst ka dole Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Свеједно, није догмат. А поштовање светих моштију, да ли је догмат? Аман човече, нису само догмати обавезни да се поштују. Ту су и Канони, ту је и Устав, ту су Типици. Све је то УЧЕЊЕ ЦРКВЕ - ПРЕДАЊЕ ЦРКВЕ. Одредба да епископи немогу бити брачни људи није догмат али јесте канон - и зато је обавезан, и зато НИКО у Цркви не може да ради другачије и да говори и учи другачије. Митарства нису ни у догматима, ни у канонима, ни у Уставу - она су индивидуално мишљење и индивидуално искуство. Њихово претварање у догмат СУШТИНСКИ би изменило многе друге догмате - што је НОНСЕНС. И однос према моштима је истакнут у Предању Цркве (мислим да је негде у канонима речено о томе) - ни то није индивидуално мишљење, али није ни догмат, али ипак има опште важеће значење. Еј, човече, не потежем ја тај аргумент да није догмат. Ви стално о томе говорите. Није догмат, али није ни приватно мишљење као што тврдите. Ја само показујем да има још много ствари које нису догмат па се не доводе у питање. Јустин тврди да је то светопредањско учење. Не мислиш да ћу да верујем теби а не њему? Има га и у свим догматикама. Елем, шта је ту индивидуално мишљење? Дакле, стварно сте невероватни! То би променило веру!? Можда би то променило оно што ви верујете, али не мења веру која је предањска. А мени је довољно оно што кажу свети људи, оче Иване. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 А мени је довољно оно што кажу свети људи, оче Иване...iako nisu nepogrešivi. bendoff Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Ucenje o mitarstvima je, nasuprot tome, u direktnoj suprotnosti sa ucenjem Crkve o Bogu i Njegovom odnosu sa Crkvom i ljudima, i samo zato se ono i pretvorilo u teoloski problem, Да је тако како кажеш, верујем да би сви свети који су заступали то учење приметили ту супротност, и сви догматичари такође. А не би могло да буде ни толико богослужбених текстова , почев од Октоиха, у којима се то учење појављује. Aha, znaci nije tako? Ucenje o mitarstvima ne unosi niz protivrecnosti u mnoga druga ucenja Crkve, pre svega o Bogu i prirodi odnosa Bog - Crkva, i Bog - ljudi? Vl. Porfirije je rekao svoje misljenje u cemu se ogleda kljucno razilazenje ovog ucenja sa ucenjem Crkve: "ako bismo prihvatili, recimo, mitarstva kao nesto sto izrazava ucenje pravoslavne Crkve, onda tajna ljubavi automatski gubi svoju poziciju i svoje mesto, i odnos coveka sa Bogom se pretvara u jedan mehanicki, jedan juridicki odnos". Da li postoji apologija ucenja o mitarstvima nekog od otaca protiv ove tvrdnje? Meni je sasvim jasno zasto je vladika to rekao. I nikako necu moci da prihvatim necije ucenje (pa makar ono bilo i od svetog oca Justina Celijskog) ako se ono direktno kosi sa najosnovnijim, najpreteznijim ucenjem Crkve o Bogu. To je ono sto je presudno: bezgresno zacece i ucenje o Bogu Trojici (i dr.) ne samo da nisu podlozni "preispitivanju" zato sto su dogme, nego _ni u naznakama_ (sto je po meni daleko bitnije) nemaju tu osobinu da unose teze koje su u direktnoj suprotnosti sa najosnovnijim ucenjima Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Слажем се да верујемо светим људима, а сада ми кажи зашто мислиш да Владика Порфирије није свет? Не бих сада да улазимо у то ко је свет а ко није... то је за нову тему (мислим да је таква одавно покренута) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Учење о митарствима се не налази у "свим догматикама", Родољубе. Причаш напамет. Индивидуално мишљење је све оно што није догмат, канон, члан устава. Индивидуално мишљење може бити беспрекорно, а може бити и веома упитно. Митарства хришћанство претварају у чисту јуридику. Ја онда не видим разлику између нас и било које друге религије. Питам се зашто је Син Божији постао човек, ако је поента да прођемо кроз 20 капија? Зар није једноставно могао да нам да упутство како? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 ...сачекајмо још мало ,док не умремо,па ћемо видети јел постоје митарства и уклапа ли се то у православну визију Бога и Његовог односа према човеку или не...до тада...мишљења сам да је време да ова тема буде завршена.Шта мислите? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Мислим да већ неколико страна вртимо једно те исто, и да је зрело за затварање. Једино што ће посећеност сајта онда опасти, а ја, као најзаслужнији, нисам добио никакав бонус. bendoff https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Мислим да већ неколико страна вртимо једно те исто, и да је зрело за затварање. Једино што ће посећеност сајта онда опасти, а ја, као најзаслужнији, нисам добио никакав бонус. greengrin Про боно,брате...про боно. :cheesy: Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Немој закључавати пошто је тема увек активна и актуелна. Нека људи кажу оно што мисле. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Немој закључавати пошто је тема увек активна и актуелна. Нека људи кажу оно што мисле. Све је већ речено...али ако желите да и даље разговарате,ок. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Е, људи, одох ја на спавање, одморите се и ви, па ћемо сутра да се истјазавамо greengrin https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Е, људи, одох ја на спавање, одморите се и ви, па ћемо сутра да се истјазавамо :cheesy:Унапред се радујемо новом,свежем и обогаћеном истјазавању. greengrin dada Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука