obi-wan Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:345553-Kopa-kanale-svira-i-studira-teologiju ... Nema za mene veće sreće, nego da budem stopljen s pravoslavnom religijom! - ushićeno priča Slobodan Spasojević (20) Nema za mene veće sreće, nego da budem stopljen s pravoslavnom religijom! - ushićeno priča Slobodan Spasojević (20), jedini Ciganin brucoš na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Insistira da je pravi naziv njegove nacije Cigani, a ne Romi, i da on treba da se ozvaniči. - Reč Ciganin označava naciju, Rom znači samo čovek - objašnjava Spasojević. Slobodan potiče iz ciganmale, kvarta u Gornjem Milanovcu kojim se sugrađani iskreno ponose, jer svi njeni žitelji žive pošteno i od svog rada, decenijama deleći sudbinu Srba. Sin je jedinac nezaposlenih roditelja. Otac Borko je mašinski tehničar, kopa kanale da bi prehranio njih troje iako je težak dijabetičar. Majka Jasna je kuvarica, ne odbija ni jedan pošten posao, makar i za crkavicu. - Od malena idem u crkvu. Toliko sam u njoj našao sebe, da nije bilo dileme hoću li se školovati za teologa. U junu sam završio petogodišnju srednjoškolsku Bogosloviju „Svetog Petra Cetinjskog“ na Cetinju, kao đak generacije i upisao Bogoslovski fakultet, broj indeksa C 203292. Kako i od čega ću živeti? Danju sa ocem kopam kanale, uveče sviram u kafani, ne bih li skupio neki dinar... Srećom, „upao“ sam na budžet, da nisam, ne bih mogao da platim školarinu od 96.000 dinara godišnje. Konkurisaću za smeštaj u studentskom domu - nastavlja naš sagovornik. Kada je upisao školu na Cetinju bio je jedan od deset dečaka iz Eparhije žičke, koji su tamo položili prijemni. Slobodan je bio najbolji đak 15. generacije Bogoslovije „Sveti Petar Cetinjski“. - Najdraži predmeti su mi bili Sveto pismo i Crkveno pojanje. Voleo sam grčki i latinski, iako su vrlo teški za učenje. Vodio sam školski hor, snimili smo CD „Pričasni psalmi“. Voleo sam da idem u manastir Ostrog. Bilo mi je drago, kad dođu sveštenici i profesori iz drugih bogoslovija, naročito iz manastira Krka - seća se Slobodan. Pred njim je težak fakultet, za studenta siromaška i težak, mučenički životni put. - Učiću vredno, kao i do sada. Životna želja mi je da nastavim da se obrazujem. Možda da kasnije upišem i Pravni fakultet, jer SPC treba pravnike, a dao bih sve od sebe da je i tako zastupam - dodaje on. Među Ciganima, zna on, ima dosta pravoslavaca. Tako se odvajkada izjašnjavaju i Spasojevići, prezadovoljni što će im sin, daj Bože, jednom postati teolog. Toj žrtvi, otac i mati su podredili svoj mukotrpni život. - Krsna slava nam je Đurđevdan. Nju, kao i pravoslavni Božić, Uskrs, naši preci su hrabro slavili i za vreme komunizma. Kao mali, Slobodan je zavoleo te običaje - kaže otac Borko. MIRAš DEDEIĆ SVEšTENSTVO i profesori Bogoslovije na Cetinju verni su SPC i vladici Amfilohiju Radoviću. Miraš Dedeić, vođa kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, sa pristalicama je otimao školu i manastir, ali uzalud, jer mu to nije dalo mnoštvo vernika. Tokom šetnji po Cetinju, nas đake Bogoslovije Cetinjani su čak tukli, pa je to prestalo, ali nam uvek pogrdno dobacuju „bogomoljci“ - priča Slobodan. pravoslavna, Kovrdzavko, Јелина and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Мало нечег лепог за промену Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 8, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Дечко је цар! obi-wan and Nena Stojanovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Куме госпођо! Осећам изузетно поштовање према Циганима који су успели да се извуку из цигањске (намерно кажем "цигањске" као нешто погрдно, за разлику од неутралног "циганске") колотечине, а при томе се не стиде своје националне припадности Александрида and Аљонка је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Slava Bogu ! Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Дечко је цар! Znas sta, kad sam ovo procitao ozario sam se! Kad je neko pun zivota ovako, ocigledno je - sasvim je nevazno kog je porekla, kakvog je imovinskog stanja i slicne gluposti. Sve u zivotu uvek mu bude povod samo da ide jos i jos napred! "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Овакве текстове треба постављати чешће на форуму, а не оне крволочне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 slavabogu slavabogu slavabogu http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Њега лично не знам, јер сам дупло старији и већ увелико био ван родног града када се он родио, али знам његове. Културни, пристојни, честити и дружељубиви...као и све староседелачке циганске породице које живе у Г. Милановцу. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lazar Kuzmanovic Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Svaka mu cast... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Свака част! 138999 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Svaka mu cast... Dobro dosao na forum... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Човек нам је брат! Род рођени! Баш ме занима где ће га све Господ водити и довести... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јануар 8, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2012 Слава Богу! Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука