Jump to content

Palim badnjak....  

22 члановâ је гласало

1. 1. Palim badnjak...

Препоручена порука

U čemu je smisao paljenja badnjaka?

Mislim da mu se pridaje veća važnost i ako je njegova uloga više obredna. Čak bih rekao da negde dolazi i do idolatrije badnjaka.

Koliko znam taj običaj je nasleđe strogo paganskog, koji je naravno kroz Crkvu Ohristovljen. Lep je pre svega zbog dece, koja tako sriču svoja prva pravoslavna slova iz bukvara.

Razgovor (čuo ja..)

Vreme i mesto: Hor, nedelju dana pre Božića

Ifeta: Doneo je Boban iz hora badnjake. Svako je uzeo po jedan. Baš lepo što je mislio na nas.

Zumra: Auuuu. Pa nisi valjda uzela.

Ifeta: Naravno da sam uzela... Idi i ti... ima još. Spustio je tamo pored svećare, može da uzme bilo ko.

Zumra: Od kada sam mala učili su me (kuj to) da se badnjak ne unosi u kuću ranije, nego eventualno tek 3 dana pre Božića.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

I naravno da dodam...

Mislim da kada je već taki običaj, da bi ga trebalo (badnjak) i zapaliti pre Božića...

Opet je to tradicija, da ako ga ne zapališ, bude po stanovima do 13.1. (Julijanske NG) i onda se baca po parkićima i po krošnjama drveća.

A što se tiče onog lumperaja, petardi i sl. i to je promašaj. To paljenje badnjaka treba da bude slika onoga što se dešavalo nekoć u štali.

Bila je mirna noć. Pastiri su bili sa Svetom Porodicom. Prosto je i priroda se smirila da bi dočekala i najavila Sina.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Мени није јасно да ли је правилније спаљивати стари Бадњак, а нови држати у кући током године до следеће прославе Божића?

Иначе, нови бадњак је најправилније унете у предсобље или држати испред врата, али никако не уносити пред огњиште или у дневну собу пре Бадњег дана или Бадње вечери. Јер се стављњем испред куће на зид или у предсобље симболизује Стари завет, а уношењем почетак Новог Завета.

Чин освећења Бадњака:

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Свештеник облачи епитрахиљ и обавезно фелон

и са побожношћу излази пред Бадњак и кади унакрст.

Свештеник:

"Благословен Бог наш..."

Народ:

Пресвета Тројице помилуј нас... Оче наш.

Возглас и потом цело сабрање поје Божићни тропар:

"Рождество Твоје, Христе, Боже наш..." и кондак.

Свештеник:

"Господе Исусе Христе Боже наш, Који си у Рају засадио Дрво Живота ..."

Затим, свештеник као предстојатељ сабрања чита молитву благосиљања Бадњака,

кропљењем Бадњака Духом Светим освећеном водом.

Свештеник:

"Благосиља се и освећује Бадњак овај, симбол Крста, Живота и Васкрсења,

у спомен рођења Господњег, а за освећење домова,

у име Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова."

Народ: "Амин!"

Хор: "Бадњаче, Бадњаче, ти наш мили рођаче..." (или сл.).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Jeli, a mi sto ga palimo u rerni na XII. spratu da li je bolje odmah na 250 stepeni ili postepeno?

Gde da konsultujem tipik?

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Срећан Бадњи дан :) а у вези бадњака ни мени ништа није јасно.

Таман га спалимо данас испред цркве,кад сутра се појави полазник и донесе још :)Али нема везе, само нек је здравља и весеља :)Нека вам је свима пријатно Бадње вече :)

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...