obi-wan Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 ................................................ Euharistijska čuda: U povijesti ima mnogo slučajeva Euharistijskih čuda koje je Crkva priznala. Jedno od takvih čuda između ostalog, pridonijelo je i slavljenju Tijelova. Kod nas u Ludbregu je Svetište Predragocijene Krvi Kristove gdje postoji i Relikvija sa Krvlju, davne 1411 godine se za vrijeme služenja mise svećeniku za vrijeme Pretvorbe (zbog njegove sumnje i nevjere) vino u kaležu pretvorilo u ljudsku krv. On se prestrašio, krv stavio u ampulu i uzidao u zid crkve. Tajnu je čuvao do pred smrt, kad se u ispovijedi povjerio drugom svećeniku i rekao gdje se ampula sa krvlju nalazi. Čudo je potvrdio i sam Sveti otac Leon X i izdao Bulu o proglašenju dozvole za bogoštovanje te relikvije. U novijoj povijesti, jednom Euharistijskom čudu bio je svjedok i sam Sv. Otac Ivan Pavao II (31.10.1995), kad je svojim očima vidio da se hostija za vrijeme pričesti u ustima pričesnice Julije Kim pretvorila u krvavo ljusko tkivo, dokumentirano je i snimkama. Crkva je također priznala i neke slučajeve proplakivanja kipova ili raspela krvlju ili ljudskim suzama (Akita – Japan, Siracuza – Italija a i kod nas lik Gospe u crkvi Sveti Petar u šumi /Istra/, a i neko raspelo negdje u Dalmaciji ali nisam siguran gdje). Ne vidim kakve ovo ima veze sa onim sto sam ja postavio? To sto kod rmk zloupotrebljavaju brdo stvari i krive i kvare njihov smisao ne znaci da je o. Pajsije lazov. Isto ovako mozemo da postavimo razne stvari za Presvetu Bogorodicu koje nadjemo kod rmk, i onda ispada, Boze prosti, da nije dobro to sto je poshtujemo mimo svih svetih vise i jace, jer neko tamo to zloupotrebljava. Mislim, ovaj text mi je jasan, ali ni u cemu nije paralelan temi o kojoj pricamo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1325795959' post='554438] зато што не разумеш шта то значи а нико не мисли да је сам Христос. такав би био луд ... ми смо свети крштењем и постали смо део Тела Христовог, јер не бисмо могли другачије да будемо свети, сем по Божјој благодати. остајемо свети причешћивањем, жртвоприношењем самих себе у путир, постајемо честица, причасник Тела Христовог. nisam dostojna ni cestica da budem...i molim te jos jedanput da mi ne povlacis citat,jer ne zelim da odgovaram na tvoje por.,stvarno cu pomisliti da to cinis zbog amina.,dakle i dalje vazi ono-kad god me citiras imas amin! ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 nisam dostojna ni cestica da budem...i molim te jos jedanput da mi ne povlacis citat,jer ne zelim da odgovaram na tvoje por.,stvarno cu pomisliti da to cinis zbog amina.,dakle i dalje vazi ono-kad god me citiras imas amin! нико није достојан таквг дара пред којим и анђели дрхте ... а о каквом амину причаш, не разумем? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 like this DUGME Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Што се овде компликују ствари. Причешће је истинско Тијело и истинска Крв Христова, али под видом хљеба и вина. Ако је то крв не значи да би смо у вину кад би испитивали нашли еритроците и хемоглобин, нити би у хљебу нашли мишићно ткиво. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 da... problem je što za nekog istinsko znači vidljivo golim okom (umesto žmureći) p.s. Amadeus na HRT 1 4869 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 like this DUGME ма то капирам, него чему амин по аутоматици? то ми није јасно ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 da... problem je što za nekog istinsko znači vidljivo golim okom (umesto žmureći) p.s. Amadeus na HRT 1 4869 Зато што Христа желе да виде као индивидуу а не као заједницу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 znaci dragisa,oprosti,znas kako ja lupam,ali bas me interesuje,pa evo...da li to onda znaci da kad vjernik kaze-vjerujem da je ovo samo precisto Tijelo Tvoje,i ovo sama precasna Krv Tvoja,da tu ustvari misli na sebe samog,kao na dio Tijela Hristovog... da. to je npr kao kad bi raspravljali o sledecoj recenici: " Vaskrsenjem mi poznajemo Hrista kao BogoCoveka", sta ona sve znaci i kako je ko shvata? npr jedan pogled je sledeci Hristos je BogoCovek jer postoje svedocenja o njegovom Vaskrsenju. drugi pogled je zbog Vaskrsenja samog BogoCoveka (u nama "mrtvima") mi znamo da je to upravo On Hristos i da je BogoCovek. dakle i jedno i drugo je potpuno tacno, i i jedno i drugo vodi ka Spasenju a svemu nije bitno znati/posmatrati ovako ili onako (to nam se i onako daje, dakle ne zavisi od nase inteligencije), bitna je vera, ona otkriva Tajnu Hrista. sta got mislili nece nas misao spasiti nego vera koja nam otkriva Boga. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1325795792' post='554437] а што онда свети Јован Крститељ тера фарисеје и садукеје од крштења и назива их породом ђаволским, ако незнање, знање без разумевања и буквално схватање нису препрека? јел знаш да су фарисеји они који су важили као начитани а ништа нису разумели и и тиме практично мислили су да су изнад осталих због сопственог елитизма, а садукеји умишљали да су праведници који ће се крштењем и делима спашавати, практично негирајући тиме Васкрс, Литургију, анђеле, Духа Светог и приде? ovo o cemi ti pricas i ako je slicno ustvari je razlicito. Jovan tera fariseje i sadukeje zbog jedne vrste neznanja (umisljeno znanje pomesano sa gordoscu, sa navodnim poznavanja "bozijeg zakona", koje same njih sprecava da poznaju Boga) dakle jednom recju dolaze na "krstenje pokajanjem" bez pokajanja (jer su videli da sva judeja dolazi pa ko vele aj i mi), a covek koji pristupa putiru i u opste Bogu ima drugu vrstu neznanja koja nije za osudu jer i ako ne zna (i nemoze sve odjednom znati) ipak prilazi sa strahom Bozijim, dakle nije rec o gordosti i samouverenosti tog nekog ko prilazi, ne. nego je Tajna je toliko duboka pa on i ako je jos ne poznaje ipak nije za odbacivanje. dakle ne poznaje dubinu ali to je samo stanica a ne prepreka na putu Spasenja verom (a ne znanjem). ti navodis primer koji (svedeno/poenta) govori o ne pokajanosti a ja sam govorio o veri. jermel and anajrim је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1325795959' post='554438] зато што не разумеш шта то значи а нико не мисли да је сам Христос. такав би био луд ... jesu ludi svi sveti koji su tvrdili da "zivi u meni Hristos" ili "mi imamo um Hristov" i tome slicno? anajrim and jermel је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 jesu ludi svi sveti koji su tvrdili da "zivi u meni Hristos" ili "mi imamo um Hristov" i tome slicno? јесу, луди Христа ради за неупућене, то је друго име за јуродиве. шалу на страну, то су сасвим две различите ствари. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Зато што Христа желе да виде као индивидуу а не као заједницу. i to kao pre svega "zajednicu" Boga i Coveka, a posledicno i kao zajednicu brace ("u Isusu Hristu") anajrim је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1325802026' post='554532] јесу, луди Христа ради за неупућене, то је друго име за јуродиве. шалу на страну, то су сасвим две различите ствари. jel? a kako to? ps: zanemaricu ovo oko jurodivosti jer tek to nema veze sa recimo Apostolom koji je izgovorio one reci... pps: sto se bre petljas u sve a lupas samo tako... jermel је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 ovo o cemi ti pricas i ako je slicno ustvari je razlicito. Jovan tera fariseje i sadukeje zbog jedne vrste neznanja (umisljeno znanje pomesano sa gordoscu, sa navodnim poznavanja "bozijeg zakona", koje same njih sprecava da poznaju Boga) dakle jednom recju dolaze na "krstenje pokajanjem" bez pokajanja (jer su videli da sva judeja dolazi pa ko vele aj i mi), a covek koji pristupa putiru i u opste Bogu ima drugu vrstu neznanja koja nije za osudu jer i ako ne zna (i nemoze sve odjednom znati) ipak prilazi sa strahom Bozijim, dakle nije rec o gordosti i samouverenosti tog nekog ko prilazi, ne. nego je Tajna je toliko duboka pa on i ako je jos ne poznaje ipak nije za odbacivanje. dakle ne poznaje dubinu ali to je samo stanica a ne prepreka na putu Spasenja verom (a ne znanjem). ti navodis primer koji (svedeno/poenta) govori o ne pokajanosti a ja sam govorio o veri. у реду је незнање, не доводим то у питање. објаснио сам ти са обе стране где се горде људи, и с лева и с десна. с друге стране, поготово сам имао овај део у виду: medjutim za Spasenje nije bitno kako i da li se one shvataju, vec je bitna vera kojom se one tokom vremena otkrivaju, tako da mislim da i bukvalno shvatanje (i ako pogresno) nije prepreka Spasenju. врло је битно како. тако нешто је препрека да РКЦ постане део Цркве поново, јер не исповедају Духа Светог како треба, иако Га исповедају. између осталог, ко чита буквално Свето Писмо а тако и чини и онда ретко има добра дела, већ исходе којекакве глупости и злоба, макар и нехотице и из незнања. друго је питање које је Богу мерило по ком ће спашавати сваког појединачно, али не треба да мешамо те две ствари. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука