Jump to content

Ствари које ми нису јасне а износе се на форуму

Оцени ову тему

Препоручена порука

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Просто невероватно колико се римокатолицизам укоренио у ПЦ?!?

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

A to zakljucujes po cemu??

Po tome sto je vladika Atanasije prvi imao hrabrosti i vremena u SPC da razluci Pravoslavlje od Latinskog uticaja?

Prvi je bio Mitropolit Antonije Hrapovicki koji je jos 30 godina ovog veka poceo sa delatinizacijom Pravoslavlja.

Elem nemoze se kriviti narod vec glavesine koje su i danas "spore" po pitanju prevodjenja sveto-otacke literature.

Koje u zadnjih 60 godina imao katehezu od naroda??

Pa cak i bogolsovije su bile zarazene ovim duhom zadnjih 60 godina.

Nema brate moj sta da te cudi!!!!

P.S.

Pojedinci u pravoslavnoj Crkvi nemaju predstavu koliko su bliski RKC po svojim stavovima a bore se protiv dogmatskih zabluda RKC. Pazi paradoksa!!!

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

Pojedinci u pravoslavnoj Crkvi nemaju predstavu koliko su bliski RKC po svojim stavovima a bore se protiv dogmatskih zabluda RKC. Pazi paradoksa!!!
То стоји. Опште је познати да су „старотарци” највећи папофоби...

Подели на овим сајтовима

Па хајде бар једном покажи то што си прочитао а не као пубертетлија да се понашаш када говоримо о Цркви.

Може ли?

Шта ти кажеш на ову тему сем да критикујеш теологе?

Видим да Те занимају теолошке теме али заиста нисам видео да си изнео ништа ни приближно теолошко.

Ево, можемо поставити линк ка твојим порукама па да видимо да ли сам у праву или не.

Иначе, овде сам и администратор, па на неке ствари морам да пазим.

Ваља оче...

чим усликам моју библиотеку...да ти окачим на форуму...

де ми само реци ..шта шта је то по вама супер теолозима.... теолошки?

па да знам...

а критику заслужујете...сигурно

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

изгледа да сваки век има своје првенце у делатинизацији ...

у 19. веку су били Кољивари активни по том питању, свих 25 људи се посветило у Богу :)

Подели на овим сајтовима

Ваља оче...

чим усликам моју библиотеку...да ти окачим на форуму...

де ми само реци ..шта шта је то по вама супер теолозима.... теолошки?

па да знам...

а критику заслужујете...сигурно

ajd uslikaj... baš me zanima kako izgleda-al okači na forum a ne -na forumu-

inače,nije bitno šta si čitao već kako si to obradio u mozgu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ajd uslikaj... baš me zanima kako izgleda-al okači na forum a ne -na forumu-

inače,nije bitno šta si čitao već kako si to obradio u mozgu

хаххаа

Христос се роди!

Брате немој ти о обради података у мозгу..

када их ти обрадиш помислим да су тартуфи...

хахахаха

какав краљ!

п.с

Tanja ex Petrija па немој баш сваки пост да му лајкујеш..

удара му на гордост...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

...уместо да сликаш библиотеку, усмери се на одговор на теми. Може? :)

Христос се роди!

Наравно..

301

Како је могуќе човек који се налази у блудни грех да се причести? Ако знамо да према свети апостол Павле најголем грех је блудни грех, јер ми се сајединујемо са блудницом и постајемо једно тело са њу, уместо да будемо једно Тело са Христа? Кад знамо да сви канони Православне Цркве бране блудницима да се причесте бар једну годину.

Дали на Светој литургији Хлеб се претвара у Вистинско Тело Христово, а вино у Вистинска Крв Христова?

Дали наша крв по свето Причешќе се сајединује са Крв Христова и дали ми једеќи Тело Христово, сви постајемо једно Тело?

Да ...на Св.Литургиј се Причешћујемо Крвљу и Телом Господњим...

Христове речи "ово је тело моје", и "ово је крв моја" (Мт 26,26-27). Исто тако и у (Јн 6,51,56)

• Свети Јустин Мученик, директни ученик Апостола је писао: "И ову храну ми зовемо Евхарист, која није дозвољена онима који не верују у нашу проповед, и који нису опрани од својих греха прањем за њихов опрост и поновно оживели у Христу (крстили се), и који не живе онако како је Христос одредио. Јер ово није обичан хлеб и обично пиће, него на исти начин на који је Исус Христос Спаситељ, који се оваплотио и пролио Крв Своју за наше спасење, и ми смо научени да хлеб и вино који су благословени молитвом Богу, благодаћу Његовом преображени су у Тело и Крв Христову. Јер су Апостоли у мемоарима својим, које зовемо Јеванђеља, предали нама оно што су они примили од Христа. Да је Исус Христос узео хлеб, и када се захвалио рекао: ‘ово је тело моје, ово чините мени за спомен’, и исто тако узевши чашу и захваливши се рекао: ‘ово је крв моја’ и дао им да пију."
  • Свети Игњатије Богоносац, који је постављен за Епископа Антиохије 69. године после Христа, је о људима који нису поштовали упуства Апостола и Светих Отаца писао: "Они не проводе Евхаристију и не моле се јер не верују да је Евхаристија истинско Тело и Крв нашег Спаситеља Исуса Христа, који нас је искупио од греха."
  • Свети Иринеј, који је рођен око 130. године после Христа, подржава ову писање Св. Игњатија пишући: "Када се хлеб који је израстао из земље освети, онда он није више обичан хлеб, него Евхарист, и састоји се од две природе: земаљске и небеске."
  • Никола Кавасила који је живео у четрнаестом веку је прелепо објаснио Црквено схватање духовног ефекта Евхаристије: "О, чудо над чудима, када се Христов дух уједињује са нашим духом, Његова воља постаје наша, Његово Тело постаје наше тело, Његова Крв тече нашим венама. Благо нашем духу који је у поседу Његовог Духа, нашој вољи која је вођена Његовом вољом, нашој глини (телу) када је запаљена Његовим пламеном!"

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

хаххаа

Христос се роди!

Брате немој ти о обради података у мозгу..

када их ти обрадиш помислим да су тартуфи...

хахахаха

какав краљ!

п.с

Tanja ex Petrija па немој баш сваки пост да му лајкујеш..

удара му на гордост...

1. Христос се роди ! :)

2. на здравље и спасење причест :)

3. тако сам у могућности :D

п.с. и ја чекам слику библиотеке :)

• Волим 1

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

и наравано....

Номоканон Светог Саве, број 228

О разврставању, примању, чувању и поклоњењу Божанским тајнама

И сви су свештенослужитељи дужни сa чашћу којa приличи у храму Господњeм творити службe својe и стaрaти сe дa сe Тајнe чешће примају. Пaрохијски свештеник парохијанe својe томe дa поучава: дa сe и мушко и жeнско по могућству на вeлике празнике a aко не, свaкако да се мaкар у чeтири годишња постa за, то спрeмaју. Они су дужни да са смирeњeм и у тeлeсној чистоти приступају овим Божaнским Тајнама.

Ко хоће да приступи Свeтомe Причешћу ван ова чeтри поста, треба да прeтходно пости седам дана пребивајући у Црквеној и личној домаћој молитви (ако није нека нужда; ако јесте (нпр: на самрти), онда три или макар један дан свега да пости), и да се припрема за подробно исповeдање грехова својих. Који су у браку, од брачних односа обавезно да се у те дане уздржавају.

Уочи осмог дана, пред свештеником да исповеде све грехе своје, и ништа од вечери да не окусе: ко не може због младалачког узраста, или због старости, нека окуси увeчe нешто мало; од поноћи свако да се уздржава (од било каквe хране и пића), спремајући сe, по својим силама, молитвом, метанијама и духовним размишљањима. Ко не умe да чита, и далеко је од храма, нека усвоји правило какво му његов свештеник одреди.

После уобичајених молитава Црквенe службе јутрења, сви који хоће да се причесте, а не умеју да читају, да остану у храму и слушају како свештеник чита молитвено правило пред Причешће и часовe. Ко уме да чита, може код куће прочитати.

На почетку Свете Литургије сви да сe саберу у храм, и целу свету службу са страхом и побожношћу да престоје, молећи се и слушајући. За врeмe причешћа да прилазe пристојно, у дубоком смирењу, у Христу Истинитоме, који у Светим Тајнама пребива под видом хлеба и вина. До земљe свако да се једном поклони, држећи руке крстолико скупљене на грудима, и Христа распетоrа исповедајући, и љубав према Христу имајући.

Кад примe светињу, ваљано да је прогутају, и кад им свештеник својом руком, помоћу покровца, уснe обрише, да целивају руб Светe Чаше, као само рeбро Христово, из кога истeче крв и вода, и мало сe удаљивши, да се поклоне, али не до земље, збоr примљених Светих Тајни, и да стоје на своме мeсту, не причајући један с другим, нити да пљују, док нe узму нафору и вино с млаком водом (укропом) помешано. И до краја Светe Литургије да чекају не излазећи, и да очитају благодарствене молитве после Светог Причeшћа.

Из Великог Типика, глава 32

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

1. Христос се роди ! :)

2. на здравље и спасење причест :)

3. тако сам у могућности :D

п.с. и ја чекам слику библиотеке :)

ај лепо..

па тако Сејо реци...а не преко лајка :)

Ваистину се роди!

На здравље и спасење причест!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

занимљиво каже свети Сава у Хиландарском типику, тада су само манастири имали цркве :)

Слово 5: О СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ И ДА СЕ НИКО НЕ ПРИЧЕШЋУЈЕ БЕЗ ИГУМАНА, НИТИ ОПЕТ ДА НЕКО ОСТАЈЕ БЕЗ ПРИЧЕШЋА, ОСИМ СА ЊЕГОВИМ ЗНАЊЕМ

Треба казати и о божанственој литургији, која по дужности свагда треба да се врши у цркви. А на њој треба да чувате ви себе, браћо, чврсто, јер је свето и страшно што се на њој врши, и јер се на њој више од других држи и врши страшна и превелика тајна наше православне вере, то јест божанствена и најчаснија литургија пречаснога тела и крви Господа и Бога Спаса нашега Исуса Христа. На њој, као што је речено, треба ви себе тачно да чувате, што више, и треба да одгоните од вас сваку кукољску и нечисту мисао недостојну ове страшне службе, и на сваки начин треба себе да чистите, потом се треба причешћивати божанственим светињама, пошто од игумана примите проштење. Јер не приличи некоме од вас да се причешћује без бојазни и без суда, нити сваки пут. Хтели бисмо ово: много пута је причешћивати се и живота, као што рече и сам Христос: "Који једе тело моје и пије крв моју, у мени остаје и ја у њему". И опет: "Ако не једете тело моје и не пијете крв моју, немате живота у себи". И божанствени апостол: "Ко се прилепљује Господу, једно је тело", као и противно: "Који себе удаљује од тебе, погинуће" - рече кротки Давид. Хтели бисмо, дакле, као што је ово и речено, али због људске немоћи и дела тешког не заповедамо, "јер који недостојно једе тело и пије крв Господњу, крив је телу и крви", рече божаствени и духоречити и први међу апостолима Павле. Страшна је то реч, браћо моја, и указује да треба да дрхте од причешћа не само грешници као што сам ја него и они који су много поузданији у себе. Јер они треба да се причешћују три пута недељно, колико знају себе да су се очистили од срамних мисли и слагања с њима, од гнева и роптања, жалости и оговарања, лажи и непристојног смеха, и још злог мишљења, па чак и јарости, срамног говора, и овом сличнога. А они који упадоше у речене страсти, нека се пожуре да исповешћу и покајањем одступе од овога, и једанпут у недељи нека се причесте, или ни једанпут, по игумановој одлуци, јер игумани треба да се и брину о овом. А да неко без причешћа пребива без игуманова знања, није похвално, јер онај који тако чини биће осуђен као онај који испуњује своју вољу. Они који хоће да се причесте треба да поју службу узакоњену за причешће и чинећи један другоме заједничко коленопоклоњење да дају опроштај, и тако потом са благодарношћу треба се причешћивати животворним светињама. Нека вам буде и ово, имајући овај образац.

http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/svsava-sabrana/svsava-sabrana_04_c.html

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...