Jump to content

Душа и идентични близанци

Оцени ову тему

Препоручена порука

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2076954/Brazilian-baby-born-heads-Dicephalic-parapagus-twins-Emanoel-Jesus.html

Бразилка је родила живу и здаву бебу која има две главе и једно срце и једну јетру. Са аспекта медицине ово су две особе јер беба има два мозга.

Међутим са аспекта духовности, колико душа има? Једну или две?

Каже се да у моменту зачећа, Бог ствара душу. Међутим примјер ове бебе је примјер идентичних близанаца који су моменту зачећа били један ембрион. Дакле једно јаје је оплођено са једном спермом. Раздвајање настаје касније. Кад се ово зна, како у ово уклопити да душа настаје стварањем од Бога по зачећу?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Шта је проблем? Па нисмо (нео-)платонисти, па душе ни нема у том платонистичком смислу...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Тему сам покренуо да дискутујемо, а не да се одмах сасјече првом поруком. Полако.

Дакле, по предању ни један једини наносекунд душа не постоји пре или послије формирања тијела. Међутим до формирања идентичних близанаца раздвајање може окаснити више дана или седмица, а некад чак и да се не догоди јао у случају ове бебе из Бразила. Како онда настаје душа кад формирање потпуног тијела једног од близанаца касни или се никад не догоди?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Тему сам покренуо да дискутујемо, а не да се одмах сасјече првом поруком. Полако.

Дакле, по предању ни један једини наносекунд душа не постоји пре или послије формирања тијела. Међутим до формирања идентичних близанаца раздвајање може окаснити више дана или седмица, а некад чак и да се не догоди јао у случају ове бебе из Бразила. Како онда настаје душа кад формирање потпуног тијела једног од близанаца касни или се никад не догоди?

Kaко да дискутујемо о нечему о чему нема смисла дискутовати с православне тачке гледишта. Свакако неки међу светим оцима су били нео-платонисти, али то није изворно хришћански став, већ пагански. Он је, нажалост, дубоко укорењен у римокатолицизам (они направили читаве загробне светове итд.) и протестантизам па нека они и размишљају о томе...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Kaко да дискутујемо о нечему о чему нема смисла дискутовати с православне тачке гледишта. Свакако неки међу светим оцима су били нео-платонисти, али то није изворно хришћански став, већ пагански. Он је, нажалост, дубоко укорењен у римокатолицизам (они направили читаве загробне светове итд.) и протестантизам па нека они и размишљају о томе...

Ne rece mi kakva je to dusa neoplatonisticka?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ne rece mi kakva je to dusa neoplatonisticka?
Ти си брате студирао и завршио теологију, зар не?

Подели на овим сајтовима

Расправљало се о томе доста и на темама о (без)смртности, митарствима итд.

Подели на овим сајтовима

Расправљало се о томе доста и на темама о (без)смртности, митарствима итд.

http://forum.verujem.org/index.php?topic=16998.360

E pa lepo, posto si vec postavio ovaj link, verovatno si procitao sta sam tamo pitao. Jesi li?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

E pa lepo, posto si vec postavio ovaj link, verovatno si procitao sta sam tamo pitao. Jesi li?
Na šta konkretno misliš?

Zanimljiv dogadjaj koji je na onoj temi izneo Srećko:

...Dakle, radio sam 6 godina kao veroučitelj u Aranđelovcu, okolini, selima, Lazarevcu... i više puta imao neprijatnosti zbog toga što sam sa decom ragovarao o VASKRSENJU, jer je velika (=apsolutna) većina njih tada prvi put čulo da mi verujemo u vaskrsenje tela i u vaskrsenje mrtvih.

Svi su oni verovali u raj i pakao, u demone koji muče grešnike i u anđele koji okružuje one dobre, ali vaskrsenje? To je čisto bezumlje! Od vremena ap. Pavla se tu ništa nije promenilo, dragi moj brate, ljudi su na istim pozicijama, možda i više spiritističkim nego tada.

Deca su se bunila kada sam govorio o vaskrsenju, gunđali su, čudili se... nastavnici, razredne starešine i ostali su me u četiri oka ispitivali šta ja to predajem deci, i molili me da se okanem toga, jer to je neka nova vera, oni su pravoslavni ali nikada nisu čuli za to vaskrsenje mrtvih, dakle da ne uvodim ni ja nikakve novotarije i sektaške nauke, da ne izmišljam koješta.

Onda su počeli da dolaze i roditelji, jedan po jedan, da nasamo izvide šta to ja pričam, da li su me deca dobro razumela, jer koja sam ja sekta ako tako nešto pričam... Na kraju su me u jednom selu, kada sam došao da držim čas, sačekali roditelji sve dece, sami došli, ja ulazim u dvorište i vidim 20 automobila, rekoh šta je ovo... sedeo sam sa njima vazdan i pokušavao da im objasnim kako je Hristos vaksrsao, i kako će i nas vaskrsnuti, ali nije vredelo, koliko god im pričao zašto slavimo Vaskrs i zašto baš nedeljom idemo u Crkvu, za te ljude ja sam bio (i verovatno ostao) sektaš, jer njihov pop im nikada nije pričao o nekoj takvoj stvari poput vaskrsenja, nije im pričala ni baba, ni deda, niti iko, nikada nisu čuli tako blesavu nauku.

Ja sam, brate Rodoljube, bio na X opela i parastosa na kojima u propovedi pop nijednom rečju nije pomenuo ni vaskrsenje Hristovo, ni vaskrsenje mrtvih - već je samo naklapao o duši koja je sad na nebu, kako je to lepo i super...

U svojoj parohiji sam mnogo puta bivao na Liturgiji gde se u besedi, čak i na sam Vaskrs, ništa nije reklo o vaskrsenju mrtvih i Budućem veku već se ostalo u Starom Zavetu i pričalo o Adu, o paklu, raju, spašavanju duša. Gledao sam hiljadu puta u svom gradu, u svojoj parohiji, najvulgarniji origenizam i najbezočnije mesalijanstvo, naslušao se tih praznih i šupljih paganskih priča o zagrobnom životu i sličnim baljezgarijama, dok o vaskrsenju nisam mogao da čujem maltene ništa (čast izuzetcima, zaista su malobrojni ali ipak ih ima). I sad se ti tu iščuđavaš i teraš neku šegu sa o. Aleksandrom.

Ako nisi nikada doživeo iskustvo poput moga - da u Crkvi Božijoj slušaš popa koji ignoriše i Hrista i vaskrsenje i vraća nas sve kolektivno u paganstvo - smatraj to izuzetnim Božijim blagoslovom. Možda vi tamo u velikom gradu imate sreće sa popovima i sa time kako oni i na koji način narodu prenose i tumače veru (ovi naši je zapravo tumače autentično - jer sami oni tako veruju), ali mi po zabitima i provincijama možemo da vidimo i čujemo sve i svašta.

Zato, dragi moj brate, kada čujem da je pop zaustio reč "duša" meni se utroba okrene. Jer nema pojma koji je toliko devalvirao i koji je toliko unakažen i koji je toliko zloupotrebljen i koji je toliko štete naneo hrišćanstvu kao reč "duša".

Подели на овим сајтовима

Evo, baci pogled, ako ti nije tesko...

http://forum.verujem...topic=16998.345

"Tema je svakako vec dovoljno konfuzna, ali ja cu ipak jos malo da zabiberim, da bi zabuna bila kompletna... grin.gif

Otac mog skolskog druga je imao priliku da iskusi upravo fenomen klinicke smrti, nakon sto je doziveo penicilinski sok u ambulanti...

Naime, za period od par minuta, imao je priliku da gleda svoje telo iz vrha sale za reanimaciju, i osoblje ambulante uzurbano oko njega...

Sve je kasnije detaljno opisao lekarima i sestrama, koji su doslovce bili sokirani pedantnim iskazom, buduci da je covek (telesno) zmurao, tj. oficijelno bio bez svesti...

Koska: ako je umro - a jeste, jer su zivotne funkcije prestale, makar i kratko - on bi trebao da je odmah "odleteo" u Eshaton, trenutno...

Ipak, covek je u realnom vremenu gledao svoje sopstveno telo...

Dakle pitanje: kako braca i oci koji zagovaraju trenutni prelazak coveka u stanje Eshatona i konacnog Suda, tj. nepostojanje vremena za umrlog, objasnjavaju fenomen tzv. klinicke smrti?

Kako je mogao da gleda, ako dusa ne postoji odvojeno od tela?

Drugim recima, fenomen klinicke smrti bio bi apsolutno nemoguc u slucaju da prihvatimo misljenje koje vi predlazete...

A ipak, postoji mnogo slucajeva, zabelezenih sirom sveta...

`Fala..."

Подели на овим сајтовима

Isto tako i prvi post odmah ispod ovog navedneog...

Подели на овим сајтовима

Dve duse zarobljene u jednom telu kao posledica mutacija i degradacije.

Ne radi se o nikakvim mutacijama i degradacijama. Radi se ozdravoj bebi, gdje se jedan embrion poceo razdvajati na dva, i nije se do kraja razdvojio.

Dakle u trenutku zaceca, jedno jaje oplodjeno jednom spermom, dalo je jedan embrion. Kako je tu doslo do stvaranja dve duse, kada je jedno zacece u pitanju?

Подели на овим сајтовима

Ne treba raspravljati o klinckoj smrti i vantjelesnom iskustvu. "vantjelesno iskustvo" se moze postici elektricnim stimulacijama odredjenih dijelova mozga.

Po hriscanskom ucenju, dusa napusta tijelo u trenutku smrti, s toga govoriti o napustanju tijela dusom dok je ono jos zivo za vrijeme klinicke smrti je apsurdno.

Подели на овим сајтовима

Ne radi se o nikakvim mutacijama i degradacijama. Radi se ozdravoj bebi, gdje se jedan embrion poceo razdvajati na dva, i nije se do kraja razdvojio.

Dakle u trenutku zaceca, jedno jaje oplodjeno jednom spermom, dalo je jedan embrion. Kako je tu doslo do stvaranja dve duse, kada je jedno zacece u pitanju?

Netacno, odakle ti taj podatak da je jedan embrion zacet? Ovaj fenomen jeste redak, ali se desava i poznat je lekarima. Ovo je klasican slucaj ,,sijamski blizanci,, koji je naravno malo ekstremniji od onih koji su tebi poznati.Ovde se na zalost zbog mutacija i degradacije ostatka DNA jednom embrionu samo razvila glava,bez ostatka tela procesom jednojajcanih blizanaca, to je i ostalo jedna glava pripojena jednom embrionu koji je kompletiran.Slicno imas i kada se beba rodi sa dva lica, sa cetiri ruke, sa tri noge i sl.Sve su to slucajevi gde se proces jednojajcani-sijamski blizanci proces poremti(vise nego sto je vec poremecen) i onda dobijes ovakve degenerativne promene, koje rezultiraju pojavama o kojim i govorim.Naravno bas ovaj slucaj je ekstreman jer se detetu jedna glava neomoze odstraniti, sto je recimo slucaj sa decom koja se rode sa 4 ili vise ruku, nogu itd. odnosno to malo sto je ostalo od 3 embriona a sto se razvilo samo na pogresnom mestu.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...