Jump to content

Spaljivanje veštica u pravoslavnim zemljama

Оцени ову тему

Препоручена порука

„Августин би, највероватније, ипак остао један усамљени јеретички мислилац, са новотаријама које су прикривене чудесним примером његовог покајања и преобраћења, да у 9. веку латини нису „открили” значај његових јеретичких учења.”

- Христо Јанарас, Азбучник Вере

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

A sta cemo sa bogumilima?

Колико се сећам шта сам читао, они су углавном били међу властелом. Тај сукоб је више био "политичке природе", тј. обрачун тадашње "партије на власти" са "опозицијом". Св. Сава је чак писао писмо брату у коме га моли да не користи насиље, јер су такви обрачуни тада били доста сурови...

Нисам сигуран колико се то може приписати Цркви, осим што се није одлучније огласила против.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Колико се сећам шта сам читао, они су углавном били међу властелом. Тај сукоб је више био "политичке природе", тј. обрачун тадашње "партије на власти" са "опозицијом". Св. Сава је чак писао писмо брату у коме га моли да не користи насиље, јер су такви обрачуни тада били доста сурови...

Нисам сигуран колико се то може приписати Цркви, осим што се није одлучније огласила против.

Ovde pise da je Pravoslavna Crkva kaznjavala i spaljivala bogumile http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D1%83_%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8

Подели на овим сајтовима

Црква није имала чиме да их кажњава све и да је хтела. Тамо лепо пише да је Стефан Немања на њих послао војску, то је државна институција.

Црква их је само осудила као јеретике.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Црква није имала чиме да их кажњава све и да је хтела. Тамо лепо пише да је Стефан Немања на њих послао војску, то је државна институција.

Црква их је само осудила као јеретике.

A kakva je bila uloga Svetog Save?

Подели на овим сајтовима

Као што рекох - мислим да је св. Сава био против насилног прогона, постоји и неки писани документ где он свог брата моли да то не ради. Не знам тачно који, мислим да је неко писмо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ту се често меша државна и црквена политика.

У државном смислу богумили су представљали озбиљан проблем средњевековној Србији( која је увек у неком окружењу тада су били Угри и Византија).

Богумили су прво претежно били Јермени, друго њихова мисија је чинила да поједини региони и села постану бунтовни у односу на државу и локалне власти, што је доносило неред и проблеме. И треће само комешање и подела народа је било непожељно.

У то време је најлакше и најједноставније било протерати некога као јеретика јер та етикета није морала да се објашњава и правда пред народом. А богумили свакако јесу били јеретици.

Да се не мисли како је Србија у оно време била нека расистичка и чистунска држава морам навести да је било у њој и Католика и разних нација али су сви већ имали неки нормалан друштвено прихватљив статус и Срби и Власи и Арбанаси и Грци и Латини итд. Богумили су долазећи из Бугарске прво друга нација па онда друга вера па онда вера која није традиционално наклоњена средњевековном систему вредности( јер они су били у фазону неких комуна) итд.

Било је ту много више проблема који су друштвене него верске природе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...