Jump to content

Вести из Руске Православне Цркве

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

свака част, само ми и даље није јасно коме ће се рецимо Руси обратити за организацију - Србији, пошто нису признали Косово, или косовској влади?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 988
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
  Цитат

свака част, само ми и даље није јасно коме ће се рецимо Руси обратити за организацију - Србији, пошто нису признали Косово, или косовској влади?

добро си се овог питања сетио,да,коме ће?!
Подели на овим сајтовима

Цитат

Представници руске владе и РПЦ ће пристуствовати свечаној интронизацији српског патријарха Иринеја

1.10.2010.

Представници руске владе и РПЦ ће пристуствовати свечаној интронизацији српског патријарха Иринеја 3. октобра у Пећкој патријаршији на западу Косова, саопштила је за РИА Новости у петак у телефонском разговору амбасада РФ у Београду. У Пећ ће се упутити председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион, потпредседник Савета Федерације Александар Торшин и амбасадор РФ у Србији Александар Конузин, рекао је саговорник агенције.

Извор: Глас Русије

Хвала  stadaradim
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Jaoooo mitropolit Ilarion dolazi....  1000000001010 1000000001010

Al' džaba kad ja ne idem...

Штета, штета, кажем и ја. Али важно је да он долази. 1000000001010

Pa na Patrijarhovoj sahrani je bio direx ispred mene (tj ja bio u horu), al' ga tad nisam znao (tj za njega) 1000000001010

Ali ne mogu da se upuštam u cirkus sa hiljadama ljudi dole na ustoličenju...

Подели на овим сајтовима

• Гости
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Jaoooo mitropolit Ilarion dolazi....  dada :)

Al' džaba kad ja ne idem...

Штета, штета, кажем и ја. Али важно је да он долази. :)

Pa na Patrijarhovoj sahrani je bio direx ispred mene (tj ja bio u horu), al' ga tad nisam znao (tj za njega) klapklap

Ali ne mogu da se upuštam u cirkus sa hiljadama ljudi dole na ustoličenju...

4chsmu1 Каква штета...Велика је почаст што долази. Надам се да ће се наћи неко да направи интервју. Каква је то прилика!
Подели на овим сајтовима

Цитат

Па, иде и Председник Србије, а ни Србија није признала ту псевдодржаву.

Или јесте, али нам још нису рекли на РТС-у..?

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Па, иде и Председник Србије, а ни Србија није признала ту псевдодржаву.

Или јесте, али нам још нису рекли на РТС-у..?

оче, питање је било вие реторичког карактера да покажем у коликој смо дубиози са статусом Косова

мислим да нам је свима више него јасно да сваком ко је себи дозволио да тражи улазак на Косово је већ стао на неку страну, само је питање на чију.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Свети Спиридон поново посетио Русију

Постављена слика

3.10.2010

© Фото: en.wikipedia.org

Стотине хиљада грађана Русије се ових дана поклонило једној од највећих хришћанских светиња - моштима светог Спиридона Тримитунског. Ћивот с моштима хришћанског свеца се налази у Москви у Даниловом ставропигијалном мушком манастиру.

Око једног од најстаријих манастира руске престонице ових јесењих дана може да се види дугачки ред верника, који су спремни да стоје сатима, без обзира на време, да би видели, целивали и молили се код деснице светитеља и чудотворца Спиридона, епископа Тримитунског. Велика светиња Васеленског православља је већ посетила Русију 2007. године, онда ју је посетило више од 1 милиона 300 хиљада људи. Ни овог пута људски ток није мањи, - каже Патријарх Московски и све Русије Кирил.

...

Хиљаде људи долазе светитељу да би замолили за његову молитвену помоћ у личним, породичним стварима, замоли за здравље и добробит,  замоли за помоћ пред Богом. Многи су добили оно што су тражили. На томе се базира религиозни  осећај у човеку. Свети угодници Божији, који су својим животом одразили лепоту Божије слике и прилике, сада се пред Богом  моле за све нас.      Зато  се обраћамо њиховим светим приказима - светим иконама и славним моштима - те осећамо балгодат Божију, коју зраче те светиње.

Светитеља Спиридона су у древној цркви, која још није била подељена на источну - православну, и западну - католичку,  поштовали су као и светитеља Николу Чудотворца. Спиридон се родио средином 3. века на грчком острву Кипар. Од малих ногу је он водио праведни живот, стално пружао помоћ свима, ко му се обраћао. За то су га волели и поштовали још за живота у читавом хришћанском свету. За свој хришћански начин живота је Спипридон добио од Бога дар да лечи људе. Према сведочанствима црквених историчара, 325. године по Рођењу Христовом на Првом Васеленском Сабору  светитељ је јавио очити доказ јединства Божијег у Светој Тројици. Десном руком је он стегао циглу, при томе се горе дигла ватра, доле је процурила вода, а у његовој руци остала глина. То су три елемента, а само једна цигла, - рекао је светитељ Спиридон. Исто тако је у Пресветој Тројици три Лица, а Божанстьво јединствено. За многе је то чудо постало неоспоран доказ тријединства Бога.

После смрти светитеља Спиридона су његове мошти дуго година биле на Кипру. Средином 7. века, у време најезде Арапа, оне су биле пренете у Цариград. Управо тада су остаци јерарха били нађени  неподложним трулењу, што је постало још један доказ  светости Спиридона. Није познато, када и на који начин је од моштију одвојена десница. Познато је да је крајем 16. века она била одонета у Рим, те се све до 1984. године  светиња чувала у једној римској цркви.

У Москви ће ћивот с моштима  свеца бити до 6. октобра, затим ће он бити пренет у Санкт-Петербург. 15. октобра ће десница светитеља и чудотворца Спиридона, епископа Тримитунског бити враћена на грчко острво Крф, где се чува од краја 1980-х година протеклог столећа.

Извор: Глас Русије

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Целивање  Деснице  св.Спиридона у  Москви

Када су свете мошти биле 2007.г. више од милион људи је дошло да их целива,

и затражи молитвену помоћ.Многи су услишени.

Занимљиво је да многи становници Крфа, где се налазе мошти светог Спитидона,

не започињу дан док му се не поклоне уз молитву.

http://www.pravmir.ru/u-moshhej-svyatitelya-spiridona/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хвала мирођија. Баш сам јуче кренула да тражим ове податке, али умор ме је оборио. Зато имамо тебе. Хвала ти и свака част. Наша сестра мирођија све постиже љубављу.  :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Предстојатељ Руске Цркве се заложио за организацију ходочашћа на Косово

6.10.2010

Заменик председника Оделења за спољашње црквене везе Московске Патријаршије протојереј Николај Балашов, заложио се за развој православних поклоничких путовања до светиња на Косову.

„Мислим да нам предстоји да радимо на организовању сталних ходочашћа из Русије до ових древних православних светиња," рекао је он у среду у интервјуу за портал „Интерфакс Религија."

По његовом мишљењу, сваки човек који је посетио Пећку Патријаршију, Грачаницу и манастир Високи Дечани, „никад неће заборавити ову посету и одатле ће отићи преображен".

Отац Николај је позвао да се „озбиљно замислимо над тим каква је будућа судбина ових светиња од значаја за цело човечанство, шта ће бити учињено за њихово очување и за обезбеђивање приступа православним ходочасницима из различитих земаља света".

Свештеник је такође подсетио да монаси, који се живе у косовским манастирима одржавају у њима молитвени живот, без обзира „на велике тешкоће и сталну бригу за своју безбедност".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...